Deelname hoger onderwijs Suriname benedenmaats

2

PARAMARIBO, 4 nov – De deelname aan het hoger onderwijs in Suriname ligt ver beneden de norm voor de Caricom en Latijns-Amerika. Dit zegt Allan Li Fo Sjoe, waarnemend bestuursvoorzitter van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus. In de meeste landen in de regio is het aantal universiteits- en HBO-studenten veel hoger.

Zo waren er in 2005 gemiddeld drieëntwintighonderd studenten per honderdduizend inwoners. “Met ongeveer vijfhonderdduizend inwoners zouden er in Suriname dus 11.500 studenten moeten deelnemen aan hoger onderwijs”, zegt Li Fo Sjoe. De werkelijkheid wil dat op de hogere instellingen niet eens zevenduizend studenten zijn geteld in 2005.

Dit mag best als bedreiging worden gezien. “En ook als uitdaging waarvoor het hoger onderwijs, maar vooral de universiteit zich geplaatst ziet”, aldus Li Fo Sjoe. Er wordt al een programma uitgevoerd dat maximale deelname van de beroepsbevolking moet stimuleren. ook zijn er ambities om binnen de komende tien jaar uit te groeien tot een van de beste onderwijsinstellingen in de regio.


2 REACTIES

 1. Onzin! Dat is te danken aan jullie werkwijze. In andere landen als ze niet slagen hoeven ze de vakken dat ze al voldoende hadden niet over doen en blijven altijd geldig. In Suriname moeten ze alles weer een jaar over doen. School moet leuk blijven. Suriname onderwijs is niet benedenmaats. Jullie nemen alleen maar buitenlanders in dienst en die arme Sranang Mang kleineren kunnen jullie. Verbeter jullie je zelf eerst. Allan Li Fo Sjoe, waarnemend bestuursvoorzitter van de Anton de Kom Universiteit heb ik vaak geschreven, tot heden geen antwoord. Ik moet vaak bedelen om aan Surinaamse Biologische materiaal te werken. Maar nee ze geven liever aan een buiten lander. Vraag zelf aan Andre Gangadin van afdeling Biologie.


  Maak melding

 2. in europa ligt het nog lager, sur moet wat nu gaan doen, dan geld in hun eigen zak steken.
  omdat sur met niemand wil samen werken, bv andere landen, men denk altijd we kunnen het zelf, vandaar die achterstand, terwijl overal samen gewerk word.
  er zijn genoeg sur en surned die in sur wat voor het onderwijs willen doen, maar ze worden daar tegen gewerkt, vandaar vertekken de kaders weg, ze krijgen geen kans, en gaan naar het buitenland waar ze welkom zijn.
  de sur regering werk bijna iedereen die een hoge opleiding heeft, mensen die naar sur willen gaan, om zijn kennis daar te brengen, zijn niet welkom, men is bang.
  zo zitten bijna bij alle oveheid instelling mensen in het top met een lage opleiding, vooral deze mensen willen geen verandering.
  en nog zitten bijna25000 mensen thuis die lid zijn van politiek partij, en worden elke maand betaald zonder te werken.
  kijk naar sommige ministers ze weten niet wat ze daar doen, dan alleen met vakantie te gaan, en snel rijk worden, het komt door lage opleinding.
  er zitten in de regering moordernaars dieven, bv bruswijk, en hun gaan bepalen wat in sur moet gebeuren, word waker mensen, hoe kan je van vooruitgang praten, zolang deze mensen aan de macht zijn, is er alleen maar achteruit gang.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.