Kans op bouw stuwdam West-Suriname minimaal

14

PARAMARIBO, 26 okt – De kans dat er een stuwdam wordt opgezet in West-Suriname is erg klein. Dit zegt directeur Warren Pedersen van Suralco. Het aluminiumbedrijf acht zich niet in staat de investeringen te plegen. De hartenwens van minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen is naar alle waarschijnlijkheid niet te realiseren.

Rusland wil dat in West-Suriname niet alleen maar geld gestopt wordt in bauxietontginning, maar ook in een energiecentrale en een smelter. Suralco ziet het anders. “Wanneer je geld in een project investeert, moet je ervan overtuigd zijn dat je het terugverdient. En als ik kijk naar de kosten die we zullen maken, dan denk ik niet dat er een stuwdam wordt gebouwd”, zegt Pedersen tegenover de Ware Tijd.

De onderhandelingen over de ontginning in West-Suriname moeten nog beginnen. Pedersen erkent dat de Brokopondo-overeenkomst die de vorige eeuw is gesloten voor andere delen van het land, niet bepaald een goede basis is. “Toen dacht niemand aan milieueisen of een periodieke herziening van de overeenkomst.” De kritiek vindt vooral het laatste van belang, gezien de grilligheid van de wereldmarkt.


14 REACTIES

 1. Suriname moet zich bij dit soort onderhandelingen als dominante partij opstellen. Dit houdt in dat er vooraf een aantal randvoorwaarden worden gesteld. Zo’n randvoorwaarde bijvoorbeeld heeft betrekking op de bouw van een smelter. De tegenpartij dient zich vooraf akkoord te verklaren met deze voorwaarden, anders wordt er zowiezo niet gesproken. Dit is de enige manier om er zorg voor te dragen dat er geen loopje met je wordt genomen. Er hoeven dan ook geen maanden van onderhandelen doorlopen te worden voordat tot de slotsom wordt gekomen dat je met de rug tegen de muur bent komen te staan.
  Minister Rusland, wees trots en sterk en laat je niet om de tuin leiden door onderhandelingstactieken van deze bedrijven.


  Maak melding

 2. De bauxiet moet hoe dan ook worden omgezet naar alluminium. Waarom elders en niet in Suriname? Waarom wel banen creeren/handhaven in de verenigde staten en niet in Suriname.
  Minister Rusland, nogmaals, laat u zich niet met een kluitje in het riet sturen.


  Maak melding

 3. als suriname wederom de bauziet gratis weggeeft terwijl onze kinderen in suriname het nakijken hebben richt ik de surinaamse taliban op om de imperialisten persoonlijk het land uit te knallen
  wisten jullie dat halliburton al een vestiging heeft opgericht in suriname?
  tekie ai lokoe sang de amerikan o doe


  Maak melding

 4. Als ik de kop van dit artikel lees dan zeg ik: “TERECHT”. Stopt het geld in de bereikbaarheid van West Suriname (bv. goede wegen. M.i. is dit goedkoper en het volk heeft zelf ook iets aan. Ook de toerisme kan daardoor aangetrokken worden. Er is meer dan alleen bauxiet en goud in West-Suriname. Ik vraag me af of de capaciteit van de huidige stuwdam niet toereikend is om een energiecentrale en smelter in dat gebied op te zetten. Wat voor schade zal een nieuwe stuwdam in dat natuurgebied aanrichten? Minister, laat u goed adviseren alvorens stappen te ondernemen. Laat dit geen 2e West-Suriname plan worden als ten tijde van uw voorgangers (ik meen Henk Aaron). Daar heeft Suriname echt geen behoefte aan.


  Maak melding

 5. Het kwaad is al geschied, minister Rusland krijgt ee SUV van de Amerikanen en die bouwen daarna alles precies volgens HUN voorwaarden….en als Suriname lult, gaan ze het zo in Guyana doen….want we kunnen het niet zelf, maar we WILLEN het ook nooit zelf kunnen……daar hebben we de mentaliteit niet voor…..we zullen altijd blijven bedelen!!!


  Maak melding

 6. Suriname kan zich bij deze deal niet veroorloven om zich dominant op te stellen. Je kan je pas dominant opstellen als je de know-how hebt en als er andere gegadigden zijn. De Yankees weten hoe belangrijk ze zijn voor de surinaamse economie en hoe labbekakkerig en onstabiel de surinaamse politiek funktioneert. Bovendien moet men het accent niet slechts op inkomsten leggen maar op kennisoverdracht, zodat de surinamers op termijn het metier zelf kunnen managen. Zolang die kennis en kunde niet aanwezig is om de bauxiet zelf te ontginnen en te raffineren zal suriname gedoemd zijn om genoegen te nemen met een habbekrats. We moeten niet uit het oog verliezen dat als je gaat onderhandelen over delfstoffen met een intensief ontginningsproces voor de boeg dat het heel anders onderhandelen is dan wanneer het gaat om een half- of eindfabrikaat. En nogmaals laten we niet vergeten dat de know-how aanwezig is bij de koper en niet bij de verkoper.


  Maak melding

 7. Deze Warren Pedersen heeft in 2004 zelf de volgende uitspraak gedaan: ‘Suriname is a very good place to do business’ Maw buitenlanders hebben, indien ze het aandurven, vrijspel om de domme Suri’s te pakken.
  Pedersen weet in z’n achterhoofd dat er in West Suriname een stuwdam moet komen, maar begint de onderhandelingspositie van Suriname te verzwakken met deze recente uitspraak.
  De Min van NH zou tegen Pedersen moeten zeggen, dat alleen het ontginnen en exporteren van een grondstof (bauxiet) niet meer interessant is voor Suriname en dat die tenminste tot een halffabrikaat verwerkt dient te worden in Suriname.

  De Alcoa weet dat er enorme bauxiet voorraden liggen in West Suriname, en zal proberen eerst de overeenkomst, consessie’s en vergunningen in handen te hebben waarna de Suri’s tot de ontdekking zullen komen dat de overeenkomst eveneens vermeld dat er een stuwdam mag komen en de Alcoa het alleenrecht hiervan heeft. Het land mag dan weer stroom gaan inkopen bij de Suralco.
  Suriname zal dan zeker voor de tweede keer worden genaaid (misschien vinden de Suri’s dit lekker) want het lijkt mij stug dat je alleen een grondstof zover uit de jungle haalt voor verwerking in het buitenland.


  Maak melding

 8. Suriname zou juist de onderhandelingspositie van de Alcoa moeten verzwakken door eveneens andere partijen uit het buitenland uit te nodigen voor besprekingen mbt het ontginnen van dit gebied.

  Wat zeggen de onderhandelingen bv van ontginning van andere grondstoffen dan bauxiet ? Misschien weet Alcoa dat er ook heel veel goud voorkomt en dus twee (of meerdere) vliegen in een klap proberen te vangen !


  Maak melding

 9. mijne mensen , bradas en sisas.
  weten jullie dat suralco een open mijnnvergunning heeft in su. en dat ze er zijn sinds 1916.Ik heb verhalen gehoord dat er zelfs platina en goud wordt gewonnen en gexporteerd(kan ook smokkelen zijn), weet de su overheid dat????? zanderij is aangelegd om deze belangen te beveiligen tijdens de 2e WO. Su’s aluminium heeft bijgedragen aan het succes van de winst van 2nd WO. dus dhr. pedersen weet zeer goed waarom hij zegt dat het good business te doen is in Su. maar ook omdat Su geen nationalisten heeft in de regering. haast iedereen is blij dat uncle DDB geen politieke macht meer heeft. Want men was bang dat Su een socialistisch land zou worden. Dan hadden we tenminste minder ellende als vandaag de dag. Iedereen zit om het land en elkaar te naaien(ook nog zonder condoom!!) en zakken te vullen. wacht maar totdat ik en die andere gast die wil gaan talibaniseren het gaan overnemen en van su een modelland gaan proberen te maken a la Singapore. Alle nietsnutters zetten we diep in het Binnenland. op survival tot het einde nadert of dat men wijzer geworden is en wil meedoen.
  En als ik lees dat halliburton(dick Cheney en consorten, misschien ook de Carlyle Group) in Su is krijg ik alleen maar kippenvel. deze (bloed)honden buiten de hele wereld uit en willen alle macht.
  wat pedersen bedoelt dat geen waterkrachtcentrale komt te west Su is ook in zijn belang. meer arbeid creeren in eigen land met het ruwe bauxietproduct (misschien nog andere producten meeslepen, smokkelen dus uit de open mijnbouwconcessie net als te paranam, moengo, lelydorpmijn, lelygebregte enz) en de belangen die de us of a heeft in de werledoliehandel. zij willen rijk worden en blijven en enige wereldmacht bezitten desnoods tegover totale mondiale milieueffecten. weten mijne mensen dat de pool(ijs)kappen in rap tempo aan het smelten zijn, over 40-50 jaar verzuipen we onder enorme regens(hogere global temperatuur enerzijds)of drogen we hierdoor ook uit en anderzijds door het smeltend ijswater.
  Coronie, Nickerie en Weg naar Zee en erger nog Paramaribo weg.
  Maar het ging over die us honden. Nee over dat west Su toestand, gevaarlijke gasten zijn dit. en nu moet je bang zijn om zaken met deze gasten te doen want waar zij zijn komen terroristen(vrijheidsstrijders) ze opzoeken.
  het gaat u allen goed, want zolang er leven is is er hoop.
  Doehoe.


  Maak melding

 10. Wat voor tweede energiecentralen wil meneer Rusland,op afobakka blazen ze bijna de helft van het energie de lucht in , maar in paramaribo zit je in het donker.
  Nog even dan hebben we geen marrons en inheemse meer heel suriname gooien ze onder water.

  Wally


  Maak melding

 11. ALs Suriname andere bedrijven toelaat te investeren in de bauxietsector zal alcoa en billiton wel snel anders gaan gedragen! Deze bedrijven weten dat suriname afhankelijk van ze is en ze proberen nu suriname leeg te zuigen als bloedzuigers, zoals ze dat al decennia lang doen!.

  En ik had gelezen dat men overwoog kerncentrales in suriname te gaan bouwen: Er waren zelf al inversterders gevonden in Duitsland en china oa. en de bouw kon al volgend jaar beginnen. Waarom gaat de surinaamse overheid niet zaken doen met deze mensen?? dit plan is alleen opgezet door de surinaamse bedrijfsleven. De overheid zelf geeft er helemaal geen aandacht aan.

  Dit zou een veel beter alternatief zijn dan duizenden 2km onder water te zetten. voor een stuwdam die de helf van het jaar toch niet genoeg water heeft!


  Maak melding

 12. Ze zijn te hebzuchtig om over het land te denken.Deze regering is super slecht voor het land.Ze zijn een stelletje kwakzalvers bij elkaar.Gewoon waardeloze gasten die liever de bevolking op bedel campange stuurt.
  Straks veranderd het land tot een grote hoerenbende.U zal het zien…


  Maak melding

 13. Het bouwen van een nieuwe stuwdam is een goed iedee. Men moet nu eenmaal eerst ergens geld instoppen , en dan kan mem altijd nog winst maken .De energie prijzen gaan alleen maar omhoog. In de toekomst kan men da energie verkopen. Men moet op lange termijn denken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.