Consumentenbond Suriname wil verlaging prijzen

4

PARAMARIBO, 8 okt – De prijzen van goederen en diensten moeten onmiddellijk omlaag, nu de regering een verlaging heeft aangekondigd van de brandstofprijs. Dit stelt de Consumentenbond. Gebeurt dit niet, dan mogen regering en bedrijfsleven rekenen op ‘prikacties’. Als de regering meent dat de prijzen niet direct omlaag kunnen, si dat voor eigen rekening.

De Consumentenbond heeft een andere kijk op zaken. Het bedrijfsleven hoeft maar te vermoeden dat de brandstof omhoog gaat en de consumentenprijzen worden omhoog gejaagd. Het moet dus logisch zijn, dat bij tegenovergestelde ontwikkeling, het tegenovergestelde gebeurt. Van de Consumentenbond mag de regering desnoods ingrijpen. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden”, zegt voorzitter Rudi Balker tegenover de Times of Suriname.

Het is een kwestie van principe. Als de vervangingswaarde omhoog gaat bij een hogere brandstofprijs, moet het andersom de andere richting op. Balker is het dan ook oneens met minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Die vindt dat niet meteen op prijsverlagingen moet worden gerekend. De Consumentenbond zal metingen verrichten bij handelszaken. Als de resultaten tegenvallen, volgt actie.


4 REACTIES

 1. Een belangrijke oorzaak voor de betrekkelijke hoge prijzen is het grote aantal winkels, vooral in Paramaribo. Op sommige hoeken staan er zelfs vier winkels. Suriname is overbewinkeld. Dat leidt tot veel te geringe omzet. Hierdoor moet de winkelier zijn marges opvoeren wil hij kunnen overleven. Dat betekent hogere prijzen. In de detailhandel geldtover het algemeen: geringe omzet hoge prijzen en hoge omzet lage prijzen. In Suriname heeft concurrentie in de detailhandel dus een omgekeerd effect. Het wordt tijd dat de overheid ordenend optreedt in de detailhandelssecort.


  Maak melding

 2. Maripa, dat is een zeer interessante economische theorie.
  Te bedenken dat ik altijd heb geleerd dat bij toenemend aanbod en gelijke vraag de prijzen zouden moeten dalen. Schijnt voor een normale markt te werken. Kijk maar naar de prijzen als er veel groente op de markt wordt aangeboden. Concurrentie zou tot prijsdaling moeten leiden.
  De detaillisten waar je het over hebt hebben waarschijnlijk geen enkele invloed op de prijzen ze krijgen hun spullen allemaal van de zelfde groothandelaars. Let maar op dan zul je zien dat ze allemaal dezelfde producten verkopen tegen min of meer dezelfde (door de groothandel opgelegde) prijzen. Van echte concurrentie is er op dat niveua dus eigenlijk geen sprake. Zou de detailist zijn prijzen verlagen, dan zal hij binnen de kortste keren de tent kunnen sluiten. En dat gebeurt ook regelmatig.

  Deze hele ophef van de consumentenbond zal ook wel overwaaien. Ze mogen een keer bij de minister op bezoek, fotootje in de krant en dat was het.
  Zou ook niet weten wat voor prikacties ze zouden moeten voeren. De winkels boycotten? hongerstaking? Get real. De prijzen lijken hoog omdat de inkomens laag zijn. Daarom hebben de mensen in Su ook een hekel aan de mensen die even uit Ned komen. Met een ned. inkomen lijken de prijzen juist laag. Dat steekt, dat doet pijn als je de hele dag moet ploeteren voor een paar SRD’s.
  Enzovoorts, enzovoorts.


  Maak melding

 3. De zgn consumentenbond van meneer Rudi Balker is een grote luchtbel. Veel bla bla maar ze bereiken niets. Ze hebben geen leden. Balker moet een keer ophouden met deze “one man show”. Meneer Balker is gewoon publiciteitsgeil.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.