Begraafplaatsen in Suriname in recycle mode

15

PARAMARIBO, 28 okt – Begraafplaatsen zullen volgens een wetsvoorstel niet meer gesloten worden, maar geruimd. Dit meldt het ministerie van Justitie & Politie. De maatregel is bedoeld om hergebruik te vereenvoudigen. Er hoeft dan niet meer decennialang gewacht te worden voordat een gesloten begraafplaats weer in gebruik mag worden genomen.

Volgens de huidige wetgeving moet dat wel. “Het weer in gebruik nemen mag niet geschieden binnen een termijn van dertig jaar”, aldus Justitie & Politie. Echter, vanwege het nijpend tekort aan gunstig gelegen grond moest dringend een oplossing worden gevonden. De soms wel bijna honderd jaar oude begraafplaatsen blijken in aanmerking te komen voor hergebruik.

Stoffelijke resten zullen worden opgegraven en ondergebracht in gereserveerde ruimten op de begraafplaats zelf. Weliswaar worden er veiligheidskleppen ingebouwd. De graven moeten minimaal twintig jaar oud zijn, een periode die een jaar na invoering van de wet, wordt omgezet in veertig jaar. Gedurende een jaar voor ruiming moet bij het betreffende graf een bekendmaking worden geplaatst.

Nabestaanden krijgen zestig dagen de tijd om verlenging aan te vragen van grafrust met nog eens tien jaar. De meeste algemene en geloofsgebonden begraafplaatsen zijn reeds overvol. Voorkeuren naar bijvoorbeeld christelijke denominatie behoren tot een ver verleden. Op de Hindoes na zijn de meeste Surinamers niet gauw geneigd crematie te aanvaarden als alternatief.


15 REACTIES

 1. Er is land genoeg, ga andere landen niet na’apen.
  Na’aper dat je bent, gewoon een idioot haalt dit soort onzin uit.

  Er zijn belangrijkere zaken in het land te doen.
  Maar steeds ziet men kans keer op keer,
  bullshit naar buiten te brengen.(kraaien)
  Het land wordt er nog steeds niet wijzer van.
  Men ziet dat jullie niks te doen hebben.
  Nu moet men onder tussen weten waar de zwerver vandaan komt.
  Gewoon idioten die dit soort dingen uit kraaien….Niks te doen….Niks te doen.


  Maak melding

 2. Ja eingelijk ben ik eens met Justitie maar is er dan niet genoeg plaatsen over in suriname ??? En wie toch zijn naasten een goed plek wil geven moet de kans voor krijgen en op kosten van de staat een betere plek te krijgen voor hun geliefde dat is mijn mening en niet op kosten van de nabestaanden, zelf woon ik in Nederland en ik weet hoe ik me voel dat ik me moeder graaf niet kan zien .De liefde van mijn moeder graaf zal nooit overgaan en ik hoop dat als Justitie dit toch doet, wel rekening moet houd met de mensen die verblijven in het buitenland en dat ze ook op de hoogte worden gebracht van deze actie.
  Of maak van de oude begraafplaatsen weer een mooie plek met een grote steen met namen van alle overleden mesen die daar ooit begraven liggen en dat zal de toeristen ook veel aandacht trekken en zo kan er ook wat aan verdiend worden.En niet zomaar gooien met de doden die hard gewerkt hebben voor ons land, laat het zo liggen ok .Laten wij blijven hoe we zijn en niet de normen en waarde van de bakras overnemen.


  Maak melding

 3. P.S Wat heeft het ministerie van justitie en politie met binnenlandse zaken te maken.
  Ik snap deze gasten niet meer.
  Justitie/politie die zich met begraafplaatsen bezig gaat houden.
  Maar corruptie/rovers/oplichters. slaan hun slag waar en wanneer ze willen.
  Omdat de politie “draage mang” is geworden.


  Maak melding

 4. Als die sakasaka’s de grond die voor begraafplaatsen was voorbestemd niet hadden verkwanseld aan politieke vriendjes en partijgenoten dan hadden de doden in Suriname nu ook hun rust. Maar de levenden maakt men het onmogelijk een rustig bestaan te hebben en nu worden ook de doden de dupe van corruptie en wanbeleid. Alleen in Suriname kunnen zelfs doden slachtoffer van corruptie worden!


  Maak melding

 5. De bedenker moet zich dood verzuipen.Hij moet op een rustige plek zitten, en denken naar de mensen van vroeger die rust nodig hebben.Gaan jullie nu ook die Honden mentaliteit van Nederland nu ook krijgen?Een land die 5x grooter is en geen ruimte meer voor de zaligen die horen tot het legende van het land.Juist moet Suriname de doden in kaart brengen om te kunnen realiseren naar het verleden van deze personen.In Nederland word gedacht aan het VOC mentaliteit,In Suriname moet men eens denken wat deze mensen hebben moeten doorstaan van de blanke uitbuiter slavendrijvers.Ik hoop dat men andere gedachten zullen komen. En laat de doden met rust.


  Maak melding

 6. Die klote regeringsleden die land stelen onder mom van het oprichten van scholen e.d., die corrupte ambtenaren moeten gewoon gestolen grond teruggeven aan de staat en dan zal blijken dat er genoeg grond, aanwezig is voor de overledenen, om begraven te worden. Ook snap ik niet of je een begraafplaats koopt of huurt?? Het liefst zou ik een begraafplaats kopen en die mensen moeten met hun klote ervan af blijven, ook na 100 jaar. Turkije heeft zestig miljoen mensen maar daar is er genoeg plek voor de begravenen die ook nooit zullen opgegraven worden. Suriname heeft maar een half miljoen inwoners en nog geen plek voor de doden, schaam jullie klootzakken.


  Maak melding

 7. Ik ben het eens met de maatregel. Het viel mij al sinds enige tijd op dat je in Suriname ontzettend veel ongebruikte en ernstig verwaarloosde begraafplaatsen zag. Begraafplaatsen waar geen kip naar omkijkt maar die wel onnodig veel ruimte in beslag nemen. Ik ben ook van mening dat nieuwe begraafplaatsen buiten de stad en op een opgehoogde plek gebouwd moeten worden. Dit i.v.m. de hygiëne. Paramaribo komt steeds vaker onder water te liggen en het idee dat lijken boven water komen drijven vind ik erg onprettig. Nanga alla lispikie maar zie bijvoorbeeld de RK begraafplaats. De stank is in het regenseizoen niet te verdragen.


  Maak melding

 8. Door een grote mond te geven kan men niets bereiken.Men praat hier erover dat de doden uit respect met rust gelaten moeten worden.Ik weet niet of er iemand recentelijk op een van die begraafplaatsen zijn geweest.Het zijn gewoon zwervers hangplekken en zijn tevens overwoekerd met onkruid ect.Er zijn nabestaande(de goede uitgesloten)die nooit ernaar toe gaan om het graf van hun geliefde schoon te maken.Wat denk je als als die plaatsen aan de coppename,wanica en gravenstraat en tourtonnelaan in deze situatie 40 jaren of langer gesloten worden.Het zal een oerwoud en broeiplaatsen van allerlei ongedierte worden.Het is niet alleen de plicht van de overheid,maar ook van de nabestaande om de graven te onderhouden.Het respect moet van beide kanten komen.Het ruimen van graven vindt ik persoonlijk een goed idee aangezien alles op deze aarde vergankelijk is dus ook die graven.Op deze manier zal er toch een beetje onderhoud gepleegd worden.


  Maak melding

 9. Het is niet te geloven dat jullie dit willen doen. Daar waar ze nu liggen is hun huis, waarom omdat andere landen het ook doen suriname heeft genoeg plaats.Mijn moeder ligt ook daar en ze blijf daar niet graven belachelijk


  Maak melding

 10. Sranang lobi::: zoek een andere naam dit omdat jij, als het regend jouw eigen mond reuk.
  Daarnaast moeten jouw zogenaamde goeddoeners het land onderhouden ipv lopen te stelen en te delen.Per slot. justitie/politie hebben niks te maken met begraafplaatsen.
  Waarschijnlijk hebben zij een nieuwe job bij drage mang.


  Maak melding

 11. Die begraafplaatsen zien er niet uit .

  Ik vind het geen slecht idee om die te

  ruimen hoor. Suriname is groot, maar als we

  het land niet ontginnen en gebruiken is en

  blijft het een groot oerwoud. Dan hoe dan ??


  Maak melding

 12. Beste no mikie tori (tingie).

  Waarom uitgerekend Min. Van Justitie & politie melding moeten maken van deze maatregel is mij ook een raadsel. Maar aangezien ik niet weet hoe de ministeriële/bestuurlijke verantwoordelijkheden in Suriname zijn geregeld, onthoud ik mij van een mening daaromtrent. Of weet jij het toevallig wel? Aan je spelling te zien waarschijnlijk niet. Ik kan wel een mening geven over de maatregel zelf en de wijze waarop de begraafplaatsen er heden ten dage bijliggen. Beste no mikie tori. Ben je recentelijk wezen kijken bij een van de vele begraafplaatsen in Su? Ik mag hopen dat je toen tot de conclusie bent gekomen dat de meeste begraafplaatsen er onverzorgd uitzien. Zo niet dan kan ik niet anders concluderen dat je niet weet wat een onverzorgd uiterlijk is en dus niet beter weet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.