Balkenende zat fout met VOC uitspraak

14

Wetenschappers die Suriname bestuderen, willen dat premier Balkenende zijn uitspraak over de VOC-mentaliteit terugneemt. Balkenende zei tijdens de algemene beschouwingen in het parlement, dat Nederland meer daadkracht en ondernemingszin moet tonen, net zoals in de tijd van de VOC. Deze opmerking viel verkeerd bij hoogleraar Michiel van Kempen schrijft Radio Nederland Wereldomroep.

Van Kempen stelde een verklaring op, die grote bijval oogstte tijdens een symposium van het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek in het Tropeninstituut. De oproep aan premier Balkenende is duidelijk: “De ondernemingszin uit de VOC-tijd waar u het over heeft is van nogal dubieus allooi geweest.”

In de verklaring, die te lezen is op de site van RNW, stelt van Kempen:

“..een verwijzing naar een expansieve instelling als de VOC, die, evenals die van de WIC, direct gepaard ging met een nietsontziende dehumanisering van een deel van de Aziatische bevolking en van de zwarte bevolking van Afrika dat in boeien naar de West werd gesleept en daar in mensonterende omstandigheden gedwongen werd tewerkgesteld, zeer ongelukkig is geweest. De “ondernemingszin” is derhalve van een nogal dubieus allooi geweest. Uw uitspraak gaat radicaal in tegen pogingen die juist nu door historici worden ondernomen om te komen tot een herziening van de canon en een herschrijving van de koloniale geschiedenis De gevoeligheid bij de nakomelingen van de in slavernij weggevoerde Afrikanen, die nu ook deel uitmaken van de Nederlandse bevolking, zal u niet ontgaan zijn. Wij menen dat het u als eerste burger van Nederland niet zou ontsieren om publiekelijk afstand te nemen van uw uitspreken van 26 oktober j.l…”

Dat vooral de West Indische Compagnie zich met slavenhandel heeft beziggehouden, maakt de uitspraken van Balkenende ook niet minder erg. Van Kempen: “De WIC en VOC waren zustermaatschappijen. Vergeet niet, ook de VOC heeft meegewerkt aan de slavernij, want ook in Indonesië is slavernij geweest.” Het gaat Van Kempen niet om excuses, maar om intrekking van de uitspraken.


14 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd of de heer Balkenende de moed heeft om zijn woorden terug te nemen. Volgens mij is hij (zoals ik hem gezien heb tijdens de parlementaire enquete Hirsi Ali) niet moedig genoeg om excuses te maken.

  Mvgr,


  Maak melding

 2. Wat in het onderbewustzijn verborgen ligt komt soms spontaan eruit.
  Het is de ware gedachte achter de masker van de blanke man.
  Wij gedragen ons nog steeds als slaven van dit volk,zelfs overtreden wij onze regels voor deze mensen als het in hun belang is.
  Als tweederangs burgers worden wij bij binnenkomst behandelt,als men hetzelfde met hun mensen zouden doen hoe zou dan de reactie zijn???
  Nederland is nummer 1 als het komt op de export van XTC EN WEED naar alle delen van de wereld,Dat is Balkenende zijn VOC gedachten.En dat mag,zelfs naar Suriname…..


  Maak melding

 3. Een vraag aan de president Balkenende:Waarom gaat u vissen,waar het verboden is?Waarom gaat u heringravingen doen?Weet u,u laat de wereld weten dat u christelijk ben opgevoed,maar u handel en wandel in de laatste uur gaat de perken te buiten.U bent eerzuchtig geworden.Dat is verboden in de christelijke wereld.Ik wil u streng terecht wijzen:Niemand,ook u,die de hand aan de ploeg slaat en ziet naar hetgeen achter hem ligt,is geschikt voor het Koninkrijk Gods(de overheid is een instelling van God).Als u terug kijkt naar het verleden, bent u ongeschikt als president of als aanstaande president.En trouwens is het een grote schande dat u en uw partij samenwerkt met partijen die de abortus en euthanasie bevordert.Herstel u van die uitspraak,wees nederig en trekt u uitspraken in.Streeft niet naar om op een voetstuk gezet te worden,want het betekent uw ondergang en dat wens ik het niet.


  Maak melding

 4. volgens iemand die een stuk schreef gebruiken we het slavernij verleden om slachte over rol te spelen . wat doen de witte nederlanders op 4en 5mei op de dam gebruiken ze die dag ook voor slachtover rol .groetjes


  Maak melding

 5. Ik hoop dat onze ” onnozele’ bounties( waarschijnlijk tweede of derde generatie VMBO’s )zoals:INAFSABIE, MIGHTY_MIKE en SRANANGBRADE,bovenstaand artikel ook tot zich nemen en de VOC en WIC in de juiste perpectief gaan zien.”OVERAL EEN MENING OVER HEBBEN IS NOG NIET OVERAL VERSTAND VAN HEBBEN.”

  SO SO LOBI


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  Jammer, zeer jammer.

  Zelfs nu in de 21ste eeuw, blijkt dat sommigen het nog steeds niet begrepen hebben,
  en dachten mij te komen gek maken met hun nieuwe item; ‘slachtoffer-rol’ ?

  Maar wij zullen er voor blijven waken dat hoe dan ook, de kwestie ‘slavernij’, de Afrikaanse Holocaust, op een fatsoenlijke manier op de agenda blijft staan. Er moet betaald worden, hoe dan ook.

  Hoezo Slachtoffer-rol ? Ga dat maar een ander wijs maken, die misschien gaarne hierin wil trappen.

  Vertel dat maar aan zo’n ‘huis-neger’, die geen idee had wat zich ten tijde de slavernij op de velden afspeelde, om vervolgens tegen de veldslaven te roepen van; ‘ach, komen jullie uit je slachtoffer-rol’, dit terwijl hij een kan koude koffie nuttigt, die de slavenmeester eerder had laten staan.

  En terwijl de striemen op de rug en de afgehakte hand van de andere brother, de veld-slaaf, nogsteeds haast elke zwarte gemeenschap ter wereld teistert, roept de nazaat van de slavenmeester een aangename discussie op met als thema:

  De her-introductie van de VOC-mentaliteit.

  Alsof wij de donkerste bladzijde van de geschiedenis van de mensheid reeds afgesloten hebben.

  En het NINSEE ? Ach, laat de heren maar rustig hun pensioen uitzitten. Van huisslaven die topposities bekleden binnen welke gemeenschap ter wereld dan ook, kan je heel weinig verwachten. Omdat velen van hun voorouders als huisslaven ook niet anders geweest waren, enkele uitzonderingen daar gelaten.

  En een huisslaaf is al lang blij als hij zelf het goed heeft, om te veronderstellen dat anderen het derhalve ook goed zullen hebben. Maar enigszinds kan ik het wel begrijpen, omdat hij zich als huisslaaf, slechts tegoed kon doen aan haast alle faciliteiten in het huis van zijn meester zoals; de voedsel- en drankrestant, oude kleding, enz. enz., zelfs een grieptabletje kon hem door de keukenmeid toegespeeld worden.

  Zelfs tijdens de afwezigheid van zijn meester, kon hij heel dicht in de buurt komen van de bibiotheek van zijn meester, maar jammer, hij begreep niets van wat hij aan lectuur in kreeg,

  hij kon niet lezen.


  Maak melding

 7. de heer B heeft idd voor heel wat opschudding gezorgt.
  maar zoals Balkenende had gezegt hij bedoelde de handelsgeest…
  maar ik denk als de 200 000 surinamers hier in nederland op het zelfde moment spontaan gaan demonstreren zit de fout toch echt bij Balkenende en niet bij ons 200 000 mensen.

  het beste zou zijn als balkenende zijn woorden terug neemt en zn excuus aanbied aan de surinaamse surinamers als de nederlandse surinamers.

  maar ik vind ook dat wij surinamers er niet zo zwaar aan moeten tillen. de slaventijd was iets afschuwlijks wat we zeker niet moeten vergeten. maar we moeten niet overdrijven


  Maak melding

 8. Ja,ja nu staan jullie op je achterste poten.Net goed,jullie spreken toch o zo graag de bakra`s na.Surinamers maakten nooit geen problemen met Moslims,maar de laatste tijd lees ik hiero steeds antipathie over de Moslims.Dit zal jullie leren om niet steeds de bakra`s na te apen.


  Maak melding

 9. wat mij opvalt is dat deze man balkenende het de laaste tijden heeft over norm en waarden ,en men roep op om meer over de nederlandse geschiedenis te onderwijsen op de scholen enz maar ze moeten eerst bij balkenende beginnen de laaste tijd valt mij op dat alles gedaan word ten gunste van de kiezers hij heeft dit niet zomaar gedaan maar wel doordacht maar was een misrekening .


  Maak melding

 10. na deze uitspraak is gebleken dat de nederlanders wel bewust zijn van de welvaart die deze periode voor hun heeft gebracht, maar er niet van bewust zijn wat die periode voor ons betekent
  ze moeten gaan besseffen dat wij surinamers alle rechten hier in nederland hebben, ze hebben onze voorouders uitgebuit ,vernederd ons land uitgebuit
  wij discrimineren ze niet alhoewel hun voorouders en nu zij niet als volwaardige mensen gedragen ,wij haten ze niet alhoewel wij eerder het recht zouden hebben om hun door hun daden in het verleden en van nu te mogen haten


  Maak melding

 11. Ik ben benieuwd hoe die ka witte mannen zullen reageren als Duitsers zulke dingens gaan roepen.

  Die ka Harry Potter zegt nu dat de Surinamers het niet goed begrepen hebben, heel de wereld heeft toch gehoord wat hij gezegd heeft en op welke manier.

  Surinamers zijn allochtonen dus ze zijn dom,ze begrijpen het altijd verkeerd.Lekkere voorbeeld geeft die aan zn bleke inwoners inwoners,die krijgen een leuke beeld van Surinamers.

  En de buitenlanders zijn criminelen,dieven enz.Die Harry heeft zelf gezegd dat ze door plunderen van andere landen Nederland hebben kunnen opbouwen,dus elke blanke heeft wel een overleden crimineel in de familie die vroeger geroofd heeft en dat kan je niet zeggen van alle buitenlanders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.