maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameElektronisch stemmen in Suriname wordt overwogen

Elektronisch stemmen in Suriname wordt overwogen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 okt – De mogelijkheid wordt bekeken om het elektronisch stemmen in te voeren bij algemene verkiezingen in Suriname. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, Biza. De belangrijkste drijfveren zijn verhoging van de efficiëntie en vereenvoudiging van het systeem.

Binnenkort wordt een commissie geïnstalleerd, die onder meer de voor- en nadelen moet nagaan en het financiële plaatje moet uitzetten. Dit zegt Ajai Moensi, topfunctionaris op Biza, tegenover de Ware Tijd. Behalve van het ministerie, zullen in de commissie ook vertegenwoordigers zitten van het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau en het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Volgens Moensi is in 2004 reeds een haalbaarheidsstudie verricht met positief advies. Nu moet nagegaan worden of het advies opgaat voor de verkiezingen van 2010. Het Centraal Hoofdstembureau heeft in zijn verslag over de afgelopen verkiezingen, reeds aanbevolen het elektronisch stemmen in te voeren, “gegeven de hoge kosten voor het organiseren van verkiezingen.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Het is niet altijd nodig om mee te gaan met elke moderniteit. Zeker niet als je bedenkt dat zelfs in een rijk land als de VS er fouten mee werden gemaakt.
  Laat men in Suriname maar gewoon blijven tellen met de hand. Het gaat niet om miljoen stemmen, het is altijd in een paar uur gedaan en iedereen kan meekijken en begrijpen wat er gebeurt. Bij computers weten vaak genoeg zelfs de deskundigen niet wat er fout gaat en fout kan gaan.
  Kortom: met de efficiency valt het best mee en die vereenvoudiging valt sterk te betwijfelen.


  Maak melding
 2. De 1ste commissie heeft reeds een haalbaarheidsstudie gedaan en het positief bevonden. Nu moet er een tweede commissie komen om na te gaan of hetzelfde nog van toepassing is. Volgend jaar komt er een derde commissie om na te gaan of de resultaten van de tweede commissie nog van toepassing zijn. En ga zo maar door. Wie moet dat allemaal betalen? Wie zitten er in de commissies? Wie worden er slapend rijk? Gaan we de binnenlandbewoners achter de soela’s en diep in het binnenland ook electronisch laten stemmen?


  Maak melding
 3. Stemmen via een website op het internet is de goedkoopste vorm van stemmen

  Geen gezeul met stemhokjes, simpel iedere stemgerechtigde een stemmers nummer en beveiligingscode toekennen en overhandigen.
  Desnoods kunnen ze via hun mobieltje stemmen.
  En na het stemmen kun je altijd controleren of jouw stem ook in het de (tussen) uitslag meetelt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES