maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname moet fusie SLM, andere carrier overwegen

Suriname moet fusie SLM, andere carrier overwegen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 nov – De SLM doet er goed aan zo snel mogelijk een fusie aan te gaan met een grotere maatschappij. Dit zegt de Antilliaanse minister van Verkeer & Vervoer, Kenneth Gijsbertha. Er moet een keus gemaakt worden tussen of een regionale maatschappij of de KLM.

Zeker op de Mid-Atlantische route zou de KLM een geschikte partner kunnen blijken, de liberalisatie ten spijt. Het zou verstandiger zijn geweest als “de SLM in een vernieuwd samenwerkingsverband met de KLM de Mid-Atlantische route ging onderhouden”, zegt Gijsbertha. Aan de ervaring van de Antillen zou een goed voorbeeld genomen kunnen worden van hoe het niet moet.

De Dutch Caribbean Airways lag binnen twee jaar na invoering van de open sky-politiek op zijn gat. Tijdens gesprekken met minister Alice Amafo van Transport Communicatie & Toerisme is onder andere de mogelijkheid te berde gebracht van samenwerking met een Antilliaanse maatschappij. “Van mijn collega heb ik volledige steun om zo een alliantie tot stand te brengen”, aldus Gijsbertha.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

26 REACTIES
 1. Bedankt heer Kenneth Gijsbertha voor het mooie advies aan de Surinaamse regering om weer met KLM samen te werken. Wat wij willen,is het ticket betaalbaar moet worden. Is het misschien dat het niet goed gaat met SLM en het ticket fors gaat verhogen.Heer Kenneth, steek je handen maar liever in je boezem


  Maak melding
 2. SLM moet zeker op zoek gaan naar joint venture. als een bedrijf als KLM niet kan overleven en met northwest en air france samen gaat, wat is het kleine SLM dan waard. Nu de Caricom er is kan men beter streven naar een Caribische luchtvaart maatschappij, waarbij de nationale luchtvaartmaatschappijen hun eigen naam behouden maar wel onder de paraplu vliegen van de grotere onderneming. Overal in de wereld gaan luchtvaart maatschappijen samenwerkingsverbanden aan. Dan pas kan de SLM een geduchte tegenstand bieden aan de KLM en kunnen de prijzen naar beneden. Maar als men alleen maar denkt aan nationale trots zullen we straks ons hoofden buigen in nationale schande


  Maak melding
 3. Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het hier nog een keer: om te overleven moet de SLM volledig geprivatiseerd worden dwz. dat de overheid haar aandelen verkoopt aan particuliere investeerders. Minister Gijsbertha heeft mooi praten, maar hij weet het niet of hij gaat er aan voorbij dat heden ten dage samenwerkingsverbanden tussen luchtvaartmaatschappijen alleen worden toegelaten zonder inmenging of invloed van de nationale overheden. Aangezien de SLM voor 100% eigendom is van de Surinaamse overheid, heeft een hernieuwde samenwerking SLM-KLM geen kans. EU bepalingen verbieden namelijk overheidsbemoeienis of invloed op luchtvaartmaatschappijen. Dit is een van de redenen waarom de Nederlandse overheid haar aandeel in de KLM heeft afgestoten. Een dergelijke bepaling is ook in de VS van kracht. De VS en de EU hebben deze maatregel van kracht laten worden om concurrentievervalsing tegen te gaan. Zowel de VS als de EU vreesden namelijk dat overheidsbestuurde luchtvaartmaatschappijen zouden profiteren van overheidssubsidies en daardoor de particuliere luchtvaartmaatschappijen ten onder zouden gaan.
  De SLM zou het in eerste instantie moeten zoeken in regionale samenwerking.
  Luchtvaartmaatschappijen in Suriname,Aruba, de Nederlandse Antillen Trinidad & Tobago, Guyana en Jamaica zouden de mogelijkheden moeten onderzoeken om een gezamenlijke regionale carrier op te richten, die dan de concurrentieslag zou moeten aangaan met bijvoorbeeld de KLM of Britsh Airways.
  Het is algemeen bekend dat de meeste national carriers in het Caraibisch gebied op sterven na dood zijn( kijk naar de BWIA en SLM) en DCA is al ter ziele.
  Dat regionale samenwerking op luchtvaartgebied niet nieuw is en vruchten afwerpt, blijkt uit de jarenlange succesformule van luchtvaartmaatschappij SAS.
  SAS oftewel Scandinavian Airlines Systems, is het samenwerkingsverband van luchtvaartmaatschappijen uit Zweden, Noorwegen en Denemarken.


  Maak melding
 4. Beste mensen,

  Ik deel heel erg de mening van Pedro. Het probleem zit hem in het feit dat het een overheidsorgaan is.
  Jammer dat Kenneth voorstel om met KLM te samenwerken, wat ten eerste niet kan en ten tweede weer zal leiden tot een monopolie positie met alle gevolgen van dien.
  Ik denk dat een samenwerkingsverband met de Caricom landen de meeste vruchten zal afwerpen. Als ik alleen al naar de arbeidskosten kijk en dan zie ik al een gigantische nettowinst zonder dat men een vinger heeft uitgestoken. Het is niet voor niks dat veel Westerse bedrijven hun productie outsourcen naar lage loon landen!

  De voorwaarde is wel dat men een efficiente en effectieve onderneming nastreeft (zakelijk en algemeen belang) en geen corrupte zooi met zakkenvullers (persoonlijk belang).

  Mvgr,

  Johnny Pritipalsingh


  Maak melding
 5. Een fusie/samenwerking tussen SLM en KLM zou funest zijn voor de passagiers. We moeten er ook rekening mee houden dat het management van de SLM ook betsaat uit gatlikkers van de KLM. Met een potentiele concurrent van de KLM durven ze niet in zee te gaan.

  Het spookt in hun lege hoofden dat vermeende belangen van Suriname in gevaar komen.Ze zijn bang voor straf van Nederland. Een straf die helemaal niet bestaat en die ook niet mag worden gegeven.

  Elke samenwerking die de SLM zal aangaan met een adere matschappij zal tot gevolg hebben dat de SLM personeel op straat zal moeten dumpen.Efficient werkende maatschappijen willen geen sociale werkverschaffer zijn voor het overbodige personeel van de SLM. Er moet winst gemaakt worden, winsten moeten gereserveerd kunnen worden, en men moet in staat zijn om nieuw materiaal te kunnen aanschaffen.

  Een maatschappij waarmee de SLM zou kunnen samwnerken is TUI.Ze vliegen goedkoop en efficient.Deze maatschappij is deze week gestart met een geregeld lijndienst tussen Nederland-Curacao-Bonaire. Jammer dat TUI is afgehaakt op de route Paramaribo-Amsterdam v.v.


  Maak melding
 6. Als je meer vluchten laat landen op zanderij ,voor mij paar de hele wereld .Dan zal je zien dat het beter gaat gaan met de surinaamse economie.Want het wil maar niet lukken met de slm.


  Maak melding
 7. Het liefst een betrouwbare regio(land/en)voor fusie.
  Zoniet een betrouwbare Europees land.
  Dit verhoogd de kans op succes.
  Klm & Martinair gaan dan rustig hun gang.


  Maak melding
 8. Naar mijn idee moet er bij de SLM een grote bezem doorheen,er staan mensen op de loonlijst die er niet werken allemaal vriendjes politiek iedereen haalt er zijn familie of vrienden binnen.Ga het bedrijf schonen kijk wie er daadwerkelijk iets te betekenen heef doe uren en aanwezigheidsverantwoording wie alleen maar salaris krijgt zonder er een tegenprestatie levert moet eruit zo hoef je ook minder lonen te betalen en dan hoeft SLM zeker niet met KLM te fuseren.a.u.b. niet!!!
  Maris


  Maak melding
 9. welke luchtvaartmaatschappij of bedrijf gaat nou samenwerken met een bedrijf dat diep in de rode cijfers zit????????

  vind er maar 1

  Toch hoop ik voor de SLM dat alles goed komt!

  Laterzzzzzzzz


  Maak melding
 10. Mensen,
  Nadat Air Aruba failliet was, vloog KLM helemaal alleen op Aruba zonder een cent aan Air Aruba te hoeven betalen. Tickets werden alleen maar goedkoper. SLM of geen SLM, als SME gewoon haar luchtruim opengooit, dan heb je concurrentie en lage tarieven. KLM is heus wel slim genoeg dan goedkoper te vliegen en volle kist te hebben. Dat doen ze met Aruba, Curacao en Bonaire.
  Er zijn maatschappijen die met niemand samenwerken en geld verdienen. Samenwerken is belangrijk als je globaal vliegt en niet bij de situatie als in Caribbean of andere regionale ops.
  Een gezonde vloot en vliegen maar. Als SME nou een mix van 757 of alleen 767’s heeft kunnen ze korte afstand in de regio en USA en nog eens AMS vliegen. Als je twee 767-300ER hebt en 2 x 767-200 of 300, kan je ook AMS aanvliegen. Standaard vloot bemanning uitwisselbaar, onderdeel en toch hebben die kisten andere performance. Je hebt dan reserve vliegtuigen. Zelfs als je beide ER in onderhoud is kan je met tussenstop in Tenerife AMS, aanvliegen.
  Een vloot met redelijk moderne en zuinige kisten, betaalbaar, gestandariseerd en goed voor alle afstanden.
  Routes: PBM-POS-MIA, PBM-CUR-MIA, PBM-AUA-MIA,PBM-GEO-MIA, PBM-POS-AMS, PBM-AMS, etc.
  SME is thuisbasis en regio is operatiegebied.
  SLM grossiert in klote ouder onrendable bakken.


  Maak melding
 11. Misschien kunnen ze, na een vlucht uit SR, een route naar een land in Azie zoals China of India vliegen. Bij terugkomst kunnen ze weer naar SR. Zo blijft het toestel vliegen en niet gestationeerd op Schiphol wat gewoon veel geld kost.


  Maak melding
 12. Deze uitlating van Gysbertha laat zien dat je niet deskundig hoeft te zijn om een ministerspost te bekleden. Ontslaan die man!

  Sergio heeft helemaal gelijk!

  Indien men goedkope tarieven wilt,dan is de SLm geen optie en zeker niet een samenwerkingsverband.

  Suriname is toe aan een nieuwe maatschappij die als instrument gebruikt dient te worden om meer toerisme te genereren. Deze maatschappij hoeft geen winst te maken, breakeven is voldoende. Want hierdoor wordt de concurrentie uitgerangeerd en kan de economie van Suriname de vruchten plukken. De reizigers die nu steen en been klagen, krijgen eindelijk hun zin.

  Ik verwijs ook naar de website: ampaco.nl


  Maak melding
 13. ze hoeven geen moeite meer te doen want binnenkort is de slm toch failliet.ik denk dat ze het jaar 2009 niet halen en terecht want ze hebben alle tijd gehad om te reorganiseren en overtollige personeel te laten afvloeien.


  Maak melding
 14. slm of privatiseren of slm moet tegen kostprijs gaan vliegen
  als slm tegen kostprijs gaat vliegen zijn klm en martin air binnen 2 dagen weg
  zo kan de slm zich wel profileren als national carrrier die massas mensen naar suriname lokt om daar hun geld te gaan uitgeven
  op dit moment is de slm is een hoer in dienst van de spa
  spa bonzen vullen hun zakken en houden de ontwikkeling van suriname op
  venetiaan en sardjoe zijn medeverantwoordelijk
  a1 is de nieuwe pimp van slm
  hoe de politiek een bedrijf kan kapotmaken en ontwikkeling van een land kan tegenhouden
  intussen lachen de multinational klm en haar dochterbedrijf zich suf: terwijl de eigen surinamers van voren neemt nemen deze neo kolonialisten de surinamewrs van achteren


  Maak melding
 15. Wat is kostprijs????,Als je overtolig personeel heb en voor de bewindslieden graties ticket uitdeelt,dan is de kostprijs per stoel heel hoog.Lage kostprijs kan men behalen door intern en of extern in de kosten te snijden.Als het extern niet lukt dan moet het maar intern gebeuren.Een goed en gedegen management zal in beide vlakte in de kosten snijden.


  Maak melding
 16. waarom niet met de Lufthansa onderhandelen. die vliegen ook naar Brazilie’.Ook Amerikaanse maatschappijen kunnen dit overnemen. En zeker weten dat Nederland de Amerikanen nooit zal tegen houden om op schiphol te landen.


  Maak melding
 17. Wat een briljant idee, welk bedrijf wil nu een fusie aangaan met de SLM. Anderhalf stuks oude vliegtuigen en 600 mensen in dienst. De KLM is blij dat ze er van is. Eerst reorganiseren, helaas minimaal 400 man op straat, maar dat is de schuld van de SPA-DERBY DOCTRINE. Pas als het gezond weer gezond wordt dan is het tijd voor een fusie. Nu is de SLM het voorportaal van Bruynzeel, SML, Marienburg, etcetc.


  Maak melding
 18. Haal eerst die zakken vullers weg, dan hoop ik dat het goed komt mijn SLM ik ben trots op mijn SLM mang Sranang mi lobi joe en mek a pleen tang free ok.


  Maak melding
 19. alle discussies lezende wil ik toch met klem opmerken dat het niet zo mag zijn dat suriname een economische opleving krijgt als de vliegtickets betaalbaar worden. Neen, belangrijk is dat er een complete mentaliteitsverandering komt in suriname. Zolang dat niet het geval is is het parels voor de zwijnen gooien. De surinamers in suriname moeten ook bereid zijn de handen eens flink uit de mouwen te steken en het land een fatsoenlijk aanzien geven. Alleen op deze wijze zal het aantrekkelijk zijn voor toeristen. Het is wel zo dat er voornamelijk surneds naar suriname gaan, maar dat beperkt zich echt niet uitsluitend tot familiebezoek. Als toerist wens je ook waar voor je geld te krijgen en fatsoenlijk bejegent te worden in winkels.
  De dienstverlening/servicegerichtheid dient echt naar een hoger plan gebracht worden, wil men voldoende inkomsten genereren. Het gaat echt niet vanzelf hoor.


  Maak melding
 20. Ik zie een paar reacties van mensen die met met voorbeelden komen om met bepaalde maatchappijen te gaan fuseren.

  Stel je voor, jij bent de directeur van b.v Lufthansa,,,, zou jij dan gaan fuseren met een maatschappij die ZWAAR in de rode cijfers zit????????

  Plaats jezelf eens in bepaalde situaties en dan kijken of je nog zo makkelijk praat.

  Nu een partner zoeken is BIJNA onmogelijk, maar ik wens de SLM toch het beste!!

  Ze zeggen in NL, we hebbben 16000.000 bondscoaches, maar ik zie hier alleen maar directeuren.


  Maak melding
 21. de slm moet aandelen uitgeven en een eigen nieuwe vliegtuig of enkele meer kopen en de tickets laag houden, zodat de suri gemeenschap massaal enkel met hun zal vliegen en dan ben je van niemand afhankelijk, en bedelen kan tot het verleden behoren, als alle vsb leden hun kassa open doen en samen enkele vliegtuigen kopen, kan makkelijk, het vermogen van hen kun je makkelijk schatten op enkele miljarden euro,s belegd elders wereldwijd… daarmee kun je gerust 2 of 3 boeing 777 mee bij bush gaan kopen,,,


  Maak melding
 22. Laten we hopen dat de markt zodanig evolueert, dat consumenten op de route t.z.t. tegen daadwerkelijk acceptabele tarieven kunnen vliegen (flatrate +/- 450 euro incl. tax?).

  Gunstig is: het voortbestaan van SLM en dat er een nieuwkomer toetreedt die de aanval inzet op de Nederlandse aanbieders.


  Maak melding
 23. Hopi bon Kenneth Gijsbertha. Masha danki! Alleeen jammer dat we het van een Antilliaan moeten horen. Surinaamse ministers weten het toch altijd beter.Het lijstje wordt steeds langer, SML, Waterloo, Jarikaba, SMS, Marienburg, Bruynzeel……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES