dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandBalkenende betuigt spijt over VOC-opmerking

Balkenende betuigt spijt over VOC-opmerking

-

Does Travel - naar Suriname

Premier Balkenende heeft spijt van zijn opmerkingen onlangs over de VOC-mentaliteit. Hij zei dat gisteravond in het televisieprogramma Raymann is laat. Balkenende roemde onlangs in de Tweede Kamer de VOC-mentaliteit tijdens de Gouden Eeuw. Het ging hem daarbij om de handelsgeest en de moed van mensen om over wereldzeeën te varen en niet om de slavernij te willen rechtpraten.

De opmerking veroorzaakte niettemin een storm van protest bij Surinamers en Surinaamse organisaties. Ze toonden zich boos en verontwaardigd over de woorden van de premier. Balkenende: „Als ik deze gevoelens heb opgeroepen, heb ik daar spijt van.”

Deze week gaven ook wetenschappers die Suriname bestuderen aan dat Balkenende fout zat met de VOC uitspraak. Volgens hoogleraar Michiel van Kempen is de ondernemingszin uit de VOC-tijd waar Balkenende het over had, van nogal dubieus allooi geweest.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Ze willen slavernij vergeten, maar ze vergeten ook dat die zelfde mensen Europa hebben opgebouwdt. Nu willen ze de Turken straffen. OP een dag kwamen de polities bij mij langs. De buur had geklaagd dat onze eten ruikt. Ik heb de polities verteldt, weten jullie dat jullie onze voorouders hebben mee genomen uit Africa, India and Indonesia om de zelfde kruiden voor jullie te planten in Suriname. Ze moesten als slaven werken. Door de zelfde kruiden zijn jullie nu rijk. Jullie hebben ons ook geleerdt om de zelfde kruiden te gebruiken. Nu we het zelf gebruiken klagen jullie. Ze gaven me gelijk en ze zijn nooit meer terug geweest. Waarom moet de oude Marokanen en Turken goed Nederlands spreken. Kunnen de Fransen, Engelsen en Spanjaarden Nederlands. Mijn manuscripten moeten in het Engels, Frans of Duits. Nederlands mag niet, het is niet erkent. Nu moet het ophouden worden met Turken, Marokanen en Surinamers. Geef ze allemaal een baan dan zal alles goed gaan.


  Maak melding
 2. Het is typerend voor iemand als Balkenellende, notabene is hij nu premier van niks. Want deze Balkenellende regeertijd is “gevallen” sedert de belachelijke paspoort-affaire van de zwarte Ayaan Ali.

  Ook een moslim, die door af te geven op andere moslims zelf uit de schootsveld probeert te blijven. Ondertussen genietend van alle aanedacht en het al het geld dat zij opstrijkt.

  Typerend ook voor de regeerpartij CDA en VVD dat een belachelijke uitspraak van Rita Verdomd tot de val van deze kabinet heeft geleid. Meest opmerkelijk en belachelijk, om schande niet te spreken. En nu de uitspraak van Balkenellende over de VOC-mentaliteit. Duidelijker kon het niet , zal Balkenellende gedcht hebben. Uitbuiten die alloschtoontjes.

  Groeten,………..


  Maak melding
 3. Goed zo Balkenende, een groot mens ziet zijn fouten in en is niet beroerd zijn excuses aan te bieden, Alhoewel……. met de verkiezing voor de deur waarbij het nu reeds vaststaat dat de stem van de allochtoon het verschil zal maken heb je geen andere keus dan je kwetsbaar op te stellen. Politieke partijen kijken in deze periode wel uit om de allochtonen voor de kop te stoten. Politieke strategie ten top. Wat dat betreft verschilt nederland niet veel met suriname. Daar waar in suriname politieke partijen goederen uitdelen aan toekomstige kiezers wordt in nederland het accent gelegd op de positie verbetering van allochtonen.


  Maak melding
 4. We moeten elkaar vergeven.
  Het leven is kort…geniet ervan.!!!

  De Heilige Geest brengt ons tot betere dingen
  , Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid,mildheid,trouw, tederheid en zelfbeheersing.


  Maak melding
 5. hij heeft excuses aangeboden dit is genoeg toch ? wat wil je nog meer…
  k heb heel wat meer respect gekregen voor die man dat hij zelf heeft toe gegeven dat hij fout zat.

  een andere partij leider hier (wilders ect) zullen noooit hun excuus aanbieden.


  Maak melding
 6. Je hebt gelijk Wierie, maar je kan wilders toch niet vergelijken met balkenende. Wilders is een nsb-aidsvirus en balkenende is een beetje hoofdpijn na een nachtje flink doorzakken.


  Maak melding
 7. Niks vergeven. De gal heeft hij al gespuid. Zijn inwendige onderbuik-gevoelens ten opzichte van suri´s is nu duidelijk. Geen enkele suri hoeft op deze man te stemmen.

  Stem SP , Groen Links of PvdA , zal altijd beter gaan dan de CDA van de VOC-mentalitiet zal doen ontstaan.
  Allochtoontjes zullen werkloos blijven onder Balkenellende. Deze man heeft 1 visie van niks, en alles ten nadele van de allochtoontjes , zie maar het beleid van Rita Verdomd.

  Groeten,………….


  Maak melding
 8. je heb gelijk, maar je weet hoe sommige mensen zijn, ze zijn nooit tevreden, alleen maar in het verleden graven, zielig, kijk vooruit, leef niet in het verleden.


  Maak melding
 9. Goed zo Dewanand en Henky (7),

  Gelukkig zijn er mensen als Dewanand die de geschiedenis kent.

  Niks vergeven,dus als Bouterse (als die fout zou zijn) sorry tegen Nederland zou zeggen dan was alles ok en dan kregen mensen nog meer respect voor die man als het zo zou zijn dan zouden er geen rassenhaat,oorlogen enz zijn op de wereld.

  Die man heeft zn hart gelucht en eindelijk laten weten dat ie gewoon trots is op die slavernij tijd.

  Wat Dewanand zegt is helemaal waar!!!


  Maak melding
 10. Harry Potter Balkenende heeft genoeg kunstjes om je te betoveren.

  Met zijn Hocus Pocus normen en waarden veranderde hij zich in een kikker, die iedere val van Het Kabinet ontsprong….

  Met het VOC-mentaliteits Spreuk veranderde Harry zich in een eendagsvliegende draak, die zo hoog vloog dat niemand hem kon zien en aanraken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES