Suriname zonder Caribische steun in bananenkwestie

2

PARAMARIBO, 16 okt – Suriname moet het doen zonder Caribische steun in de lobby voor een zo voordelig mogelijke afzet van bananen. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De standpunten lopen te zeer uiteen. Suriname wil af van de knellende beschermingsmethoden op de Europese markt.

Die schrijven het gebruik voor van dure importlicenties. Daar wil Suriname koste wat kost van af, omdat die de eigen export de das om dreigen te doen. “De lobby van de overige Caribische landen is er echter sterk op gericht de licentieregeling in stand te houden”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd. Er wordt liever gekozen voor first-come-first-serve.

De EU heeft voor dit systeem een rechtenvrij exportquotum vastgesteld van 775.000 ton. In tegenstelling tot andere onderhandelingsronden zitten Suriname en de Caribische partners dus in verschillende kampen. Volgens Van Ravenswaay zal op den duur geen van beide systemen standhouden, vanwege de toenemende druk van de Wereldhandelsorganisatie.


2 REACTIES

 1. Dan moet Suriname op de import van appels, peren, druiven en alle overige fruit (vers en geconserveerd) uit Europa ook dure importlicenties gaan hanteren.


  Maak melding

 2. Er zijn laatstelijk heel wat personeelsleden voor het buitenland, aangesteld.
  Waarschijnlijk voor “the fun”
  Dan zitten jullie letterlijk op problemen te wachten.
  Dus leid SU.maar de zee in daar zijn jullie best in staat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.