Burgemeester Helmond: Suriname recht op hulp

15

PARAMARIBO, 22 okt – Suriname maakt beslist aanspraak op hulp bij zijn verdere ontwikkeling. Dit zegt burgemeester Fons Jacobs van de Nederlandse gemeente Helmond. Als leider van de delegatie voetballende burgemeesters die de afgelopen dagen Suriname bezoekt, ziet hij mogelijkheden genoeg voor meer en intensievere samenwerking.

“Suriname kan nog heel veel hulp gebruiken om de eigen rijkdommen tot ontwikkeling te brengen voor de mensen, die het kapitaal zijn van dit gigantisch mooie land”, zegt Jacobs tegenover de Times of Suriname. Beseft moet vooral worden dat Suriname nog te weinig mogelijkheden heeft om zijn rijkdommen te ontwikkelen, of die in of op de grond voorkomen.

Besloten is Suriname te bezoeken, “omdat wij samen met elkaar een bepaalde achtergrond en een bepaalde band hebben”, aldus Jacobs. Ook zijn de burgemeesters tot de conclusie gekomen dat zij weinig afweten van het land waar een aanzienlijk deel van hun gemeente vandaan komt. Nagegaan wordt ook hoe de lokale leprabestrijding een handje te helpen.


15 REACTIES

 1. Er wonen geen Suri’s in Ned.ik bedoel kleur.
  Ieder week een sinterklaas uitziende,die met een lekker verhaal komt,En Vtje & Co geloven.
  Wat heeft een burgemeester te bieden gebakken patat lucht.


  Maak melding

 2. Gelukkig zijn er meer mensen die zien dat Suriname een hoop mogelijkheden en rijkdommen heeft. De vraag is alleen of het ten goede komt van de inwoners en economie of zorgt de corruptie ervoor dat de inwoners en het land hier niks van terugzien?


  Maak melding

 3. waarom weer hulp? om mensen die hier niet aan de slag komen weer naar de ex-kolonie te droppen: even een inventaris: VNG: ontwikkelingshulp, met eigen mensen die op en neer bussiness class naar Suri vliegen; FNV, de heer Kout en andere witte mensen die daar weer een baantje hebben na uitgerangeert te zijn in P’tata. Dan NOVIB of Oxfam die ook daar is en nog wel meer mensen die allemaal over zaken komen praten waar eigenlijk de mensen in het land zelf over moeten praten. Burgemeester in Helmond zijn er ook mensen die hulp nodig hebben, mishandelde kindjes en zo. Aub laat de Surinamers in godsnaam een keer zelf het heft in eigen handen nemen, want zo leren ze nooit zelfstandig zijn.


  Maak melding

 4. Beste mensen HEREN DAMES.
  Ik hoop dat jullie wel wijzer zijn,en wel
  zal letten op ons rijkdom,en niet aan vrendjes
  politiek zal meedoen,vooral hoe suriname nu openstaat voor allerlei volksoorten
  die heel maklijk het land binnen komen,
  op dat gebied zijn wij ook al een MAKKIE.
  JINNI


  Maak melding

 5. Die granieten blokken/brokken huh? , daar kun je gevelplaten van zagen met een steenzaag. En dan zoeten/slijpen , totdat het glimt. Als een grote tegel, 300×400 mm² of 300×600 mm².

  De afmetingen kun je zelf bepalen, met een plakpleisterlaag op te brengen aan gevels. Statige woon- kantoorgebouwen kunnen zo ontstaan.

  Ma die surinesen zijn lui en willen nix nieuw uitproberen. Indien dat goed genoeg oogt, zullen touristen die de gevels ogenschouwt, ook willen importeren naar hun land, om die mooie gevel “thuis” ook te hebben.

  Ma Vene heeft andere dingen aan zijn hoofd, bijvoorbeeld om zijn schone vingers te sparen voor het vuile kantoorwerk en het vuile bezoek werk in het veld. Zo wil Vene Surinen vooruit helpen.

  Ook kunnen de hardere brokken ter oever-verdediging toegepast worden aan de kunst bij Nickerie en bij de afgekalfde kust van Coronie. Ma men heeft het druk om financiëringen te regelen.

  Vriendelijke groet,…………


  Maak melding

 6. Beste a smeer boeng’waarom denken jullie creoolse Surinamers altijd zo negatief over anderen?Waarom geven jullie anderen niet het voordeel van het twijfelen maar altijd anderen lopen becriticeren, daarom hebben wij Zwarten niks.Suriname heeft zoveel rijkdom maar als er niemand te vinden is in het land om er voordeel eruit te halen dan moeten wij de kennis en financien uit het buitenland halen.Alleen moeten wij erop letten dat onze leiders ons mooie en rijke land niet gaat verkopen aan landen met veel geld voor een appel en ei.


  Maak melding

 7. Beste Smelly;
  Wist U niet dat alle grote bedrijven in Su. in handen zijn van het buitenland,noemt u mij één op waar suriname echt profeit van heeft.
  Samen met de zittende corupte regering sleuten ze een deal ,zakken worden gevuld en het volk mag hard gaan werken voor heeeeeeeeeeeeel weing.
  kijk maar waar ons goud naar toe gaat.


  Maak melding

 8. Waarom kunnen wij negers niet iets opbouwen.
  Waarom moeten we altijd bedelen voor hulp of geld of voedsel?
  Kijk maar naar aziatische landen hoe vooruitstreven zij zijn en kijk maar naar afrika. Is het misschien genetisch bepaald dat wij een bepaalde gen missen om intelligent te zijn. Wij negers zijn ook de grootste na-apers.


  Maak melding

 9. Beste Smelly,

  Ik ben het met jou eens.Heel veel Surinamers die niets betekenen voor hun land en cultuur en alleen maar willen profiteren hebben het grootste woord en zeuren alleen maar. HET IS NOOIT GOED ALS EEN DERDE SURINAME BOVENOP WILT HELPEN.
  Dit soort mensen die ook in suriname wonen hebben in het verleden ook mee gehoplen dat Suriname naar de “klote” is gegaan, omdat men nooit eens is geworden over bepaalde ontwikkelingen. Alles is stil blijven liggen. ZIE MAAR WAT VANDAAG WEER GEBEURT.

  Ik blijf het zeggen als men hier kritiek geeft, meot men terug om een steentje bij te dragen en het veel beter gaan doen.

  Janny


  Maak melding

 10. Ik sluit me aan bij de burgermeester van Helmond (Fonds Jacobs).Het mooiste zou zijn dat wij Surinaamse Nederlanders weer terug keerde naar ons geboorte land en mee helpen met het opbouwen van ons land Suriname.

  gr. Radjindra uit Helmond NL.


  Maak melding

 11. Mijn(ons) inzet is om het zelf te doen, en niet op snoepjes te wachten. Komen, eerlijk zaken doen, men kent de wereld prijzen.Maar als ze komen,komen zij om hun slag te slaan.
  Niks en ook niets anders,door de jaren hen bewezen.
  Maar als men, mijn broer en zus in slaap komen sussen met mooie woorden en beloften. Dan, ja vanzelf komt er nooit iets van te recht.Dus, zelf leren, zelf doen en het liefst vanaf nu.
  Kijk wij hebben alles maar niet eens een “houten lepel” of aluminium pan/pot.
  Dus kijk…daarnaast maakt belofte schuld.
  en je weet hoe het altijd afloop.Dus Dus Dus breng de anderen niet in moelijkheden,door jouw gemakzucht,van wij krijgen “”GRATIS””.


  Maak melding

 12. Ik blijf het zeggen: Surinamers die hun geschiedenis niet kennen zullen altijd anders reageren dan Surinamers die wel hun geschiedenis goed kennen.
  In de 400 jaar zijn de “creolen” altijd achter gebleven ten opzichte van de hindustanen. Daarom was de handel ook in handen van hun.
  De “creolen” kregen nauwlijks de kans om zich te ontwikkelen. Men moest toen ook gewoon doen wat gevraagd word.
  Bestuur maar de geschiedenis van de Antillen en kijk maar in hoeverre de Antillianen voor het zeggen hebben.
  Jammer gewoon

  Janny


  Maak melding

 13. Wees niet negatief,denkt toch positief.Ik ben een allochtoon in Suriname en in Nederland.Suriname is van de indianen en Nederland is van Nederlanders,dus ik ben allang blij dat ik deel mag maken in beide landen.Hoe dan ook een blinde moet geleid worden door een ziende.Je moet hoe dan ook lesgeld betalen om iets goeds te leren.Je kan nooit iets goeds leren en daarna als je wilt, lesgeld betalen,bestaat niet.Je zult eerst moeten geven om iets goeds te ontvangen.Kijkt naar Zuid Korea,die vroeger kolonie was van Japan.Tot nu toe hebben zij goede samenwerking en Zuid Korea is ook nu even welvarend als Japan.En Noord Korea?Die negatief denkt en naar wrok smacht op Japan.Wat nu voor Noord Korea?Er is geen eten voor de bevolking,alleen verderf en dood.Wat nu als wij Surinamers altijd het verleden oprakelt?Welk kant gaan wij op?Als wij nog blind zijn,zullen wij eerst ons laten leiden door een ziende?Een onder ontwikkeld land zal moeten samenwerken met een ontwikkeld land,wilt dat land ontwikkeld worden.


  Maak melding

 14. Het maakt niks uit of het om creolen,hindoestanen,javanen,chinezen enz gaat het gaat om SURINAMERS!

  Suriname moet de deur dichtgooien voor allerlei nieuwelingen,kijk naar Engeland over de Polen er mochten er 15.000 in maar het werden er 100.000,hun eigen volk zijn het dupe geworden van de vrije toegang,nu gooien ze het dicht,Nederland is daarmee allang te laat,Suriname moet van fouten van andere landen leren,Suriname is rijk heel rijk en die rijkdommen moeten ze niet weg laten kapen door anderen die over de rug van Suriname rijk willen worden.
  De mensen,SURINAMERS in het land hebben genoeg ellende mee gemaakt en zij zijn het ook die van die rijkdommen mogen genieten dmv werk,scholing,enz door de inkomsten van de Surinaamse rijkdommen.
  Suriname moet even aan ruilhandel doen zoals nie Nederlands dat doen met motorfietsen,laptops enz zodat ze in de jungle mogen trainen.
  Geef grondstoffen aan andere landen en vraag er machine’s enz voor terug totdat de Surinamers zelf hun grondstoffen kunnen verwerken en er mee verdienen.

  Surinamers zijn niet dom,ze beschikken niet over de materialen die ze nodig hebben,dat hebben ze nodig en geen nederlanders die het komen doen voor ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.