Van Ardenne ontevreden over sectorplannen Suriname

14

PARAMARIBO, 7 nov – “Onderwijs is essentieel in Suriname en de voortgang in het sectorplan Onderwijs is bedroevend.” Dit zei de Nederlandse minister Agnes van Ardenne aan het eind van het beleidsoverleg met haar Surinaamse ambtgenoot Ricardo van Ravenswaay. Ook over de andere gezamenlijk ontwikkelde sectoren heerst ontevredenheid. “Ik had daar meer van verwacht”, aldus Van Ardenne.

Het kan er niet in dat er miljoenen euro’s aan ontwikkelingssamenwerking is besteed en dat de resultaten er zo povertjes bij staan. “We zijn er al een paar jaar mee bezig en het wordt nu tijd dat de voortgang er nu echt in komt”, zegt Van Ardenne. Alleen bij de sector Rechtsbescherming & Veiligheid lijkt het naar wens te verlopen. Vooral Onderwijs zal nu echt moeten vlotten.

Suriname heeft capaciteit nodig voor de eigen ontwikkeling, zowel in de publieke als de private sfeer. Er moeten degelijke opleidingen worden opgezet voor het afleveren van kwalitatief goed opgeleiden. “Een middenkader van mensen dat bereid is te investeren in ondernemerschap en in de overheid.” Volgens Van Ardenne is er ruimte zat, “er is voldoende geld op de planken.”

Afgesproken is dat de uitvoering serieuzer ter hand zal worden genomen in 2007. Voor een beter overzicht in de voortgang zal per kwartaal verslag worden uitgebracht. Volgens Van Ravenswaay zullen ministeries die betrokken zijn bij de uitvoering worden doorgelicht. Reeds is vastgesteld dat de communicatie tussen ministeries, de Nederlandse regering en de Nederlandse ambassade een zorgpunt is.


14 REACTIES

 1. Zij hadden toch +/- 400 jaar,het was dus altijd zo.
  Als zij het zelf moest doen kwam er ook niks van terecht.
  Nu anderen het zelf moeten doen, deugd het niet.
  Dit is altijd een voorloper om de boel straks af te wijzen.(resultaat 0,0)
  OF:
  De belofte loopt tegen de 150 mil.euro
  straks geen koper of corruptie.(doekoe smoko)
  Let maar op.


  Maak melding

 2. We kunnen toch van het nivo van Minister Wolf en dat incompetente Ministerie van Onderwijs niet verwachten dat er ook maar 1 plan komt om ons onderwijs in Suriname te verbeteren. Al geef je Wolf 1 miljoen Euro, hij weet niet wat hij er mee moet doen als het gaat om onderwijsverbetering.

  En maar krokodillentranen huilen over drugscontroles, dat we onderwijs hebben uit de jaren 1950-1960 in Suriname dat is pas erg en beledigend voor het Surinaamse volk.


  Maak melding

 3. Minister Ardenne moet niet aan het onderwijs van Suriname komen en kritiek geven. Ik heb zelf les gegeven in het onderwijs hier in Nederland. Behoorlijk slecht en respectloos allemaal.
  Slechte kwaliteit en kijk maar om je heen.
  Aan de ander kant wil zij weer gaan bepalen hoe dat geld besteed moet worden. Zo zie je maar weer hoe de Surinamers dom worden gehouden. Laten de jongeren ook eens voor het zeggen hebben.

  Janny.


  Maak melding

 4. Zelf op het ministerie van onderwijs is het bedroevend om te zien dat de PL iemand als directeur TD wil benoemen, maar dat deze persoon niet eens weet wat de job is of inhoud. Deze toekomstige direkteur heeft gezegd het werk ‘on the job’ te willen leren.

  Mijn god mang ! Hoe kan men over ontwikkeling praten wanneer deze toestanden nog steeds plaatsvinden.
  Agnes, je hebt 100% gelijk en geef die klootzakken daar een flinke oorbewassing (en Vene een lipbewassing) want ze blazen hoog van de toren maar stellen niets voor.


  Maak melding

 5. Ik vind dat ze huizen moeten bouwen voor die mensen want veel gezinnen krijgen kinderen dan moeten ze nog steeds met hun ouders of schoonouders wonen anno 2006 ik schaam me.


  Maak melding

 6. Corruptie vriendjes politiek daarom kan het land niet vooruit gaan, ze ouwehoeren dat die Surinamers die in Nederland wonen heel veel ontroerend goed bezitten en veel belasting moeten gaan betalen voor hun eigendommen.Terwijl ze al heel veel belasting in Nederland betalen. Blakka brada en Blakka Sisa maak een vuist gun elkaar het daglicht dat zullen jullie het eind rusoltaat zie.


  Maak melding

 7. Heel jammer dat Suriname zo omgaat met haar geld schieters en investeerders maar vooral met de toekomst van de burgers en niet die van de regerings leden !!!!
  Het land dient haar burgers te dienen maar in suriname is dat net andersom..!
  Heel vernederend voor Ardenne om zo aan haar lot overgelaten te worden in zo,n crimineel land als Sur ..bij deze keur ik het verwaande gedrag van onze president en sardjoe af !!!!!
  De president moet meer tijd aan het volk besteden door dagelijks met het volk te praten over dingen als gedrag en ontwikkeling van de Surinaamse burger inplaats van op zijn torentje af en toe wat te schreeeuwen !
  Ik zeg zo..Suriname heeft geen goede status wat corruptie en drugs aangaat ..we zijn weer gezakt op de ladder en zullen de kant van Haiti opgaan..wat een toekomst staat het volk te wachten..vreselijk !!!
  Zolang Suriname zo slecht zaken doet..dat ze niet eens van al dat drugs geld een eigen jet kan kopen voor haar regerings leden om hun zaken te regelen, dan zal ze zich toch moeten houden aan de regels op schiphol als ze daar gebruik van moeten maken en niet zo eikelen..de tijden zijn al hard genoeg..want wie zegt ons dat 1 van die gekke diplomaten inplaats van coke een bom meeneemt..dan gaan alle 400 passagiers de lucht in..mischien is dat wat de president wil..nog meer dood onder de bevolking..sorry dat ik zo praat maar daar komt het wel op neer!
  Ik reis ook wel van nederland naar suriname en waarschijnlijk zie ik eruit als een diplomaat want naast de standaart controle die zelf de piloten krijgen mag ik zo doorlopen en ben ik binnen 15 minuten op straat..dus wie controleert wie..douane op schiphol heeft mensen kennis en zien aan gezichten die iets te verbergen hebben en zo ook al die mensen die ze 100% controleren..dit alles hebben we te danken omdat het moreel van de Surinaamse burger lager is dan ooit !
  Uiteraard heb ik het hier niet over de surinamer die zijn best doet om een goede ambasadeur te zijn voor hun land !
  Ik vraag ook iedere Surinamer om zich als hij of zij zich in een ander land bevind..de Surinaamse eer hoog te houden en Suriname niet door slecht gedrag in een verkeerd daglicht te brengen !
  met andere woorden surinamers gedraag je goed zodat mensen van Surinamers gaan houden inplaats van ze haten ,want er zijn genoeg wel opgevoede Surinamers die ondanks ze spelfouten maken het hart op de juiste plaats hebben zitten !
  We moeten een koninkrijk stichten maar wie zal onze koning of koningin worden??


  Maak melding

 8. Beste mensen
  ik vind het goed dat er zeer kritisch naar gekeken wordt door minister van Ardenne want weer geld geven zal in een bodemloze put verdwijnen ( ik bedoel in de zakken van Venetiaan en anderen). Immers waar zijn al die miljarden nlg gebleven ????????????????
  We weten nu dat Surinamers alleen maar een grote mond hebben en verder niets kunnen doen dan maar aan de ene kant kritiek te leveren op nederland en aan de andere kant te bedelen om geld.


  Maak melding

 9. Janny,je heb gelijk,in Nederland wordt de leraar bij zn voornaam genoemd,wordt “je en jou” tegen hem gesproken,wordt veel gekankerd,die kinderen worden gewoon aan hun lot overgelaten als ze maar goede cijfers halen,leraren flirten collega’s,hoeveel leraren zijn er al wel niet gepakt op ontucht met leerlingen enz.

  Als die dingen in Suriname voorkomen zal het eens in de 100 jaar zijn ofzo maar in Nederland is het dagelijks.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.