Vakbonden eisen ‘herstel’ Surinaams arbeidsrecht

3

PARAMARIBO, 11 okt – Het Surinaamse arbeidsrecht moet in ere hersteld worden. Dit stellen acht vakbonden naar aanleiding van een rechterlijk vonnis. Het vonnis zou wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben voor de verhoudingen tussen werknemers en hun bazen. De kans op willekeur door managers is groter dan ooit.

Arbeiders kunnen bij het minste en geringste ontslagen worden. Het beroep op de Arbeidsinspectie als instantie voor het beoordelen van ontslagen, is zo goed als weg komen te vallen. Als grote boosdoener wordt het vonnis aangemerkt. Het besluit van de Arbeidsinspectie om het ontslag af te wijzen van ruim tachtig werknemers bij Bakkerij Fernades, is door de rechter nietig verklaard.

“Arbeiders kunnen nu nergens meer heen als de werkgever ze niet meer lust”, zegt voorzitter Lloyd Read, van de Staatsolie Werknemersorganisatie Suriname. Hij is één van de initiatiefnemers van de toevallige coalitie. De Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, moet blijven. Dit moet bereikt worden via onder meer lobbywerk bij werkgeversorganisaties en de overheid.


3 REACTIES

 1. Niet verstandig te om te lopen praten.
  Verjaag die gasten. Verjaag ze nu.. Su.heeft het moelijk met deze gasten.
  Het lijkt erop dat wij,met zware rovers hebben te doen,die hun slag willen slaan en dan vluchten.Kijken jullie uit!! Nogmaals burgers kijk uit.!!


  Maak melding

 2. En waarom zou de werknemer ze niet meer lusten?
  Wat is daarop u antwoord mijne heren vakbondleiders.
  heeft staatsolie in de afgelopen periode naar willekeur mensen ontslagen, of heeft staatsolie reden genoeg om een paar van de arbeiders te ontslaan en heeft staatsolie uit vrees voor de bond dat niet gedaan.Probeert Read te voorkomen dat er uiteindelijk wat ontslagen vallen bij staatsolie?

  dit vonnis gaat maken dat mensen weer zullen werken. werken uit vrees voor ontslag.Je word betaalt om een job te doen ,doe het dan. Zo lang je je werk doet zal de baas je altijd lusten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.