Buitenlandse schuld Suriname ruim half miljard

12

PARAMARIBO, 31 okt – De buitenlandse schuld van Suriname staat op ruim een half miljard dollar. Dit meldt de Ware Tijd aan de hand van de Financiële Nota 2007 van het ministerie van Financiën. De schuld is met enkele tientallen miljoenen dollars gegroeid ten opzichte van 2005. Deze stijging wordt voornamelijk toegeschreven aan externe factoren.

Met name de waardevermindering van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro heeft meegespeeld. De waarde van buitenlandse euro-leningen uitgedrukt in Amerikaanse en Surinaamse dollars is dan ook toegenomen. Minister Humphrey Hildenberg geeft in de nota aan dat de monetaire reserve ruim honderd en negentig miljoen dollar bedraagt.

Dit is ruim dertig miljoen dollar meer dan in 2005. De stijging komt vooral door deviezeninkomsten uit belastingen van Staatsolie en de bauxiet- en goudmaatschappijen. Bij de banken wordt een tegengestelde ontwikkeling waargenomen. De deviezenvoorraad is er afgenomen met ruim vier miljoen dollar. Oorzaak is een toename van deviezenverplichtingen aan ingezetenen.


12 REACTIES

 1. Hoe groot was deze schuld (maximaal) tijdens het bewind van Bosje of Bouta ???
  Waar zijn nu al die grote monden van diegene die Bosje en Bouta beschuldigden van financieel wanbeleid, geldverspilling, diefstal, zomaar leningen aangaan met buitenlandsebedrijven, etc. etc.
  Ik weet het antwoord nl; al deze grote monden zijn veranderd in billen c.q. anussen dus kunnen ze niet zondermeer worden geopend.


  Maak melding

 2. Tijdens het bewind van Bosje en Bouta zat het land ook met een enorme buitenlandse schuld. Zij konden wel aan het eind van de rit, terecht, wijzen op de bruggen die gebouwd zijn voor het volk. M.i. is hier sprake van ontwikkeling. Bij de huidige gasten hoor je alleen maar dat de economie gezonder geworden is, alsof dat door hun inspanning gekomen is. Surinamers, stuur deze regering naar huis en geeft ze nooit meer een kans.


  Maak melding

 3. hoe zou de schuld komen bij regering vene? wat hebben al die buitenlandse reizen gekocht en wat hebben ze opgebracht. Waar zijn al die bevriende naties (buiten nederland om) waar zowel bosje als vene liepen op te pijpen? Wat zijn de bijdragen van de afrikaanse landen (diaspora) die vene zo verafgoodt. Bedelen en lenen gaan altijd naadloos in elkaar over.


  Maak melding

 4. Geachte redaktie,

  De Republiek Suriname, behoort volgens internationale onderzoeksgegevens tot het 17de rijkste land van de wereld, op een bevolking van nog geen half miljoen mensen.

  Bekend is tevens dat de bevolking van dit onafhankelijk land systematisch klein gehouden wordt. Een groot deel van haar inwoners is geaccomodeerd in het buitenland, waarvan het grootste deel in het Koninjkrijk der Nederlanden, een systeem van sinds jaar en dag.

  De Grootste buitenlandse Ambassade van Zuid-Amerika is gevestigds in de Republiek Suriname. Nederland is “volgens de internationale afspraken”, het aanspreekpunt voor buitenlandse mogenheden, de gemachtigde, wanneer het om de republiek Suriname gaat, ondanks Surinames onafhankelijke status. Dat is bij elke voormalige kolonie door de rijken op eigenwijze geregeld.

  In The Gambia/west Afrika, is dat Engeland, in Cuba in dat de Verenigde Staten van Amerika, en ga zo maar door. Dit volgens de geheime agenda van de rijke landen.

  En nu, hoe rijk ben je wanneer je niet over je eigen rijkdommen kan beschikken, om die om te kunnen omzetten in kapitaal of kapitaalgoederen. Hoe rijk ben je wanneer je over heel veel goud en gouden sieraden beschikt, maar de pandhuizen blijken om wat voor reden dan ook, voor onbepaalde tijd gesloten te zijn, terwijl niemand het risico wil nemen je geld te lenen voor je sieraden als onderpand. Dus je hebt het wel, maar toch weer niet (powerplay).

  Boek advies: HET HEFT IN EIGEN HAND.
  Schrijver: Dr. Wayne W. Dayer.

  Wat voor een top pedagoog ben je als voorbeeld, wanneer je je eigen jonge kinderen opvoedkundig niet in de hand kunt houden. Hoe intelligent ben je, wanneer je niet over het creatieve vermogen beschikt om je kennis om te kunnen zetten in winst voor jezelf en/of anderen, waaronder je gemeenschap.

  “Leen hen zoveel geld als je maar kan, zegt het rijke westen volgens haar geheime agenda (strategie), maar wel evenredig aan de rijkdommen waarover dat land beschikt. Zorg er tegelijkertijd ook voor, dat ze met het geleend kapitaal geen goede zaken gaan bewerkstelligen dat hen onafhankelijk van “ons” maakt. Frustreer hun kader (braindrain), rem ontwikkelingen en kies bij verkiezingen tevens ook zelf hun leiders of president.

  Hoe groter hun schuld dat zij bij ons hebben, hoe groter onze invloed op hun rijkdommen en politiekbestel, totdat wij klaar zijn….

  ..de vruchten voor ons zelf en onze eigen mensen te plukken.

  “Viva het kapitalisme!!!”…..

  hoor ik hen nu reeds in de verte roepen.


  Maak melding

 5. Knap dat die opa’s nog kunnen rekenen….ik reken in ieder geval niet meer op hun….40% van de bejaarden gaan dementeren….
  Dus wat is ’t beste wat deze oudjes kunnen doen….juist niks meer….alleen maar minderen….


  Maak melding

 6. Mi-boi:het was enkele maanden 600/700 mil.USD
  door tovenaars/wonderdokters zijn de kwakzalvers gekomem op 500 mil.USD.Straks wordt het SRD. de bekende Su.Rand.Debiel.
  joew si fa ding sanie di noh !!!Soema di karie trawang law soema, noso law(mang)


  Maak melding

 7. In de huidige Surinaamse regering zitten alleem maar bedriegers, oplichters, leugenaars, die alle schijn op na houden eerlijk en integer te zijn.wat heeft Suriname aan deze grote buitenlandse schuld overgehouden? Geen verbetering van de huisvestingssituatie van de bevolking,geen modernisering van de samenleving,geen kwaliteitsverbetring van het onderwijs en het leven van de bevolking.


  Maak melding

 8. hahaha hoe dan ook het blijft een lekker land ik hoop dit jaar me jarie te regelen en dan ga ik me oso plaatsen.
  dus sranang no spang.
  ik kom eraan want ik sta klaar om je op te bouwen
  gr
  ras


  Maak melding

 9. geachte redactie hier het volgende als de regering het volgende had gedaan om haar schuldenlast te verlichten n.l. tol heffen voor drie jaar lang op de bruggen die gebouwd zijn zodat de staatskast versterkt wordt en als andere optie dat alle niet ingezetenen ook drie jaar lang 100 euro storten bij het binnen treden van het land ,,, ik denk dat dit een goeie overweging is om mee te nemen en te bestuderen …ik dank u


  Maak melding

 10. ik hoop dat men ook weet dat deze schulden geen schulden van vier of vijf jaren zijn , maar van meerdere termijnen . en als ze over die bruggen willen praten dan moet je wel weten dat er geen geld was om ze te bouwen dat suriname daardoor ook dieper in de schulden kwam te zitten . die van beekhuizen wou balast nedam stuk slaan of aandelen in su opeisen omdat ze hun geld niet hadden gekregen als jullie dat ook wel weten . vele van de bestuurders die suriname heeft gehad die zijn zakken vullers .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.