Brandende dump in Suriname wordt heringedeeld

2

PARAMARIBO, 2 nov – De brandgevaarlijke vuilstortplaats op Ornamibo wordt heringedeeld. Dit zegt minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken, OW. Het betreft een noodmaatregel, bedoeld om tenminste een eind te maken aan de aanhoudende stank- en rookoverlast in de drukbewoonde omgeving.

Aan verplaatsing wordt voorlopig niet gedacht. “Er is wel stankoverlast, maar momenteel wordt met man en macht gewerkt aan het overkomen van een aantal problemen”, zegt Kandhai. Met name de kans op brand mag zich niet meer voordoen. De brand die de afgelopen dagen heeft gewoed, is vermoedelijk veroorzaakt door afvalrapers. Die romen de plek dag en nacht af op zoek naar kopermateriaal.

De afgelopen dagen moesten plaatselijke scholen vroegtijdig sluiten. Ook hebben buurtbewoners te kampen met ademhalingsstoornissen. Er worden nu truckladingen zand gestort. De stortplaats wordt voorlopig nog gehandhaafd. Volgens Kandhai wordt nagegaan hoe de veiligheid op te voeren. Volgens minister Joyce Amarello-Wlliams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu is de ligging ongeschikt.


2 REACTIES

 1. Volgens een ander willen de stort herinrichten voor 385 miljoen.

  Dit bedrag is gewoon belachelijk,

  Voor dit bedrag kun je in Nederland 30 grote stortplaatsen helemaal inpakken in kunstof afdichting, inculsief compleet herinrichten van de stort. Controle op het storten en ook nog een nazorg tot in de eeuwigheid. En dat bij Nederlandse loonkosten!

  Ik ben in Nederland werkzaam als controleur/beheerder van stortplaatsen in de nazorg dus ik weet waarover ik het heb..

  Het lijkt erop dat als het bedrag klopt, er 360 miljoen ergens (wie o wie) aan de strijkstok blijft hangen.

  Een vuilverbrandingsoven is ook geen optie, Je hebt dan vooral warmteopbrengst en dat heb je helemaal niet nodig in Suriname en op deze plaats. Stroomopwekking met die warmte (stoom) is ook geen optie aangezien dat ook goedkoper (en schoner) geproduceerd wordt door de stuwdam.

  De beste manier is het scheiden van afval in organisch afbreekbaar, brandbaar en metaal. Dit branden kan in een simpele oven met schoorsteen zodat de overlast minder wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.