Surinaamse ex-rebellen houden het op bekvechten

15

PARAMARIBO, 12 okt – “We gaan vechten, bekvechten, om wat beloofd is in het Vredesakkoord uitgevoerd te krijgen.” Dit zegt Thomas Sabajo, ex-leider van de Inheemse rebellengroep Tucayana Amazones. Evenals de voormalige leden van het Jungle Commando, weigert hij te accepteren dat het akkoord uit 1992 tot dode letter verwordt.

Voorzieningen als werkgelegenheid, scholing en huisvesting moeten alsnog worden verstrekt. Bovenal moeten de grondenrechten van het binnenland geregeld worden. Niet dat het weer met wapens zal worden afgedwongen zoals in de jaren tachtig. “We leven nu in een andere tijd, waarin strijden met wapens achterhaald is. Die strijd moet om de tafel gevoerd worden”, zegt Thomas Sabajo tegenover de Times of Suriname.

Deze opstelling staat lijnrecht op die van de ex-leden van het Jungle Commando. Weliswaar zijn die even strijdlustig. Maar dan wel met wapens. “Als dat moet”, zegt Leo Wanabo. Hij wil de regering een week de tijd gunnen om ten minste een aanvang te maken met de uitvoering. “Daarna gaan dingen ontploffen en kogels vliegen. Als ze ons niet helpen, hebben jullie in Paramaribo geen stroom.”

In de jaren tachtig is het onderbreken van de stroomvoorziening een beproefde methode gebleken. Vaker werden kabelmasten opgeblazen langs de weg vanuit de Afobakka-waterkrachtcentrale. Intussen is een petitie ingediend bij parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Hij vindt dat er werk aan de winkel is voor voormalig Jungle Commando-leider Ronny Brunswijk, die nu parlementariër is.


15 REACTIES

 1. Goh, ik dacht een primeur te hebben van mijn kaabels in Suriname, en zie daar het nieuws komt toch binnen.
  De chaffeur van de Nederlandse ambassadeur is ook opgepakt wegens drugssmokkel, kijken of dat morgen ook waterkant bereikt.
  Ha.ha.ha zo zie je maar, binnenkort ook de arrestatie nog meer.


  Maak melding

 2. Waarom wordt er geen druk op redimusu-drugsbaron Brunswijk uitgeoefend om de ellende waarin hij de Auccaners heeft gestrot minstens enigzins te compenseren met zijn drugs- kroeka-gelden.


  Maak melding

 3. ik geef jullie groot gelijk jongens , nu dat jullie ze geholpen hebben ,hebben ze jullie niet meer nodig . ze spekken hun zakken vet deze regering zit al een tijd en had tijd genoeg om jullie zakken te regelen Shiet ze weg en kondig nieuwe verkiezingen aan, want op steun van het sur volk uit paramaribo hoeven jullie te wachten , die zijn te laf


  Maak melding

 4. Halloo,,,
  Dierect de kop indrukken regering van SURINAME. laat geen dreigende talen toe….zo van, kogels gaan vallen,, jullie gaan zien wat er gaat gebeuren,,,Wat is dat,,,
  sluit die ka djoeka op,, die obgeschoolde krachten,,


  Maak melding

 5. Niet door kracht noch geweld maar door de Geest van God zegt de bijbel.Suriname,het is nu de tijd,dat wij God gaan dienen.Dat wij moeten geloven dat Jezus Christus,de Zoon van God is,en wie in Hem geloof zal behouden worden.Hij is voor ons gekomen om leven en overvloed te geven.God heeft Suriname uitverkoren,let op al die ertsen:goud,olie,bauxiet,diamant etcetra ecetra.Zonder deze God te dienen zullen wij nooit met deze rijkdommen kunnen omgaan.Wijsheid en inzicht hebben wij van HEM nodig hebben.Anders blijven wij in een chaotische circulerend toestand leven.Leven zonder vrede,zonder blijschap en zonder elkander lief te kunnen hebben.Zonder die GOD zulllen wij, Surinamers elkander vereten en verbijten.Laat de macht van hebzucht en eerzucht en de ego niet heersen in het leven van ons,anders wordt onze mooie Suriname een Sahara.Nogmaals niet door kracht noch geweld.


  Maak melding

 6. zo zo dan weet je met wie je te doen hebt, toekomstige politie agenten die als ze hun zin niet krijgen gaan dreigen met kogels.
  Hoe moet je ze handhaven?Dmv chantage, het land gijzelen willen deze lieden een baan krijgen?OK klinkt als of ik over de vakbond praat.In ieder geval
  Front had die belofte nooit moeten doen.


  Maak melding

 7. Heren, heren, even rustig, we laten
  ons door niets en niemand bedreigen!
  Dat zal lekker worden zeg!

  Ik geef toe dat er zicht op een toekomst
  voor een ieder in het land moet zijn.
  Dat de Indianen recht hebben op een behoorlijk stuk grond, maar toch
  niet het hele achterland!?
  Dat de import volkeren ook recht hebben op een stukje grond, maar wederom
  toch niet het hele achterland!?
  Maar diegenen die ons gaan bedreigen verspelen voor wat mij betreft alle aanspraak
  op een redelijke behandeling.


  Maak melding

 8. Somo: Ronny.B zal dan gek zijn,om werk aan de winkel te willen voor dit kabinet.In de jaren rond’86 hebben jij en kornuiten hem in de maling genomen en hem aangezet tot gruweldaden.
  “Nu mag je hem sturen dan krijgt hij zijn aandeel contant”.
  Dit alles heb jij en vriend Tjonge (Datsun )
  het meest veroorzaakt.
  Nu 2006 zijn de ogen open men slaapt niet meer.
  “Dus stuur hem niet nog een keer om dom te doen of zijn makkers weer op een dwaal spoor te brengen, “doe maar”.
  Jullie weten best waarmee jullie al de tijd bezig zijn geweest.
  Dus probeer nu op eieren te lopen.
  Su. heeft meer problemen dan je denkt maar als jullie blind zijn,blijft een ding over “voelen”.

  Perro v/d Speurhondenclub


  Maak melding

 9. paramaribo is en blijft het hoofdbestuur en de hoofdstad van sur . en natuurlijk hebben we allemaal recht op een fatsoenlijk bestaan maar als groepen boslandbewoners die er mede de oorzaak van zijn dat justitie zijn handen vol heeft aan het opsporen van criminelen die veelal uit hun gebieden komen en vervolgens bedreigen paramaribo het leven zuur te zullen maken dan is het land op z’n kop. daarom moet die hele bende die nu aan de macht is moet schoon geveegd worden


  Maak melding

 10. degenen die racistisch zijn moeten niet reageren. De regering sluit maar overeenkomsten maar komt ze nooit na.
  Al was ik het ook zou ik druk uitoefenen, daarvan houdt men. Maar alstublieft niet die dam geen vernielingen aanbrengen want dat kost ons allemaal veel
  En Ello jij bent die …………, jo racistische kip

  Tot zo ver


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.