dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSurinaamse arts moet hyperactief, socialer worden

Surinaamse arts moet hyperactief, socialer worden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 okt – Artsen zullen steeds meer bereid moeten zijn zich toe te leggen op bijscholing en meer dan ooit in teamverband te werken. Dit zegt topfunctionaris Martelise Eersel van het ministerie van Volksgezondheid. Er is geen ontkomen aan: de arts zal moeten veranderen en steeds meer moeten afgaan op de behoeften van de doelgroep zelf.

De relatie arts-patiënt is aan herbeschouwing toe. “Er zal meer medezeggenschap moeten komen van de patiënt uit”, zei Eersel bij de opening van het nieuwe collegejaar van de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Artsen, maar ook andere hulpverleners zullen zich steeds meer moeten toeleggen op het verwerven van betere communicatievaardigheden.

Aan de andere kant zullen beleid en politiek rekening moeten houden met de grote wereld. Die trekt hard aan gezondheidswerkers uit de ontwikkelingslanden. “OM dit probleem van braindrain effectief aan te pakken, zal management migration policy moeten worden ingevoerd”, aldus Eersel. Met hulp van westerse opleidingsinstituten zullen veel meer werkers worden opgeleid dan nodig is. Meer Surinamers zullen dan de gelegenheid krijgen enige tijd in het buitenland te werken. Dit kan dan per beurtsysteem.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. artsen in sur denken dat ze God zijn,zo willen ze niks van de patienten horen, klagen mag ook niet, comentaar mag ook niet, vragen mag ook niet, en als je wat wil vragen, word je ruw aangesproken, vandaar dat ze in europa op nieuw naar school moeten gaan, opleiding in sur is heel laag, in europa moeten ze bijna meer dan 4 jaren naar school, voor dat ze weer patienten mogen behandelen, dan zie je duidelijk een verschil.


  Maak melding
 2. Geachte redactie,

  Dr.Sophie Redmond, meer bekend als ‘Datra fu potisma’, was arts, haar roeping. Anton de Kom was een strijder, zijn roeping. Otto Huiswoud was internationaal politiek zeer actief, zijn roeping, Julius Koender was de inspirator van ‘Wi Eygi Sani’, zijn roeping.
  Desire Delano Bouterse, in hun licht geboren.

  Echter, veel van wat je tegenwoordig ziet en/of tegenkom, vooral diegenen die afgestudeerd in het buitenland, is besmet vanwege hun hebzucht naar geld en materialisme, de goeden nagelaten. Zijn zo associaal verziekt dat zij zelfs in staat zijn hun eigen familie en vrienden op te offeren voor het eigen gewin.

  Ze zijn de weg kwijt, hebben geen andere levens visie dan; teki, teki en nogmaals teki. Grijp zoveel je kan, maakt niet uit wie of wat niet tevreten heeft, grijp man!! ook al verzuipt de rest.

  Steel, bedrieg, grijp! Licht ze op, bouw nog een groter huis, lieg en koop een nog duurdere auto, nog een cellulair, ook voor de kinderen, steel, bedrieg, zelfs je moeder man.

  Bedrieg die oude vrouw op de hoek, en verjaag haar van dat mooi stukje hoekperceel waar zij jaren reeds op gelukkig woont. Naai der dochters, pak ze, steel, grijp, pak, teki, teki, teki,a winsi den e dede, teki, ka met hen, ka met iedereen.

  Eet, zwari, eet, naai, eet man, pak, grijp!! totdat je maag het niet meer verdragen kan. Geef het dan desnoods weer over,maar geef het niet weg, aan niemand, drink wat water desnoods, kom even bij en ga maar gewoon weer door man, vreet, heeeeeeeeeerlijk, al die vrijheid,

  Dank u Anton, dank u Sophie, Koenders bedankt. Boni, Hindorie, wij danken u.
  Ramcharan en Wongso, grantangi, Uuugh..
  pardon, ik moest even een boertje laten.

  Ay, waar was ik gebleven, Oh ja, ik dank u allen voor de strijd, voor uw bloed, voor de vrijheid ons gegeven.

  Uuugh…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES