vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameBezetting keelt Surinaamse Luchtvaart Maatschappij

Bezetting keelt Surinaamse Luchtvaart Maatschappij

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 okt – De bezettingsgraad op vluchten van de SLM vormt het grootste probleem voor het sukkelende bedrijf. Dit stelt de voormalige SLM-directeur, Robby Lachmising. De keuze voor bepaalde routes is niet altijd even gelukkig gebleken. Er zijn duidelijk teveel risico’s genomen.

Dat het bedrijf nu in moeilijk vaarwater verkeert, is te begrijpen. “Dit heb ik niet achtergelaten, toen ik het bedrijf twee jaar geleden met pensioen verliet, stond het in de blauwe cijfers”, zegt Lachmising tegenover de Times of Suriname. Hij herkent fouten in de planning. Nieuwe routes bleken geen volle vluchten op te leveren, zoals werd verwacht. Ook de brandstofprijs weegt zwaar.

Het oude management zelf is ooit op de korrel genomen voor de aankoop van een tweedehandse Boeing 747-300 bij de KLM. De kritiek was dat het toestel te veel brandstof verbruikte. Toen was er nog geen sprake van gierende aardolieprijzen. “Ik roep alle SLM-ers op om hun schouders onder het werk te zetten, deze maatschappij heeft alle reden van bestaan”, aldus Lachmising.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. mr lachmising(lach misschien)

  de beste stuurlui staan aan wal en als de kalf verdrinkt ziet men het gevaar.

  mede dankzij jouw beslissing e de raad van com en de tjoekoes(denk maar goed na) gaat het nu op deze toer met de slm.
  Leuk om te zeggen dat het de schuld is van de huidige directie.

  agoetie


  Maak melding
 2. “Dit heb ik niet achtergelaten, toen ik het bedrijf twee jaar geleden met pensioen verliet, stond het in de blauwe cijfers”, zegt Lachmising”.

  Wees dus helder ofwel “Mij treft geen blaam zeker”? Men hoefde niet super slim te zijn om enige notie te hebben dat brandstofprijzen sowieso omhoog zouden gaan. Enkel de wijze heeft verrast. Maar de optie om de 747-300 aan te schaffen getuigde al niet van een weldoordachte langertermijn visie. T.a.v de bezetting zal het wel niet om de lijn A’dam JAP gaan, maar andere gekozen bestemmingen.

  A’dam JAP is volgens mij de enige levensvatbare ader van de SLM.

  Een iets wat reëlere inzicht (kijk naar jouw thuismarkt en de verplaatsingen regionaal) had al een indicatie kunnen geven over het wel of niet opzetten van enkele regionale lijnen.

  Verder kan de vakbond hoog of laag springen, maar elke directie zal hoe dan ook moeten afrekenen met de erfenis van het SPA beleid om zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes onder de SLM paraplu onder te brengen.
  Dus het gezonde verstand zegt eigenlijk niks anders dan “helaas saneren, hoe pijnlijk het ook moge zijn”, ofwel de totale ondergang van de SLM aanvaarden.
  Zij die dat moeten uitvoeren wens ik heel veel sterkte toe.
  Het zou mij verbazen indien het personneel massaal kiest voor 25% minder loon. Dat is niet bepaald een realistische vraag.. . met alle gevolgen voor pensioenopnbouw? Ik denk dat men zal moeten kijken naar het inkomen en naar draagkracht, maar zo’n vraag aan het personeel is hoogst ongebruikelijk en NIET reëel.

  Wie zal nu 25% korting op salaris accepteren?
  Slaap lekker.
  Anyhow, veel wijsheid toegewenst.


  Maak melding
 3. Het is mij niet duidelijk waarom de overheadkosten zo hoog zijn.Uit alle accountantsrapporten is op te zien dat de personeelskosten te hoog waren en men heeft nooit een besluit tot saneren genomen. Zowel de vakbond als de direktie als de RVC wisten van deze malaise af en ook zij hebben nagelaten beslissing te nemen.De toezichthouder(overheid)heeft eveneens nagelaten besluiten te nemen.Een gemiste kans heel jammer.De niet capabele mensen moeten direkt vervangen worden en et bedrijf op koers brengen.


  Maak melding
 4. Inderdaad, de beste stuurlui staan weer aan wal. SLM ik vlieg graag met jullie maar het serviceniveau is niet altijd op niveau o.a. veel/vaak vertragingen op regionaal niveau. Probeer niet de KLM of Martinair na te apen maar onderscheidt jullie in andere positieve zaken. Voor de rest moet het toch mogelijk zijn de SLM rendabel te maken? Stoot onrendabele regionale lijnen af en investeer meer in de rendabele. Maak niet de fouten die andere carriers reeds de das omgedaan hebben. Klop eens aan bij Ryanair of Easyjet voor adviezen. Misschien op goedkoper vliegveld landen(Rotterdam Airport ipv Schiphol) met uiteraard kleinere machine(s))en dit voordeel laten doorwerken in de tarieven? Komop SLM-ers de schouders eronder en niet met modder gaan gooien naar elkaar want dat zal zeker de definitieve doodsteek voor het bedrijf zijn. En in het verlengde hiervan de toeristische sector/toeleveringsbedrijven.
  Sterkte met die job.


  Maak melding
 5. mijn droom komt uit jaren lang ons zitten uitbuiten hahahahaha en nu klagen dat het nietgoed gaat met slm vuile zakken vullers
  no management
  ik wil wel vaker liefst 2 keet per jaar naar suri. vliegen maar als teveel gevraagd wordt dan ga ik liever ergens anders
  allemaal daar een pot nat.
  ik wenst jullie sterkte bye bye


  Maak melding
 6. Rapport van een accountantsburo is hier héél hard nodig. Welke zijn de grootste uitgaven???

  Ik weet het wel zeker , het zijn de kosten die gepaard gaan met de ipb-tickets. Maar ook vooral de ticketkosten van voor “sosso” , de gratis tickets van Venetiaan en de overige regeringslieden.

  Vriendelijk gegroet,


  Maak melding
 7. Natuurlijk bedoelen ze bezetting van directie stoelen in de business en de IP`ers. Wij moeten betalen en zij vliegen alsmaar van PBM naar Amsterdam. Overal waar negers zijn gaat het mis. Vriendjes politiek, Henshuysen melkt de SLM uit. Meneer Lasmisingh wat jij in jaren hebt opgebouwd hebben deze jongens in een jaar kapot gemaakt. Robby jij moest plaats maken, nu mag je ze uitlachen, want Ewald heeft jouw van die stoel weggehaald.


  Maak melding
 8. Ja meneer,
  Natuurlijk weet u het beter.
  Donder die hele zooi elite weg en je hebt een gezond bedrijf.
  Ze zitten net muggen zondewr schaamte op elke vlucht.
  Laat de directie inleveren dat komt de winst wel binnen.
  Dit is geen loze kritiek, maat werkelijkheid.
  Ook onder uw bewind was het vriendjes politiek ten top.
  Dat is de erfenis van ook u. enfin misschien doet iemand iets met deze gemeende kritiek.
  Misschien wwat kort door de bocht, maar het kwaad mag ook eens bij de wortel worden aangepakt.


  Maak melding
 9. het is schandalig dat de slm volgeboekt is .er staan dan mensen die meemoeten,en er geen plaats is,maar wel in de bussnesclass en men weigert pertinent om deze mensen mee te nemen.dus men vertrekt liever men een lege bussnessclass en de mensen maar achterlaten.ik zou zeggen neem een ieder mee dan ben je tenminste van die rompslomp af.denk eens verder mensen.omdat ze dat geld niet voor hebben betaald.


  Maak melding
 10. de jumbo verkopen en alles opengooien voor andere luchtvaart maatschappijen. SLM, doe alleen de afhandeling en het zal zeker lukken.maar dan ook meer concurentie toelaten zodat de prijzen omlaag gaan. kijk maar naar de route USA. Die is veel goedkoper.


  Maak melding
 11. juist opengooien en die koloniale erfenis en het rasiaal denken moet weg maak plaats voor repectvol goedbloed menselijkheid en elkaar wat gunnen en niet vergeten krietiek moet opbouwend blijven. wat rest er anders voor de toekomst???? lasmisingh is betaald voor zijn”bewezen”dienst en is met pensioen maar de toekomst ligt in het verschiet kondremang


  Maak melding
 12. Een eerlijke hard werkende man of vrouw met een PD (boekhouder)aangevuld met een beetje engels.
  Had het beter gedaan.. “Intelligentsia” in Su. is verschrikkelijk achterlijk en dom.
  Tevens schurken van het zwaarste soort


  Maak melding
 13. het allemaal een grote droom die nooit en nimmer zal worden gerealiseerd zoland de oude boeven waaronder lachmisingh behoort.
  het is wel makelijk voor hem om nu te zeggen ik heb slm neit zo achtergeletaen.
  de maatregelen die nu moeten worden getroffen had hij ook kunnen doen , zoals mensen zijn opgenomen op weerklijsten die niet eens werken hoedan verwacht men dat bedrijf winst maak , het is lllemaal vrienden politiek. en dan zeggennd at brandsto de nek draait , elke lummel weet dat brandstof omhoog gaat en niet omlaag , en hij noemt ziech een goed doordenkende persoon!!!!
  ja allen voor zijn portemenee .

  het zij allenmaal boeven !!!!!


  Maak melding
 14. Mensen mensen. Ik zal eens een voorbeeld geven hoe de SLM en de KLM de Surinamers uitbuiten. Ik betaal in HOOGSEIZOEN van New Zealand naar Amsterdam (24 uur vliegen) 1500 EURO RETOUR dat wil zeggen minder dan van Paramaribo naar Amsterdam (8 uur vliegen)in hetzelfde seizoen. Wie kan mij verklaren HOE DAT KAN.


  Maak melding
 15. Joesoe.
  Er is geen sprake van uitbuiting maar van economie (keuzen maken en kunnen maken).
  Hoe het kan dat Amsterdam / Aukland even duur is als JAP/ Amsterdam is heel eenvoudig.
  Allereerst is er elke dag meer keuze op dat traject; KLM, Air new sealand, Quantas, Singapore Airlines etc dam op het traject JAP/Amsterdam. Dit zal zo zijn om dat er meer vraag is.
  Ten tweede een Widebody moet on economisch ingezet te worden ongeveer 4.000 uur per jaar in de lucht zijn, dit is gemiddeld 11 uur per dag. Op het traject Amsterdam Aukland is een vliegtuig dus veel economischer te exploiteren dan op het traject JAP / Amsterdam.
  Door met een oude kist (relatief weinig vaste lasten) te vliegen kan SLM de route JAP / Amsterdam nog zonder grote verliezen exploiteren. De SLM 747 vliegt in principe maar 60 uur per week en staat heel veel geparkeerd op een van de duurste parkeerplaatsen ter wereld. Door een beetje verandering te brengen kan er heel wat verbeteren.
  JoJo


  Maak melding
 16. Ja zeker de beste stuurlui staan aan wal. Het is gemakelijk achteraf te sturen.
  Zeer kleine nationale luchtvaartmaatschappijen kunnen nagenoeg geen bedrijfseconomisch verantwoorde exploitatie realiseren zolang NATIONAAL met hoofdletters geschreven wordt.
  Als voorbeeld Air Malta is uit de problemen gekomen door samen te werken met Transavia. De ene kant van het vloegtuig was Tansavia groen en op de andere zijde stond het Malteser kruis. Dit was een win win situatie omdat de inzet van de vliegtuigen verbeterde. Men moet de partner natuurlijk wel gunnen dat deze ook wat verdient.
  SLM zal een soort gelijke benadering moeten volgen door bijvoorbeeld met TUI/Arkefly samen te gaan werken en de eigen Boeing te stalen in de Mojave woestijn of te verkopen als vrachtvliegtuig.
  Door met een moderne 777 of 767 vier keer per week Europa (niet Amsterdam)/ Paramaribo te vliegen kan de financiele situatie sterk verbeteren. Onder Europa te verstaan Amsterdam, Maastricht, Eindhoven, Brussel, Dusseldorp.
  Het gevolg is minder parkeerkosten op het dure Schiphol, meer vlieguren, minder brandstof verbruik ofwel een betere bedrijfseconomie.
  Als een kleine nationale carrier alles zelf wil doen moet alle vereiste kennis in huis zijn en moeten de forse overheads over heel weinig tickets verrekend worden. Het probleem is dat in een kleine organisatie zwaar specialistische kennis leid tot interne koninkrijkjes (in het land der blinden is 1 oog koning) en overwaardering van individueen.
  Door de exploitatie van de eigen vliegtuigen in een veel grotere luchvloot onder te brengen verdampen deze kosten en kan er echt geconcurreerd worden. (bv TUI exploiteert 120 vliegtuigen).
  Het antwoord voor zwarte SLM cijfers is dus heel simpel wat minder nationale trots, zakelijke beslissingen nemen en anderen ook iets gunnen (win/win situaties creeren heet dat).
  Vooral niet elkaar lopen bevechten.
  Op de verbindingen met de andere delen van de wereld kan het zelfde gedaan worden met ander partners.


  Maak melding
 17. JoJo

  Als je al die luchtvaart maatschappijen op noemt, hoe meer maatschappijen des te groter wordt de spoeling doen. Ik heb vaak gevlogen met Singapore Airlines (KLM) is een A-sociale maatschappij met die stijve kaaskoppen van stewardessen. De bezettingsgraat bij genoemde maatschappij, kan je vaak languit kan liggen omdat het toestel niet vol is.Ik bedoel hierbij een Boeing MegaTop. De bezettingsgraat naar Sur. is vrij hoog, kijk maar eens naar het aantal vluchten per week met SLM en KLM. Op grond hiervan is bij mij de vraag gerezen in mijn vorige reactie.


  Maak melding
 18. Het is bijna afgelopen met de SLM.
  Ze hadden nooit de samenwerking met KLM moeten beeindigen, zo zie dat Suriname het op geen enkele manier redt zonder de Hollanders.
  Jammer, maar het wordt nu tijd dat jullie op eigen benen gaan staan.


  Maak melding
 19. Mensen nooit je creditkaart aan Basje lenen, want hij is failliet verklaard.Zijn huis is op de veiling verkocdht en doordat hij in gebreke is gebleven is dat van zijn neef Mahinder Ramkalup in Amstlveen ook verkocht.
  Hij is een oplichter, schurk, boek en de pandiet zegt dat hij een bandiet is.
  Hij is medogenloos, dames uitkijken, want ook met creditkaarten van dames is hij ervandoor gegaan. We heeft geen vaste woonplek,want ook de belastingen is op zoek naar hem


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES