Eerste vlucht Martinair naar Paramaribo

37

the End of Martinair passenger flightsDe KLM en SLM krijgen er vanaf vandaag (zondag) richting Paramaribo een concurrent bij. Vanmorgen vertrok het eerste toestel van Martinair naar de hoofdstad van Suriname. De verwachting is dat door het verdwijnen van de monopolie van KLM en SLM de prijzen voor tickets omlaag gaan.

Martinair vliegt twee keer per week naar Paramaribo, op zondag en op dinsdag. De vlucht op zondag is non-stop, op dinsdag gaat de vlucht via het Caribische eiland Tobago. Vanaf april 2007 is ook deze vlucht non-stop. Hiermee komt Martinair tegemoet aan de vraag in de markt om meer capaciteit op de route tussen Amsterdam en Paramaribo.

37 REACTIES

 1. Klinkt erg positief, alleen de ervaring die mijn zus en mijn zwager vanmorgen rijker waren, was dat zij honderd euro meer ter plekke moesten betalen (hun tickets moesten upgraden naar comfort class) om naast elkaar te kunnen zitten terwijl zij ruim optijd bij de incheckbalie stonden (3 uur van tevoren) Voorts duurde het een uur lang voor ze konden inchecken, aanvankelijk waren er slechts 4 balies open terwijl er tientallen mensen in de rijen stonden. Voor de goede orde: zij hebben 3 maanden geleden geboekt en betaald bij Martinair. Dat je met je partner niet naast elkaar kunt zitten vind ik ronduit belachelijk! Sorry Martinair, dit is geen service, maar geld klopperij!


  Maak melding

 2. Laten we hopen dat de vermoedens van een Nederlandse luchtvaarteconoom niet werkelijkheid worden. Volgens deze specialist bestaat het vermoeden dat er toch geheime afspraken bestaan tussen SLM,KLM en Martin Air. Van concurrentie is geen sprake als 50% van de aandelen van Martin Air in handen zijn van de KLM.De tarieven zijn niet aantoonbaar naar beneden gegaan. Dat TUI afhaakte heeft volgens deze geleerde ook zijn oorzaken. TUI is de enigste maatschappij die de tarieven kan laten kelderen. Deze man vermoed dat TUI heeft afgehaakt omdat belangen van anderen een grote rol spelen.


  Maak melding

 3. Je kan toch niets tegen deze luchtvaartmaatschappijen beginnen. Martinair is KLM. Ik heb een vertraging van ongeveer 9 uur gehad op schiphol met de KLM, geen vergoeding hoor. ze gooien alles op een technische probleem dus overmacht. 9.00 uur in de ochtend op Schiphol aangemeld en om 8 uur sávonds vertrokken naar Suriname. dus kijk uit. Waarom mogen Amerikaanse maatschappijen niet naar Suriname vliegen? nog steeds een raadsel of opzet.


  Maak melding

 4. Het wordt sterk door betrokkenen ontkend dat er prijsafspraken gemaakt zijn, maar langzaam zal duidelijk worden dat het toch zo is. Martin Air is geen concurrent maar gewoon een dochter van KLM, dus ook een collega van SLM. Vroeg of laat zullen ze toch door de mand vallen en hopen dat ze een fikse bekeuring gaan krijgen vanwege kartelvorming, van de NMA. Mischien dat er dan pas echt wat gaat gebeuren aan deze vluchtroute.

  Wordt vervolgd.


  Maak melding

 5. De slm heeft hun mond vol over openbreken van monopolies. Maar niemand wordt toegestaan naar suriname te vliegen. Een ticket van de VS naar Suriname kost gauw $2000 via via zodat de slm toch hun njjang maakt. De overheid daar is zo kortzichtig dat ze het nooit door zullen hebben dat ze landsbelang schaden. Maar ja, daar zijn ze er niet voor. Ze zijn er alleen om hun eigen zakken te vullen.


  Maak melding

 6. ticket goed koop laat me niet lachen . alleen voor sept nov febr maart april , vraag aan martinair wat het kost in december en juli om naar suriname te gaan . zelfde prijs als klm slm 1300 en al je pech heb 1400. doe een test op internet bij martinair


  Maak melding

 7. Zoals zovelen, denk ik er ook zo over, dat het toch niet lang zal duren, dat het met Martinair ook “down under” zal gaan. Nou ja, geef Martinair maar de voordeel van de twijfel. En als een ieder zo negatief is, nouuuu boek dan maar ergens anders en geen Martinair. Hebben we keus????? NEE DUSSSS…. Ze doen toch wat ze willen, dat is toch onze ervaring. Ik heb veel families nog daar, maar van mijn zuur verdiende geld betaal ik echt geen dure tickets, dan maar Turkije, Spanje of zelfs Amerika……Degene die zoveel steen en been klagen, die rennen naar de maatschappijnen om naar Suriname te gaan, toch?????????


  Maak melding

 8. Beste Lucia,
  Ik heb begrip voor de irritatie van je zus en je zwager dat er te weinig incheckbalies waren. Over die honderd euro heb ik toch nog een vraagje: Hadden je zus en je zwager bij het boeken toen aangegeven dat ze naast elkaar willen zitten tijdens de vlucht?
  Als ze dat niet ter plekke hadden doorgegeven, dan treft Martinair geen blaam, want ze hoeft geen rekening mee te houden dat ze een echtpaar zijn.
  Als je zus en je zwager wel hebben doorgegeven dat ze samen reizen, dan is het inderdaad een vorm van geldklopperij van Martinair.


  Maak melding

 9. Einde luchtvaartmonopolie KLM naar Suriname

  Uitgegeven: 29 oktober 2006 19:19

  PARAMARIBO – De eerste vlucht van Martinair richting Suriname markeerde zondag een historisch moment. Het monopolie van KLM en SLM bestaat niet langer, tot vreugde van de Surinaamse gemeenschap in Nederland en van de inwoners van de voormalige kolonie. De eerste vlucht was helemaal volgeboekt.

  “Dit is een mooie dag”, zei Fierooz Samseer, een 60-jarige Hagenaar die al jaren regelmatig op en neer pendelt tussen Suriname en Nederland. “Iedereen is blij dat er nu eindelijk een einde is gekomen aan de macht van KLM en SLM. Zij hebben ons jarenlang kaalgeplukt en dat zijn we helemaal zat.”

  “De prijzen lagen altijd erg hoog, vooral als je op het laatste moment moest boeken, bijvoorbeeld als iemand plotseling ziek werd”, weet Samseer uit eigen ervaring. “Je betaalde standaard iets van 1800 euro, een belachelijk bedrag.”

  Zijn ticket voor de inaugurele vlucht van Martinair kostte Samseer 620 euro inclusief toeslagen en belastingen. “Ik heb nog wel geïnformeerd bij KLM en SLM, maar zij vroegen 875 euro, een verschil van meer dan 200 euro”, motiveert Samseer zijn keuze.

  In december, een piekperiode, laat Samseer vier familieleden overkomen met dezelfde luchtvaartmaatschappij. “De verschillen waren voor die tickets nog een stuk groter. KLM en SLM vroegen iets van 1375 euro, ik heb bij hun nieuwe concurrent geboekt voor 875 euro. Dat scheelt me in totaal 2500 euro. Met dat geld kunnen we in Suriname heel veel leuke dingen doen”.

  Vluchten

  Martinair vliegt twee keer per week naar Suriname, op zondag en op dinsdag. Rob de Fluiter Balledux, financieel directeur bij Martinair, denkt dat de vluchten een gat in de markt vullen. “Het aantal reizigers richting Suriname stijgt al langere tijd met 10 procent per jaar. In 2004 ging het om 106.000 mensen, in 2005 om 124.000 en dit jaar gaat het richting de 136.000.”

