Geweld thuis wordt harder aangepakt in Suriname

8

PARAMARIBO, 16 okt – Justitie bereidt zich er op voor huiselijk geweld harder aan te pakken. Dit zegt Carmen Lie Kwie Sjoe-Rasam, officier van justitie en coördinator Huiselijk Geweld van het Openbaar Ministerie. Er ligt reeds een wetsvoorstel klaar, waarin meer dimensies worden toegevoegd aan vervolgingsmogelijkheden.

Het wetsvoorstel Bestrijding Huiselijk Geweld stelt behalve fysiek, ook verbaal, psychisch, seksueel en financieel geweld strafbaar. De rechter kan ook gevraagd worden om bescherming middels een gebod of verbod. “De wet is bedoeld om zo snel mogelijk slachtoffers bescherming te bieden”, zegt Lie Kwie Sjoe-Rasam tegenover de Ware Tijd.

Het aantal meldingen is de afgelopen jaren toegenomen. Aan de andere kant stijgt ook het aantal verzoeken om vrijlating van de partner als die is aangehouden. “Ze komen meestal toegetakeld en in een dusdanige gemoedstoestand aangifte doen, om daarna de zaak simplistisch in te trekken”, aldus Lie Kwie Sjoe-Rasam. Vaak gebeurt dat uit materiële overwegingen.


8 REACTIES

 1. Dat is niet zo raar, dat men de aanklacht van mishandeling en de slachtoffers graag weer willen intrekken, dit komt mede door het feit dat de dader (s) al vrij snel op vrije voeten word gestelt, daders zijn altijd geneigt om een bezoekje te gaan brengen aan de gene die aanklacht heeft ingediend, trouwens dat gebeurde tot voor kort ook hier in nederland, tot dat ze de wet hadden aangepast dat je de aanklacht niet meer kan intrekken!!!!, en ja hellaas maar waar als man (lief) voor het eten zorgt is het stikken of slikken!


  Maak melding

 2. Weet een man zo in te palmen dat je geen klappen maar flappen krijgt. Al brand het liefdesvlammetje op een zeer laag pitje, doe hem geloven dat hij de enige is en dat je nu nog gekker op hem bent dan voorheen. Kijk smachtend naar z’n (vervelend hihi) gezichtje. Doe alsof je iedere dag naar hem verlangt (al verlang je meer naar de buurman aan de overkant). Ik kan nog door gaan, maar de boodschap lijkt me wel duidelijk?! Hoe kan zo’n man je nog slaan? Kwestie van goed aanpakken.
  Trouwens… spreek uit ervaring.


  Maak melding

 3. Bollywoodster,,,wat een GELUL…

  Denk je dat die mannen GEK zijn,?
  Als je hem zo verlangend aankijkt,, zal hij 15 kinderen van je eisen, wil je niet, of wil je bij 8 kinderen stoppen, dan vallen toch weer die meppen, en als je zoveel kindern hebt,, hang je buik als een vette varken dan gaat hij weg,, en dan kan je nog zo verlangend naar hem kjken, hij wil die vette AGOE niet,, nee je zou iets anders moeten proberen,, Als die man je slaat GA DAN WEG……


  Maak melding

 4. Als hij je slaat wil dat zeggen dat hij geen respect voor je kan opbrengen. probeer er gelijk een punt achter te zetten, want doe je dat niet dan houd het geweld niet op, Het komt nooit goed, ook al heeft hij zogenaamd nog zo’n spijt. Hij zal het toch weer doen dus op duvelen die handel.


  Maak melding

 5. hahah ELLOO..we leven nu in een andere wereld hoor. De rollen zijn zowat omgedraaid. Je hoort nu meer dat de vrouw langer werkt en de man vaker thuis is voor de kids. In gezinnen waar er klappen worden uitgedeeld zie ik een hond-baas relatie. De ene blaft maar en de ander probeert degene koest te houden d.m.v. slaan en schelden. Hoe kun je dan van elkaar houden op gelijkwaardig niveau?! Dan maar op de acteer toer zou ik zeggen


  Maak melding

 6. het wordt tijd voor een blijf van mijn lijf huis in suriname die betaald wordt door de overheid.ze hebben hun mond vol over geweld moet aamgepakt worden maar ze doen er niks mee.en voor al die mensen die zitten te schreeuwen dat die vrouwen weg moeten,denken jullie dat die vrouwen het leuk vinden om geslagen en geschopt te worden.ik praat uit ervaring,ik ben zo,n vrouw geweest met vier kleine kinderen .financieel helemaal afhankelijk van die vader,want daar zorgen ze wel voor.ik wilde altijd werken,maar hij kwam altijd met dat zelfde verhaal dat ik thuis moest blijven om op de kinderen te passen en voor ze te zijn.hij heeft een goeie baan dus voor dat geld hoefde ik het niet doen.iedere vrouw die in zo,n situatie zit en er nog niet uit is,ik blijf het zeggen de tijd is nog niet rijp.mensen niet oordelen.toen de tijd voor mij rijp was,heb ik mijn vier kinderen gepakt waarvan de jongste pas een jaar oud was en ben ondergedoken bij vrienden,bij mijn familie kon ik niet terecht omdat daar de eerste plaatst was waar hij me kwam zoeken,ik was al drie keer eerder weggeweest,maar ging steeds terug omdat ik niet wist hoe ik mijn kinderen te eten zou geven.als je in problemen bent helpt je familie je twee of drie weken,nadien beginnen ze scheve gezichten te trekken.dus mensen ,oordeel niet,en laat de regering eindelijk iets doen voor vrouwen die mishandeld worden,ze worden in de steek gelaten ,ook ik was in de steek gelaten,maar omdat ik een hele streke vrouw ben heb ik het overleefd.


  Maak melding

 7. heb dat ook gekend hoor,je moet niet werken want ik verdien al genoeg.En ik was werkelijk met m’n kont in boter gevallen ik had alles wat een vrouw moest hebben, maar hij wilde dat ik op commando moest handelen, eerst heel onopvallend zodat ik het niet erg vond.Toen op een dag gebeurde het,wilde hij de daad bij ’t woord voegen. Ik kreeg een fikse mep omdat we het over een punt oneens waren.’t was alsof ik een emmer ijskoud water over mij heen kreeg.Ik heb hem op een heel rustige manier duidelijk gemaakt, dat het de 1e en de laatste keer is en hij lachte mij uit en zei:Je bent met je kont in boter gevallen, ik geef je alles dus ik mag je ook slaan.M’n antwoord was doe ’t liever niet en ik kreeg de 2e.Ik heb niets gezegt, heb gewacht tot hij sliep en ben toen weggegaan met m’n kids naar m’n moeder.Ik ging elke morgen op zoek naar werk en een kamer; precies na 1 week had ik een baan en ik heb geen dag zitten denken aan de luxe die ik achter laten moest.Nu ben ik al 25 jaar getrouwd met iemand die mij waardeerd. dus ik oordeel niet maar: waar een wil is, is een weg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.