Gastarbeid vast deel Surinaamse bananenindustrie

25

PARAMARIBO, 21 okt – De Surinaamse bananenindustrie kan het niet rooien zonder gastarbeiders. Dit zegt André Brahim, bestuursvoorzitter van de Stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. Tijdens de oogstperiode moeten buitenlandse arbeiders worden aangetrokken, vanwege gebrek aan belangstelling bij lokale werkzoekenden.

In Nickerie kunnen nog voldoende lokale krachten worden gevonden. Maar de plantage Jarikaba, in Saramacca, schijnt seizoen na seizoen onvoldoende aantrekkingskracht uit te oefenen op Surinamers. “Ik ben geen socioloog, dus kan ik niet zeggen hoe het komt dat wij krachten van buiten moeten halen om het werk te doen”, zegt Brahim tegenover de Times of Suriname.

Die worden voornamelijk uit buurland Guyana aangetrokken. “Jammer dat het zo moet, maar het is niet anders”, aldus Brahim. Nu er een recordopbrengst te velde staat, zijn er extra krachten nodig. Er is vooral behoefte aan dragers en tuinlieden om de bedden te ontdoen van onkruid. als beheerder van de beide overheidsplantages gaat de SBBS binnenkort in zee met het Franse marketingbedrijf Agrisol.


25 REACTIES

 1. Onzin, in Paramaribo zijn zoveel werklozen. Jammer dat jullie de werklozen niet kan bereiken omdat daar geen arbeidsbureau is. Je weet zelf hoeveel kilo een tros kan wegen en jullie willen die magere man of vrouw dat moet optillen. Probeer een dag zelf te tillen dan voelt je het zelf. Werken moet leuk zijn, wat voor de school kinderen om wat zelf te verdienen. Maar nee ze krijgen zoveel huiswerk dat ze lam van worden. Huiswerk moeten ze in de klas doen, net als in Nederland. In Nederland krijgen de kinderen geen huiswerk, waarom bij jullie. Ze moeten spelen en in ned. gaan ze automatisch over. Waarom de tros niet in twee of drie delen? Jullie spuiten maar raak daar, denken jullie ook aan die arme mensen.
  Tot heden is niet bewezen dat gif en kunstmest het land heeft geholpen. Kijk in Zanderij groeid planten op onvruchtbare witte zand. Weet je hoe dat kan. Ten eerste de gevallen bladeren kleuren het water bruin. Bruine water is al mest. Ten tweede die planten die daar groeien maken zelf mest.
  Mest wat ze maken zit als kleine knobbels op de wortels. Jullie kunnen het zelf doen door pinda, urdi en andere bonen op te planten


  Maak melding

 2. ik vindt het ook goed,als de verwende Surinamers het werk niet willen doen moet men natuurlijk andere krachten binne halen een dikke tien.laat maar de suri,s thuis zitten.en gaan jatten.vr.gr.rayen


  Maak melding

 3. Ach,men.Brahim,niets voor niets worden de Surinamers als lui betiteld.Ze willen een hoop saklrais voor niets doen,maar ja,vraag de Chinezen en Brazillianen die zijn tenminste harde werkers.Jammer dat je niet in Nedereland zit,anders had je de Turken en Marokkanen kunnen charteren.Sinds wanneer wil een Surinamer vooruitkomen???Ze kunnen alleen maar elkaar de huid vol schelden,jaloers zijn en het licht in mekaars ogen niet gunnen.
  O ja charter de stagierres,zullen ze leuk vinden ook.


  Maak melding

 4. Geachte Me neer Brahim,

  U moet de Overheid overhalen de vorige niet-betaalde arbeiders wel te doen uitbetalen. Alleen zo kan u aan goedkope arbeidskrachten uit Suri bekomen om het vuile werk te doen.

  Het is bekend dat leiders op het veld maar vooral in de administratieve sfeer de arbeiders benadelen. Door hen te weinig te betalen, of dat de arbeiders niet betaald worden doordat de direkteur of de penningbeheerder geld wegmaken.

  Het moet tijd worden dat Venetiaan de arbeiders van Jarikaba alsnog uitbetaald. Die mensen pinaren al zo lang, en u komt hier de beest uithangen dat u geen arbeiders kunt vinden in Surinen. Het is een schande met u , uw bericht grenst aan schaamteloosheid dat u ongeschreven de Surinese arbeiders de schuld geeft dat u uw oogst niet kan verwerken. U moet gewoon beter betalen. En u moet afblijven van de valuta-opbrengsten van de opbrengsten.

  Vriendelijke groet,………..


  Maak melding

 5. Ik zit me af te vragen of er niet genoeg of andere mogelijkheden zijn om deze arbeids problematiek op te lossen. De minister doet naar mijn mening ongenuanceerde uitspraken alszou hij geen socioloog zijn en dat is hij ook zeker niet. Waarom dan dit niet eerst nagaan alvorens met een dergelijk voorstel te komen?

  (TERWIJL HET GRAS GROEIT STERFT HET PAARD)
  Persoonlijk lijkt mij eeen plan om buitenlandse gastarbeiders aan te trekken, één van kortzichtigheid aangezien een kosten/baten analyse op termijn anders zal uitwijzen, namelijk één die voor een cumulatie van sociale problematiek en onrust zal zorgen.

  De gastarbeider zal weliswaar voor seizoen arbeid worden aangetrokken maar er bestaat een grote kans dat die voor langere tijd in Suriname zal verblijven en niet terug gaat met alle sociale gevolgen vandien.

  Wat mij betreft zou er een beroep kunnen worden gedaan op het Nationaal Leger en/of middels veroordeelden die voor werkstraf opteren.Maar ook zouden Surinaaamse studenten tijdelijk aangetrokken kunnen worden tegen een redelijke betaling.


  Maak melding

 6. Gastarbeiders uit Guyana?
  Zijn er op dit forum deskundigen terzake die wat meer uitleg kunnen geven over wat mijnheer Brahim precies bedoelt?
  Er zijn in Suriname toch arbeiders genoeg om op de bacoven aanplant te werken of heeft Suriname alleen maar intellectuelen in het bestand werkzoekenden.
  Misschien zijn de arbeiders uit Guyana goedkoper en zijn de produktiekosten dus lager, maar wie stelt de prioriteiten vast?
  Als bekend wordt in Guyana dat er vraag is naar arbeiders in de bacoven produktiesector, komt er een stroom guyanezen richting Suriname op gang die straks weer niet in te dammen is.
  Ik weet het allemaal niet meer.


  Maak melding

 7. Men moet in SU.gaan begrijpen dat er harder gewerkt moet worden dat weten wij al te best.
  Maar “intelligentsia” ,machthebbers,beleidmakers..in Su. hanteren het liefst een ontmoedigings beleid om de Suri’s liever dieper de put in te sturen, dan ze te motiveren, dit heeft het meest te maken, dat de zogenaamde beleidsmakers “Geld” zuchtig zijn, en daardoor niet verder kunnen denken dan hun eigen zak.(bedriegers)


  Maak melding

 8. die overheid wat er zit moet oprotten die venetiaan.alleen zakken vullen kennen ze.
  ze moeten die mensen van jaribaka nog betalen
  en dan mensen uit het buitenland laten komen wil je alle chinezen in suriname hebben.schandeis het!


  Maak melding

 9. In de jaren 60 hebben vrouwen(moeders) als seizoen arbeidsters op Jarikaba gewerkt. en dat deden ze met plezier . Ze werden goed betaald. Laat men seizoenarbeiders in het land zelf werven.Plaats advertenties, gebruik de media en vergeet niet het loon ook bij te vermelden.goed betaald zie of men niet reageert.Want niet alle Sur. zijn lui.


  Maak melding

 10. LafuLastig…

  Ik geef je groot gelijk. Die djoekas van Brunsie zijn bezig de Patamacca deal te saboteren. Daar willen ze ook niet voor 6 euro p.u. werken. Groot gelijk geef ik de chinezen, die willen liever hun landgenoten meenemen, weten ze tenminste dat er gewerkt wordt.


  Maak melding

 11. Weer boeven en moordenaars uit Gayana ? Ja natuurlijk wil een Surinamer niet voor een honden loon werken.Je zou ook Turken een werkvergunning voor 4 jaren kunnen geven daarna een terugkeer vliegticket zonder pardom wegwezen .Ook zou je de ballenboei moeten invoeren,en gedetineerden dwangarbeid kunnen laten doen voor strafkorting 1 jaar dwangarbeid 2 weken eerder vrij.zware criminelen niet van toepassing .Wel dwangarbeid binnen de gevangeniswezen .


  Maak melding

 12. Als er gastarbeid nodig is om de economie een positieve impuls te geven dan moet dat maar , punt uit!De vergelijking die altijd met Nederland gemaakt wordt is moet een keer ophouden .We kunnen van mekaar leren op de gebieden waar het goed en of slecht gaat , maar om zaken klakkeloos over te nemen zou heel dom zijn , want er is qua mentaliteit en bevolkings samensteling een groot verschil .Om een van de reakties tegen te spreken die het heeft over huiswerk die zwaar drukt op de vrije tijd van de leerlingen .Door deze methode is in nederland gebleken dat de jeugd de straten onveilig maakt omdat ze geen huiswerk meekrijgen , en uit verveling de meest rare akties ondernemen om de middag vol te krijgen .Het onderwijs in nederland is momenteel op een zeer laag niveau beland , dat concurrentie met het buitenland veel te wensen overlaat .Zelf het niveau van de leerkrachten discutabel . Dus mensen als je in nederland woont , wees dan een beetje bescheidener met je kommmentaar als het suriname betreft.

  viva


  Maak melding

 13. viva ze mogen van mij vast vergelijken met nederland waar polen en andere mensen uit oost europa , groente en vruchten komen plukken in nederland OMDAT nederlanders de lonen veel te laag vinden en het werk ook niet doen en ook aanvankelijk eisen voor hogere lonen in die branche,maar zeggen de ondernemers dan …. je gaat die nu dure groenten en vruchten in de Albert heijn absoluut niet kunnen betalen. Dus men zegt niks meer over de goedkope gastarbeiders uit oost europa. en voor de rest ben ikhet helemaal eens over die nederlandse scholieren en over die ongediplomeerde leerkrachten.


  Maak melding

 14. Krepie yu sjie a tori. 6 euro den no wani

  dr no, taki turken binnen halen, die turken die nederland heeft binnen gehaald zijn er nog steeds. wanneer die turk zijn kind geboren is in nederland is dat kind officieel nederlander, dan hoe ga je hem weg sturen? dat is met nederland gebeurt. je gaat ze niet zonder pardon er uit kunnen zetten. Dan zijn die turken ergere criminelen dan guyanezen. Heb je niet gezien wat die casino eigenaren daar hebben uit gehaald,met hun turkse maffia praktijken?
  en ik zelf blijf liever twee extra in de bak ,dan dwangarbeid om 2 weken eerder uit de bak te komen. wat je voorstelt is absluut erger dan 6 euro per uur. hiihihi,dus mi no de eens nanga dr no.


  Maak melding

 15. Waarom dragen de kinderen uniformen op school en de leraren niet, waarom hebben ze op elke school een ander kleur. Vraag een normaal mens daar. Welke kleur hoort bij welke school. Arme mensen kunnen het niet betalen. WEG met de UNIFORM!


  Maak melding

 16. Waarom nemen jullie dan Belgische en Nederlandse leerkrachten. Straks komen de Duitsers ook nog. Jullie hebben geen respect voor je eigen Sranang Mang. Jullie vertrouwen je zelf niet.


  Maak melding

 17. Weer zo dom gekakel van die leeghoofden en luibakken hier.
  De Turken en Marokkanen zo ook Italianen en Spanjaarden hebben de Nederlandse economie tot bloei gebracht,dat kan men niet zeggen van de Surinamers,geen enkele statistiek in Nederland wijst uit dat de Surinamers zo keihard gewerkt hebben,wel geprofiteerd ja.
  Het zal gebeuren dat de leeglopers van een Surineds pffff o neen Surinamers,naar Suriname gaan als gastarbeiders hahahahaha hemel oh zaka kong nah grong.

  Voor mijn part schakelt de bananenindustrie de Polen,Turken en Marokkanen in om het vuile werk in Suriname op te knappen,zal je zien,ehmmm binnen no time wordt Suriname een bloeiend land.
  Jullie kunnen uitschelden wat jullie willen,ik geef er geen sikkepit om,blijven jullie maar lekker op je lauweren rusten en profiteren van de Nederlandse sociale voorzieningen oen lisie donder,Suriname is beter af zonder jullie.O ja en ook de Chinezen zijn van harte welkom,beter 100 Chinezen dan 10 luie Surinamers(uit Nederland).


  Maak melding

 18. Waarom schelden suri’s elkaar eeuwig uit?
  Volgens mij heeft elke suri die in Suriname woont 1 of meer familieleden in NL wonen, dus als men de surinamers in NL uitscheldt, dan scheldt men ook de eigen familie uit.
  Kan iemand mij uitleggen, waarom er
  zoveel haat naar bovenkomt, bij zowat elke artikel?
  1 Ding weet ik wel, de hollanders lachen jullie 4kant uit.
  So Sad!


  Maak melding

 19. Irene:geen norm besef.
  In Su.spelen andere factoren(heel veel),een opstakel.
  Dus eerst goed denken dan vergelijken.
  Dan kun je daarna heel voorzichtig met vinger(s) gaan zwaaien(let dus op)

  P.S. Suri’s hebben heel veel gedaan in Ned.
  Zoals ik het begrijp loop je dus te slaap wandelen of is het minachting.


  Maak melding

 20. Die enkelingen,bedoel je hé voetballers en wat passievelingen in de politiek.
  Ik bestrijd niet dat er Surinamers zijn die werken,maar ga de Staats archief maar na,76% van de Surinamers werkt niet,dus Mie No Mikie Torie.Wezen jullie een keertje eerlijk,Surinamers en Antillianen zijn de meeste nietsnutters in Nederland.

  Zelfs in Suriname moeten er Chinezen,Brazillianen en nu Turken overkomen om het land uit het slop te halen.
  SURINAME met o zo weinig inwoners en met heel veel mogelijkheden jeetjeeeeeeee,en nog is het het land zo arm als Job.How Comes?????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.