Ruim honderd oogpatiënten West-Suriname naar Cuba

14

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 24 okt – Ruim honderd bewoners van Nickerie gaan binnenkort naar Cuba voor een oogbehandeling. Dit is het resultaat van het bezoek van Cubaanse oogartsen aan het rijstdistrict. “Het gaat om mensen die operatief geholpen moeten worden” zegt Edwin Noordzee, secretaris van minister van Volksgezondheid Celsius Waterberg.

Wie niet over een paspoort beschikt, krijgt steun van de overheid. De groep uit Nickerie markeert een mijlpaal in het Milagrosproject voor gratis oogonderzoek en –behandeling. Er zijn reeds ruim negentienhonderd mensen geholpen, de meesten via een medische ingreep. “Tegen eind oktober 2006 zullen we de tweeduizend passeren,” zegt Noordzee. Cataract blijkt het meest voor te komen.

Volksgezondheid wil daar meer aandacht aan gaan besteden. Het belangrijkste is nu de mensen behandeld te krijgen. Cuba en Venezuela bieden de helpende hand door de dienstverlening gratis aan te bieden. In Nickerie zijn ruim veertienhonderd mensen onderzocht de afgelopen dagen. “Er is sprake van een grote achterstand op het gebied van oogbehandeling in geheel Suriname” aldus Noordzee.


14 REACTIES

 1. Kwami, waarom zo negatief, waarom zo negatief,, Heb jij een andere optie voor die mensen die als er nietd gebeurd BLIND zullen worden,,,,,,,???


  Maak melding

 2. Inderdaad ELLOO, waarom word er zo negatief gesproken over de Cubaanse hulp voor Surinaamse oogzieken.
  Het succes van deze hulp geeft weer eens aan dat een derde wereldland als Cuba kennelijk suprior is aan een derde wereldland als Suriname, een land met een kapitalistische staats instelling.
  Denk daar maar eens over na !


  Maak melding

 3. Goeie actie!!We moeten die landen dankbaar zijn dat ze op zo een gevoelige punt hulp bieden en niet weigeren.
  Daarmee hoeven Surinamers niet meer te veel hoop op hulp in en vanuit Nederland te rekenen die je keihard een bonnetje geeft na behandeling.
  Het belangerijkste is inderdaad dat er mensen hulp krijgen en niet de rekening.
  Suriname moet als die landen hulp nodig hebben hulp bieden voor zover ze kunnen vindt ik, het maakt niet uit met wat!!
  Ook goed van de Surinaamse overheid die hulp biedt aan mensen die geen paspoort hebben.
  Die landen daar doen het goed samen,daar kan Europa nog veel van leren.

  Thanx Suriname,Cuba & Venezuela

  Suriname moet nu nog regelen om studiereizen te bieden naar die landen om het werk ook te kunnen leren of dat er artsen overkomen naar Suriname om studie te verzorgen.


  Maak melding

 4. Kwami, laat je goed informeren wat Cubaanse artsen vanaf de jaren 80 op medisch gebied gedaan hebben in Suriname en hoeveel Surinamers er gestudeerd hebben en dat nog steeds doen.


  Maak melding

 5. ZEGT MIJN EGA …. ga zo door CUBA dat is broederschap het kan dus echt goedkoper.
  hopenlijk gaatniet alte veel gelet worden op de kwaliteit van de behandeling .DIE IS ZEKER GOED want toch heeft vriend FIDEL getoond dat hij om zijn medemens geeft. Niet zoals die chysofrene bush die maar moord en ellende blijft leveren!!


  Maak melding

 6. Kwami: weet niks.
  Zeker is hij/zij ook een die op sinterklaas zit te wachten,terwijl de tijd verstrijkt.

  En de bestuurders onderleiding van(Vtje)kosten wat het zal moeten kosten het land willen verkopen.

  Cuba :muchas gracias…agradecimiento.


  Maak melding

 7. Het is een bittere noodzaak dat Surinaamse patienten in Cuba behandeld worden.Een Surinaamse oogarts die in Nederland is opgeleid en die naar Suriname is teruggekeerd heeft behoorlijk wat knoeiwerk geleverd bij patienten in Suriname.Deze man was volgens mij zo slecht dat hij niet in Nederland kon werken en daarom er voor koos om terug te keren naar Suriname.In Cuba zijn de mensen in goede medische handen.Ook de Surinaamse bevolking heeft recht op goede medische behanelingen.Laten we hopen dat Cuba Suriname blijft steunen.


  Maak melding

 8. Hallo, Bij een oogoperatie heb je 2% kans dat je niet het verwachte resultaat krijgt. Ik ben zelf geholpen aan staar aan het rechter oog en moet nog geholpen worden aan het linkeroog,Ik ben er niet beter van geworden, integendeel zie ik slechter met het oog dat al behandeld is. Ik heb nl pech, want ik ben één vd patienten die onder de noemer van 2% valt.Vele mensen die zo’n ingreep hebben gedaan,heb ik gesproken en ze zijn heel blij en vol lof over deze operatie.
  Ik moet na een jaar terug, dan gaan ze het behandelde oog weer behandelen, omdat, zegt de arts dat er tijdens de operatie en daarna dode cellen zijn achterblijven en die worden dan gelaiserd.Dat noemen ze nastaar. Hopelijk kan het oog dan goed worden,maardat geloof ik niet omdat ik een second opinion heb gedaan, en daar werd mij verteld dat mijn oogbol na de operatie niet meer rond is maar ovaal. Een medische misser dus.
  Desondanks geef ik de moed niet op, omdat ik met aangepaste glazen dat kan verhelpen.Maar dat was niet de bedoeling.


  Maak melding

 9. Ik ben vergeten om te vermelden datik in Nederland in het oogziekenhuis in Rotterdam geholpen bent.
  Dus de artsen in cuba, zijn misschien beter en verstaan hun vak.


  Maak melding

 10. Dat is 1 van de gronbeginselen van het Socialisme,HULP BIEDEN AAN DE MINST BEDEELDEN.

  Dank jullie hartelijk oogartsen van CUBA,voor de hulp aan mijn kondre mangs.

  Fidel Castro en Chequevarra zijn en blijven mijn HERO`S.

  p.s zien jullie Nederland en de VS een voorbeeld hier aan nemen????????Nooittttttttttttt.


  Maak melding

 11. Heb zelf een infarct gehad in de bloedvat achter het netvlies, waardoor het gezichtsveld van mijn rechteroog 75% is wegegvallen. De behandelende oogarts en het Oogziekenhuis in Rotterdam kunnen in zo’n geval niets doen. Misschien dat de oogarts(en) in Cuba wel iets voor mij kunnen doen.
  Djiet


  Maak melding

 12. Alvorens er negatief wordt gesproken over de behandeling die de surinaamse burgers moeten krijgen in cuba, moet je eerst GOED geinformeerd worden. Inderdaad zijn vele surinamers daar geholpen en zeker meer dan 99% hebben alleen positieve geluiden daarover. Allereerst, beterschap danwel herstel, vrije belkaarten om naar je familie te bellen, 5 sterren hotel, 2 maal warm eten, gratis ticket en operatie en verder vriendelijkheid naar ons toe. Cuba heeft de beste artsen over de hele wereld, ziedaar ook de hulp die ze bieden bij overstroming, tsunami e.a in de vorm van medisch hulp. groetjes en later nog meer. nu zijn ze met vakantie gedruende 2 maanden, dus januari wordt de draad weer opgepakt.


  Maak melding

 13. Het is zielig te moeten bemerken dat er nog steeds mensen rondopen die niet geloven dat de hulp aan medemensen goedkoop kan geschieden. Jammer we zijn al die jaren verpest door dat kapitalistisch gedoe van de VS en ookNEDERLAND waardoor deze hulp uit CUBA vreemd lijkt kijk nu dus menslievende SPECIALISTEN IN SU!! BLIJKT NU DUS DAT DE MEDISCHE HULP ECHT GOEDKOPER KAN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.