Meer bloei Surinaamse bananen onder Agrisol

5

PARAMARIBO, 19 okt – Het binnenhalen van het Franse marketingbedrijf Agrisol zal de Surinaamse bananenindustrie alleen maar ten goede komen. Dit zegt André Brahim, president-commissaris van de Stichting Behoud Bananen Sector, SBBS. Er komt minstens vijf miljoen dollar vrij voor voortzetting van de bedrijfsactiviteiten. Privatisering hoeft dan niet veraf meer te zijn.

Alles hangt af van het tempo waarin de twee bananenbedrijven te Jarikaba en Nickerie weer vlot getrokken kunnen worden. Zelfstandig doorgaan lukt niet meer. Begin dit jaar bleek dat de uitgaven niet meer te dekken waren. Agrisol was bereid een lening te verstrekken. “Gezien de grootte van de lening, is de Fransen aangeboden ook het management over te nemen”, zegt Brahim tegenover de Times of Suriname.

Twee voormalige Franse consultants, Phillip Durrie en Pierre-Marie Defoe, zullen het roer overnemen. Beiden hebben sinds 2001 meegewerkt aan EU-hulpprojecten voor het inmiddels failliete Surland. “Zij kennen het bedrijf van binnen en van buiten”, aldus Brahim. De SBBS is er wel in geslaagd de productie op te voeren naar veertig ton per hectare. Surland kwam niet boven de twintig ton.


5 REACTIES

 1. Ten eerste moeten ze eerst leren om geen gif en kunstmest te gebruiken. Op passen voor aaltjes (wormen). Veel planten worden in Costa Rica al vernietigd. Niks help meer, dus kijk uit. Jullie winsten gaan door die rotzooi (gif en kunstmest) op. Kunnen Surinamers niet alles zelf doen. Kunnen ze die bananen niet zelf verkopen. Meer dan 40 jaar bananen uitgevoerd en nog steeds niet weten hoe. Waarom de zelfde soort kweken als die andere landen. Er is Ingibakba, Soekroebakba, Aprabakba en noem maar op. Straks veroverd Ingibakba of rode bakoven jullie banabakba.


  Maak melding

 2. Beste freeway,
  Voor het internationaal gezicht van Suriname is het niet erg, maar intern its a shame.
  Ach ja, we willen toch meestal alles op een presenteerblad.


  Maak melding

 3. Waar ik mij over verbaasde,is dat ik vorig jaar op een markt in Parijs was en daar bij een handelaar bananen zag afkomstig uit Suriname zag er lagen wat dozen met als opschrift product of Suriname, Dat zal je hier in Nederland nooit meemaken hier worden we geboycot, want Suries zijn te bij de hand
  en daar valt geen zaken mee te doen want dat gaat van hun winst af, en dan maar zeggen dat ze het beste voor hebben met de Surinaamse zaken wereld

  OssieB


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.