dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijArmoede in Suriname laat zich moeilijk meten

Armoede in Suriname laat zich moeilijk meten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 okt – Het blijft moeilijk de omvang van de armoede in Suriname aan te geven. Dit stelt het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS. De oorzaak moet gezocht worden bij de burger zelf, die heel zuinig is met het beantwoorden van gerichte vragen. Het is een kwestie van niet willen zeggen hoe arm of rijk je bent.

“Het is in cijfers niet uit te drukken of er in Suriname armoede wordt geleden. Dit komt omdat veel Surinamers niet willen doorgeven wat zij verdienen”, zegt ABS-woordvoerder Nancy Harnandan tegenover de Times of Suriname. Bij de in 2004 gehouden census was het niet anders. Ook bij de reguliere onderzoeken weigeren respondenten steevast informatie te verschaffen over hun inkomen.

“Men is bang dat cijfers zullen worden doorgegeven aan onder meer de belastingen”, aldus Harnandan. Door het gebrek aan cijfers kan moeilijk worden vastgesteld hoe groot het armoedevraagstuk eigenlijk is en of er sprake is van zo een vraagstuk. Gericht beleid lijkt dan ook moeilijk te maken. “Zolang de bevolking niet bereid is door te geven wat reëel wordt verdiend, zullen wij nooit kunnen bewijzen hoeveel mensen armoede lijden in Suriname.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. Niet moeilijk doen iedere man/vrouw in par’bo(in Su) heeft een vriend of fam. in het buitenland, als er problemen zijn helpen deze buiten wonende Suri’s de ander altijd en dat is grote winst voor de meeste regeringen geweest….DUS.
  Daarnaast als Suri. is dit de vuile was buiten hangen of niet.

  pina-boi


  Maak melding
 2. Wat een lulkoek, zeg.Door tniet krijgen van informatie van de burhers zelf , kan er niet gemeten worden hoe groot de armoede is en nu komt t : als er spraken van is.Dit maakt me razend want hoe haalt de woordvoerder van tr ABS t in haar bolle kop om zulke onzin te spuien, ga maar vragen aan winkel personeel, of ga eens even de stad in en geef je oren en ogen goed de kost. Haar bedje is gespreid dus kan ze dit wel zo stellen , takkewijf.


  Maak melding
 3. Achterlijke mensen die bij ABS werken. Zéér achterlijk om het zo open en bloot te stellen dat het de schuld is van de mensen zelve.

  De boevenbende-mentalitiet heerst dus ook bij ABS-personeel, de beste betaalden van de semi-overheid. Ik wordt zo kwaad van zulke nietszeggendheid van zulke berichten. Jullie zijn jullie salarissen niet waard. Wat zegge ik ??? Jullie zijn de ontvangen salarissen niets waard.

  Door woordkeuze en het op een bepaald systeem stellen van vragen kan men achter de meest verscholen waarheid komen.
  Maar neen , men kiest voor de achterdeur-mentalitiet om de fout bij de burgers te leggen. Die hebben toch niet gestudeerd, mw. Harnandan Nancy??? Kijk in de spiegel of jij je nog iets kan herinneren over je studenten-tijd. Hoe kwam je toendertijd aan de verscholen waarheid ???

  Doe niet achterlijk en ga aan de slag , doe iets voor je salaris, leg de armoede bloot zoals die heerst. Omdat de boevende die bij de belastingdienst werken, willen absoluut weten hoeveel de burgers vanuit Holland ontvangen??? Om daarover belasting te heffen???

  Nancy Harnandan, ik zal de 1e zijn die daar komt om de regering gebouwen plat te bombarderen als jij durft die mensen hun inkomen aan te geven bij de belastingdienst.

  vriendelijke groet,……….


  Maak melding
 4. Een onderzoeker die de oorzaak van het niet kunnen meten van onderzoeks object bij het object plaatst is een luie of ondeskundige onderzoeker. Bij tal van onderzoeken zal het object niet mee werken of het nu gaat om sociaal-wetenschappelijk of om natuurfysisch onderzoek.

  Armoede is zondermeer moeilijk te meten. Alleen al omdat vrijwel iedereen zichzelf arm vind. En geef ze ongelijk. Ik vind mezelf ook arm, maar in de ogen van een gewone inwoner Bangla Desh waarschijnlijk verschrikkelijk rijk. De een is nu eenmaal armer dan de ander. Dus begint het probleem al bij de defenitie.
  Wanneer spreek je van armoede.
  Als je alleen afgaat op het inkomen ben je al meteen heel erg fout. Al beloof je duizendmaal dat je niets zal doorgeven, zullen weinig mensen bereid zijn om zelfs hun officiele inkomen op te geven.
  Kortom het is beter en onder sociale wetenschappers algemeen bekend dat je armoede moet meten in andere kwantificeerbare eenheden. Om maar eens een paar te noemen: de hoeveelheid calorien en andere voedingswaarden die de bevolking gemiddeld tot zich neemt. In dit geval zal de gemiddelde surinamer het niet eens zo slecht doen. Maar al minder goed zou er worden gescoord als je zou kijken naar het gemiddeld aantal vierkante meters onderdak per bewoner. In dat geval zou de surinamer het waarschijnlijk niet veel beter doen dan de doorsnee derde wereld bewoner.
  Er zijn nog veel meer indicatoren voor het niveau van de armoede die allemaal kwantificeerbaar zijn zonder dat je naar het inkomen hoeft te vragen. Het gaat er meestal om dat je een aantal kiest die zinning zijn voor de bevolking die je onderzoekt.

  Een heel mooi voorbeeld van hoe je anders kunt meten is Bhutan. In dit land heeft men geen boodschap aan het bruto nationaal product of inkomen, maar denkt men in termen van bruto natinaal geluk. In geldtermen is de bevolking namelijk arm, maar de mensen zelf malen daar niet om en zijn gelukkiger dan de doorsnee westerling.


  Maak melding
 5. het feit dat de mensen niet willen zeggen hoe arm ze zijn geeft aan dat ze illegaal moeten bij klussen om uit te komen.Ik bedoel niet strafbaar illegaal.Maar zwart werk.En dat geeft aan dat er armoede is ,de mensen het zwaar hebben,meer hoeven jullie niet te weten.
  Vraag de front mensen waarom ze zo nodig geregeld moesten worden, vraag ze wat ze er voor verdienden en nu.Maar wanneer die mensen geregeld zijn geworden vergete ze helemaal hoe hard het leven voor hun zelf was voor dat ze op die posten waren beland. Plotseling hebben ze cijfers nodig om te kijken of er armoede is.


  Maak melding
 6. Of die mensen gelijk hebben, weet ik niet.
  Ik mag aannemen dat informatieverstrekkers anoniem zijn.
  Het kan ook een kwestie van schaamte zijn.
  Niemand loopt graag met zijn armoe te koop; met rijkdom hebben sommigen minder moeite om die te showen.
  Ook hier in Nederland is er veel verborgen armoede.
  De toename van het aantal voedselbanken is een teken aan de wand evenals de vele schuldsaneringsverzoeken.

  Overigens lijkt het mij dat het voor ABS toch mogelijk moet zijn om op andere wijze tot een indicatie van de omvang van de armoede te moeten komen.
  Misschien moet men niet uitgaan van wat er wordt verdiend maar wat men te kort komt om fatsoenlijk een bestaan te hebben.
  Zonder input geen output.


  Maak melding
 7. Sorry maar vroeger was het ook zo,Toen had je Lansigron voor de armen.Is dit land wel of niet onafhankelijk? Noch geen 500,000 mensen en een armoede die minder dan Banladesh.Ik kan mij niet voorstellen waar de inkomsten van Sur.Naar toe gaat?Zwervers en junks zou je gemakkelijk in een gesloten inrichting kunnen plaatsen,En laten werken voor hun brood en tegelijkertijd kunnen ze afkicken onder dwang.Volgen mij zou de bedeling terug moeten komen in Suriname.Die Nederlandse schoften hebben voor hun mensen de voedselbank.Sur.zou best een voorbeeld van deze uitbuiters -bloedzuigers VOC gedrag kunnen overnemen.


  Maak melding
 8. De Surinamer vindt,zolang ik mijn natje en mijn droge heb,ben ik geen zielige armoezaaier.Velen zien dat zo graag(Surineds)dat de Surinaamse bevolking het water tot na de lippen staat,maar ze vinden dat ze niet arm zijn mijn diepe RESPEKT voor mijn kondre mangs.Wat hebben ze er aan,als het ABS vraagt ben je arm???Worden ze daarmee geholpen dan???


  Maak melding
 9. Velen zien dat zo graag(Surineds)dat de Surinaamse bevolking het water tot na de lippen staat,maar …

  Wat een geweldige woorden Tora, of moet het zijn; het water staat nader aan de lippen.
  Als het water tot na de lippen staat dan ben je VERZOPEN hoor.


  Maak melding
 10. Hoezo armoe in Suriname is niet te meten? Is het feit dat er steeds meer daklozen in Suriname zijn geen teken van armoe? En mensen die met zijn tienen in een klein huis wonen en van een klein inkomen moeten rondkomen is dat geen armoe? Ook hoor je verhalen over mensen die naast hun gewone baan, moeten bijverdienen omdat ze anders niet de huishuur en eten en kleding enz. kunnen bekostigen. Je hoeft de armoe in Suriname niet te meten, degenen die armoe lijden, die weten zonder cijfers al wat het inhoudt, en hun kinderen des te meer. De overheid kan beter een manier bedenken om de armoe zoveel mogelijk te bestrijden.


  Maak melding
 11. als eerst staat er heel duidelijk dat scheldwoorden en of beledigingen worden verwijderd, welnu dat heeft de redactie nu wel nagelaten te doen, want hoe durft fajasiton het te hebben over takkewijf en over uitspraken als in haar bollekop te maken als hij zlef niet weet hoe het allemaal werkt, en laat hij eens bewijzen dat haar bedje is gespreid. als men niet weet hoe het allemaal reilt en zeilt bij de overheid moet men liever niet praten, dan heb ik het over henky die het heeft over bestbetaalde semi overheid, heeft u zich wel goed kunnen informeren naar wat het salaris is van het personeel van de abs ?? zeer zeker niet anders had u zo’n idotige opmerking nooit in uw kop gehaald, en nog een hint aan de burgerij, als het abs niet alle medewerking krijgt van burgers is het moeilijk om met bewijzen te komen over de armoede. bent u vergeten dat zelfs een moord bewezen moet worden!!! dus alles gaat met bewijs en als je niet meewerkt…. dan maar geen info!!! dus als je iets niet weet zeker geen uitspraken doen, want dan ben je de grootste idioot die er rondloopt!!!!


  Maak melding
 12. arm zijn word gemeten naar je inkomen???? what about de mensen die kraken omdat ze geen perceel hebben?? die zijn ook arm..hebben geen dak boven hun hoofd!!!


  Maak melding
 13. Natuurlijk is er sprake van zo een vraagstuk! Er is wel degelijk armoede in Suriname. Als je langs de straten in verschillende buurten rijdt dan zul je zelf zien hoe arm de mensen zijn. Natuurlijk ga je dit niet reeel kunnen vaststellen met zo een onderzoek, maar er kan wel degelijk een schatting gemaakt worden als er vanuit gegaan wordt dat diegene die belasting horen te betalen dat ook werkelijk doen. Ik vind dat het onderzoek echt niet gedaan is op wetenschappelijk nivo anders zou er wel een degelijke schatting gemaaakt kunnen worden! Je moet van bepaalde veronderstellingen uit kunnen gaan, maar nee mensen zijn bang hun handen uit de mouwen te steken en denken dat ze alles kunnen doen vanuit hun kantoor uit!
  Waarom kan ik wel 50 gezinnen in 1 week tijd verzamelen die aan kunnen geven hoe arm ze zijn en de overheid kan dat niet?
  Jullie strategie is gewoon niet goed en jullie berusten gewoon met de surinaamse bevolking wil niet mee werken. Mensen zijn tegenwoordig echt wel veel bewuster dan vroeger..maar ja als je achterlijke mensen hebt die voor je werken dan ja.. dan gebeurt dit!
  Goed zo..zo gaat Suriname zeker vooruit ja!


  Maak melding
 14. Niemand wil met de billen bloot. En vooral in Suriname niet . Het ligt gewoon in het aart van het beesje. En bepaalde bevolking groepen helemaal niet. Zij weten donders goed dat eerlijk antwoord geven geen soelaas biedt. Dus! waarom zouden ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES