zaterdag, april 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameVerkiezingen in Suriname schending grondwet

Verkiezingen in Suriname schending grondwet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 okt – De verkiezingen die vanaf 1987 gehouden zijn, houden een schending in van de grondwet. Dit stelt het Centraal Hoofdstembureau, CHS. Het betreft het bepalen van de samenstelling van het kiezerskorps aan de hand van de minimumleeftijd.

Volgens de grondwet is elke Surinamer kiesgerechtigd, die de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt. De Kiesregeling stelt iets anders. Tot kiesgerechtigden worden gerekend degenen die op de vijfentwintigste dag voor de dag der kandidaatstelling de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt. Procederen gaat niet meer, daar de uitslag van al de verkiezingen reeds lang bindend is verklaard.

“Maar het verbaast me dat politieke partijen er niets over hebben gezegd”, zegt CHS-voorzitter Lothar Boksteen tegenover de Ware bTijd. Intussen is de regering op de hoogte gesteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken komt met een commissie, die voorstellen moet bedenken voor aanpassing van de wet. Volgens Boksteen zou de status quo problemen kunnen opleveren bij de komende verkiezingen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. ” De Kiesregeling stelt iets anders. Tot kiesgerechtigden worden gerekend degenen die op de vijfentwintigste dag voor de dag der kandidaatstelling de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt.”

  De vraag die nu bij me opkomt is: Was er een kandidaat op wie dit van toepassing was?

  Waarschijnlijk niet, dus zou procederen een puur formele kwestie zijn geweest.

  Uiteraard moet die regeling nu wel in lijn worden gebracht met de grondwet. De grondwet staat immers overal boven. Maar het zal me niet verbazen als een genie als Vene het omgekeerde wil. Namelijk de grondwet aanpassen aan de kiesregeling.


  Maak melding
 2. De grondwet staat boven alle wetten en wettelijke regelingen van lagere orde. Zo ook de kiesregeling.
  Lothar Boksteen maakt de fout door te redeneren dat de grondwet is geschonden, maar dit is niet waar. De huidige kiesregeling deugt niet en deze zou terecht moeten worden gewijzigd.


  Maak melding
 3. wat een dom onderwerp weer..kunnen ze geen preoriteit geven aan de agendas van de ministers..iedere burger heeft recht op inzage van de agenda..er staan vast belanrijkere punten op die agendas..gebruik ze verdomme dan ook!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES