Brandweer Suriname kan brand vuilnisbelt niet aan

7

PARAMARIBO, 31 okt – De brand op de vuilnisbelt te Ornamibo, in het district Wanica, is niet te blussen. Dit concludeert adjunct-hoofdbrandmeester John Elder. Na ruim vijf dagen bluswerk, is de rook- en stankoverlast in de omliggende woongebieden nauwelijks teruggedrongen.

Scholen moeten vroegtijdig gesloten worden, omdat kinderen en leerkrachten onwel worden. Er is van alles geprobeerd binnen de beperkte mogelijkheden. De brandweer beschikt eenvoudigweg niet over het nodige materiaal en materieel. “Alles moet onder water gezet worden, want het vuur brandt van binnenuit”, zegt Elder tegenover de Times of Suriname.

Er zijn geen tankwagens beschikbaar. Het wagenpark van de kazernes in Paramaribo kan niet ingezet worden, omdat die elk moment inzetbaar moeten zijn voor plaatselijke situaties. De ruim vijfduizend buurtbewoners zijn de situatie spuugzat. “Voor de brand hadden we al last van de stank, maar dat hielden we nog uit”, zegt buurtbewoner Faroek Naipal. Er zal een actiecomité worden opgezet om verwijdering van de belt af te dwingen.


7 REACTIES

 1. Zie hier directe overlast voor mijn kondremangs. Op het gebied van Justitie, Politie en leger (wat in het belang van Nederland is) wordt wel samengewerkt. Een hele foto komt er aan te pas, er wordt militaire uitrusting uitgedeeld door Nederlandse “hoogwaardigheids bekleders”.
  Alles van die hele uitrusting, uitgezonderd het wapen, kan iedereen hier in Nederland aan komen. Waterlooplein markt in Amsterdam en de vele dumpzaken in Nederland en Belgie.
  Maar helaas, het lijkt alsof onze landgenoten in het leger in Suriname zo kortzichtig zijn dat ze nieteens zelf op onderzoek/eigen initiatief kunnen gaan voor deze basisuitrusting. Deze zaken hebben niets te maken met vakkennis, iets waarvoor je eventueel wel assistentie uit het buitenland zou willen accepteren.

  Zou de minister van justitie in Suriname geen ambtenaren op pad kunnen sturen om te kijken waar (in NL) zij aan (desnoods) 2e hands materiaal kunnen komen? Kan de brandweer dat ook niet, zelf contacten leggen met anderen en vragen van he, we zouden graag dit en dat willen hebben of dat hebben wij nu nodig. Nee het lijkt alsof ze niets doen,en als ze dan iets krijgen (nuttig of niet) dan reageren sommige mensen hier op deze site dat we blij moeten wezen met alles wat we maar krijgen. Zolang je zelf niet aangeeft wat de behoefte is en waarom de behoefte er is, geeft niemand je iets.
  Om terug te komen op die brand. Hoe kan je als leidinggevende brandweerman aangeven dat een brand NIET TE BLUSSEN IS. Zo geef je aan niet vakkundig te zijn, en ook al is het materiaal er niet, dan had dat ruim van te voren aangegeven te zijn. In een zo’n functie mag je niet achter de feiten aanlopen. Je zou pro-actief moeten denkenp; wat kunnen we of moeten we doen als dit en dat gebeurt? Wat al; iemand in Suriname zorgt dat belasting geld wordt uitgegeven aan grote pompunits met behoorlijke capaciteit. In geval van wateroverlast kunnen die gebruikt worden om water weg te pompen (hoek domineestraat jodenbreestraat bijvoorbeeld na een Sibie Bosie) en in het huidig geval zou er ook een dusdanige hoeveelheid water opgepomp kunnen worden, dat er helemaal geen overlast zou zijn. Een ander geval is de vuilnisbelt zelf. Waarom geen vuilverbrandingsoven (uit de beurt van bewoonde gebieden) de energie die hierdoor vrijkomt kan trouwens ook gebruikt worden.
  Totzover,mijn reactie, want Kwaku e go klar wang BB & R.


  Maak melding

 2. zo meteen staat de nederlandse brandweer de surinaamse brandweer met raad, daad en materiaal bij en dan komen de surinaamse azijnpissers weer kritiek geven op de bemoeienis van nederland en het afstaan van waardeloze rommel door nederland. Feit is dat onze eigen brandweer niet in tsaat is deze brand te blussen vanwege het ontbreken van equipment.


  Maak melding

 3. Ten eerste: respect voor John Elder!
  Hij is een hardwerkende hoofdbrandmeester,die met gebrek aan goed deugelijk materiaal al vele branden tot een succes heeft geblust!
  Hij kan er niks aan doen dat de Surinaamse regering te laks is om te investeren in veiligheid van de burgers!

  Ten tweede: Nederland traint de Surinaamse brandweer 1x per jaar gaan een aantal mannen van de Amsterdamse brandweer naar Suri om kennis op te doen en ook af te dragen,dit om internationaal sterker te doen overkomen en te leren over de hele wereld!
  Deze kennis bezit de Surinaamse brandweer ook dus toon respect!Want het zijn allemaal mensen die hun leven waagen voor een ander,ookal kunnen ze soms wegens capaciteitgebrek of regiodekking niet goed hun werk verrichten!

  Ten derde: Wat is goed materiaal?Niet alle materiaal wat men in NL tot beschikking heeft kan in Suriname gebruikt worden! Vaak zijn de brandweervoertuigen van Suriname aangepast op de conditie,s daar zoals b.v. 4×4 aandrijving,grotere watertank i.v.m.slechte waterwinning,maar ook nog eens volledig BIZA bepakt om andere brandweertaken te kunnen uitvoeren,waaronder mensen uit auto,s halen of hoogtereddingen uit te voeren en wat denk je dat al die materiaal kost en de onderhoud ervan?

  Ten vijfde: dan moet je nog het betreffende aantal personeel in dienst nemen en opleiden om te zorgen dat het voertuig 7 dagen in de week 24uur per dag paraat staat!
  Dit kost ook niet niks!

  Ten zesde: Ik lees en zie mensen praten over pompen en vuilverbranding en andere mooie dromen!Dat het in NL so snel gaat met ontwikkeling en uitvoering maak ik dagelijks mee! maar vergeet niet dat suriname ook door ontwikkeld! Niet so snel als NL maar vooruitgang is er! Als jij zo goed weet dan waarom kom je niet naar Suriname en regel jij die zaken zelf?

  Ten zevende: Mensen klaagen over stank en over overlast, maar niemand neemt daar het initiatief om zelf hun veiligheid te garanderen!
  Niemand koopt zelf een waterpomp en wat slangen,terwijl er in de buurt wel altijd een of meerdere waterputten te vinden zijn op het erf.
  Als mensen van de straat samen eens een investering deden door gezamelijk een waterpomp en slangen aan te schaffen dan branden er ook minder huizen af!
  En hetzelfde geldt ook voor waterwinning!
  Als iedereen een paar watertanken op z,n erf zou zetten ingeval voor brand dan is een situatie ook snel onder controlle!
  Maar als mensen hun huis al waardeloos bouwen/verbouwen en er ontstaat brand en de brandweer probeerd te blussen of kan het niet anders dan laten affikken,dan is er wel meteen commentaar!!!

  Ik heb respect voor de brandweer van Suriname

  Gegroet,

  Brandweercollega uit NL


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.