vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEerste offshore olieboringen Suriname in 2007

Eerste offshore olieboringen Suriname in 2007

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 okt – In 2007 zullen voor het eerst in Suriname’s geschiedenis aardgas- en olieboringen plaatsvinden buiten de kust. Dit meldt Repsol YPF. De Spaanse energiegigant heeft genoeg aanwijzingen voor verder onderzoek na de eerste exploratieronde. Aardolie is er sowieso.

De kunst is voldoende hoeveelheden vast te stellen voor grootschalige investeringen. Er zal geboord worden in het geëxploreerde Block 30. Volgens Israel Hernandez, project drilling manager van Repsol, kan het nog best minstens vier jaar duren voordat een definitief besluit valt. Als er voldoende voorraden liggen, mogen investeringen worden verwacht van zeker één miljard dollar.

Nu al zal minstens honderd miljoen dollar worden gestopt in de twee voorgenomen boringen. Het in diepteboringen gespecialiseerde Trans Ocean is ingehuurd. Die zet het boorplatform Sovereign Exporer in. Er zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van lokale diensten. “Het ligt aan het bedrijfsleven om in te spelen, alleen wat niet hier is, zal uit het buitenland gehaald worden”, zegt Israel Hernandez.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

17 REACTIES
  1. Leuk, dat repsol dat zo makkelijk kan stellen, moet je hun verbazing voorstellen wanneer de zaak naar de assemblee moet voor de goed keuring.de government take zal de nekslag worden.


    Maak melding
  2. ik heb het contract gelezen, dat de surinaamse overheid met Repsol heeft gesloten. In dit contract wordt de volgende verdeelsleutel van de olie een aardgas opbrengsten gehanteerd: 90% voor Repsol en 10% voor Suriname. Chinese maatschappijen boden een veel lucratiever contract aan, maar hebben het onderspit gedolven tegen de gigantische Westerse chantage. Ik ben beslist niet blij met bovengenoemde boringen door Repsol in de Surinaamse wateren.


    Maak melding
  3. 90/10% voor Su. 10%..Als het klopt dan mag Vtje en club afgeschoten worden”DIRECT” men mag niet zo dom zijn. schiet ze af.domme jongens…….DOM…..SCHIET voor het te laat is!!!!!!!!!!


    Maak melding
  4. Mr. Zuidoost,

    Jij hebt geen moer gelezen.Dit kan gewoon nietwaar zijn wat jij zegt.Bovendien als het waar is wat jij beweert,kunnen de 650.000 Surinamers nog als prinsen en princessen leven van die 10%.Het is erg gemakkelijk om van uit Nederland op alles commentaar te leveren wat Surinamers op eigen kracht voor elkaar ktijgen.De laatste 20 jaar heeft Suriname zich perfect ontwikkeld,hetzij met vallen en opstaan.Voor die zelfde 10% kies je straks toch voor Suriname,maar dan ben je misschien niet meer welkom,uitkeringstrekker die je bent!


    Maak melding
  5. Mr Zuidoost,
    Zouden wij de bron hiervan mogen weten, of ook kennis mogen nemen van dit kontrakt, want als dit klopt moeten ze de gehele NPS en VHP top ophangen (op een rij) op het onafhankelijkheidsplein.


    Maak melding
  6. Weer uitverkoop door deze ezels.
    De surinaamse leiders zijn min of meer RAWEN
    nakomelingen. Alleen maar ellende.

    Het is een stukje nietsnut van de ergste soort.


    Maak melding
  7. Soms lijken het wel kippen zonder kop.
    Afspraken ten aanzien van olie boringen zijn niet gemaakt met de Surinaamse overheid, maar direct met staatsolie. De ene keer staatsolie roemen om hetgeen is bereikt, en het andere moment al gelijk weer bereid zijn om zonder enig bewijs corruptie en domheid te kraaien.
    Overigens zijn olie exploraties in zee erg duur, los van te plegen voorinvesteringen. Als je ten aanzien van bruto marges een flink percentage (10% omzet???) als royalty mag opstrijken zonder zelf geinvesteerd te hebben, dan heb je het naar mijn bescheiden mening niet slecht gedaan.
    Ga er in ieder geval vanuit dat staatsolie van wanten weet en dat royalties e.d. aardig zijn uitgekristaliseerd in de olie wereld.
    Mijn advies. Spring niet gelijk op de kast, maar overdenk zaken eerst logisch.


    Maak melding
  8. De Surinaamse regering is nog altijd voor 100% de enige aandeelhouder van Staatsolie Suriname NV, en dus verantwoordelijk voor alles wat dit bedrijf doet.
    Staatsolie zal voor elke grote beslissing, buitenlandse deal, etc. etc. altijd toestemming aan de regering c.q. Min van NH moeten vragen en nimmer op eigen houtje z’n gang mogen gaan.
    Als het waar is dat deze Repsol deal ook zo waardeloos is als de Cambior deal, dan moet het Parlement de Min van NH op het matje roepen om dit allemaal te verduidelijken.
    De overheid c.q. regering is dus wel degelijk verantwoordelijk en aansprakelijk voor deze Repsol deal.
    Het kostenaspect zoals de vorige poster aanhaalt is in dit geval niet ter zake doende.
    Ondernemen is risico nemen, en elke belanghebbende zal voor zichzelf het onderste uit de kan moeten halen. Waarom moet Suriname maar 10% toucheren als blijkt dat er heel veel olie in ons territoriaal gebied voorkomt ??? Let wel: het is onze olie en wie niet met onze voorwaarden kan leven moet opzouten. Laat de olie anders maar rustig liggen voor onze achter, achter kleinkinderen.

    Hebben we nog steeds geen lering getrokken uit de Cambior nachtmerrie !
    Het lijkt alsof sommigen eerder de multinationals in bescherming nemen dan hun eigen moederland.


    Maak melding
  9. dat is nog niks, zo zijn er afspraken gemaakt, dat respol eerst zijn kosten moet terugverdienen, dat zij miljarden, die door de regering niet gecontroleerd kan worden, dus respol bepaal zelf hoeveel miljarden het gaat worden, dus de eerste 20 jaren krijgt sur niks.
    slim die sur regering, of hebben ze poep in hun hoofd.
    al de kosten die gemaakt worden door respol, word uit het winst dat sur zou krijgen afgetrokken, dus sur krijg na 20 jaar zijn winst misschien, dan zij die gasten allang vertrokken.
    alleen domme mensen kunnen zo iets doen


    Maak melding
  10. Ik probeer mijn mond altijd dicht te houden over zaken waar ik geen verstand van heb.
    Dit voorkomt dat ik mischien domme dingen ga roepen en mijn mening op niets is gebasseert.

    Ik hoop dat sommige mensen dit in het vervolg ook willen doen.
    Vind het trouwens wel knap dat zo een niets betekende socialie dienst strekken dat rapport mocht lezen? knap hoor!


    Maak melding
  11. Ongelooflijk hoeveel van jullie nonsens zitten uit te kraaien. Doe toch iets nuttigs dan alleen maar klagen en afbreken. Niemand behalve de Staatsolie top kent het contract met Repsol. De regering heeft niets te maken gehad met de onderhandelingen en gelukkig ook (zie Cambior, Bruynzeel, etc.). Staatsolie heeft bewezen managers van wereld formaat die een bedrijf in ongelooflijke korte tijd hebben geleid tot het grootste bedrijf in Suriname. Als de verdeel sleutel werkelijk 10% is kan ik je verzekeren dat het ten minste normaal is. Staatsolie of Suriname zou deze investering (lees miljarden) nooit zelfs aankunnen. De 90% is ook geen netto winst, maar daar moeten de hoge exploitatie kosten nog van af, terwijl ’t land 10% Royalties zonder iets te doen krijgt. Daarnaast krijg je een hele nieuwe industrie en werkgelegenheid om dit alles te steunen. De 10% alleen zou Suriname kunnen omtoveren tot de Surinaamse Dubai.


    Maak melding
  12. Fleur,
    Het volgende ondersteund mijn stellingname (kippen zonder kop):

    RAAMOVEREENKOMST GETEKEND MET REPSOL
    De ondertekening van een raamovereenkomst tussen Staatsolie en de Spaanse oliemaatschappij Repsol op 16 december 2003, legt een goede basis voor de verdere exploratie van het Surinaams zeegebied.

    In deze overeenkomst ( Heads of Agreement ) zijn de hoofdpunten aangegeven op basis waarvan verdere onderhandelingen zullen worden gevoerd om te geraken tot een exploratie- en productiedelingscontract voor een blok in het Surinaams zeegebied.

    De ondertekening van de Heads of Agreement gebeurde door algemeen directeur Eddie Jharap en Carlos Jimenez, vertegenwoordiger voor Repsol YPF. Jimenez stond aan het hoofd van een delegatie van Repsol die van 15-20 december in Suriname vertoefde. De afvaardiging bracht op 16 december een kennismakingsbezoek aan minster Franco Demon van Natuurlijke Hulpbronnen. Staatsolie beschouwt de ondertekening van de raamovereenkomst als een belangrijke mijlpaal in haar streven het aardolie-onderzoek in het zeegebied opnieuw op gang te brengen.


    Maak melding
  13. Opmerkzaam,
    Stel jij bent in het bezit van een goudstaaf ter waarde van USD. 20,000.–, echter bezit jij niet de kanalen om deze goudstaaf te gelde te maken, en dan kom ik opduiken.
    Ik vertel jou dat ik je uit de brand kan helpen en bied jou USD. 1000.– aan voor dit edelmetaal. Zal je hiermee akkoord gaan ?
    Zal je zeggen ‘liever iets dan niets’ ?
    Indien je zo denkt zou ik heel graag kennis met jou willen maken, want dan ben je een ‘easy target’.

    Voor jou info Franco Demon was/is de meest waardeloze minister die Suriname ooit heeft gehad. Hij heeft nl ook aan de wieg gestaan van de Cambior deal, en is deze deal altijd met hand en tand blijven verdedigen.
    Nogmaals: als men geen raad weet met de olie, laat deze aub maar in de grond liggen voor de generatie Surinamers die veel slimmer zullen zijn dan de huidige kereltjes die denken dat zij ’top onderhandelaars’ zijn.


    Maak melding
  14. Fleur, opmerkzaam moet je van tijd tot tijd met rust laten. Hij heeft het moeilijk om concreet te zijn. Dan zie je dat hij door blijft pennen(toetsen bord gebruiken)Maar al bij al hij/zij mag er zijn, maar moet opletten om niet te hard te gaan lopen.

    10% voor Su,waarvan,hoelang,daarna.
    90/10% verhouding ziet er behoorlijk slecht uit.


    Maak melding
  15. Fleur,
    Zo gesteld ben ik het uiteraard roerend met je eens.
    Maar de ene situatie is de andere niet.
    Voor wat betreft Staatsolie heeft de directeur conform statuten volledige handelingsbevoegdheid ten aanzien van het aangaan van samenwerkingsverbanden met betrekking tot olie en gas op het Surinaamse grondgebied.
    Het refereren naar ministers is in deze dus helemaal niet ter zake doende.
    Staatsolie heeft tevens in het verleden (periode Wijdenbosch) bewezen zich niet te lenen voor overheidsbemoeienissen. Dit in tegenstelling tot de meeste andere parastatale bedrijven.
    De 10% commissie overigens die steeds wordt genoemd is een eigen leven gaan leiden, maar is volkomen uit de lucht gegrepen.

    Zelf ben ik ervan overtuigd dat staatsolie met het gevoerde beleid een enorme groei te wachten staat, en uiteindelijk een belangrijke aanwakkeraar van de Surinaamse economie zal blijken te zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES