Suriname kwaad om betasting minister op Schiphol

56

PARAMARIBO, 31 okt – Minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, zegt op de Nederlandse luchthaven Schiphol met de blote hand betast te zijn. Dit is in bijzijn gebeurd van andere passagiers. “Suriname beraadt zich nu ernstig over te nemen stappen”, zegt minister Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken.

Voor Suriname is de maat vol na eerdere incidenten met onder meer minister Alice Amafo van Transport Communicatie & Toerisme. “Zo ga je niet om met mensen en zeker niet met gezagsdragers”, zegt Kraag-Keteldijk tegenover de Ware Tijd. Ze noemt de behandeling van haar ambtgenoot vernederend. De kwestie zal besproken worden met president Ronald Venetiaan.

Met de verklaring van Den Haag wordt geen genoegen genomen. Ambassadeur Tanya van Gool heeft volgens Edu Willemse van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, Kraag-Keteldijk de resultaten voorgehouden van een intern onderzoek. Amarello-Williams zou zijn gefouilleerd door een vrouwelijke douanier, nadat een elektronisch detectiepoortje ging piepen.


56 REACTIES

 1. Surinamers moeten niet zo zeuren.
  het is een Normale check om mensen te controleren of ze verboden dingen bij zich hebben.
  sinds de aanslagen op 11 september is de controle ook in nederland verscherpt.


  Maak melding

 2. jullie zijn niet te vertrouwen, als jullie je eigen mensen afperst, en alles voor hun moeilijk maakt, dan kan je dit verwachten.
  de ned regering weet dat de schurken in de sur regering zit, dat weet iedereen, zo is de sur regering onbetrouwbaar, dat kan je bijna elke dag zien, coruptie, vriendtjes politiek, geen goede opleiding, alleen maar poppenkast, jullie zijn een lachertje.


  Maak melding

 3. Ik vraag mij af als wierie het recht heef om te bepalen wie wel en wie niet mag zeuren dit heeft niets te maken met 11 sept.
  Dit is geen controle bij vertrek,maar bij aankomst.


  Maak melding

 4. Wat een gezeik,denkt de minister dat hij of zij god is of zo.
  Juist moet men op schiphol dat soort, goed controleren. wat maakt hen anders?.dan andere surinaamsers.
  Goed zo,blijf die boeven controleren.
  vr gr cees..


  Maak melding

 5. de surinamer hebben het zelf zo ver laten komen .
  ik vind vene echt naief als precident om niet te reagen en nooit niet, zelf bij het incident van amavo reageerde hij niet adekwaad naar de nederlandse ambasadeur om zijn afkeer omtrent dit probleem aan de ambasadeur op de hoogte te stellen.


  Maak melding

 6. ze mogen hier op schiphol iedereen controleren ongeacht of he minister of wwie dan ook bent. Ik geef de authouriteiten gelijk om een ieder te controleren omdat juist de zg. diplometen in het verleden drugs hebben vervoerd en verhandeld.


  Maak melding

 7. Dit is een GOEDE zaak!!!

  IEDEREEN moet gewoon bij aankomst of vertrek worden gecontroleerd.
  Het zou wat zijn als bepaalde mensen niet gecontroleerd zouden worden.

  ga zo door


  Maak melding

 8. Ten aanzien van de controle moeten wij gaan kiezen tussen 2 kwaden. Een land volstoppen met drugs heeft sowieso mijn voorkeur niet. Dus zeg ik 100% controle voor alles en iedereen is op z’n plaats. Dat het op gegeven moment onmenselijke vormen aanneemt, zal geaccepteerd moeten worden. Dat nu een minister mee geconfronteerd wordt, kan wel kwalijk genoemd worden, maar m.i. zal dit op een hoog niveau aangepakt moeten worden. Laten wij niet vergeten dat onlangs nog een minister moest aftreden om drugs gerelateerde aktiviteiten, waarvan de kopstukken nog vastzitten, maar de minister vrij mag rondlopen. Sterker nog, hij krijgt in die periode nog een top functie aangeboden. Dit alles ontgaat onze “vriend” Harry Potter niet. Laat El Vene zijn daadkracht tonen en met oplossingen komen.


  Maak melding

 9. Beste mensen, voor wie zich afvraagt wie denkt die minister wel wie ze is, is hier het antwoord:
  Ze is de vertegewoordiger van de regering van een souvereine natie en heeft het volle recht als zodanig behandeld te worden.
  De dame in kwestie kwam niet aan als privépersoon. Ik ga er trouwens van uit dat de ambassade de nederlandse autoriteiten op de hoogte heeft gesteld van de komst van de minister.

  Voor mensen die denken dat nederland het centrum van de wereld is:
  Als de president of een andere regeringsvertegenwoordiger van Cuba, Iran, Noord-Korea of tegenwoordig ook Venezeula naar een meeting op Amerikaans grondgebied gaan, worden ze netjes behandeld. Het is niet aan de douane, politie of wie dan ook om hen als elk andere reiziger te behandelen. Nee ze zijn zeker geen God maar ze zijn ook geen gewone reizigers.

  De surinaamse autoriteiten hebben het volste recht om zich hierover te beklagen. Of een stelletje zure zichzelf surneds noemende personen dat nu hindert of niet.


  Maak melding

 10. Het heeft niets te maken met Aankomst of Vertrek.
  100% controle is 100% controle.
  Als er 435 in of uit gaan van het vliegtuig dan betekent 100% 435 personen.
  Minister of President maakt niets uit.
  Ook de direkteur van de KLM hoort bij die 100%.
  Mijzelf inklusief.
  Dus Amafo of Venitiaan maakt dus niets uit.
  Groetjes Bimbo
  PEDRO


  Maak melding

 11. Bimbo,
  Het was controle bij vertrek!! Gewoon iedereen moet door een detectiepoort. Zij moet dat weten en zorgen dat zij geen rinkelende dingen op haar lijf heeft. Gezeur om niks. Trouwens, ik zou allemaal controleren bij aankomst. Deze mensen hebben geen scruples, zij gebruiken hun diplomatiek status voor allerlei onzin. Ze komen allemaal uit Brunswijk z’n stal! Wel een normale nette controle en wel apart. Bij vertrek allemaal door detectiepoort, ICAO rules.


  Maak melding

 12. Hoe gaat Vene anders reageren? Die ptata’s bepalen wat hij in het land doet, dus kan ie niets anders. In zijn eigen land is ie al geen baas (dat is Somohardjo) en dan wil ie baas gaan spelen over Nederlanders?

  Dit is gewoon klasse justitie en Vene moet opzouten. Als Suriname zo had gereageerd als een gewone burger was betatst had ik er vrede mee, maar omdat het een mini ster is.


  Maak melding

 13. De ministers moeten niet zeiken ze zijn niet meer en minder dan de andere surinamers.Die poppekas en vrienjes politiek wat jullie in suriname voeren dat is alleen voor en in suriname niet in nederland hoor.Goed zo blijf
  die die ministers ook controleren.


  Maak melding

 14. Laat de regering in sur zich bezig houden met zaken die het land vooruit kunnen brengen i.p.v. wie wel of niet wordt onderzocht op schiphol. Waarom lullen ze niet wanneer ze worden onderzocht in de USA? Want daar gebeurt het ook.
  Misschien kunnen ze hun tijd beter gebruiken om bijv te vragen waarom het zo lang duurt voordat Balesar wordt gesleept voor het gerecht vanwege corruptie.


  Maak melding

 15. Ik ben het eens met Cees,
  Gewoon iedereen controleren geen onderscheid maken. Het is aan surinaams-afrikaans imago te danken dat surinamers 100 % controle krijgen.
  Goed zo schiphol ga zo door.


  Maak melding

 16. Niet klagen, vooral geen domme reacties, blijf dan liever weg.
  Als Ned. fout zit moeten zij boeten.
  Men kan niet onnodig internationale afspraken maken en daarna doen wat men wil.
  Dus kop gebruiken bij reactie s.v.p.


  Maak melding

 17. Deze minister laat heel duidelijk blijken wat voor type ze is !!! En dat zit in de regering !!! Als ze zo in ’t nieuws moet komen omdat ze niets anders kan laat ze dan ook niet in ’n vliegtuig stappen maar laat ze de staat opgaan om “haar” eigen volk te helpen… Sjee ik hoop dat zij geen typische surinaamse minister is, want anders ís het huilen…daar aan de overkant..


  Maak melding

 18. Ik vraag me af hoe een nederlands minister zich zou voelen wanneer hij of zij betast werd bij vertrek en of aankomst in Suriname dan wel in een ander land. Alsof de nerdelanders zo heilig zijn. zij zijn de grootste schurken. En wij moeten ons dat laten welgevallen. Wanneer komen wij Surinamers eigelijk hier massaal voor op, met demonstraties enz enz dan zien wel wel of dat niet ophoudt. Maar we houden onze mond en blijven dat steeds maar tolereren van die klootzakken. Zij zijn echt niet beter dan wij hoor.


  Maak melding

 19. Men moet inderdaad niet zeuren!
  Op zowel Schiphol als Zanderij zijn zelfs mijn kleine kinderen gefouilleerd en helemaal nagekeken ( toen 5 jr, 2 jr en 3 maanden!)
  100% controle is 100% controle…
  IEDEREEN wordt gecontroleerd.
  en waarom een minister niet???
  We weten allemaal dat dat ook maar mensen zijn, en hoe vaak zijn juist mensen op dergelijke posities niet degene die zich met smokkel en handel bezig houden?


  Maak melding

 20. geachte dames en heren en heb ook wel eens begrepen dat men soms grappen maakt over zaken die wel serieuse worden genomen ,omtrend het 100%contr,geen probleem maar wat doen wij sur,se autoriteiten zoals,mp,recheurs,ect op zanderij tegen de blanken ,niets ze worden als goden behandeld en als jij op zanderij aankomt wordt je als een beest behandeld,wij hebben dit zelfs gecrieerd,wij geven hun het recht om alles te doen ,zolang wij niet op komen blijft het door gaan ,ik dank u


  Maak melding

 21. waarom worden marokkanen,turken ,andre niet op deze manier gecontroleerd ,nee die mensen zijn heilig of de nerlandse justitie is bang om zich daarover te gaan buigen ,wij als sur,se worden vaak de dupe van ,omdat wij nooit op komen voor onze belangen ;,als of dat soort mensen nooit drugs of iets dergelijks menemen


  Maak melding

 22. Als de regeringsleden niet zo corrupt zou zijn van Suriname dan was dit waarschijnlijk niet zover gekomen. Dit hebben we gewoon aan onszelf te danken.


  Maak melding

 23. Volgens mij is de 100% controle, een belediging voor alle surinamer, ik snap niet dat de meeste van jullie(zo te zien )daar geen problemen mee hebben, zijn jullie zo meegaan of vinden jullie het normaal dat
  alle surinamers voor bolletjesslikker worden uitgemaakt.
  Waarom zou ik moeten toestaan, dat een een of andere klote medewerker(ster)van Schiphol mij voor schurk mag uitmaken, terwijl ik zo mijn best doen om mijn kinderen op het juiste spoor te houden. Fuck ze allemaal.
  Wat de minister betreft: volgens mij is het puur opzet, niks van “”elektronisch detectiepoortje ging piepen”.

  Marron


  Maak melding

 24. kijk, ze lullen hier in suriname. bij aankomst in de usa worden onze hoge mensen ook gecontroleerd doch niemand die ernaar kraait.gewoon controleren. wie denken die gasten dat zij wel zijn? voor mij zijn het een stel criminelen die aan de macht zitten. elke keer weer hoor je een of ander schandaal doch blijft die minister gewoon aanzitten alsof er niets aan de hand is. Je bent minister maar geen god. veiligheid gaat boven status.

  mike.


  Maak melding

 25. Neem me niet kwalijk mevrouw de minister, er gaat wel een detector af hoor. Mag u alstublief gefoullieerd worden??? Het geldt voor alle landen waar je landt. Waarom mag het voor surinamers weer niet gelden? Waar hebben wij het in Godsnaam over. Mevrouw de minister hoefde zich niet eens uit te kleden, noch getoucheerd te worden, dat is pas vernederend. Mijn zwager is twee jaar geleden op een respectloze manier getoucheerd, hij werkt nota bene op schiphol.
  Wij moeten niet overdrijven hoor, het is erg genoeg dat je zolang moet aanschuiven. Dat asociale het voor de sociale mensen verpest hebben.


  Maak melding

 26. Kloothommel, ik kom je hier wederom tegen met jou racistische inslag. Ben je een Talliban, geradicalliseerd of gewoon gefrustreerd. Ik zal jou IP address gelijk doorgeven aan de AIVD om jou in de gaten te houden want zo te zien zit je in de knoop met jezelf, en zou je een gevaar kunnen zijn voor de samenleving.
  Take care and remember, Big brother will be watching you very soon !


  Maak melding

 27. 100% controlle betekend voor iedereen .
  het maakt niet uit wie het is .
  recht voor 1 ,recht voor allen .
  Uit ervaring weet ik (omdat ik tussen deze mensen werk ) dat de diplomaten de grootste boeven zijn .
  Met name in Suriname .
  Kraag ,amofo ,joyce ,ze zijn allemaal diplomaten .
  Maaaaaaaaa………..r minister voor het hun eigen land .
  Niet voor het buitenland .
  En integendeel zijn deze ministers onbelangrijk voor het volkt ,want ze doen niets voor het land en volkt .
  Deze regering zijn gewoon zakkenvullers ,corrupt ,boeven ,buitenvrouwen van de topman ,beesten .
  En die kraag ,zij heeft altijd een grote bek .
  ze spelen altijd geweldig omdat ze een minister is ,
  dat wil ook nog niet zeggen dat zij de baas is en geweldig is .
  Voor mij is ze helemaal waardeloos en hopeloos .
  wat voor opleiding hadden ze ???
  bah alleen maar boeven onderling .

  weg met ze .

  Rot op kraag ,bigi amofo ,williams joyce .

  Boeven zijn jullie .


  Maak melding

 28. ZOals ik al zei zowel ik als mijn kinderen zijn heel streng gecontroleerd zowel op Zanderij als op schiphol.
  Wat ik er dus kennelijk voor de duidelijkheid bij had moeten zeggen:
  IK BEN NEDERLANDS.
  Ben 2 maal in Suriname geweest. nederlanders als Goden behandeld daar???? Alsjeblieft zeg!!!!!
  Ze pesten je er weg!
  Stoken mensen tegen je op!
  Maken je het leven zuur!
  Men is gigantisch racistisch juist tegenover blanken in Suriname!
  Dit zal heus niet voor iedereen gelden.
  Maar dit is helaas wel mijn ervaring geweest, en van meerdere mensen die ik ken overigens!
  En dit wordt steeds erger en erger!


  Maak melding

 29. moderator kan dit nog toegevoegd onder mijn bericht;
  het was de laatste keer zo erg dat mijn toen 5jarige (half surinaamse) dochter aangaf nooit van haar leven meer naar dat rotland toe te willen (haar woorden!)
  Dat hebben de Surinaamse creolen daar (want ik kwam enkel in contact met creolen) voor elkaar gekregen, een kleuter die nu al een hekel heeft aan Suriname!
  Je wordt als Nederlandse vrouw met surinaamse partner met de nek aangekeken, men haat je bij voorbaat al zonder je ooit een kans te geven. Je kinderen worden als stront behandeld!
  Je wilt niet weten watvoor opmerkingen en vooroordelen ik de afgelopen jaren al te horen gekregen heb !!!!
  Pech voor de Surinaamse dames (want moet toegeven dat het altijd om dames gaat die zich zo gedragen!) dat ik prima Surinaams versta en dus weet wat er gezegd wordt !
  Wat ik de afgelopen 8enhalf jaar geleerd heb is negatief. Ik vond de Surinaamse mensen en cultuur geweldig altijd. Helaas ben ik de afgelopen 8enhalf jaar dus alleen maar teleurgesteld en ben erachter gekomen dat er onder de Creolen nog meer racisten zijn dan onder de nederlanders…….
  “Hindoestanen zouden hun moeder nog vermoorden om een dubbeltje” …| “Afrikanen stinken ” “CHinezen zijn racisten”
  ” Nederlanders zijn gierig”
  Ik hoor constant gezeik over alle andere bevolkingsgroepen in mijn schoonfamilie en in de buurt hier!
  Creools jochie van 5 dat niet op een bepaalde school wil, “want er zitten te veel koelies” Een kind van 5 bedenkt dat echt niet zelf hoor!!!!
  Ik zou zeggen Kijk eens in de spiegel!
  Altijd maar roepen dat en dat ras is racistisch. Je moet uitkijken met koelies. je moet uitkijken met “sneezi” Je kunt een “djoeka” nooit vertrouwen. De eigen kleinkinderen geen blik waardig keuren omdat ze een Nederlandse moeder hebben…
  EN dan nog durven beweren zelf geen racist te zijn……………………………

  Verbeter de wereld begin bij jezelf!!!

  IK vind het heel erg dat mijn positieve beelden die ik van Suriname en de Surinamers had zo onderuit gehaald zijn door de mensen!
  Ik sta altijd voor iedereen open.
  En het is verschrikkelijk frustrerend als je merkt dat dat andersom totaal niet geld en dat anderen je geen enkele kans geven enkel omdat je blank bent met “halfbloed” kinderen.
  Ik heb een bloedhekel aan mensen ide in je gezicht lachen, en achter je rug over je lullen en stoken, schijnheilig, achterbaks! En dat is helaas wat ik GIGANTISCH veel tegen kom in de Surinaamse, en met name de creoolse, bevolkingsgroep!


  Maak melding

 30. Mijns inziens is het één groot politiek spel.

  Ik zou zeggen gelijke monniken gelijke kappen. Nederland is producent nummer 1 m.b.t. tot XTC en XTC-gerelateerde producten. Voorts is Nederwiet internationaal bekend.

  Conclusie: autochtone Nederlanders op dezelfde manier behandelen, d.w.z. 100% check in het buitenland en met name in Suriname. Wellicht dat sommige Nederlanders en met name degenen die in de politiek zitten zullen begrijpen wat hier echt aan de hand is en er iets aan doen.

  In ieder geval Surinamers blijf elkaar steunen en Van Bommel (SP) bedankt voor al jouw inspanningen!

  Angel


  Maak melding

 31. Beste Yvonne,

  Jij hebt een probleem. Gelukkig heeft dit mijns inziens niets met de 100% check te maken.

  Ik maak als Creoolse (die tot dit jaar alleen blanke vriendjes had) ook nare dingen mee. In mijn geval wordt mij dit allemaal aangedaan door andere bevolkingsgroepen en met name autochtone Nederlanders. Toch blijf ik in de goedheid van de mens geloven. Ook scheer ik niet alle rassen dan wel bevolkingsgroepen over één kam, omdat ik (heel) wat narigheid met hun heb meegemaakt.

  Ik wens jou dan ook veel positiviteit toe, want dat heb jij hard nodig!

  Angel


  Maak melding

 32. Beste mensen,

  Zoveel reacties en iedereen denkt het bij het juiste eind te hebben. Het is net als voetbal: Nederland kent 16 miljoen Coaches en toch lukt het niet om een titel binnen te halen. Iedereen denkt tegenwoordig overal verstand te hebben en praat maar (emotinoneel) raak voor een knaak zonder de kern van het onderwerp te kunnen of willen begrijpen/analyseren. De enige die de zaken een beetje rationeel schets is volgens mij Angel. Het is allemaal een politiek spel. 100% controle op Schiphol? Laat me niet lachen: Nederland is de grootste productieland van pillen en doorvoerland van andere drugs…Ja 100% controle bij vertrek misschien om er zeker van te zijn dan men geen drugs exporteerd. Terrorisme heeft niks met de 100% controle op Schiphol te maken. Dat Suriname een ontwikkelingsland is heeft ook niks met de 100% controle te maken. Er zijn tig andere ontwikkelingslanden waar geen 100% controle worden toegepast. Welke genie kan mij dit uitleggen? Ik besef dat ik een beetje direct ben, maar het is erg irritant als iedereen overal een (respectloze) mening over heeft zonder zich te verdiepen wat de kern van het verhaal is.

  Wishing you all lots of luck, strenght and wisdom.

  Mvgr,


  Maak melding

 33. M.Fleur,

  Je heb gelijk, Kloothommel beweert dat het alleen negers zijn die met bolletjes aankomen op schiphol maar dit is niet waar. Er zitten ook andere etnische groepen tussen. Dus laten we a.u.b. niet gaan generaliseren. Dit is een puur algemeen surinaams probleem en niet gebasseerd op specifiek 1 etnische ras die het voor de ander verziekt. Ik ben vaak mensen op gaan halen op schiphol maar nooit gehoord dat ze gekontroleerd werden dus weet ik niet of die honderd procent controle wel echt waar is. Mischien gaan ze toch een beetje ook op uiterlijk af, maar zeker weten doe ik niet.


  Maak melding

 34. geachte medelezers eris nog altijd zoiets als RESPECT voor vooral een hooggeplaatste mede reiziger.We kunen nietspreken van geijke monniken ,geleijke kappen daar het hier een gezagsdraagster betrof . Dat weten die ROTZAKKEN op schiphol maar ze doen maar als of !Laat een balkellende of die versletenvis Zalm maar daar gaan en maardoor een Surinaamse mp in de reet gefuilleerd worden dan zoul je die gasten van de CDA en VVD horen janken .Die vernedering zal je moeten gebeuren hoor.DIT GETUIGT VAN GEEN RESPECT door de Ned. dienst doeners FOEI ZALM EN KONUITJES!!


  Maak melding

 35. als de Surinaamse regering niet opkomt voor haar burgers al dan niet wonend in een ander land, dan vind ik dat ze hetzelfde lot moeten ondergaan als die burgers 100% controle onder het mom van drugs bestrijding is in dit geval een middel die erger is dan de kwaal.van de de 50 bolletjes slikkers op elke vlucht heb je honderden die gewoon clean reizen. ik heb meegemaakt dat ik na een lange vlucht uit paramaribo bij aankomst nog twee uur op schiphol vastzat door die zogenaamde 100% controle. bij de slurf wordt je al opgevangen net als koeien en paarden in een corral. waar was toen het protest van de surinaamse regering? dat je je onderdanen op die manier laat behandelen? bolletjes slikkers of niet? het probleem van de bolletjes slikkers is geloof mij het minste probleem wat de nederlandse autoriteiten hebben op drugs gebied want de omvang is te verwaarlozen als je kijkt hoeveel drugs er via andere kanalen het land binnen komen. De nederlanders smokkelen ook miljoenen pillen over de hele wereld maar ik zie ook geen 100% controle op vluchten vanuit nederland “risico land” men geeft dat ding een naam enprobeert daaarmee de acties te legitimeren. Allereerst moet die hele 100% controle worden stopgezet er moet vanuit suriname een constante druk naar de nederlandse autoriteiten worden opgevoerd. er zijn andere manieren om die drugs smokkel aan te pakken. Zolang de surinaamse regering niet protesteert tegen de behandeling van haar burgers mag zij wat mij betreft hetzelfde recht ondergaan. jullie zijn mijn vertegenwoordigers en ik zeg jullie dat ik die controle als lastig ervaar kom voor mij op doe er wat tegen als je dat niet doet en mij dit laat ondergaan dan gun ik je hetzelfde…..


  Maak melding

 36. Iedereen in ons landje komt uit een of andere uithoek van de wereld,koelie´s,slaven,ex criminelen,het schuim der aarde.
  En wij gedragen ons nog steeds zo,zie reactie´s,,de blanke man krijgt in 9 van de 10 gevallen gelijk,zo onderdanig zijn wij.
  Er word van alles over ons gezegd en wij pikken het alsof het niets is.
  Balkenende die haalt voorbeelden aan over de gouden eeuw,de VOC gedachten moet herleven.
  100% controle is onderdeel van die gedachten of niet,wat uit Suriname komt met bolletjes is in geen vergelijking wat uit nederland gaat naar omliggende landen.En die landen leggen nederlanders geen stro breed in de weg.
  Nederland is numero uno in de export van XTC en weed,en dat mag wel??
  Het is en blijft een hipocriet volk……


  Maak melding

 37. @ Angel
  Ondanks alles wat mij is aangedaan (geloof me het is te veel om op te noemen)
  sta ik nog steeds voor ieder mens open en ga uit van het goede in mensen.
  Ik heb nog nooit iemand bij voorbaat veroordeeld of anders benaderd vanwege uiterlijke kenmerken, en zal dit in de toekomst ook nooit doen.
  Ik beoordeel mensen op hun daden , niet op hun uiterlijk.
  Maar wat mij stoort is dat men constant maar roept dat andere bevolkingsgroepen racisten zijn, en nooit kijkt naar zichzelf.
  Kleuters wordt al in het hoofd gestampt ver uit de buurt te blijven van blanken en hindoestanen…. IS dat dan goed?
  Mijns inziens is elke racist fout. is elke vorm van racisme fout.
  Het is achterbaks om te demonstreren (om maar een voorbeeld te noemen) als Balkende een -weliswaar ondoordachte- opmerking maakt die negatief kan worden uitgelegd, maar zelf weigeren je kleinkinderen ooit te bezoeken omdat die een blanke moeder hebben…
  Het is achterbaks tegen je neefje te zeggen “wat je ook doet, nooit een blanke nemen zoals je broer hoor” en dan zelf met een blanke te trouwen!
  Racisme is altijd fout. valt nooit goed te praten. Misschien is het tijd dat bepaalde mensen inzien dat roepen dat “alle blanken zo en zo zijn” en dat ” alle koelies zo en zo zijn” net zo racistisch is, de pot verwijt de ketel…..


  Maak melding

 38. als je naar de minister kijkt denk je eerder te doen te hebben met een keukenmeid. Representativiteit is ver te zoeken. De jongens op schiphol hebben gewoon een link gelegd in de combinatie:zwart-straattype.
  Logisch.


  Maak melding

 39. (Reactie Yvonne Kruse )

  ””mijn toen 5jarige (half surinaamse) dochter aangaf nooit van haar leven meer naar dat rotland toe te willen (haar woorden!)'”””

  VERVOLGENS,

  “”Creools jochie van 5 dat niet op een bepaalde school wil, “want er zitten te veel koelies” Een kind van 5 bedenkt dat echt niet zelf hoor!!!!””””

  EEN KIND VAN 5 BEDENKT DAT ECHT NIET ZELF!!!!
  (jouw woorden)
  Volgens mij klopt iets hier niet, mag jij zeggen wat.

  Waar was je man al die tijd, aan het slapen zeker, volgens mij heb je alle ellende te danken aan je man, hij had meer voor je moeten op komen. Aan de omstandigheden weten mensen soms precies hoever ze kunnen gaan, en er zijn genoeg mensen die daar misbruik van maken. Wat ik wil zeggen is “kijkt niet alleen naar de creolen, maar ook naar je zelf/echtgenoot.

  Overigens ik ben met je eens : surinamers moeten eens ophouden te zeuren over andere bevolkingsgroepen, daar word ik ook zo moe van.LET WEL;IK HEB HET OVER SURINAMERS EN NIET OVER CREOLEN.
  Voor de zekerheid ik ben geen creool.

  Marron


  Maak melding

 40. Ogen open houden,en vooral niet achterlijk reageren(kleuters).
  Het gaat hier niet om drugs maar internationale regels,als Ned. ze niet wil toepassen.Moeten zij het duidlijk maken.(straks komen zij met een excuus maar dit keer niet in trappen)
  Dan weten wij meer.
  Dan kan Vtje als hij zich nog een vent wil noemen. Behoorlijk op reageren, zoniet zijn wij de Suri’s de speelbal(voetbal)voor NED.


  Maak melding

 41. Helaas moet ik Peter gelijk geven. Dat van de ‘look’ van de minister was het eerste dat me opviel. Een keukenmeid zou ik niet willen zeggen, maar niet zo ver vanaf.

  Ik ben dus niet de enige die het opviel.
  Toentertijd bij Amafo ook, die grote donkere zonnebril.. en dat in een land where the sun does not shine…too often


  Maak melding

 42. ik wil bij deze zeggen de gene die bij aankomst gecontroleerd worden worden gezien als verdachte en het is gqed recht van de dienstdoende douanier om ze te controleren vooral dat soort figuren met dat uiterlijk


  Maak melding

 43. Daar gaan we weer…..”””” vooral dat soort figuren met dat uiterlijk “”””(Reshma).

  Dat is nou typisch een opmerking van Geert Wilders, weet je wel ,de Limburgse Mozart Kugel, de Blonde Dolly uit Venlo. Natuurlijk te danken aan zijn eigenzinnige coupe soleil. In een interview met hem las ik dat hij het zelf verft. Ik zag het al voor me: het Kamerlid, net wakker, in de badkamer in de weer met flessen waterstofperoxide. Een prachtig beeld, dat ook iets zegt over Geert Wilders. Hij is een self made klootzak.

  Dit voor de mensen die het over “de look ”
  hebben.

  Marron


  Maak melding

 44. Ach Marron, mensen als Reshma lopen ver achter wat beschaving betreft.
  Iemand met beschaving kijkt immers naar het innerlijke van een mens en niet naar het uiterlijk.
  Voor zulke hindustanen schaam ik mij als hindustaanse. Ik wil zelf ook met respect behandeld worden dus …….
  Dit onderwerp gaat over de 100%-controle.
  Dat dat gedaan wordt prima, maar het moet wel op een beschaafde manier worden uitgevoerd. En helaas denkt de hollander dat hij het recht heeft de ‘allochtoon’ te mogen vernederen.
  Maar het is de taak van de Surinaamse overheid hier daadkrachtig tegen op te treden.
  Wat de minister betreft, tja als er een detector gaat piepen, dan ben je wel het haasje, of je nou minister bent of niet.


  Maak melding

 45. @ Marron
  Mijn dochter heeft niets tegen een bevolkingsgroep.
  Ze zou je het verschil tussen hindoestanen, creolen,afrikanen, surinamers,antillianen , nederlanders etc etc niet eens kunnen noemen, voor haar zijn mensen mensen.
  Zo wordt ze opgevoed.
  Haar negatieve gevoelens betreffen puur het land Suriname, door de verschrikkelijke ervaringen die we daar hadden.

  En wat mijn partner betrefd. in Suriname was hij er niet bij, we hadden niet genoeg geld om met zijn allen te gaan, en omdat mijn meiden graag hun familie wilden ontmoeten en met name hun halfzus wilden zien besloten we toen dat ik er heen zou gaan met de meiden.
  Het werd helaas een grote teleurstelling dus.

  Je bent zelf Surinamer Marron?
  ZOja dan weet je vast hoe “heilig” familie er is, met name moeders?
  Surinaamse moeders kunnen vaak alles flikken zonder dat hun zonen ooit boos zullen worden. Want moeders zijn heilig. er zijn maar weinig surinaamse mannen die in opstand durven komen tegenover hun moeder.
  VOor mij als Nederlander lastig te begrijpen gevoelsmatig, Als mijn moeder het zou proberen slecht over mijn vriend te praten zou ik haar te kennen geven dat als ze daarmee niet stopte ze ons nooit meer zien zou, maar dit is een kwestie van cultuurverschil, in Suriname komt men niet gauw in opstand tegenover de ouders (over het algemeen sowieso niet tegenover ouderen, die mogen alles flikken wat ze willen….. Mijn persoonlijke mening is dat je respect niet krijgt alleen omdat je mijn moeder/schoonmoeder/oma etc bent, maar door je gedrag. als jij geen respect voor mij hebt zal het me worst wezen wie je bent , mijn respect ben je dan ook kwijt!. maar dat is hoe ik als hollandse denk.)
  Maargoed in het kort: voor een man, en vooral voor een Surinaamse man die dus geleerd heeft dat familie heilig is en dat je niet brutaal mag zijn tegen je ouders enzo, is het nogal moeilijk als hij in een situatie komt waarin zijn moeder zijn vriendin weigert te accepteren en een haat campagne opstart door allerlei leugens en roddels te verspreiden, Terwijl hij ook zielsveel van zijn vriendin houdt en zij van hem…..
  Maargoed het is nu gewoon zo dat ik al meer dan een jaar niet meer bij bepaalde schoonfamilie kom evenals mijn dochters, en mijn vriend doet maar lekker wat hij wilt hij moet er zelf achter komen hoe mensen zijn en hoe dingen in elkaar zitten, het is niet aan mij beslissingen voor hem te nemen.
  Moet zeggen dat ons leven een stuk beter en rustiger is sinds ik geen contact meer met die mensen heb. nu kunnen ze nooit beweren dat ik dit en dit gezegd heb (deden ze voorheen ook wel als ik ze niet eens had gesproken. maargoed dat viel niet te bewijzen! nu weet mijn vriend dat ik niemand van ze ooit nog spreek dus kan ik ook nooit iets tegen ze zeggen he!)
  Maargoed het is niet alleen mijn schoonfamilie.
  Loop je hier op de amsterdamse poort is het een kattig “er komen steeds meer van die lelijke halfbloedjes” achter je door surinaamse dames.
  Of je loopt langs en hoort een surinaamse dame zeggen “den wit vrouw wan teek so so blaka mang no no, omdat den gridi toch” (vergeef me als de spelling niet correct is, als je maar snapt wat ik bedoel)
  Ben toen ik zwanger was van de eerste zelfs eens met me vriend in de stad achtervolgd door een groep surinaamse jongedames die al scheldend achter ons aan liepen. We hebben ze genegeerd en uiteindelijk was de lol eraf en rotten ze op….
  In de speeltuin gaan de Surinaamse dames ook altijd heel bewust in het Surinaams zitten kletsen over die rot blanken …..

  Als je dit keer op keer mee maakt wordt je er wel flink moe van ja!
  Of je loopt met de ene Surinaamse buurvrouw en komt de andere tegen, die dan in Het surinaams aan die vrouw iets over JOU gaat vragen???? Die dag heb ik wel laten blijken dat ik het verstond door te zeggen je kunt het ook aan mij zelf vragen hoor. Stond ze me heel verbaasd aan te gapen oooo versta je surinaams?
  Ik heb nog nooit iemand iets misdaan.
  En probeer altijd boven deze mensen te staan.
  Als ik dames weer eens opmerkingen hoor maken negeer ik dit . Omdat ik vind dat zulke lage mensen mijn tijd en moeite niet eens waard zijn.

  Maar ik denk wel aan mijn kinderen.
  Hoe is het voor hun als ze dit gaan doorkrijgen? Dat veel Surinamers hen weigeren te accepteren want ze zijn half blank, en er zullen nederlanders zijn die hen niet accepteren want ze zien eruit als allochtonen………
  Waarom moet dat zo zijn?
  Waarom kan men elkaar niet gewoon in de waarde laten????
  Waarom moeten veel Surinaamse dames domme opmerkingen maken als “alle goede zwarte mannen worden ingepikt door blanke vrouwen” Hoe weet je in godsnaam of het een goede man is, wie weet laat hij haar thuis alle hoeken van het huis zien? misschien heeft hij tig buitenvrouwen? misschien kijkt hij de hele dag porno films? weet jij veel…………
  Ik zeg dit keer op keer en herhaal het nog eens:
  Als je zo denkt , als zwarte vrouw “alle goede zwarte mannen nemen een blanke vrouw” dan doe je jezelf tekort!
  Ik weet zat goede Surinaamse heren die gewoon zwarte vrouwen mooier vinden en niet op blanken vallen, dat is namelijk nog altijd puur een kwestie van smaak!
  En als je rondloopt met zo’n idee in je hoofd,straal je dat uit en stoot je mannen ook af.
  En ik zou zeggen, let op watvoor eisen je aan mannen stelt!!! Een goede man hoeft geen dure dingen voor je te kopen, hoeft geen goud te hebben en je goud te geven, hoeft geen auto te hebben, dat is allemaal materie, en als je alleen hecht aan materie (en ik noem dit omdat dit is wat ik hier in de bijlmer veel zie) dan zoek je dus een man die dat allemaal bieden kan, en laten we wel wezen je loopt dan een heel groot risico juist een foute (lees; criminele) man te treffen……
  En als je je iets afvraagt, vraag het gewoon aan iemand in plaats van eigen oordelen te vellen. Ga er niet vanuit die blanke vrouw heeft 3 kinderen ze zijn vast van 3 verschillende vaders …. want dat slaat nergens op!!!! Ga er niet vanuit Surinaamse mannen hebben overal kinderen dus dat jochie zal ook wel van hem zijn, terwijl het in werkelijkheid zijn broertje is, vraag het dan gewoon als je iemand kent en nieuwsgierig bent!
  Het is heel gevaarlijk zomaar dingen aan te nemen en dan met mensen erover te gaan kletsen!!!!
  Zo verspreid men dan een roddel dat je kinderen van verschillende mannen zijn, terwijl dit totaal niet zo is.
  Roddelen en stoken schiet niemand iets mee op.
  Mijn schoonmoeder stoot momenteel meer en meer mensen van zich af.
  Mijn zwagertje , een tiener, zit nu bijna dagelijks hier omdat hij gaat inzien hoe zijn moeder is….
  Leugens verspreiden over mensen, roddelen,stoken, uiteindelijk zul je toch jezelf tegen komen……..


  Maak melding

 46. Trouwens wat kwam die mini ster hier doen. Voor Business of Prive. Surinaamse kasgeld opmaken? Goed dat ze gecontroleerd worden, want zij zijn de grootste criminelen van Sur.
  1 miljard staatsschuld. Bravo.


  Maak melding

 47. Beste Yvonne,

  We zijn helemaal afgedwaald van het onderwerp maar wil toch wat tegen je zeggen.
  Het spijt me te horen dat je zoveel slechte ervaringen hebt en dat je kinderen een beetje de dupe dreigen te worden. Als ik je een tip mag geven over je dochters: zorg ervoor dat ze altijd hun eigen weg gaan (en niet laten sturen door opmerkingen van zowel de autochtonen als allochtonen) en zichzelf blijven (een mens) en dus niet een allochtoon, halfbloedje, Nederlander of wat dan ook. De wereldburger is de burger van de toekomst.
  Helaas is de klimaat in Nederland t.o.v. allochtonen door de politiek en media onterecht in een kwaad daglicht gezet. Het fenomeen dat jij noemt (bevooroordeeldheid van “zwarten”) maken veel dagelijks allochtonen mee (zeker in gebieden met veel allochtonen), maar dan vanuit de kant van de autochtonen. En volgens de natuurwet volgt op een actie meestal een reactie. Het is niet goed hoor iedereen over een kam scheren, maar je merkt zelf hoe moeilijk het is.
  Ik maak het (als bi-culturele gekleurde allochtoon) ook mee (en dan lach ik ze meestal uit en trek er niks van aan), probeer wel weer altijd onbevooroordeeld te zijn hoe moeilijk dat soms ook is. De vraag is waarom de politiek en media de allochtonen onterecht in een zwart daglicht plaatsen. Omdat zij gefaald hebben het land goed te leiden en iemand de schuld moet krijgen (behalve zijzelf natuurlijk) dus de allochtonen dan maar. Ter illustratie een nadenkertje: er wonen 16 miljoen mensen in Nederland. Hiervan zijn er 3 miljoen allochtoon waarvan 1,5 miljoen niet Westers. De beleidsvorming is in handen van de blanken, de captain of the industries zijn de blanken. Wat ik nooit begrijp is dat een kleine minderheid een heel land in een recessie kan brengen?? Of ligt het miscchien toch aan de meerderheid dus de blanken?? Welke Einstein kan mij dit uitleggen??
  De politiek heeft burgers in hokjes gedauwd en nu is het te hopen dat de politiek de hokjes weer zal afbreken anders gaan we naar een maatschappij a la Zuid Afrika (rasicme & apartheid)….ofwel tig jaren terug in de tijd.

  Wishing everyone lots of luck, strenght and wisdom.

  O ja over het roddelen en leugens (hetzelfde gedrag als autochtonen in kleine gemeentes): Mensen zullen altijd over je praten, zeker als ze jaloers zijn, negeer ze! Jij hebt hun leven beinvloed, maar zij hoeven jou leven niet te beinvloeden!!!

  Mvgr,

  Johnny Pritipalsingh


  Maak melding

 48. Beste Yvonne,
  Ik lees met veel plezier jou verhaal.
  Alleen moet ik jou op een punt tegen spreken.
  Namelijk dat het taki taki geen surinaams is.
  Nederlands is en blijf de voertaal,dat jullie taki taki als surinaams zien is dus niet waar.taki taki is een gebaren teken.
  Dus dat heeft niets met een taal te maken.
  vr gr cees..


  Maak melding

 49. Beste Yvonne,
  jammer dat je steeds de verkeerde soort surinamers tegen schijnt te komen. Ik geloof immers niet dat jouw schoonfamilie exemplarisch zijn voor de surinaamse mens.
  Roddel en achterklap zijn ook niet het alleenrecht van surinaamse mensen. Het komt overal voor. Ik neem aan dat je eigen man een aardig mens is. Neem hem als beeld van de surinamer en vergeet de rest.
  Ik krijg het gevoel dat het een en ander je echt dwars zit, maar de berichten waar je steeds je verhaal post zijn helaas niet de plaats om je problemen te ventileren. Ik zou zeggen: sluit je aan bij een praatgroep of begin een eigen topic in het forum.
  Verder veel sterkte met je familie.


  Maak melding

 50. beste saya, ik krijg het iedee dat jij heel hoogin de wolken vliegt,en denkt dat niemand je tegen kan houden .maar saya laat het niet geburen dat wanneer je valt erniemand is die je kan oprapen


  Maak melding

 51. Reshma wie vliegt hoog in de wolken?
  Ik in elk geval niet want ik kijk niet neer op anderen.
  Ik ben hindustaanse net als jij, maar dat wil niet zeggen dat ik jouw mening deel wat jouw uitlatingen over niet-hindustanen betreft. Als een niet-hindustaan zich over ons hindustanen denigrerend uitlaat, accepteer ik dat ook niet.
  Heb van huis uit meegekregen een ieder te respecteren, mits ik ook wordt gerespecteerd.
  Dus zal ik nooit vallen en hoeft niemand mij ook op te vangen.


  Maak melding

 52. Allereerst bedankt voor de berichten.
  Ik laat me in het dagelijks leven niet tegenhouden door mijn ervaringen , en sta altijd open voor normaal contact met elk mens. Het boeit mij dan totaal niet waar diegene vandaan komt, wat zijn geloof is, etc etc.
  Ik weet ook dat niet elke surinamer zo is.
  het enige wat ik dus wil zeggen ermee is dat ook niet elke surinamer perfect is, en dat er ook donkere racisten zijn.
  Zoals ik al aangaf wat mij betrefd is elke vorm van racisme fout, of je nu een blanke bent die roept dat alle surinamers dom zijn, of een marrokkaan die roept dat turken slechte moslims zijn, of een hindoestaan die roept dat de creolen het land-suriname-kapot maken, of een creool dus die een hekel heeft aan elke blanke/hindoestaan/javaan etc… Het is allemaal 1 pot nat wat mij betrefd. Het is fout.
  En ja tuurlijk hebben mensen wel eens slechte ervaringen hier in Nederland wat betrefd de behandeling van “allochtonen”
  Maar geld dit dan ook voor de Surinamer in Suriname zelf???? want daar heb ik dus net zo goed rot mensen mee gemaakt…
  En Is het niet evengoed net zo fout?
  Ik heb het contact met een hollandse vriendin verbroken omdat zij erg racistisch werd ten opzichte van Surinamers, alleen omdat haar ex een kl**tzak was….. Dit keur ik dus net zo goed af! (zei waar haar half surinaamse dochtertje bij was constant dingen als alle negers stinken en zijn lelijk en dom … dat soort opmerkingen. ik heb haar hierop gewezen van goh je dochter ook dan? die is en blijft half surinaams hoor ! maar dit boeide haar totaal niet en ze was totaal blind voor de domheid van haar houding en de slechte invloed op haar dochter en diens zelfvertrouwen…. dus verbrak ik het contact….)
  Mijn meiden worden opgevoed met het beste van beide culturen, daarop doen we ons best in elk geval. Ze eten Surinaamse en HOllandse pot, Ze zullen straks ook aan de herdenking van de slavernij mee doen (de oudste is 6enhalf, dus op dit moment is ze nog wat jong om gedetaileerde uitleg te geven zonder haar vol haat te stoppen. dus vertellen we wel eens iets op simpele manier, maar de precieze gebeurtenissen etc dat hoort ze mettertijd.)
  Hebben in Suriname 25 november meegemaakt.
  Hebben wel eens Surinaamse klederdracht aan.
  Maar vieren dus ook kerst( en op school ook sinterklaas. thuis doen we daar niet aan , wij vinden kerst leuker) , doen mee met sint maarten, en aangezien ze op een school zitten waar men ook aan het hindoeïsme doet vieren ze ook nog holi pagwa en divali …
  Kortom multicultureel *lol*
  We wonen weliswaar in een wijk met weinig blanke mensen en kinderen, maar als we mijn ouders of zus bezoeken komen ze daar ook in contact met blanke kinderen in de buurt.
  Mijn meiden spreken allereerst vloeiend Nederlands want we wonen in Nederland, daarnaast verstaan en spreken ze redelijk Surinaams (en sranang tongo is wel degelijk surinaams. taki taki is een denegrerende benaming zover ik geleerd heb Cees)
  en leren daarnaast ook wat Engels al want dit moeten ze later toch ook kunnen 😉

  Kortom ik laat de rotte appels mijn leven heus niet verzieken.
  Maar heb hier op waterkant nu een paar keer gelezen hoe geweldig creolen zijn en dat die nooit racistisch zijn en altijd gastvrij etc etc…. en dat is dus niet zo.
  De creolen zijn evenmin als andere rassen perfect, je hebt ook daar slechte mensen, racisten, moordenaars,aso’s , etc etc.

  PS: Ik wilde op het forum aanmelden al een poosje terug, maar het wachtwoord dat me is toegezonden werkte niet, hij bleef zeggen dat het WW fout was terwijl ik het letterlijk uit het mailtje van waterkant had….. Heb het nog 10 keer gecontroleerd ofzo maar het ging maar niet ……


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.