Suriname is veel meer dan Paramaribo alleen

12

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 20 okt – “Als je de 250.000 Surinamers in Nederland kent, ken je Suriname nog niet en als je alleen naar Paramaribo gaat heb je eigenlijk maar de helft van het land gezien”. Dit zei burgemeester Fons Jacobs van de Nederlandse gemeente Helmond tijdens een kort bezoek aan het grensdistrict Nickerie.

Jacobs, die ook voorzitter is van de Stichting Nederlands Burgermeesterelftal, komt tijdens zijn tiendaags bezoek tijd en energie tekort om Suriname echt te leren kennen. “Jammer genoeg kun je in één dag de stad niet leren kennen. We moesten dus keuzes maken?”, zegt de Surinaamse Nederlander Jules Emanuels tegenover de Ware Tijd. Hij leidt de missie van onder meer zeventien burgemeesters.

Ook zijn er vertegenwoordigers bij van het bedrijfsleven. “We proberen zoveel mogelijk van het land te zien om ideeën op te doen voor mogelijke projecten. Als we straks weer terug zijn in Nederland kunnen we het maatschappelijk middenveld activeren, ik bedoel de Surinamers die in de verschillende gemeenten werken”, zegt burgemeester Roy Ho Ten Soeng van Medemblik.


12 REACTIES

 1. Ik hoop dat Nederland wil helpen bouwen aan het verbeteren van de de leefsituatie in Suriname.

  Toelichting: 1) Er wonen nog steeds veel Surinamers in echte KROTTEN maar soms ERGER dan dat.
  Zorg dat deze arme mensen een MENSWAARDIG bestaan krijgen; bouw een GOED huis voor deze mensen. Zorg dat er een WERKplek komt met passend werk.Ze moeten OPGEVOED worden
  om DANKBAAR te zijn en daarvoor iets terug moeten doen voor hunzelf en voor de maatschappij.

  2) Er zijn mensen die GEEN medische zorg kunnen betalen in Suriname en die dan ONNODIG STERVEN en ENORM veel moeten lijden.
  Nederland kan helpen om de ALLERARMSTEN te helpen verzekeren.

  Hoe ? Dat is dan het werk van de beide regeringen.

  Zo kan ik door blijven gaan.

  Het idee van project dit en project dat is goed, maar zorg STRUCTUREEL dat er mensen
  in hun PRIMAIRE behoeften kunnen voorzien.

  TIP en ERVARINGEN:

  In Africa zijn tal van SUCCESVOLLE lange termijn projecten opgezet en met zeer bemoedigende resultaten.

  Ik denk dat jullie van die ORGANISATIES veel kunnen leren; neem dan contact met ze op.
  Probeer niet weer het wiel uit te gaan vinden
  waar ZOVEEL TIJD EN GELD weer niet gaat waar het moet gaan n.l naar DE ALLERARMSTEN en NIET naar bestuurlijk gebla bla en geregel gedoe.

  In ieder geval wens ik jullie allemaal veel WIJSHEID toe en dat DE HERE GOD ons SURINAME mag zegenen.

  Tang boeng en NO meki TROBI maar Gie makandra LOBI tab wang boeng fasi.

  Foe broko a makkelijk maar foe BOUW a moeilijk maar nanga a jepi foe wi bigi GADO en MASRA wie sa winie alla problema.


  Maak melding

 2. Ik ben het 100% eens met burgemeester Fons Jacobs. Suriname heeft veel meer te bieden dan Paramaribo alleen. Tegen meneer ROB, wil ik het volgende zeggen:Spreek je geen Nederlands? Waarom moeten we weer schelden in het Surinaams? Typisch een gefrusteerde Suri. Ik vraag me af waarom de administratie de reactie van meneer ROB niet verwijderd.


  Maak melding

 3. Dag lieve Surinaamse mensen,

  Die persoon heet geen Rob. Ik noem hem, ja zeker weten het is een ‘man’, Dong Noka1. Ik heet Rob! Ik schuil niet achter een andere naam. Ik zal mezelf Dong Noka2 noemen, maar zoiets zien jullie mij niet schrijven. Dong Noka1 is inderdaad gefrustreerd. Laat hem maar schelden, want hij KAN NIETS ANDERS!
  No span joe ede.

  En lieve mensen, wellicht is hij geen koe van zondag. Ik fluister nu: Laten we maar voor ons zelf houden. Niet door vertellen.
  Want, u weet het wel, met schelden komen we niet ver. Einde gefluister.

  Geachte burgemeester, u bent niet dom. Wat is dom? Laat meneer Donk Noka1 een definitie geven van ‘dong no ka’. Waarom zo negatief, Dong Noka1? Was dat zo nodig?

  Burgemeester, komt u zo snel mogelijk weer naar Suriname en bezoekt u de andere helft van Suriname.

  PS.
  Trouwens Dong Noka is toch een mooie naam? Het is maar hoe je het schrijft en leest.
  Meneer Dong Noka1 heeft het niet goed geschreven. Dat ook nog.

  Groeten vanuit Delft,

  Rob, alias Dong Noka2.
  Rob is mijn echte voornaam.


  Maak melding

 4. Robbedoes is niet dom, o neen. Want als je dom bent zwijg je. Robbedoes kan alleen stripboekjes lezen waarbij de plaatjes 90% van het verhaal vertellen. Maar als robbedoes een tekst moet lezen en begrijpen is robbedoes hopeloos verloren.


  Maak melding

 5. Krepie (van lande)niet zo boos reageren.
  het is wachten op snoepjes van de sint.
  Gewoonte of ?? gewend of niet soms.
  (onder gras kan zoals gewoonlijk een adder verscholen zitten.Maar als het om Su.gaat, mi gado… bushmaster of een boma-snekie.Tang loekoe boeng. They coming.


  Maak melding

 6. Beste surinamers,

  waarom moeten wij lang doorgaan over een negatieve reactie van een ander. misschien is juist negeren van een onnozel opmerking van een ander een beter oplossing. probeer het de volgende keer!!!

  groetjes


  Maak melding

 7. Typisch Surinaams, een normale discussie is nooit uit te voeren zoals dat moet zijn, ook niet om de simpelste onderwerpen. Daarom zal het ook nooit goed gaan met dit land, 1 land maar helaas niet 1 volk en te heetgebakerde mensen die liever met hun vuisten willen praten als het niet naar hun zin is. In de praktijk lopen deze discussies ook weleens uit in scheld- en vechtpartijen. Gelukkig wordt er hier gedebatteerd via de computer dus kunnen er geen doden vallen, in het ergste geval kan je je computer het raam uitgooien, maar kijk aub uit voor de arme mensen die beneden op de stoep lopen, betrek ze er niet bij, straks krijgen ze zomaar een hersenschudding.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.