Home Redactioneel Subh Divali en Eid Mubarak

Subh Divali en Eid Mubarak

5

Voor veel Hindostaanse Surinamers is het dit weekend feest. Vandaag vieren Hindoe’s namelijk Divali, het feest van het licht. Het is ook het feest van de overwinning van het Goede op het Kwade, van het Licht op de Duisternis. Divali is afgeleid van het Sanskriet woord Dipavali en betekent ‘een rij van lampjes’. Kenmerkend voor dit feest is dat een ieder na zonsondergang in en rondom zijn huis kleine olielampjes (diya’s) plaatst.

Id-ul-Fitre
Surinaamse Moslims gaan dit weekend de laatse dag van de Ramadan in. Tijdens de Ramadan eten en drinken moslims niets tussen de dageraad en zonsondergang. Het einde van deze vastenmaand wordt op maandag gevierd tijdens het Id-ul-Fitre feest.


In Suriname is 37% van de bevolking van Hindostaanse komaf*. Dit zijn zowel Hindoe’s als Moslims.

Waterkant.Net wenst alle hindoe lezers die Divali vieren een Subh Divali. Ook wensen wij alle moslims alvast een eid-mubarak!

(*)CIA – The World Factbook — Suriname

5 REACTIES

  1. dingengs
    Hindoe, moslim, christen of wat uw geloofsovertuiging ook mag zijn, laten we deze en nog zoveel mogelijk andere dagen aangrijpen om naar elkaar te luisteren in plaats van op elkaar te schelden.
  2. Jeroen
    Ik heb voor het eerst Divali gevierd. Ik ben een gewone Nederlandse man en ik denk dat iedereen dit feest zou moeten vieren. Jeroen
  3. Nirmaladevi
    Hoi allemaal Deze jaar hebben we divali heel mooi gevierd,het was een heel prettige dag. veel geluk. groeten uit ned.