woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieChinese honger naar Surinaamse grond groot

Chinese honger naar Surinaamse grond groot

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 okt – De vraag naar domeingrond onder de grote groep Chinese immigranten in Suriname is enorm. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Niet dat de duizenden nieuwkomers verlegen zitten om onderdak.

Integendeel, de meesten zijn financieel vermogend genoeg om ergens een stuk grond aan te schaffen voor woningbouw. “De behoefte aan domeingrond om bedrijven op te zetten is veel groter”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Ware Tijd. Aanvragen voor staatsterreinen vanuit de Chinese gemeenschap zijn meestal bedoeld om grote bedrijven en industrieën op te zetten.

Jong Tjien Fa wil bevestigen noch ontkennen of de migranten trachten hun sociale verenigingen in te zetten als kruiwagen. Hij meent dat “iedereen aan domeingrond probeert te komen”, omdat die nog gratis wordt verstrekt. De vraag naar grond is onlangs aangesneden tijdens een onderhoud met de verenigingen. Ook zijn knelpunten besproken in het vergunningen- en vreemdelingenbeleid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

45 REACTIES
 1. Meneer jong tjien Fa ; Mijn vader was een geboren en getogen hard werkende surinamer abigie wang grong ti a didi nooit gehad.
  nu komt er een chinees uit Chiena ,ik blijf dit onderwerp volgen.

  wally


  Maak melding
 2. Jullie zien niet waar het ka probleem is noh?

  “Hij meent dat “iedereen aan domeingrond probeert te komen”, omdat die nog gratis wordt verstrekt.”


  Maak melding
 3. Hij meent dat “iedereen aan domeingrond probeert te komen”, omdat die nog gratis wordt verstrekt.

  Ook aan buitenlanders?Waar zijn ze mee bezig?


  Maak melding
 4. WAT MENNEER JONG TJIEN FA wil aangeven is een voor boodschap, die chinezen uit china krijgen nu al of zullen binnen kort domein grond krijgen en dan moeten mensen niet schreeuwen,want hij heeft dat al eerder gemeld ze willen zgn industrie gaan op zetten ,en dat is het puurste vorm van gelul.als hij aangeeft dat ze geld genoeg hebben nou wat belet de regering dan om het grond aan ze te verkopen, als de regering niet weet hoe ze dat geld moeten besteden ,nou dan heb een goed idiee voor ze ga met dat geld nieuwe projecten beginnen om de ras echte srang mangs een behoorlijk stuk bouwgrond te geven met alle noodzakkelijke voorzieningen z.a. water ,elektra,telefoon,gesloten riool systeem, verharde wegen ,scholen enz enz .en begin een cooperatie om de mensen tegen een zachte rente geld te lenen om hun huizen te bouwen.alleen zo kunnen we het leed van vele broeders en zusters in suri verlichten , maar laat die immigranten kei hard betalen voor elk cm surinaamse grond.menneer jong tjien fa wil ik verder ook vragen om niet alleen voor zijn soort genoten op te komen ,maar laat hij ook wat zeggen over al die brada’s en sisa’s van mij die al tientallen jaren om een stuk grond lopen te smeken.ja want als er gratis grond geven moet worden dan hebben surinamers eerst het recht.laat menneer tjong tjien fa even lang het ministerie van domein kantoor langs lopen om te zien hoeveel aanvragen er liggen van mensen die dringend een stuk bouwgrond nodig hebben,zoals jongeren die een uitzicht loze komst hebben omdat ze gewoon geen gezin kunnen stichten,omdat menneer tjong tjien fa zonodig grond wil geven aan mensen die op hem lijken ,stuur die gasten gewoon met een enkel reis terug naar china en ga eerst voor het surinaamse volk zorgen die jou daar hebben gezet LUL.china is groot genoeg en er is grond zat daar ook voor mennneer tjong tjien fa

  flor


  Maak melding
 5. Weer een van de zoveelste bewijzen dat buitenlanders meer rechten hebben dat Ex-Surinamers (o.a.Surineds), ze worden juist als ze een onderneming willen beginnen, flink tegengewerkt door de authoriteiten van Suriname in tegenstelling tot andere nationaliteiten. Huurpacht of Erfpacht is zelfs uit den boze.

  Terwijl ik vandaag heel de dag op de nieuws hoorde Surinaamse en Marokkaanse economie is sterk afhankelijk van de valuta van migranten. Ik zou de Surinaamze regering willen adviseren: Maak het voor de Surineds soepeler om handel te kunnen drijven en zaken te doen. Werk ze niet tegen dan zult gij ook van de vruchten oogsten die ze zullen zaaien.


  Maak melding
 6. Wowww…
  I can`t believe this! It`s not fair to the native Surinamese people. Well, i understand that the country `may` benenfit from the Chinese immigrants, but what the hack!!! What about those Surinamese people that don`t own their own house or land??? Because we can`t afford land?? The government need to make up their mind and put their own people in first place!!! Give them land so they can build a home for their family, thats the only way they will benenfit from Us, Surinamese people!!


  Maak melding
 7. De regering behoort heel veel resect te hebben voor het Surinaams grond gebied, en het Volk van Suriname, Maar als je als regeringsleider geen besef of weet hebt van regeren,hoe kan je respekt hebben voor je eigen volk en land. Dan geef je het maar weg alsof je de Kerstman ben en bevoorrecht jezelf, want het is allemaal niet van jou.
  PAS MAAR OP!!!! Het lontje is al heel kort.
  Suriname heeft echte leiders nodig en daar wachten wij op, geen stelletje ongeschoolde krachten die almaar regels en wetten vanuit het buitenland afkijken om toe te passen.
  LAAT ZIEN EN LAAT DOEN, is aantonen dat je zelf geen kennis bezit.
  Groeten LOVE SURINAM.


  Maak melding
 8. Waarom zijn jullie Surinamers toch zo negatief als een grote k…Jullie willen niet werken, maar alleen genieten van wat anderen met zweet hebben opgebouwd. Waarom zijn alle rovers in Su …van een bepaalde groep??? Worden kunnen jullie niet positief denken? De chinezen vallen niemand lastig en willen gewoon hun geld investeren om hun nieuwe vaderland ook te helpen opbouwen. De diverse bevolkingsgroepen in Su wonen letterlijk naast elkaar, en niet met elkaar!!! Surinamers verander je MENTALITEIT!!!!!


  Maak melding
 9. Domeingronden krijg je niet, je moet er wat voor doen en dat is aanvragen,onderzoeken of het nog vrij is dat wil zeggen een paar weken loperij, uiteindelijk kan het wel belonen, maar als je te lui bent om je te verzetten, ja dan zal je altijd achter gesteld blijven, sorry


  Maak melding
 10. Deze chinees heeft genoeg aan de Suri’s verkocht en heel veel verdiend.Hij is miljonair(in USD)maar betaald weinig belasting.Hij heeft zich in de politiek gestopt om nu de boel met zijn familie over te nemen(naar zijn hand zetten).Gewoon een slecht mens is hij.

  Vtje slaapt te de heledag en weet weinig.Hij heeft geen weet wat bepaalde figuren om hem uitspoken.

  Een ding voor dat je met je “china town” begint zorg er voor, dat zij, die al jaren wachten, en zij die nu een, toegewezen willen hebben het krijgen.”Anders zwaait er wat voor jouw”.
  Je hebt al genoeg, en nu zaken(land) dat niet van jouw is te gaan lopen verdelen,als een gek.(wij weten ook dat je genoeg munitie ter beschikking hebt).Wij weten meer.DUS…


  Maak melding
 11. Beste blakaboy,

  Deze man ziet nergens kans om “geld” te maken. Dus dan maar “”verzinnen”” om recent binnen gekomen chinezen aan domeingrond te helpen , liefst grote lappen, zogenaamd om industrie-gebouwen en aktiviteiten te ontplooien.

  Maar anderszijds wordt SML failliet verwerkt en Jarikabba bananen-arbeiders zijn naar huis gestuurd zonder 2-maanden betalingen. Die arbeiders moeten nog steeds “””wachten””” op hun loon, waarvoor zij gewerkt hebben. Imro Manglie wordt benadeeld en wordt niet betaald omdat Imro een NDP-er is in hart en nieren.

  Beesten zijn het gewoon , geldkloppers , wetsartikelen verzinnen om het volk geld uit hun zakken te kloppen. Intussen “”””mogen”””” de geboren surinesen blijvend wachten op een stukje domiengrond om hun huisje te bouwen als woongebouw te gebruiken.

  Schande en schaamte voel ik steeds bij uitspraken zoals deze van regeringslieden.

  Groeten,………….


  Maak melding
 12. Zeker, we moeten dit blijven volgen. Want dit gaat te ver!

  Suriname voor Suriname geborenen. Eerst aan hun behoeftes voldoen, en dan zien we weer verder.

  Hij probeert ons zand in de ogen te strooien door te verkondigen dat het vooral gaat om grond die moet dienen als bedrijsgrond, want ze zijn vermogend genoeg. Dan is het niet zo moeilijk om een stukje grond te kopen, lijkt mij.

  Je mag niet schelden hier op waterkant. Maar binnensmonds doe ik dit momenteel wel!


  Maak melding
 13. En wil je wedden dat we over een jaar of zo achteraf gaan uit vinden dat men daadwerkelijk grond heeft verstrekt aan deze buitenlanders! Onze eigen mensen die hier geboren en getogen zijn wordt grond afgewezen omdat men politiek speelt en nu gaat men de beste stukken grond aan een vreemde geven. Maar “Hij meent dat een ieder aan grond probeert te komen omdat domein grond nog gratis wordt verstrekt? ” En dan neemt men me kwalijk wanneer ik teleur gesteld raak in mijn eigen land.


  Maak melding
 14. Eigen volk eerst’

  eerst alle surinamers een lapje grond.
  en dit moet op de man verstrekt worden, geen verzoek indienen. Net als bij de verziezingen, iedere surinamer die bij de CBB staat ingeschreven krijgt een lapje grond toegewezen. Hierna mogen alle buitenlanders, Chinezen, Guyanezen, Haitianen, geen Brazilianen, want daar hebben ze plenty grond, De buitenlandes horen een verzoek in te dienen en na grondig screenen wordt bepaald of een stuk grond wordt toegekend.

  Geert Wilders,


  Maak melding
 15. BESTE SURINAMERS,

  Als eerst wil ik weten hoe ’t mogelijk is dat de chinezen uit CHINA,GROND(SURINAAMSGROND)willen gaan opeisen.
  waarom wordt er geen grond a/d surinamers verdeeld die het nodig hebben om bijv : een huis te bouwen of om groenten te planten.
  want zo help je niet jou eigen mensen .

  alsnog een advies voor de regering en alle andere mensen die wat voor ’t land kunnen betekenen:laten wij onze krachten bundelen en als een eenheid en natie gaan leven
  ongeacht ras,huiskleur of geloof
  kortom, vergeet niet wat onze vooruders hebben moeten doorstaan:PIJN/VERNEDERING EN NOG VEEL MEER

  ER KOMEN NOG GEZONDE EN BLOEIENDE TIJDEN VOOR SURINAME,WAT HOOP IS LEVEN

  MI KONDRE TE NANGA DEDE

  ORGA SOSO LOBI


  Maak melding
 16. Mensen waar gaat het naar toe met onze swietie sranang kondre.
  Waar zijn die gasten mee bezig,ik snap niet dat wij geboren en getogen SURINAMERS dit gewoon toestaan dat jullie niet gaan protesteren.ik weet uit ervaring dat bij de aanvraag van een domeingrond er maar twee dingen gelden OF JE BETAALD OF JE HEB CONNECTIE’S bij domein kantor.anders loop je je ka benen je maag in voor dat je uberhaupt in aanmerking komt voor een djarie.

  SURINAMERS KOM A U B OP VOOR UW GEBOORTE RECHT ,LAAT HET UN NIET AFPAKKEN DOOR EEN ALLOCHTOON.


  Maak melding
 17. Ik zou graag willen weten hoeveel Chinese immigranten daadwerkelijk in aanmerking komen voor een stuk domein grond. Waarom maakt de minister dit nu zelf bekend?
  Is het om reacties te peilen?
  Als jij als surinamers een stuk grond vraagt is het gelijk bezet.
  Suriname is groot genoeg dat iedere burger een stukje grond van de overheid kan krijgen.

  We benne benieuwd….


  Maak melding
 18. NPS is schuldig,u ziet het.Laatst nog verkondigd 60 jaar te bestaan. Nooit iets behoorlijk aan eigen volk gegeven.(men heeft meestal tevergeefs lopen bedelen,anderen zijn sexueel misbrukt om belofte nooit wat gekregen.
  Alleen njang patoe mang’s die de boel zaten/zitten te belazeren.
  Die “datsun tjonge” is van nature een boef,jullie kennen hem niet.Hij is even erg of erger dan die Somo.Door de tijd zullen jullie hem zeker beter gaan leren kennen.
  Maar dan is het waarschijnlijk te laat.


  Maak melding
 19. wat ik nu hier zegd, is de waarheid.
  domeingronden worden door corupte ambtenaren, die daar werken aan vrienden gegeven, om door verkocht worden, en de opbrengs wordt onder elkaar verdeeld.
  het is een groot bussines daar, een van de tussen persoon die dat doet woond aan kwattaweg, schimmelpennigweg.een zekere manhbod.
  10 tallen gronden worden op zijn naam eerst gezet, daarna worden ze vekocht, en het geld word dan verdeeld.
  het is verschrikkelijk, er zijn nog heel veel mensen die dat doen, met de corupte ambtenaren.


  Maak melding
 20. ik zou zeggen stem weer voor front, dat kunnen meer chinezen komen.
  voor geld kan de sur regering alles vekopen, de chinezen hebben geld, alles draaid om geld.
  chinezen hebben voorkeur in sur, heb het zelf meegemaakt, ze worden overal mee geholpen, ze kunnen blijven hoelang ze maar willen, hun verblijf word zo geregeld, rijbewijs krijgen ze binnen een maand, maar als jij gaat word alles voor jou moeilijk gemaakt.alles gebeurt via de ministerie, van daar uit worden opdrachten gegeven, daar wordt het grof geld betaald.
  leve de coruptie hoeraaa


  Maak melding
 21. Wie zei dat Surinamers niet racistisch denken? “Eigen volk eerst”, waar heb ik dit eerder gehoord? Dan zeggen ze dat Geert Wilders, een racist is. Surinamers laat me niet lachen of mischien huilen….


  Maak melding
 22. Dat Chinesen of andere volkeren Sur tot ontwikkeling willen brengen O.K. Maar laat de Sur Overheid waken, dat ons mooi Sur geen woestijn wordt! Onze prachtige flora en fauna moeten voor ons nageslacht bewaard blijven! Ik wil op mijn oude dag nog koebie*s en anjoemara*s vangen en de lokroep van de Grietjebie horen, en….de soela*s horen “zingen”. Sapacara


  Maak melding
 23. alles wat ik hier leest over suriname ,doet me pyn in myn hart.jaar in jaar uit alleen maar negatieve woorden over surinamers en suriname,ten eerste liggen de problemen by de surinaamse bevolking ,de mentaliteit moet veranderd worden en om elkaar af te kraken ,moeten surinamers byeen komen en een vuist vormen (eenheid).ten tweede de grootste probleem ligt by de surinaamse regering die zyn eigen volk uitbuit en onderdrukt alleen voor hun eigen belang(zakken vullers).regering venitc.moet naar huis, surinamers jullie woorden jaar in en jaar uit voor de gek gehouden wanneer gaan jullie ogen eens een keertje open, er worden beloftes gemaakt die nooit nakomen,regering venetiaan 3 of 4 keer aan de macht gekomen geen moer voor jullie gedaan,je hebt mensen die tydens de binnenlandse oorlog in de regering zitten,je heb corrupte mensen noem maar op,en zolang deze mensen nog steeds aan de macht zyn ,zonder dat er een heel nieuwe jonge generatie goed opgeleide surinamers niet aan de macht komen kunnen wy hier maar een ding hier in het buiten voor jullie doen ,en dat is bidden voor degene die het hards worden getroffen ,met name alleen staade moeders met 4a5 kinderen die in een mand maar net genoeg verdienen om een zak reis te kopen.het doet echt pyn om zulke dingens horen en zelf mee te maken,de tyd is nu doe je ogen open vorm een vuist en kom op voor je rechten voor dat het laat is. god bles the surinam people


  Maak melding
 24. Erger nog Tjonge(datsun boy) heeft aangegeven dat de Su. bevolking te klein is, om aan de wereld produktie mee te kunnen doen.
  Zijn inzet is om meer chinezen naar Su. te halen.
  LET OP LET OP.!!!!
  uit bronnen +/- 50.000 tot 70.000 duizend op jaar basis.
  Dus blijven deze boys aan de macht, dan moeten wij uit komen op +/- 350.000–500.000.
  Dus slot som.. dag, daag,daaag, Suri’s.
  Het is dan afgelopen.
  NPS bedankt. bedankt.


  Maak melding
 25. er moet een echte leider opstaan in Suriname. alle oude leiders weg. Bouterse moet weer terug komen en dan zal je merken hoe het gaat. de criminaliteit zal zeker afnemen. en hij zal zeker ervoor zorgen dat de chinezen en brazilianen terug gaan. stem op de NDP.


  Maak melding
 26. Het is deze regering en party die Suriname vernietigd.sinds 1975 ze hebben de revolutie VEROORZAKT.daarna met bouterse gevochten.Brunsie tot hero gemaakt om de economie te vernielen.en nu impoteren zij de chinesen om tjoekoe en een Bojo te krijgen.
  Sranamangs het is niet te laat but unite stand together firm and defeat this this goverment for once and forever


  Maak melding
 27. Zie ze typen die Surinamers die hun land zijn ontvlucht,om van de nederlandse sociale voorzieningen te profiteren,ze zijn niet Suriname ontvlucht om elders HARD te WERKEN welneen,anders waren ze naar Australie,Niew-Zeeland of naar Amerika gegaan.
  Maar nu dat er Chinezen naar Suriname willen emigreren,JA OM HARD TE WERKEN,krijgen de Surineds het benauwd,want hoe kan dat nou??
  Wel Surineds er zijn mensen op deze wereld die HEEL HARD WERKEN om het beter te hebben desnoods gaan ze naar een land die eigenlijk niet meer te redden is(Suriname)omdat het keer op keer bestierd wordt door LOOSERS ,KLOOTZAKKEN,DOMBO`S en ZAKKENVULLERS,lieden die niets GOEDS voor hebben met hun VOLK.
  Zij die hun mond vol hebben over de Chinezen,ahummmmm pak je spullen ga heel gauw terug naar je Vaderland om het te redden van die Chinezen, shit wat typ ik nou allemaal neen dat zou never gebeuren want de Surinamers houden niet van HARD WERKEN,wel hun handjes openhouden en profiteren van andersmans euro`s.

  Geef de domeingrond aan de enige personen die HARD WERKEN in Suriname ie ja de Chinezen en Brazillianen,want de huizen van die luie Surineds vervallen en overwoekerd door onkruid,Bouterse was reeds begonnen ze te onteigenen,Vene moet er mee doorgaan.
  Het enige wat de meeste Surineds kunnen is op hun luiereet zitten in Holland,en zinloze kritiek leveren op alles wat Suriname aangaat,bemoeien zich graag met het wel en wee van Sranang,maar zelf een vinger uitsteken HO MAAR.
  Min.Jong Tjien Fa geen gelul gebak van krul mentaliteit,GEEF DE CHINEZEN domeingrond,want aan die mensen heb je meer dan aan die luie donders van een Surinamers,ze kunnen alleen maar aan de zijkant wachten tot dat ze een kans krijgen om te profiteren wat een ander heeft opgebouwd,dat is hun enige goal in het leven.

  Kom maar op LOOSERS ,scheldt maar lekker op me niets te maken met jullie het is THE TRUE AND NOTHING THAN THE TRUE wat ik hier typ.


  Maak melding
 28. BESTE LEZERS:SRANANG SMA,IK heb 2 dingens te vragen.1.IS het mogelijk de chinezen met een niet su paspoort,mogen kopen en investeren ? 2.IS het ons niet geweigerd te mogen investerenen of te kopen met een niet su paspoort,op eigen naam? KOMT DE Chinees ,die mag kopen en investeren,niet wetende of het om drugsgeld of crimineelgeld is,nee die mogen ,het zijn geen suris.Wat ik me afvraag ,is wanneer komt er dan iemand,die voor de zwaarten de mogelijkheid bied ,makelijk als bij de anderen wat mag investeren(ik ben geen racist)maar het is op merkelijk,dat er geen steun is bij geen van onze leiders.TERECHT:DE chineze minister;De hindoestaanse minister;DE Javaanse minister,Allemaal doen wat voor hun mensen.(nogmaals;Ik ben geen racist)WANNEER KOMT ER EEN BEGIN?.EEN BOODSACHAP VOOR ALLE SURIS,WE VECHTEN MET Z’N ALLEEN OM SURINAME NIET TE VERKOPEN.;TIJD VOOR EEN JONGE GENERATIE.IK DANK U ALLEN;HET LAATSTE IS NOG NIET GEZEGD….DE VRIENDELIJKE GROETEN..JOHN..


  Maak melding
 29. als ik jou zou zijn, zou ik mijn mond dicht doen, want je weet niet waar over je praat, wat heb jij voor sur gedaan, dan maar alleen ouwehoeren, mensen zijn niet gevlucht naar ned om niet te werken, integendeel, weet je dan niet dat er meer dan 150milioen euro per jaar naar sur gaat vanuit ned, weet je dat niet?
  mensen zijn vrij, ze mogen gaan wonen waar ze willen.mensen in ned doen nog wat voor hun vaderland sur, 80% van al dat diviezen uit sur komt van de ned{toeristen sector}.
  duizende pakketen maandelijks.
  mensen die alleen maar ouwehoeren vauit sur wil ik vragen wat hebben jullie voor sur gedaan, niks


  Maak melding
 30. Ik wist niet dat je vanuit de Delta-ziekenhuis ook je mening kon geven. Maar goed zoals ik al veel eerder gezegd heb, de Surineds waar Suriname nog steeds een groot deel van zijn lopende economie aan te danken heeft worden nog altijd door velen Surinamer gehaat, dwarsgezeten of verguist, vanwege jaloezie denk ik. Natuurlijk zullen er mensen zijn die slechte ervaring met sommige van ze hebben, maar de grootste gros, steunt wel zijn familie daar, en als dat gaat wegvallen zal je een groter probleem in Suriname krijgen als wat je nu al heb. Reken er maar niet op dat de chinezen uit China pakketten voor jullie gaan sturen hoor, hun doel is iets heel anders, zeker nu china overbevolkt is.


  Maak melding
 31. Debby, het ontbreekt je aan kennis, heel veel kennis. Aan dit soort generalisaties heeft men niets, je stuk heeft geen toegevoegde waarde. Ga lekker buiten spelen!
  Door mensen zoals jij zal Suriname nooit groeien. Jammer, probeer eens positief te zijn, ook al valt het je niet mee. Uplift yourself…and others! Sterkte.

  Een hardwerkende Surined in Nederland met eigen huis en grond.


  Maak melding
 32. He debie of jij bent ook zo’n import chineze
  kip ,en dan eentje zonder kop .of je bent behoorlijk achterlijk,maar ik zal je dan gelijk uit je stommieteit halen

  1 Aan chinesen heb je als land geen ene Moer
  want ze intregeren niet,en als ze dat doen dan is het tot hun KASSA.want alleen geld kunnen ze tellen.

  2 Ze dragen niks bij aan de sociaal economiese ontwikkeling van jou land sterker nog waar ze ook gaan het is IKKE IKKE IKKE en de rest mag STIKKEN.

  en zo kan ik er nog een paar voor je opsommen ,maar ik denk niet dat jou hersenloze koppie dat allemaal aan kan .


  Maak melding
 33. Ja ja Lucia dat zal wel,dan behoor je tot 1 van de 5% Surineds die werken.
  150 miljoen gaat naar Suriname??? Dream on,je bedoelt dat de Marokkanen 150 miljoen naar hun vaderland sturen en ehmmmm tja is wel te veel 50 miljoen door de Surinamers en nog wel zwart.
  Dat bedoel ik nou de Surineds denken dat ze heel wat zijn,terwijl nothing doing,ik hahaha ben niet jaloers waarom dan???Ik ken ge geen eens Realist,maar als er iemand een andere mening heeft dan jullie mag het niet,het is nu 1x zo,ga maar navragen bij het staatsarchief of bij het CBS,dan zal je erachter komen dat de Surineds niets hebben bijgedragen aan de Nederlandse economie,alleen maar plukken,5% van de Sur.in Nederland werken,de rest leeft van de bijstand ,is crimineel enz.breng vrijwillig een bezoek aan de gevangenissen in Nederland,dan kom je weer je koeterwals hier verkondigen.
  Ter jullie attentie ik ben geboren in Nederland,woon werk en studeer hier,dus waar zeuren jullie over.

  Ik blijf erbij,dat de Chinezen harder werken ,je ziet ze nooit hangen in Paramaribo,dus het ligt aan de Chinezen om van Suriname een bloeiend land te maken.
  De economie valt of staat hier in Nederland,met de Turken,Marrokanen en nu de Polen.Nooit vernomen dat de Surineds daaraan hebben bijgedragen wel geprofiteert.

  Maar i dont give a damn,jullie roepen maar,ik heb verdomd gelijk,SURINEDS


  Maak melding
 34. Mensen alles valt en staat met educatie, voorlichting en duidelijke transparante procedures, en keer op keer faalt de Surinaamse regering hierin. Ik hoor andere roepen dat mensen te lui zijn. Ik zal niet tegenspreken dat er genoeg mensen in Suriname zijn die veel willen, maar er weinig voor willen doen, maar ook de gene die er wel wat voor willen doen, maar geen steekpenningen kunnen betalen krijgen weinig gedaan.

  Als onze regering ervoor zorgdraagt dan de mensen precies weten wat ze moeten doen, aan welke voorwaarden ze moeten doen, wat de kosten zijn en wat de maximale doorlooptijd van hun aanvraag is kan niemand regering van vriendjespolitiek en corruptie beschuldigen. Maar zolang het allemaal schimmig blijft hoe men aan in dit geval, een stuk domeingrond kan komen zullen dit soort verhalen en gevoelens van onvrede blijven opduiken, en daar heeft alleen de regering schuld aan. En misschien wil men het allemaal niet duidelijk en transparant maken, omdat men daar baat bij heeft!

  Tip aan de ministerraad:

  Postbus 51


  Maak melding
 35. Beste Debby,

  Ik ben een hardwerkende Surined. Werk keihard, studeer en ben ook nog mentor van een Surined VMBO student. Ik ken maar weinig SuriNEds die niet keihard werken en dus indirect zelf betalen voor hun sociale voorzieningen. Ik weet niet hoe of waar jij je verhalen/ beeld van de Surineds vandaan hebt maar wij moeten keihard ploeteren voor elke Euro. Niet dat ik dat erg vind, want zo hoort het ook, maar het steekt mij wel als er een ander beeld van ons geschetst wordt.

  Mocht je ooit naar Nederland komen heb je bij deze een uitnodiging op zak en zal je rondbrengen om te laten zien dat het beeld dat je van ons schets erg ver ligt van de waarheid. Overigens zegt feit dat je denkt dat er op je gescholden zal worden meer over jou dan over ons

  Steven


  Maak melding
 36. Beste debby,

  Die hollanders hebben 300 jaar huisgehouden en nu denk je dat de chinezen het land zullen omhoog krikken.
  Ze zullen jou krikken en by the way blijf er heilig in geloven.


  Maak melding
 37. Natuurlijk ken ik enkele achieving suris in ned. Maar toch kan ik mij niet aan het feit ontrekken dat Debby een heel goed punt heeft aangeroerd. Het is naar mijn bescheiden mening slechts de halve waarheid, maar wel een waarheid die wij beslist niet willen horen. Voor dit bericht is deze discussie eigenlijk niet relevant. Ik acht het voor mij wel wenselijk om ook voor 10 ha. minimaal in aanmerking te komen. Dus minister jon tjien Fa, als je aan die chinezen geeft, geef dan ook aan mij. Ik een bedrijfsplan en alles overleggen. Maar jullie politici zitten me altijd te kletsen dat Su me nodig heeft en meer van die gezelige praatjes. Ik moet maar me huis en dingetjes verkopen en op de bonnefooi naar Su komen. A plei dat ne plei so! Begin me dinge eerst voor me te regelen dan ga ik komen. Ik heb hard genoeg gewerkt in dit bakraland om alles op te geven voor bakerspraatjes. Jullie willen expertise hebben en mensen die kunnen werken, leer ook om deze mensen goed te fasciliteren zodat ze jou en je rotzooi naar een hoger plan kunnen tillen, ongeacht of ze chinees, bakra of mix zijn.


  Maak melding
 38. Je hoeft me geen rondleiding te geven Steven,of heb je last van begrijpend lezen????
  Volgens mij lees je geen kranten,en kijk je niet naar de jounaals op de TV,vertel me heb je ooit gehoord dat de Surineds KEIHARDE werkers zijn????Jullie zouden willen, want die groep en de Antillianen zijn de bloedzuigers van Nederland.
  Je gaat er vanuit dat ik in Suriname woont hahahahaha,zo zijn jullie Surineds als jullie op vakantie zijn in Suriname,hoog van de toren blazen,de Surinamers als oud vuil behandelen en doen als of jullie in Wassenaar wonen,onderwijl hahahahaha vreten jullie van de Socialedienst.Ik heb getypt dat er maar 5%van de Surineds werken ,dat is geen grap echt niet,kan je vaak lezen in de kranten dus dat.
  Ik durf te wedden dat ik meer van Nederland heb gezien dan jij en daar buiten.
  Nog 1 ding,blaas niet hoog van de toren Steven,want deze site wordt in Nederland geproduceerd,dus je hebt weinig kans dat de Surinamers jullie bull-shit lezen.

  Maar goed,iemand gaf het al aan op een andere artikel hiero,ik hoop ook dat Wilders ,Pastors en Verdonk het voor het zeggen krijgen ,dan zullen jullie snakken naar Suriname,maar dan hoop ik dat ze de grenzen dicht gooien voor jullie want de Surinamers hebben niets aan die luiekwallen van een Surineds,die willen alles voor niets.

  Nogmaals,de Chinezen weten van aanpakken,hier en in Surinamer,je ziet die mensen nooit hanging begging dus voor mijn part nemen ze Suriname over.
  Gefeliciteerd Steven met je baan en studie,das nr2 van de 5%.


  Maak melding
 39. Diwoned…
  Wie zegt dat chinezen niet integreren??? De oorspronkelijke chinezen zijn de best geintegreerde bevolkingsgroep in Surinaame!! Ik ken chinezen die getrouwd zijn met Libanezen, joden, hindoestanen, javanen, Nederlanders, brazilianen, columbianen, indianen, marrons etc… maar de grootste groep zijn wel de overbekende ZWARTE CHINEZEN!!! Negers met chineze namem. Hiervan zijn er enkele duizenden in Suriname. Moet ik een paar voorbeelden noemen??? Liever niet, anders ben ik morgen nog bezig….Surinamers wees blij, we zijn een gezegend volk, een voorbeeld voor de wereld!!!!! Dus ophouden met het elkaar nawijzen! Laten we het woord racisme verbannen uit ons woordenschat.


  Maak melding
 40. Dat wel van chinezen horr! Ze werken hard en ze hebben ook nog tijd om die donkere vrouwen met die volle achterwerken van katoen te geven.
  En kijk naar die nakomelingen, the women they love it!
  Wat dat betreft die creolen, schreeuwen, zijn aardslui en gemakzuchtig no hell. En willen graag als de supersminaars door het leven gaan.
  Weinig wol mang! Het is alleen 50ct MTV imago.
  Die mannen stellen geen ene malle moer voor!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES