Havenmanagement: cruiseterminal Suriname haalbaar

21

PARAMARIBO, 9 nov – Een cruiseterminal is haalbaar en beslist het overwegen waard. Dit zegt directeur John Defares van Havenbeheer. Er zal wel een aparte plek moeten worden uitgezocht aan de Surinamerivier. De haven van Paramaribo is niet geschikt, vanwege praktische redenen.

De fysieke conditie speelt mee. “In zijn huidige staat is het absoluut geen visitekaartje voor toeristen, maar ook na rehabilitatie kan de haven worden geschrapt als aanmeergelegenheid voor personen”, zegt Defares tegenover de Ware Tijd. Volgens een investeringsstudie gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, is het gebied tussen de Centrale Markt en de SMS-steiger geschikt.

Naar het model van de cruiseterminal Estâçao das Docas, in Belem, Brazilië, is een plan uitgewerkt met accommodaties op het gebied van onder andere cultuur, kunst en horeca. Volgens Defares is de cruiseterminal realiseerbaar binnen afzienbare tijd. Voorwaarde is wel dat belanghebbenden gaan samenwerken en beleidsmakers zich committeren aan de uitvoering.


21 REACTIES

 1. Dit zou het eerste mega project zijn wat Venetiaan zou gaan oppakken en uitvoeren…

  Maar ja, hiervoor heb je Wijdenbosch nodig, tenminste, die heeft bewezen iets te kunnen doordrukken.

  Grappig dat ze naar Belem hebben gekeken, want doca is daar inderdaad heel erg van opgeknapt en is een uitgaangsgelegenheid geworden.

  Met NF in de regering verwacht ik echter niet dat dit zal gebeuren. De balls hebben ze niet hiervoor.


  Maak melding

 2. het is niet alleen de cruise-terminal, maar de hele binnenstad van paramaribo moet meteen een gigantische facelift krijgen. Men moet zich in paramaribo realiseren dat pasagiers op een cruise-schip de meest verwende touristen zijn voor wat betreft luxe. Je zal maar van trinidad en tobago of van de bahamas komen en paramaribo in haar huidige staat aandoen.


  Maak melding

 3. Sorry wat heeft paramaribo te bieden het is een vieze bouwvallige stad slechte straten als het er geregent heeft kun je er bijna niet lopen wil je dit gaan opknappen kost dat miljoenen wie gaat dat betalen ?


  Maak melding

 4. zo het kost 35 miljoen. Nederland, niet suriname heeft het onderzoek gedaan(vreemd men negeert het afstudeer werk van die surinamer).zowel italianen als duitser zullen meedoen.
  De financiering komt als het allemaal gebeurt van nederland of die italianen. Suriname heeft niks gedaan en zal ook niet meegenieten uit de winsten van die terminal. Het is geen schenking van die financierders dus het is business.Het nederlandse ministerie van economische zaken is er mee bezig,niet van ravenswaay of onze eigen economische zaken. Suriname bekvecht nu over 100% controle, dus het is een beetje op de langste baan geschoven.

  suriname is onder deze regering niet in staat dit ding op te zetten ,simpel weg omdat ze niet eens instaat waren het gebouw voor het ministerie van buitenlandse zaken zelf te financieren en te bouwen.Het is uiteindelijk een gift geworden van China. China heeft er voor betaald, heeft het ontworpen, en heeft het zelf gebouwd. Een gebouw van 3.5 mil dollar. Dus 35 mil voor een terminal op je leve lang niet.Men kan de maagden straat niet eens maken en onderhouden., dat stukje einde zwarthovenbrug straat ook niet.Soort k terminal.

  Nederland die ze zo hebben staan uitschelden gaat het bouwen.En als die buitenlanders het niet bouwen of schenken, dan gaat bosje het doen. hihihi


  Maak melding

 5. LafuLastig, aub laat Bosje waar hij is, want is man is al jaren aan het dementeren, die sopie heeft zijn hersens voor een groot gedeelte gesmolten, En mensen als jullie zo blijven schreeuwen en geen positieve inspiratie kunnen geven, geef dan aub geen mening…..begin eerst bij die balk..


  Maak melding

 6. Beste Surinamers, ik ben heel erg begaan met switi sranan. Zouden wij niet de handen ineen slaan om ons geliefd land tot ontwikkeling te brengen? De regering zou kunnen starten met, zoals de mensen voor mij hebben gereageerd,een facelift van Paramaribo centraal. De straten opknappen en vooral onderhouden. ZOrgen dat de rioleringen goed zijn en dat wij niet elke stap die wij zetten moeten overdenken. Suriname: de meeste regeerders hebben in Nederland of in een ander land hun studie afgerond. Waarom hebben zij dan niet een klein stukje van de ontwikkeling terug naar huis meegenomen??? als je nooit buiten Suriname bent geweest weet je niet beter en accepteer je alles. Maar regeerders het wordt tijd dat wij aan de ontwikkelilng werken.36 jaar dan ben je al bijna oma en nog afhankelijk?? come on.


  Maak melding

 7. En wat heeft Amofo,in te brengen,volgens mij is ze min.van Toerisme,of bedoelen ze dat ZE GRAAG DE TOERISTE UITHANGT.
  Want tot nu toe blijft het bij woorden(Amofo),maar ik zie nog geen daden.


  Maak melding

 8. Bakra,

  Wat lul je nou toeristen vinden het juist leuk om een stad met historische gebouwen te bezoeken,want zo vaak kom je dat tegenwoordig niet meer tegen.Het zijn misschien wel bouwvallige gebouwen maar ze staan wel op de wereldlijst van monumenten,van hoeveel gebouwen uit Nederland kan je dat zeggen.

  Elke stad van Nederland is vies,overal ligt er hondenstront,bier blikje enz.Alles wordt op straat gegooid.Het is wereldwijd bekend,toen Bush daar ging werdt er een schoonmaak actie gehouden.Amerikaanse popsterren zeggen het zelfs,je kan er blowen en in de hondestront trappen.

  De afgelopen 10 jaar lopen de straten in Nederland ook onder als het geregent heeft,hele weilanden zelfs kijk maar afgelopen week wat er gebeurde met die 160 paarden waarvan er zelfs 18 door verdrinking dood gingen.Putten lopen ook onder daar.
  Nederlande straten hebben ook gaten en kuilen,ze worden af en toe opgelapt,wat er slordig uitzie en als je er over rijdt hobbelt het,in sommige straten wordt je zelfs bijna zeeziek door hoe de stenen liggen.Kom me niet zeggen dat het niet zo is want ik stuur je zo een paar foto’s op.
  Vroeger zag je heel vaak dat er wegen en straten werden onderhouden maar nu niet meer.
  Snelwegen zijn wel ok.

  Voor zo een “welvarend”land als Nederland mogen die dingen toch niet gebeuren??Daar wordt er wegenbelasting betaalt en niet zo weinig ook,wegen maken ze niet meer zoveel dus wat gebeurd er met het geld??
  Is het erg dat er straten in Suriname onderlopen,er wordt geen wegenbelasting betaald in Suriname,in Nederland wel en toch zijn de geasfalteerde straten bijna hetzelfde als in Suriname,dat is pas erg.

  Suriname/Paramaribo heeft gezonde lucht te bieden evenals lekker en betaalbaar eten,een heerlijk temperatuur,veel natuur,vriendelijke inwoners,veel mogelijkheden om dorpjes te bezoeken via de rivier,een stad die je geen stress oplevert enz.
  Suriname bouw die terminal maar,een goede investering,Suriname ligt gunstig op de wereldkaart,het kan als aankomstpunt functioneren voor Zuid-Amerika,vanuit daar kan je naar alle landen via de weg/water en lucht en weer terug.


  Maak melding

 9. Nederland is positief inspererend bezig terwijl deze regering kleinzerig is.
  G1, doe niet stom , ik heb gezegd dat die terminal er niet komt. en als het komt dan doet het buitenland het ,zoals altijd en niet suriname zelf.En als je niet in ziet dat ik dan daarna sarcastisch zeg bosje gaat het bouwen, moet jij maar beter niet reageren.
  wat ik geschreven hebt gaat niet over bosje maar over het falen van deze regering.snap je niet dat bosje de verkiezingen de komen 20 jaar niet wint.dan hoe gaat hij het bouwen. dus stel je niet aan.deze regering kan het niet bouwen want ze hebben tot op heden niets op zo grote schaal gebouwd.
  Positieve inspiratie: de regering moet je positef inspireren ,ze doen het niet en ik zeg het. Je moet op mij boos worden, ik heb geen enkele invloed op de toekomst van dit land. het word me onmogelijk gemaakt door deze regering iets te doen,anders dan voor me zelf. Ik vind verder niet erg,maar dan moeten zij het doen. Maar dat doen ze niet.Ze doen niks insperend. Ze bekvechten met nederland terwijl nu blijkt dat nederland toch door werkt en met plannen komt voor een terminal.Wat hebben zij gedaan?Dus nederland is postief insperend bezig en niet Suriname, en dan ga ik het zeggen.Dan mag je boos worden.


  Maak melding

 10. Aan die meneer die het over bosje had en het feit dat die sopie zou hebben aangetast.
  Nou meneer dan is de eer die deze man toekomt veel groter aangezien hij mijn zijn aangetaste hersenen dit voor Suriname heeft kunnen doen.
  Laat staan als die hersenen niet zouden zijn aangetast.
  U moet ophouden om mensen te bekritiseren en gewoon iemand die iets bewezen waarderen ongeacht de politieke kleur die u of de persoon heeft.


  Maak melding

 11. mike, als u goed geinformeerd was, dan zou u weten dat uw bosje een just a muppet is, die aan draden werd getrokken door onder andere Alibuks en consorten, en als u echt goed geinformeerd bent, dan weet u ook dat niet bosje maar desi ervoor gezorgd heeft dat de bruggen tot staand zijn gekomen…aub gaat u uw huiswerk opnieuw doen.
  en LafuLastig, natuurlijk weet ik dat het metaforiek is maar het begint zo heroiek te lijken als u steeds die naam noemt, dan heb ik liever dat u bouta zegt ook al is dat niet mijn eerste keus…de eerste keus van mij is jezelve….daar begint het ermee…


  Maak melding

 12. Het probleem van suriname is niet bosje.
  Het is front, het is deze regering.het geen ik schrijf heeft .01 procent te maken met bosje. Denk je dat deze regering op eigen houtje een terminal zal bouwen?Zonder geld van nederland of china komt die terminal er niet.
  Heb je johan adolf pengel luchthaven gezien? Ze kunnen niet eens dat goed opzetten.
  Dat is waar het over gaat, niet over bosje.Bosje is maar een regel in mijn verhaal. Van die ene regel maak je zo een drama.Mijn kritiek is op het eerst uitschelden van nederland en dan blij zijn dat nederland een onderzoek voor ons doet voor een terminal. Terwijl wij zelfs niks doen.China moet met een chinees architekt het ministerie van buitenlandse zaken komen opzetten. En dan jankt iedereen den snesi diesie en dati, want den kies vergunning. 3.5 mil dollar hebben we niet eens. is toch erg.
  wat erg is dat men de gevolgen van het opzetten van het ministerie van buitenlandse zaken in handen legt van een vreemde natie. Ben je mal. Jullie denken dat die chinezen geen zenders in dat gebouw hebben gezet? deze mannen weet niets van internationale politiek. China weet dat alle buitenlandse gasten daar worden ontvangen en de deals daar worden besproken. en je denkt dat ze niet gaan luisteren. china doet het in america hoor.Je kan die mannen dat gebouw niet laten opzetten.
  Manglie moet de staat 7 mil lenen en dan later un no wan pai. erg is dat.
  Dan moet men nu niet komen doen alsof Front een terminal gaat opzetten. Front gaat niks doen.Ardenne is zonder kleer scheuren terug in nederland aangekomen, soso mofo. Nu netjes dat rapport van economische zaken gaan lezen.


  Maak melding

 13. he mensen waar maken jullie je toch zo druk om. Hebben jullie dan niet gelezen waar het om gaat.
  Nederland heeft een studie gefinancierd. Die studie is gemaakt. De mensen die er aan mee hebben gewerkt hebben wat geld verdient. De studie verdwijnt in een of andere lade.
  En dat is dat. Niets meer niets minder. Geen terminal, geen, bosje, geen bouta, geen defares, geen van ardenne, geen kunst, geen horeca, geen niks. Gewoon een studie. Klaar.


  Maak melding

 14. Nr.11 oftewel meneer/mevrouw SU….
  Dat vond ik een zeer postief betoog.En inderdaad.Paramaribo is misschien wat bouwvallig maar aan de andere kant is het best een gezellige stad en heeft lieve en gezellige mensen.
  Dit heb ik vernomen uit de verschillende bronnen van Nederlandse stagiaires die daar zijn of geweest zijn.
  En de meeste bakras hebben het heel leuk daar en spreken onze taal zelfs al redelijk
  goed.Ze hebben zich mooi aangepast.
  Dus die bakra nr.(6)die negeatief over Suriname heeft gesproken heeft waarschijnlijk een klote tijd gehad.Jammer dan.Kan in elk land gebeuren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.