  Fluiter Balledux mikt op een marktaandeel van 33 procent. Hij sluit niet uit dat Martinair op niet al te lange termijn meer lijnvluchten op Suriname aan gaat bieden. “Als er veel belangstelling is voor onze vluchten, gaan we waarschijnlijk op meer dagen vliegen”.

  Bron: http://www.nu.nl


  Maak melding

 10. Martinair is een weg naar een nieuwe hoop
  voor ons om goedkoper en tegen concurende prijzen te vliegen.Laten wij in ieder geval Martinair feliciteren met deze nieuwe lijnvlucht en wij zullen Martinair nauwkeurig volgen en en op zijn daden letten.
  Wij Surinamers vooral zijn niet zo dom en achterlijk .Daarom moet men oppassen en niemand voor de gek mhouden


  Maak melding

 11. Waarom dat amerkaanse maatschappijen niet kunnen/willen/mogen vliegen is echt een raadsel, tenminste tot nu toe.
  totdat de waarheid/feiten door een insider verklapt worden.
  wat ik weet: Delta Airlaines , heeft vanwege overname van activiteiten/luchtvaartverdragen van Panam(falliet) landingsrechten op suriname.
  wat vooral nu gebeurt is dat maatschappijen via allerlei belangenverstrengelingen dingen wel en niet doen die ten gronslag liggen aan overnames geheel of gedeeltelijk.
  Kl heeft al aandelen martin air, en een soort samenwerking met SLM, vul het maar in.
  een worse case scenario is dat de kl/shiphol/ned.overheid al sinds jaar en dag aan de su autoriteiten zegt van , jongens de koek is gelimiteerd, hoe meer spelres(maats. op de route) hoe kleiner dat stuk dat voor je overblijft. oplossing: prijsafspraken en monopolie. Dat is veboden in de ned. economie maar doen ze wel over de grens. zo gaat dat….
  Nu dat de klm ook met delta gaat zaken doen(zie berichten id pers) is dus weer een potentiele partner(als dat zo zou zijn) weggevallen op de route naar su.
  dus wie meer weet mag het zeggen.
  daar heb je klokkenluiders voor nodig dus mensen met principes. die integer zijn en niet meedoen met belazerij of tenminste aan hun geweten denken.
  Vroeger(70-er)vlogen en talrijke maatschappijen naar su/tussen su en elders. Misschien ook aangestuurd door nederland. tenminste moet dat zo omdat su toen kolonie was en alles in den haag geregeld werd. het vermoeden bestaat dat dit tot nu toe zo is.
  want zo zijn er handelsverdragen en politieke spelletjes waar je letterlijk ziek van wordt. daarom doe ik niet mee met politiek. laat politiek maar met mij bemoeien en niet andersom. want je stem wordt gebruikt en daarna heel gauw misbruikt.
  wat ik nog weet van su en landingsvedragen is dat gedurende de revo tijd er zo tientallen landen landingsrechten wilden/ambieerden op su. kijk maar op een kaart waar su licht op lange routes tussen azie/arabie naar amerika, of vanuit het zuiden van zd america naar noord en midd.america(canada.us en mexico). maar dan moet je als overheid slim en handig zijn. een handels en onderhandelsmentaliteit hebben en veel willen leren,doen, proberen enz. de grote boys moeten dat ook leuk vinden of een graantje meepikken anders kom je er niet bij.
  inspite all the odds en effort, sorry my little man.
  en dat ontbreekt er nog aan Ons(makkelijk gezegd).
  The will tot try and succeed is er niet.
  en ook geloof hebben in jezelf, denken aan je nageslacht, saamhorigheid en meer van dat soort.en grote jongens op tijd slijmen(uncle sam vb).
  het gaat u allen goed, lespekie bra’s en si’s
  ommoe still trying to get wise and rich in lots of things.


  Maak melding

 12. Heb via Bwee, die ook binnenkort falliet gaat, een ticket kunnen kopen om naar su te gaan. Van mij krijgt de slm geen rode cent. Laat ze maar Derby en zijn familie gratis laten vliegen….


  Maak melding

 13. De Surinaamse overheid moet toestemming geven aan andere maatschappijen om op Suriname te mogen vliegen, maar dat doen ze niet of dat willen ze niet.

  Jo, easyJet en Ryanair hebben een vloot waarmee je geen lange afstanden kan afleggen


  Maak melding

 14. Wie denkt men in de maling te nemen met evt. concurrentie en lagere tarieven? Check alle tarieven bij zowel KLM, sLM en Martinair gedurende de verschillende periodes en men komt bedrogen uit.

  Ook Martinair hanteert na 15 dec- t/m 30 Dec. dezelfde prijsstructuur als de KLM en SLM. Misschien wat tientjes euro verschil, maar goedkoper naar SME vliegen..vergeet het maar.

  De mensen op deze route zullen heel gauw een illusie armer worden. Maarre wij wachten af en hopen dat wij inderdaad verrast worden door Martinair.

  Zoals op elke route ter wereld weten de maatschappijen wanneer hun slag te slaan met hoog- en laagseizoen. Zodra het een vakantiepiek is, dan is een ieder duurder.
  Wij wachten af.


  Maak melding

 15. Nou,nou wat zijn we dom als Surinamers.Martinair goedkoper???? Me neus.Ga boeken in december en dan zul je zien dat KLM goedkoper is.SLM boek ik niet meer.Ik korte tijd 2 keer grote vertragingen gehad omdat het vliegtuig technisch niet in orde was.KLM met hun ervaring voor mij toch betrouwbaarder en veiliger met hun B747 ( 4 MOTOREN) ipv opgepropt te zitten in een Martinair vliegtuig B767 ( 2 motoren).
  KLM lacht iedereen uit wat hun vluchten zitten toch wel vol.
  Dus mensen denk na !!!!!!!!!!!


  Maak melding

 16. Hi Pedro,
  Nee, mijn zus en zwager hebben destijds online geboekt en betaald. OK, dan hebben ze verzuimd dat aan te geven, maar het moet toch mogelijk zijn bij het tijdig inchecken te melden dat je als echtpaar naast elkaar wil zitten? Bij de KLM en SLM is dat nooit een probleem geweest. Kennelijk is dit de nieuwe werkelijkheid. Ik wil overigens Martinair niet geheel afzeiken, maar ik bemerkte gisterochtend op Schiphol dat nogal wat reizigers niet op de hoogte waren van het feit dat de koffers maximaal 20kg en de handbagage slechts 8kg mag wegen bij deze maatschappij. Dus links om of rechtsom, je betaalt iets minder, maar je hebt ook recht op minder kilo’s.
  Mijn familie was per saldo dus hetzelfde kwijt als bij de andere maatschappijen want ze moesten 7kg overvracht betalen (plus de 100 euro om naast elkaar te mogen zitten).
  Vriendelijke groet.


  Maak melding

 17. Het ging om 1 boeking en 1 betaling voor 2 personen, wonend op hetzelfde adres, duidelijker kan niet, ze hebben niet online de zitplaatsen gereserveerd, maar dat is een ander verhaal.


  Maak melding

 18. dit alles weet de sur regering al lang, heeft het bewust gedaan, en zo dien je een volk,
  STEM FRONT, STEM FRONT, EET STRONT, EN GA ZO DOOR, EN ZEG DAT JULLIE SLIM ZIJN HA HA


  Maak melding

 19. Wie houdt wie voor de gek.Het is alliantie tussen klm en martin air om de slm de das om te doen.Zondag en dinsdag zijn de dagen waarop de slm een vlucht naar suriname onderhoud.Waarom heeft de martin air speciaal die dagen uitgekozen (met koting van 50 euro)naar suri te vliegen.Waarom niet op de dagen dat nog vrij zijn.Of een dag waarop de slm en een dag waarop klm die lijnen onderhouden.Wij surinamers worden door de bakras genaaid,,,,,,,


  Maak melding

 20. lucia,
  voor de 100 euro meer, die ze overigens vrijwillig hebben betaald, hebben ze ook meer beenruimte en een digiplayer met 10 nieuwe films tot hun beschikking…..en anders hadden ze het met het personeel aan boord nog wel kunnen regelen om een stoel om te ruilen met iemand die alleen reist……En voor de andere berichten, ik vind iedereen echt heel negatief over deze nieuwe bestemming van Martinair, martinair mag dan wel op papier een dochter zijn van klm, het is echt een ander bedrijf en speelt niet onder 1 hoedje, op den duur worden de tarieven echt wel goedkoper, bovendien zijn nu op deze lijn veel meer stoelen beschikbaar en het maakt echt niet uit voor de beenruimte of een vliegtuig nu twee motoren heeft of vier, haha……


  Maak melding

 21. ik zeg dit niet om slm te schaden , maar het is toch beter voor het land , want daar gaat het om . slm houd met heel veel moeite het hoofd boven water. wordt het nou niet eens tijd om de feiten onder ogen te zien. witte voetjes mentaliteit vriendjes politiek machtsmisbruik enz eisen hun tol .de slm is niet capabel genoeg om lijn verbindingen te onderhouden en het was geen goed plan om die ene machine aan te schaffen . bezind eer gij begint. open sky en beheer jou airport zorg voor goede accomodatie in en eromheen .


  Maak melding

 22. Mootje,
  Zo vrijwillig was het niet, ze wilden niet afhankelijk zijn van andere pasagiers die wel of niet hun zitplaats wilden afstaan, en voorwat betreft de beenruimte en digiplayer: daar zaten ze niet op te wachten, ze waren toch van plan een uiltje te knappen.
  Trouwens, ik hoorde dat Martinair een prima actie lanceerde in de krant vandaag…


  Maak melding

 23. Allereerst vind ik het een goede zet van Martinair dat zij deze route aandoen!Zoals bij elke nieuwe operatie zuller er kinderziektes voordoen! zo is dit ook gebeurd! Maar om even in tegaan op bovenstaande berichten!

  Robert; de veiligheid van een vliegtuig is niet afhankelijk van het aantal motoren.

  Lucia: samen boeken en wonen op een adres betekent formeel nog steeds niet samen naast elkaar zitten!ik vind het bovendien wel slordig dat bij tijdig inchecken dat je WEL naast elkaar kan zitten. Daarnaast die 100 (voor 2 personen) is een upgrade in de comfort class (Waar dus WEL stoelen naast elkaar vrij zijn!).Dat is toch een hele andere manier van benadering dan te zeggen om naast elkaar te zitten moest ik 100 euro betalen!

  En dat Martinair de goedkoopste is op deze lijn is een FEIT want het goedkoopste tarief van KLM is maar 3 weken geldig terwijl als je voor 3 maanden naar suriname wilt gaan (afhankelijk wanneer je uiteraard vertrekt!) hoef je maar 850 euro te betalen! tel uit je winst per maand!!

  En als je last minute boekt betaal je zowieso altijd de hoofdprijs!!

  Al met al is het goed dat er concurrentie komt en dat de ECO toerisme in Suriname op gang komt!Want dat is pas goed voor het land!!De surinamers die op vakantie gaan voor fam bezoek geven lang niet zoveel uit als de ECHTE toeristen..kijk maar goed naar de landen om Suriname heen!!

  EN Martinair is er niet om de Surinamers blij te maken met hun dienstverlening maar om winst te genereren (zoals elk bedrijf dit doet, dus ook de supermarkt om de hoek waar u uw boodschappen haalt!!). Dus waarom zou Martinair in hemelsnaam geen laag en hoogseizoen aanhouden!!dat doet namelijk elke Luchtvaartmaatschappij ook de Easy Jet…

  En als de potentiele reizegers met de Martinair wil vliegen..boek dan zelf uw ticket op internet en u bent dan direct op de hoogte van de procedures aan boord! Niet dat een reisbureau u vertelt 10 kg nee het is 8 kg handbage en 25 kg in het ruim!!

  Wat is het met de mens ze willen EN goedkoper reizen op dezelfde voorwaarden van een concurrent!! dat is niet Reël…


  Maak melding

 24. Binnekort Kan men ook met Air India naar Suriname,met aanboord Bollywood films en hindustaans eten.
  90% van mijn broers gaan dan met onze eigen luchtvaart maatschappij met ons eigen mensen.
  Wij hebben de KLM,SLM en martinair niet nodig.


  Maak melding

 25. Ramlall,

  Alweer zo een stomme reactie van een koelie
  ben je dan geen suri.Waarom ga je dan niet op vakantie naar India en laat suri voor de echte suri’s.

  Loeger


  Maak melding

 26. Stem Front-taal; staat voor F-ederatieve R-acisten O-nder N-ederlands T-oezicht. Hoe kan het ook anders, het zijn alleen zakkenvullers en dan spreken van concurrentie, ja concurentie wie het meeste uit de zakken kan kloppen………..


  Maak melding

 27. Ramlal, ben je een Surinamer of ben je een Indiër?
  Je reactie lijkt meer op de 2e en dat is jammer.
  Je commentaar – apen en dergelijke – geeft mij enigszins een angstig gevoel want je denktrant zal alleen maar problemen creëren in Suriname.


  Maak melding

 28. djaidjai,je hebt niet goed gelezen,al denk ik dat men een aap is zeg ik het niet,moet beleefd blijven.
  Inafsabie had het over een aap,maar die mogen niet in onze vliegtuigen van air India.Trouwens ,ik ben eerst indier en op de tweede plaats als het mij uitkomt nederlander dan pas Surinamer.Altijd je belangen afwegen voor je het hart laat spreken…


  Maak melding

 29. Ik heb zelf met de eerste vlucht van MartinAir naar Suriname gevlogen. Zelf had ik geen klachten ondervonden. Maar om me heen heb ik veel passagiers horen klagen. Dit ging voornamelijk over de service, wat eerder in het forum naar voren is gehaald. Er was onduidelijkheid over de hoeveelheid bagage (men moest meer bijbetalen), enkelen klaagden over de zitplaats achterin terwijl ze bij de incheckbalie hadden aangegeven dat ze niet achterin wilden zitten vanwege misselijkheid.

  Wat ik wel wat vreemd vond was een stukje uit het krantenartikel die ik de volgende dag in de Surinaamse krant las.. We hadden een halfuur vertraging opgelopen, maar volgens de MartinAir was dit te wijten aan een storing bij het vliegveld Schiphol.

  Maar ik weet toch zeker dat dit komt doordat er veel te weinig handbagage ruimte was. Veel mensen konden hun handbagage niet kwijt, en voordat er een oplossing was waren we 3 kwartier verder na officiele vertrektijd. Dit lag dus niet aan een storing bij het Schiphol.

  Overigens.. de aangeboden ‘snack’ (1 droge kleine ienie minie 3-hoek loempia) was wel erg zuinig. Biedt je als luchtvaartmaatschappij een snack aan aan de passagiers, dan moet je het óf goed doen óf níet doen. Dat was het wachten op de snack niet waard.


  Maak melding

 30. Zou dat misschien de reden kunnen zijn waarom passagiers niet meer dan 1stuk handbagage per persoon mee mogen nemen van maximaal 8 kg?????
  Klagen en nog eens klagen, is dat het enige wat wij tegenwoordig kunnen doen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.