Doorwin: Het lukt overal, behalve in Suriname

13

PARAMARIBO, 4 nov – Met open vizier zaken doen in Suriname lukt niet. Dit zegt de teleurgestelde directeur van het Nederlandse Doorwin BV, Jan Kersten, over de gesprongen onderhandelingen rond de overname van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, BSH. “Hetgeen in landen als Indonesië en Brazilië wel lukt, maar in Suriname helaas niet”, aldus Kersten.

Hij heeft dit kunnen ervaren de afgelopen maanden. Door de onderhandelingen heen was al duidelijk dat een akkoord niet haalbaar was. Emoties schenen de overhand te hebben. “Al had ik wel de hoop dat het verstand zou zegevieren”, zegt Kersten tegenover de Ware Tijd. In zijn ogen is Suriname de grote verliezer geworden. Er zit wel degelijk muziek in de houtindustrie.

Maar dan moet de kunst ook worden verstaan om zaken op hun juiste waarde te schatten. “Had de minister slechts één neutrale financiële deskundige ingehuurd om de deal te beoordelen, dan had deze geconstateerd dat er de komende acht jaar minimaal vijftig miljoen dollar van het hernieuwde BSH was binnengekomen in de staatskas of was bespaard”, aldus Kersten.


13 REACTIES

 1. opzouten lummel . je bedoeld het lukt overal waar alles voor een appel en een ei gekocht kan worden.

  ga maar terug naar nederland en kap daar die bossen dan leeg,..

  opsjoute,…


  Maak melding

 2. Als Brigitte, hoogleraar economie aan de Universiteit zegt dat 150 tot 300 miljoen euro drugsgeld Suriname binnen komt, wat is dan de komende acht jaar minimaal vijftig miljoen dollar van Jan Kersten. Jan Kersten denk dat Surinamers rijk van worden. Surinamers zijn nu de winnaars en Nederlandse Doorwin BV de grootste verliezer.
  Surinamers leven niet van drugsgeld maar van hard werken!


  Maak melding

 3. Als Surinamers echt van hard werken leven, waarom gaat’t land niet vooruit? Kom je als afgestuurde daar, wordt je afgesnauwd en staat men niet open voor je kennis. Wat voor mentatliteit is dat? Suriname moet eens gaan ophouden overal emoties aan te hangen, wat niet slecht is, maar probeer je verstand er ook bij te houden!! Suriname is in deze de grootste Economische verliezer!


  Maak melding

 4. Brigitte Unger geeft zich bloot door haar gif te spuien over de mislukte deal van BSH-overname.

  Teleurstelling alom. En Jan Kersten , jouw gehaaidheid , jou kaaiman-gehalte heeft het zover laten komen dat het overal lukt, maar in Suri niet. Wat d8 je van 100-erden hecttare bossen dat je erbij wilde hebben???

  Opzouten met je VOC-mentaliteit , jou witteboordcrimi-praktijken. Volgens velen probeer jij als belg de manieren van Balkenellende over te nemen. Blijf weg uit Suri, die negers daar hebben je doorzien, doorwin…

  Groeten,………….


  Maak melding

 5. Als Surinamers van hard werken zouden leven,werd er niet steeds hulp van het buitenland verwacht,Politie,Brandweer,Ziekenhuizen,Scholen,alles wordt gefinancierd door Nederland zelfs Cuba reikt een helpende hand.

  Door deze falende regering wordt het op korte termijn niets met Suriname,dhr Kersten heeeft gelijk Suriname is de grote verliezer,is zo en zal altijd zo blijven,Suriname is en gaat naar de KLOTEEEEEEE.


  Maak melding

 6. Suriname houdt van z’n bos, jungle…Liever laten ze alles zoals ’t is…’t geld dat verdient wordt met ’t leeghalen van ’t oerwoud gaat echt niet naar het volk!!! Broekzak en buitenland…(zie goud, hout, “palmolie”(of moet ik hier zeggen “hout”, ) Liever ’n gezonde basis dan zo’n verkwistend “welvarend” crimineel ongezond leventje…


  Maak melding

 7. Hallo…zo gaan wij niet om met investeerders! Mensen die het goed bedoelen met Suriname. Waarom moeten wij altijd zo negatief zijn en vreemdelingen afschrikken? De regering moet juist deze mensen alle faciliteiten aanbieden om te kunnen investeren. Niet vreemd dat er kapitaalvlucht uit SU is, waaraan ook Surinamers meedoen.


  Maak melding

 8. Dewanand, ik ben het met jou eens. Vroeger als de Surinamers geld roken tekenden zij zonder de kleine letters te lezen een contract. Wat op verlies draaide en de winst naar Nerderland kwam. Het is nu voorbij, omdat er nu een paar nieuwelingen inzien dat het zo niet langer kan.
  Over drugsgeld moet Brigitte niet zeuren, laat zij maar naar HOLLERDER kijken en al die Nederlandse militairen die met drugs worden opgepakt vanuit Curaou.
  Ik werk hard voor mijn geld en zorg voor een zorgeloze toekomst.

  Janny


  Maak melding

 9. 50 mil.in 10 jaar mi-boi smal(sma-ra).
  Er zijn bomen vanaf 500 euro.p/s.zij worden klaar gelegd.
  Zelf ophalen en bewerken…dus kopen en wegwezen.
  Geen goeie deal of niet,dan weet niemand het meer hoor.
  Ga naar Brazilie groter bos/oerwoud.(kaalplukker)


  Maak melding

 10. Krepie::Nr 7. mi-boi koop een bril.(en kijk)
  50.mil. in 10 jaar is honden loon.
  Ben je daar, of geef je land voor gratis.
  Als jij het goed begrijpt kunnen wij ruim 300/400 mil. p/j op brengen,dus denk,denk.als dit zou mogen kloppen.(klop dus niet)
  Daarom moet duurhout min.100 mil.p/j opbrengen.
  Het wordt tijd dat geld daar ook gaat rollen.


  Maak melding

 11. Oke dan Janny en Dewanand ik ben het met jullie eens maar helemaal met boelesjaak,waarom gaan die witte mannen niet de bossen om de paleizen kappen van Bea en dr fam.??

  Elke ka vierkante centimeter is in Nederland vervuild door fabrieken en uitlaatgassen dus laat Suriname dan maar arm zijn maar een gezonde lucht hebben dan net als in Nederland.

  En als het toch zo moet zijn zijn dan moet het maar gebeuren door Surinamers zelfs of een door hun gekozen land en dat hoeft heus niet altijd Nederland te zijn.
  Als Nederland zo graag wilt kappen dan moeten ze beginnen met kappen te proberen om van een andere land misbruik te maken en al helemaal als ze de inwoners van het land als criminelen zien.

  Suriname gaat niet naar de klote Nederland gaat naar de klote,Suriname moet alleen waken dat dat NIET zal gebeuren met hun en als ze zo door gaan gaat het ze lukken.

  En Sheila het is maar hoe je je opstelt en aanpast als je daar komt dat geldt voor Nederland ook als je daar bent en je bent afgestudeerd wordt je ook afgesnauwd,soms kunnen ze dat niet omdat ze geen keus hebben en dat diegene de beste kandidaat is op dat moment maar het gebeurd,je moet je aanpassen.
  Luister maar naar Verdonk,die partij van Pimmetje toen,Pastoors,Wilders enz.


  Maak melding

 12. Aan de reacties te zien heeft die boeroe kersten gewoon gelijk – veel te emotioneel allemaal. Wat we ook allemaal vergeten is dat deze afwijzing de surinaamse staatskas niet ten goede zal komen. Dacht het niet. Het zal niet lang duren voordat we zullen zien dat een aan de oude politie gelieerde locale handelselite bruynzeel voor een appel en ei zal opkopen. Dan zijn we wel blij, want dan wan sranan man on yam a yang.


  Maak melding

 13. Suriname heeft behoefte aan een duurzame ontwikkeling van de bosbouw. Zelf hebben we samen met de bakra’s het CELOS systeem ontwikkeld, die nu in Brazilie succesvol wordt toegepast (sustainable forrest management, reduced impact logging etc.). Probleem is dat er veel geld nodig is om dit te ontwikkelen. Dat hebben we niet. Onze bosbouw industrie is momenteel geheel op zijn gat. We bakken er wat dat betreft niets van, door al dat gehaal en getrek. Gelukkig heb je een aantal kleine uitzonderingen. T.g.v. de certficeringseisen om te kunnen exporteren is het genoodzaakt dit soort methodes toe te passen. Het bos wordt dus daarmee beschermt voor de volgende generaties.
  Zelf weet ik dat Jan Kersten volgens de duurzaam bosbouwmethode de bosbouwoperaties wilde uitvoeren. Of hij daarbij een verborgen agenda heeft weet ik niet. Ik denk dat verborgen agenda’s over het algemeen een gangbaar fenomeen is bij zaken doen. Geldt ook voor de Surinaamse ondernemers trouwens. Bovenalles moeten we erop toezien dat onze bossen op een verantwoorde wijze geexploiteerd worden en dat we met de revenuen in landsbelang gebruikt wordt voor de ontwikkeling van onze dierbare Surinaamse gemeenschap. Het maakt dan niet uit welke ondernemers het doen (Surinamers, Amerikanen, Nederlanders, Chinesen).
  Doordat we ons in een erg zwakke onderhandelingspositie plaatsen hebben we inderdaad zeer ongunstige deals gesloten (Bauxiet, goud, ontwikkelingshulp). Maar als we de inkomsten optimaal hadden gebruikt, dan waren we nu een stuk verder denk ik.
  Hoe dan ook er lopen een aantal vuile flikkers rond daarbuiten, waar we voor moeten oppassen bij het sluiten van deals. Helaas vallen een aantal van onze broeders ook onder die categorie.
  Het blijft dus oppassen geblazen. Maar een keertje moeten we wel wat doen, anders schiet het niet op.

  Friktie yere….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.