vrijdag, december 8, 2023
HomeNieuws uit NederlandSurinaams protest tegen 'VOC-uitspraak' Balkenende

Surinaams protest tegen ‘VOC-uitspraak’ Balkenende

-

Does Travel & Cadushi Tours

Surinaamse organisaties protesteren vrijdag in Amsterdam tegen de uitspraak van premier Jan Peter Balkenende, die de VOC-mentaliteit tijdens de Gouden Eeuw roemde. De demonstranten verzamelen zich ‘s middags bij het Slavernijmonument in het Oosterpark en trekken daarna naar het gebouw van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) tegenover het Oosterpark voor een lawaaidemonstratie.

Tijdens de algemene beschouwingen prees premier Balkenende de mentaliteit van de VOC als toonbeeld van ondernemingsgeest. Het Parool schrijft dat de Surinaamse organisaties mensen oproepen morgen te komen protesteren ‘in het belang van de tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen’.

De uitspraken van Balkenende zijn ‘pijnlijk en getuigen van geen respect voor de inwoners van Nederland wier voorouders hebben geleden onder de VOC en West-Indische Compagnie.’

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

23 REACTIES
 1. vreemd dat de zogenaamde echte surinamer nog geen reaktie hebben gegeven ,terwijl dit iets is wat ons allen aangaat zeg maar wat over de joden of zo dan is het echte probleem , maar wij surinamers soms lijk het alsof je die suri moet bedelen om te gaan demonstreren waar het aan licht weet ik niet wie het weet mag mij dat vertellen????


  Maak melding

 2. Laat de organisaties zich druk maken om het land op te bouwen en geen idioten kiezen die het land verkloten.Dit soort waterhoofd gedachten heeft geleid tot de ondergang van on mooi landje.


  Maak melding

 3. We zouden ons druk moeten om het land en niet ingaan wat andren zeggen.we kunnen niet steeds terug kijken,maar vooruit!
  Als we onze hersenen beter gebruikt hadden ,dan zouden we niet koetkekoet onahankelijk willen tewijl we nog niet capabel waren.Wat we doen is is steeds belidigd voelen.Doe wat eraan inplaats van t zeuren!
  draaiwatra


  Maak melding

 4. wij maken ons druk om de voc terwijl in sur.
  zelf een beleid wordt gevoerd waarbij ras en geloof een rol spelen zie artikel in db suriname over visumbeleid india


  Maak melding

 5. Las ting! Soso las ting! Gebruik die tijd nuttiger. Schrijf een artikel! Maar denk je dat JP onder de indruk raakt van die 11 mensen die gaan komen betogen?
  Succes ermee!


  Maak melding

 6. En de Suri`s maar denken dat ze volledig geaccepteerd worden in de Nederlandse samenleving,ze noemen zich nog Surineds ook(ai de Antillianen blijven Antillianen gelukkig maar)
  Zie daar hoe ze hoog van de toren blazen,het zijn de zelfde Suri`s die ook Nederland(Wilders,Verdonk)napraten over de Moslims,een koekje van eigen deeg zou ik zeggen.De Bakra voelt zich suprieur dit zal zo blijven,maar oen no spang over 25 jaar is er haast geen Bakra meer,so so halfbloedjes.

  Clark Accord verfoeide de vrouwen die Chadors dragen,iets waar hij nooit oversprak,toen hij in Suriname woonde,weet zeker dat hij bij deze demonstratie in de 1st rij staat,want wat Balkenende uitkraamde mag niet.Gaan jullie eerst bij je zelf na wat jullie zijn,de ene keer zijn jullie zg puur voor de bakra en de andere keer tegen.Geef me maar de Moslims hoor die hebben 1 lijn en komen op voor hun eigen identiteit en dat is een doorn in het oog van de VS voorop en Europa en de meeste,niet allemaal,Surinamers lopen blindelings achter hun aan.

  Leerdam,Griffith en Callender ook Ferrier moesten als 1st hun afschuw kenbaar maken of behoren ze niet tot die nazaten van de slavernij?????Ze maken zich wel druk over de zg aandacht die de Moslims krijgen pfffffff alsof dat zo erg is,maar de uitspraak van Balkenende hebben ze zeker niet gehoord,bang dat ze zijn om hem op het matje te roepen,tja laat ook maar nu kan je merken dat ze de hielelikkers van de Bakra`s zijn.


  Maak melding

 7. Dhr./Mevr. Du (1) een van de redenen zou kunnen zijn dat die Suri’s waar u het over heeft zich geen Suri’s (willen) zijn. Misschien wanen zij zich puur Nederlander en laten zij dit soort zaken maar links liggen.
  Een M.P. die zulke uitspraken doet getuigd van of gebrek aan kennis van de geschiedenis/ of lak aan de slachtoffers van de zogenaamde “ondernemingsgeest” Bepaalde kansloze mensen brengen heden ten dage een grote ondernemingsgeest in de praktijk. (slachtoffers Brinks & Nedlloyd, Geldnet ) Ook de ondernemers op de wallen van Amsterdam hebben een grote ondernemingsgeest (slachtoffers: kansloze latino’s, afrikanen, praten we niet over) Ene meneer van Anraad had ook een grote ondernemingsgeest, verkocht gifgas aan Sadaam (slachtoffers duizenden o.a. kinderen)
  De vele Nederlandse bedrijven die wapensystemen verkopen (slachtoffers duizenden) De KLM wordt ook geroemd om de ondernemingsgeest op de route AMS-PBM. (slachtoffers o.a. IK en vele andere)
  De lijst kan ik eindeloos aanvullen. Ik wil niets aanstichten maar als ik naar sommige films kijk over hoe het in Europa aan toe ging in 1940 – 1945, moet ik toegeven dat de Duitsers heel grundig en efficient hun doel probeerden te bereiken. Het materiaal wat zij in de strijd gooiden op alle fronten land zee & in de lucht, de discipline van de manschappen. Je zou deze kwaliteiten bijna willen prijzen,(net zoals Balkende) ware het niet dat het hier om hele gevoelige slachtoffers gaat. Als je dat zou doen breekt de pluris uit in Nederland. Maar grappen maken over Moslims moet kunnen, onder het mom van vrijheid van meningsuiting.


  Maak melding

 8. Het is niet verwonderlijk dat premier Balkenende de ondernemingsgeest van de Verenigde Oost-indische Compagnie (VOC)heeft geprezen. De heer Balkenende is geboren en getogen in de provincie Zeeland.
  En het was niemand minder dan de zeeuw Abraham Crijnssen die vanuit Vlissingen met zijn schepen vetrok en in 1667 in opdracht van de VOC Suriname koloniseerde.
  Voor Nederland mag dan de Gouden Eeuw zijn aangebroken, maar voor Suriname was dat het begin van drie Donkere Eeuwen.
  Ik raad de heer Balkenende aan om ook de andere kant van de medaille te onderzoeken.


  Maak melding

 9. Wanneer worden bepaalde surinamers wijs en kijken zij vooruit? Ga aan het werk. VOC okay, there is no future without history, Stop crying’. How silly some surinamers can be. Het gerucht gaat dat dit een demo scenario is van een bepaalde politieke partij. Laat deze partij voor menswaardigheid nu opkomen. Maar neen dan zwijgt men en zijn de ministers van justitie en biza verantwoordelijk. Bah””


  Maak melding

 10. Goed zo jongens.
  ik juich dit toe. alleen ben ik nog te onmachtig om me te laten observeren en registreren door de AIVD. ik doe mn dingen in het geniep totdat ik een stem(lees een infiltrant, compagnon, politieke fakkeldrager)heb op alle fronten.
  want dat hebben onze sterrenbroeders. die hebben bijna de hele wereld in de tang daarom gaan ze hun gang. maar zo zie je jammer dat hun landje ook haast onbewoonbaar en zeer explosief is. ik zou daar voor geen geld zelfs op vakantie willen. elk moment kan de toestand barsten.(ik gebruik bewust het andere woord niet, heb je zo de AIVD op bezoek, gestuurd door de yankees, weer gestuurd door de mossad e.c.)
  Mensen mensen, gaat u demonstreren. als die gasten(meer blauw op straat) iedereen op de bon slingeren zoeken we een batterij juristen om dat aan te vechten. zo gaat dat tegenwoordig.
  we drive them nuts, totdat ze ooit met ons willen praten over een schadevergoeding of id.
  Er is geld(wit-,zwart-, bloed-, uitbuitings-, belazerij- en vloekgeld), want anders deed ned niet mee met die vrede-(lees fréde)brengende starfighter. enkel miljarden moeten er worden toegelegd . we maken ons daarmee klaar voor future fights. niemand gaat die winnen, we gaan gezamenlijk ten onder.
  Ik ga in de buurt staan en wat snorderen voor wie vervoer nodig heeft, van A naar B-eterder(-ijlmer bijvoorbeeld, of porfotto).
  see y’all there. eigenlijk moest de orga zorgen voor pokoe, nang en prei. dan ai go spang.alla sma lobi dattie.
  zelf autochtoontjes komen veel op vrij njang af, geheel frijmersum. en het is dan altijd lekker,ja het kost niets, dus zeg maar wat men het liefste hoort.
  koekje derbij, ja lekker!!!!Djie deng pepre met den ka. oei,oie heet…
  check, over en uit.


  Maak melding

 11. Een petitite van protest ondertekenen is goed, als reactie tot bezinning van zo een uitspraak.
  Ik denk trouwens niet Balkenende het leed van de slavernij in gedachten had toen hij die uitspraak deed. Het is een figuur die veel blunders maakt! Het markeert alleen weer het feit dat onze surinaamse geschiedenis niet is verweven met de vanderlandsche geschiedenis.
  Teken een petitie, Meneer Balkenende ik vind het een vervelende uitspraak, het is kwetsend! Pas op niet meer doen hoor!! Maar demonstreren?? Pelease!! We hebben toch wel wat beters te doen, z.a. geld verdienen bv.


  Maak melding

 12. Als alle sterke jongens die nu zo luid en duidelijk protesteren ook in Suriname gaan prosteteren tegen het beleid en de leiders.
  Aangeven dat we ander leiderschap in Suriname willen zodat het land opgebouw wordt, dan kunnen ze tegen de VOC roepers zeggen. Kijk eens wij kunnen het ook. Daar heb je geen VOC voor nodig. Maar nu leven van de uitkering, sommigen zijn zo dik dat ze niet eens kunnen bewegen. En schreeuwen als die onzin, beschamend. Balkenende heeft het niet handig gedaan, maar ik denk niet dat hij de roof en moord etc. heeft bedoeld.


  Maak melding

 13. De uitspraken van de premier is uiteraard kwetsend en Surinamers mogen hun afkeuring laten blijken. Wij moeten geen appels met peren vergelijken, ik bedoel hiermee dat wij elkaar verwijten om maar eens naar de regering in Suriname te kijken i.p.v. ons druk te maken over de uitspraken van Jan-Peter Balkenende.Het is schandelijk dat anno 2006 de VOC zo openlijk wordt geroemd, terwijl het in wezen een misdadige onderneming was. De VOC had een dikke vinger in de pap in de driehoekshandel(lees Trans atlantische slavenhandel), uitbuiting van de Indische Archipel, het verschaffen van kaapbrieven, genocide van de bevolking van Java, Bandang,de Molukken, Papoea/Nw. Guinea, Atjeh etc,. We weten toch wat Jan Pieterz. Coen allemaal heeft aangericht? Waarom staat dit niet in de zogenoemde Canon?

  Kortom mensen, het is prachtig dat Surinamers blijk hebben gegeven van hub afschuw over de uitspraken van, overigens verder een prima kerel, de Premier.


  Maak melding

 14. Het was volgens mij de WIC (West Indische Compagnie) die actief was in de slavenhandel. Het verbaast mij dus ook dat de Indische en Molukse gemeenschap tot op heden niet hebben gereageerd op de uitspraken van Japie. Ik vond de uitspraak zeer ongepast en erg kwetsend. Nederland moet eens een keer erkennen dat hun gouden eeuw een donkere zijde had, die van uitbuiting en slavernij. Ik vind een excuses aan de Surinaamse, Indische en Molukse gemeenschap wel het minste dat Japie kan doen.


  Maak melding

 15. Mijn Langenoten,

  ik heb mij zitten ergeren, aan mijn landgenoten die op straat zijn gaan protesteren.Ik ben geen Balkenellendefan, maar ik heb goed geluisterd naar die man, en naar de context gekeken.Mijn conclusie is dat hij iets anders wou illustreren.
  Alleen de lageropgeleide landgenoten, kunnen zich hier op hun tenen getrapt voelen, net als de achterlijke moslima.
  Mijn advies is goed luisteren eer gij gaat protesteren!!!
  A tan so!


  Maak melding

 16. Dank je wel Su. Ik hoop dat je dit leest SU.
  Ik ben het ook niet eens met de manier waarop er is geprotesteerd, maar Balkenende zit fout, maar zal dat nooit toegeven.
  De verdiensten van de VOC zijn ten koste gegaan van anderen. Niet de Surinamers, maar de Moluksen en de Indonesiërs.
  De VOC heeft oorlogen gevoerd gebieden verovert en de mensen die op de door hun beheerde plantages werkten hadden geen normaal arbeidscontract.
  Zulke activiteiten mag een regeringsleider nooit en te nimmer roemen.
  In Nederland zou de plurus uitbreken als de moslims de visie en doorzettingsvermogen van Bin Laden zouden roemen, om het achteraf te nuanceren door te zeggen dat ze de aanslagen die hij pleegt uitsluiten, of de Duitsers de visie van Hilter om van Duitsland een groot en machtig land te maken, maar later roepen dat ze de Holocaust daarbij uitsluiten

  Kom op SU, dit heeft niets met laag opgeleid te maken. Nogmaals zoals Mw. Halsema hem heeft aangepakt is de juiste manier. Ik ben het ook niet eens met de manier waarop het afgelopen vrijdag is gegaan, maar op bepaalde momenten moet jij je stem laten horen, anders denkt men dat men je van alles kan maken.

  Lees maar war dhr Gerry van der List over ons schrijft op de site van Elsevier. Hij heeft het over5 Surinamers en dus ook jij en ik, en niet alleen de laag opgeleiden waar jij het over hebt

  http://www.elsevier.nl/opinie/commentaren/asp/artnr/122640/rss/true/index.html

  Steven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES