Home Onderwerpen Economie Suriname krijgt niets uit ‘aandelenruil’ Cambior

Suriname krijgt niets uit ‘aandelenruil’ Cambior

19

PARAMARIBO, 6 okt – Suriname hoeft niets te verwachten van de overname van Cambior. Dit zegt Réjean Gourde, president Guyana Shield Operations van Cambior. Weliswaar wordt erkend dat de Surinaamse mijn Gross Rosebel wezenlijk heeft bijgedragen aan de deal van ruim één miljard dollar.

Maar van een geldtransactie is geen sprake als IAMGOLD straks overneemt. Er zullen aandelen worden geruild en Cambior houdt op te bestaan. Als de aandeelhouders binnenkort goedkeuring geven, is het zover. Rosebel blijft Rosebel, meer waarde op de markt is uitgesloten. “Het is business as usual”, zegt Gourde, die Suriname heeft bezocht in verband met de overname.

Ook heeft hij gesprekken gevoerd met Surinaamse autoriteiten over de toekomstige operaties. De overheid kan hooguit aanspraak maken op royalties en belasting. Volgens Gourde kunnen die nu niet betaald worden. De regering eist dat eerder wordt betaald dan contractueel is overeengekomen. Dat moet kunnen nu de wereldmarktprijs voor goud almaar stijgt. Gourde spreekt van een interpretatieverschil.

19 REACTIES

 1. ehhhhhhhh man

  die mannen komen tof doen in mijn land, maar ja jullie zijn zo dom geweest om ze hun gang te laten gaan toch… nu moet je het maar doen met je royalties en so called belasting. wat geen moer is. in tegenstelling wat zij wegdragen…
  but then again… het zijn alleen maar zakkenvullers in de regering….

 2. Maar gyuana maakt wel ,daarom is hij hier. die had wel een goede deal.

  als de regring ze de 2 mijnen te sarakreek toch geef, dan zoeken ze het zelf. Ga met een ander bewdrijf in zee te sarakreek.
  Mensen ik waarschuw jullie , die toekomstige operaties hebben te maken met sarakreek. no meki den mang dis ser a kondre!!!!

 3. heel slecht voor de economie van sur. bodem schatten worden voor niets weggegeven en hoe staat het met de bodem? zwaar vervuild en wie zit er straks mee, onze nakomelingen, die worden de dupe van dit alles.

 4. Gelijk heeft hij.Je moet gewoon goed onderhandelen.En kantoor Lim a Po is zeker geen partij voor de multinationals.Je moet daarvoor uit ander hout gesneden zijn.Cambior heeft destijds aangeboden aandelen te nemen maar politici in Sur kennen dat niet.ze kennen alleen contant omdat het een stelletje idioten zijn die heel gewichtig in Sur lopen te doen terwijl ze in het buitenland niks voorstellen.

 5. laat die gourde ophoepelen om te zeggen dat sur niets krijgt.ik vraag mij af wat de zogenaamde minister ervan zeggen.of zijn jullie bang.in je eigenland hebben jullie niets te vertellen.shame on you

 6. ai ai na cre iem cre now
  om te zien wat er van is geworden en dan wille ze meer gebieden krijgen
  regering wikie a no latie ete
  schop ze eruit en neem het heft in eigen handen en dahet kan bewijst staatsolie dat

 7. Dit wordt een “pump and dump” scheme genoemd.
  kopen – omhoog praten (pump) – verkopen (dump).
  Zullen de verantwoorderlijke ministers alvast beginnen panikeren?Antwoord is nee !!!!Ze zijn medeschuldig en gebrek aan visie.
  De nieuwste spotjes van Front beweren zelfs dat Suriname de 17e rijkste land is en de bauxietvoorraden in West-Suriname zijn goed voor zeker veertig jaar exploitatie terwijl het bauxiet voorraad van de afgelopen 60 jaar maar twee bruggen zijn gebouwd en je uit de financiele warboel kan helpen. Zo vriendelijk!misleidend!!!zijn ze ze.
  De brede keuze aan hebzuchtmogelijkheden is hét symptoom van de door de Mammon verziekte leiders.

 8. Gambior e tek sranang worrong brong froitie.
  Dit kan alleen in suriname. In een ander land hadden de machthebbers gezegd; “gambior dit gebeurt of je rot maar op”. Tja de pijnlijke gevolgen van steekpenningen hé

 9. Geachte redactie,

  Natuurlijk is het een interpretatie verschil,
  als de regering een nieuwe eis op tafel gaat leggen, dan eerder is afgesproken. Dit opgrond van voor de regering verassende nieuwe ontwikkelingen op de wereldmarkt.

  Ondernemen is vooruit denken, geen ‘kepoti mentaliteit.’Want nu zegt de regering infeite van; ‘sorry maar eh…kunnen jullie ons eh…wat toeschuiven? We hadden ons effe eh…verkeken op eh…die deal. Please, toe maar toch jongens, doe niet zo eh….gierig tegen ons’.

  Yere no, multinationals hebben daar gewoon lak aan. Kijk maar naar de Shell wat die geflikt hebben met die olieafvalstoffen in Nigeria. Die zijn gewoon bovengronds gedumpt in een afgelegen woonwijk. Kijk maar naar de Antillen, die ‘teermeer’ aldaar op het eiland. Zie recentelijk de Ivoorkust in West-Afrika, giftige stoffen ook gewoon in een woonwijk gedumpt, met enkele burgerdoden ten gevolge. Die kwestie loopt nu bij de VN.

  Maar hoe staat het met Suriname, t.a.v. de afvalstoffen uit de bauxietsector. Daar werden eerder ook twee medewerkers naar huis gestuurd toen zij de Surinaamse regering er op wilden attenderen toch. Nooit meer wat van die twee medewerkers gehoord, en de regering heeft zinsdien ook nooit meer een enkel geluid hierover laten horen.

  En die grenskwestie met Guyana waar de regering momenteel mee bezig is bijvoorbeeld, oh man, ik hou mijn hart vast. Ik bedoel, je gaat zo’n gewichtige zaak van nationaal belang toch niet stiekem uitbesteden aan een ‘vriendebureau’, zonder dat aan het parlement enig tussentijdse evaluatie wordt overhandigd? Niemand weet wat er gedaan, geregeld, afgesproken, enz. enz. wordt!! Niemand!! Zo ging het ook met dat West-Surinameplan, stront eigenwijs die gasten.

  Dus ’s morgens staan de Surinamers op en het blijkt dat zij op een kluitje moeten gaan wonen, omdat plotseling blijkt dat hun geliefd districkt al die tijd onterecht op de Surinaamse landkaart vermeld stond als te zijn Surinaams grondgebied.

  Dit alles omdat een regering er vanuit gaat dat zij de meerderheid heeft en dat zij democratisch gezien opgrond daarvan, de rest van het parlement niet bij de discussies hoeft te betrekken en voelt zich derhalve geroepen naar eigen “goed dunken” te handelen. Yu o si tori, nogmaals, ik hou mijn hart vast!.

  En waarom. Als ik de acties van deze regering over de afgelopen periode alleen, goed bekeken heb, dan vraag ik mij af als er, wat deze grenskwestie betreft, wel iets goeds uit hun hand zal komen. Spijt mij, maar ik heb daar heel weinig vertrouwen in.
  En ik heb het hier over zaken van nationaal belang, waarbij je een groot deel van de kiezers doodgewoon uitsluit. This guys are dangerious man,

  believe me!!

 10. ik zou zeggen laten we een binnenlandse oorlog beginnnen
  zullen we zien hoe snel Iam en cambiro vertrekken
  en dan is ons goud blijft ons goud voor de welvaart van onze kinderen ipv de verhoogde reeds bestaande welvaart van de canadeze kinderen
  het is tijd voor actie om deze uitbuiters en hun surinaamse fazallen te leren

 11. Buitenstaanders(lees investeerders) hebben de situatie in Suriname al lang door..‘Wat is er met ons gebeurd? Het lijkt erop dat we onze vrijheid hebben verpest, onze rechten misbruiken als een vrijbrief om onverantwoord te handelen!!!

 12. Lafu is geen lafu, 2 verschillende mensen.
  lafu het is niet netjes een ander persoons nickname te gebruiken. Lastig dat de webmaster 2 zelfde namen toelaat.Wel ik verander dan mijn naam maar.

 13. IAM GOLD koopt Cambior voor $1,2 miljard. Dank u Suriname!
  Geplaatst op Friday 22 September @ 11:19:41 GMT+1 door sraga

  Deze editie hadden wij willen toewijden aan de zeer onprofessionele liberalisatie van de telefoonmarkt.

  Wij zullen in de volgende editie aangeven waarom het Surinaamse volk benadeeld is door de zeer rommelige aanpak terwijl er wel een goede wet was gemaakt door de vorige TCT minister. Het wordt de hoogste tijd dat het beleid op het TCT ministerie wordt geprofessionaliseerd. Dit ministerie behoort tot een van de belangrijkste voor de toekomst van Suriname en moet aanzienlijk meer gaan verdienen. Hierover in de volgende editie meer. Afgelopen week werd de internationale kapitaalmarkt verrast door het nieuws dat het bedrijf IAMGOLD, Cambior heeft overgenomen d.m.v. een “equity swap” (aandelenruil).
  Suriname was door deze overname even wereld nieuws. Vandaar dat wij in deze editie er niet onderuitkomen om deze transactie te bespreken. Feit is dat wij als eerste vanaf het prille begin hadden geadviseerd om aandelen te nemen. Dit advies heeft men naast zich neergelegd met als consequentie dat wij nu slechts marginaal meedoen in de appreciatie van het bedrijf. Ons advies was gebaseerd op de bestaande mineralisatie data die destijds voorhanden was en een goudprijs bandbreedte van 300 tot 450 us-dollars. Wij waren dus niet aan het speculeren maar hebben op basis van feiten en kennis dit advies verstrekt. Want Volk van Suriname, Cambior is door Rosebel en de goudprijs ontwikkeling, van 60 mn us-dollars gestegen naar 1,2 miljard us-dollars. Dit is het bedrag dat Iamgold geboden heeft voor Cambior. Het is een echte schande voor de Republiek Suriname dat wij als land maar marginaal verdienen aan de mega marktwaarde stijging van Cambior. Zonder Suriname zou Cambior niet zo’n groot bedrijf zijn geworden. Deze transactie illustreert ook de super power van de internationale kapitaalmarkt. Het is essentieel dat wij wakker worden en de waarde van onze natuurlijke hulpbronnen professioneler moeten gaan begrijpen en managen.
  In deze editie een nadere analyse.

  Iamgold.
  Iamgold is eveneens een Canadees goudbedrijf dat kort voor de overname van Cambior een marktwaarde had van 1,8 miljard C$(1,57 miljard Us-dollars). Het bedrijf heeft haar hoofd notering aan de beurs van Toronto (tickersymbol IMG)met isin CA4509131088 en common code 0011515703. IAMGOLD heeft 175,8 miljoen uitstaande aandelen met een slot koers van 10,06 C$ afgelopen vrijdag. Iamgold kan gekwalificeerd worden als een middelgroot goudbedrijf. Het bedrijf heeft eveneens een notering aan de New York Stock Exchange met tickersymbol IAG , de Australische aandelenmarkt met tickersymbol IGD en de Botswana Stock Exchange met ticker IAMGOLD.
  Het bedrijf heeft operaties in Afrika en Zuid-Amerika. Iamgold heeft vijf belangrijke goudmijnen. Het bedrijf heeft een 100% belang in de Mupane goudmijn van Botswana. Een 38% belang in de Sadiola en 40% belang in de Yatela goudmijnen te Mali. Een belang van 18.9% in de Tarkwa en Damang goudmijnen in Ghana. Veelbelovende IAMGOLD projecten zijn o.a. de Quimsacocha mijn in Ecuador die de potentie heeft om geclassificeerd te worden als een “world class mine”.
  Daarnaast is het bedrijf bezig met exploratieactiviteiten in Brazilië, Argentinië en Tanzania.
  Het bedrijf is solide gefinancierd met een lage schuldratio waarbij de “total debt to equity ratio” rond de 8% ligt.
  Iamgold had in 1998 nog een bescheiden omzet van 20 miljoen us-dollars. Dit bedrag steeg geleidelijk naar 130 miljoen us-dollars. Iamgold zal dit jaar naar alle waarschijnlijk 480,000 ounces goud produceren. Cambior produceerde vorig jaar door het Surinaamse Rosebel maar liefst 638,400 ounces goud!

  De transactie
  Wij verzoeken u dit gedeelte van de tekst met verhoogde aandacht te lezen. Immers toen wij op diverse podia in Suriname bekend maakten dat Cambior vorig jaar een marktwaarde had van 800 miljoen us-dollars werd dit cijfer met veel ongeloof bekeken. Wij hebben vaker geconstateerd dat wannneer onze critici bepaalde zaken niet begrijpen, zij snel neigen naar emotionele argumenten en zich verschuilen achter de bewering “dat de Surinaamse realiteit anders in elkaar zit” etc. Volk van Suriname: Cambior is nu overgenomen voor 1,2 miljard us-dollars, voornamelijk als gevolg van het Surinaamse Rosebel goud! Dit is geen sprookje maar harde realiteit en ook de SURINAAMSE REALITEIT. Dat Cambior zelfs energiesubsidies heeft gekregen is bijna diefstal ten koste van het hosselende Surinaamse volk. Om te huilen.
  IAMGOLD betaalt voor de overname van Cambior 0,42 aandelen IAMGOLD. Dus uitgaande van de beurskoers van Iamgold op 13 September 2006 is de overname prijs van Cambior 4,83 C$ per aandeel. Cambior had op 12 september een marktwaarde van 900 miljoen us-dollars. Iamgold betaalde een overname premie van 31% hetgeen correspondeert met een overnamepremie van ongeveer 279 miljoen us-dollars. Dit brengt de totale take out waarde van Cambior op bijna 1,2 miljard. DOOR DEZE OVERNAME STAAT KEIHARD VAST DAT CAMBIOR DOOR ONS ROSEBEL 1,2 MILJARD US-DOLLARS WAARD IS. Volk van Suriname, dit bedrag is gelijk aan het officiele b.b.p van Suriname! Terwijl onze politici gewichtig doen in het parlement en allerlei moppen tappen maken een paar verdwaalde Canadezen een company ter waarde van ons officiele b.b.p.!
  Door deze overname zal IAMGOLD een goud bedrijf worden met een 1,1 miljoen ounces productie. De geschatte reserves bedragen bijna 10 miljoen ounces. Een cash en goudvoorraad van 210 miljoen us-dollars met vrijwel geen schuld. Al dit moois resulteert in een totale marktwaarde van 3 miljard us-dollars voor IAMGOLD.
  Maar de hoofdvraag is wat hebben wij Surinamers hieraan verdiend?

  Wat heeft Suriname verdiend?
  Eigenlijk zouden wij als volk collectief moeten huilen. Wij hebben uiteindelijk ons gelijk gehaald maar daar gaat het niet om. Surinaams goud heeft er voor zorggedragen dat een bijna bankroete onderneming, dat was Cambior anno 1999, nu voor 1,2 miljard us-dollars is opgekocht. Het Surinaamse volk heeft maar wat kettinkjes en kraaltjes gekregen.Waarom is dit kunnen gebeuren? Door gebrek aan kennis van de corporate finance en de internationale kapitaalmarkt bij de key decisions makers. Echter, de fundamentele oorzaak is uiteindelijk terug te voeren tot een overhaaste onafhankelijkheid van Suriname. Suriname heeft tot vandaag nimmer een serieuze lange termijn visie kunnen ontwikkelen om ons nationale inkomen consequent te verhogen. Het is nu allemaal gericht op hap-snap beleid. Vanaf de onafhankelijkheid zijn wij eigenlijk een bedelnatie geworden. Onze kritiek betreft dus niet alleen de huidige regering maar ook de oppositie want toen was er een financiele puinhoop. Deze partijen hebben immers ook de kans gehad om orde op zaken te stellen. Het hele regeer apparaat is in handen van beroepsambtenaren die niet verder kunnen kijken dan de korte termijn cash. Dus ongeacht wie regeert, de ambtelijke beleidsadviseurs hebben niet het vermogen om het beleid in de kern te innoveren. Hierdoor verkopen wij veel strategische bezittingen voor een appel en een ei, zonder de “economics” te begrijpen. Wij hebben diverse praktische beleidsmaatregelen aangegeven maar men wil niet innoveren en studeren. Zonder een fundamentele verandering –en dan bedoelen wij echt een fundamentele verandering- zullen wij een klassieke grondstoffen leverancier blijven.
  De fundamentele verandering moet bottom up worden doorgevoerd. Ons onderwijs systeem moet meer worden gericht op het opleiden van kader dat de potentie heeft zaken in diverse sectoren van de economie zelf ter hand te nemen of met buitenlandse partners, maar op een andere basis dan de huidige deals. Het Surinaams volk had op 25 november 1975 de gezamelijke doelstelling moeten hebben gehad om na 25 jaar onafhankelijkheid de bauxietexploratie voor de meerderheid in Surinaamse handen te hebben en een listed company te hebben ter waarde van 3 a 4 miljard us-dollars(zie ons artikel ALCOS). Het opleiden van eigen kader en dit kader daadwerkelijk een kans geven om diverse sectoren winstgevend te exploiteren is niet geïnstitutionaliseerd. Helaas kiest men liever voor het benoemen van incompetente vriendjes die hele bedrijven in no time bankroet maken. De vele bankroete staatsbedrijven spreken voor zich.

  Conclusie voor Suriname
  Het lijkt erop alsof Suriname-zeker als het om commerciele deals gaat- steeds iets verkeerd doet. Gelukkig hebben wij in de oliesector Staatsolie, maar dat is de verdienste van het Staatsolie management en hun visie en doorzettingsvermogen. Staatsolie heeft zeer goed onderhandeld en heeft een van de hoogste “government takes” in de wereld kunnen onderhandelen voor het Surinaamse volk. Dus klaarblijkelijk kunnen sommige van onze mensen het wel zolang de politiek er maar van afblijft. Het is ironisch dat een zogenaamde nationalistische politicus- die thans in de oppositie zit- dit voor Suriname waardevolle bedrijf wilde verkopen. Weet u het nog?
  Zonder veranderingen in het beleidscentrum zal de uitverkoop blijven doorgaan. Eigenlijk wordt het tijd voor een hele nieuwe generatie politieke denkers. De huidige partijen zowel in regering als oppositie zijn teveel bezig met mickey mouse zaken terwijl een paar verdwaalde avontuurlijke Canadezen –in onze eigen achtertuin- een bedrijf scheppen ter waarde 1,2 miljard us-dollars, gelijk aan het gehele Surinaamse officiele b.b.p. dames en heren!! Het is om te huilen. Als wij niet gaan begrijpen wat de koers winst verhouding is van een sector en ons alleen blijven richten op cash flow inkomsten dan zullen wij arm blijven en niet meedoen. Er zijn hele dimensies in het onderhandelings en waarderingsproces van bedrijfssectoren die men gewoonweg niet begrijpt. Daarom doen wij een oproep aan alle studenten: lees ons boek, verdiept u zich in corporate finance, lees jaarverslagen van mining companies etc, probeer te begrijpen hoe rijk Suriname is. Een van de redenen waarom wij het boek geschreven hebben is om dit soort processen uit te leggen. In ons boek beschrijven wij hoe een Alcoa equity swap van 200 miljoen us-dollars , geïnitieerd in 1975, zou hebben geresulteerd in een vermogen van bijkans 4 miljard us-dollars voor Suriname. Volgens dezelfde strategie kon Suriname ook vanaf het begin een aandelenpakket in CAMBIOR nemen. Suriname kan eenvoudig 4 tot 5 bedrijven van het Cambior kaliber creëren. Maar wat doen wij nu? Wij laten het binnenland leeg roven door Brazilianen die met kwik ons milieu vervuilen. De kleinschalige locale goudwinning is ook geen goede oplossing. Het beleid zal naar een hoger strategisch denk en executie-nivo, d.w.z. het succesvol kunnen uitvoeren, gebracht moeten worden. Indien wij de andere sectoren net zoals de olie sector gaan managen dan kan Suriname conform ons Vision 2020 beleidsplan, daadwerkelijk een eerste wereldland worden. Via de oprichting van een strategische investeringsmaatschappij (het door ons voorgestelde SICS) kan de overheid strategisch participeren en meeliften wanneer price earnings ratios in een bepaalde sector omhoog schieten. Het is onvermijdelijk dat er daarna een verhevigde merger and acquisition activiteit zal ontstaan, zoals nu in de goud sector. Wij hebben uitgerekend dat Suriname een b.b.p. kan hebben van 7 a 10 miljard us-dollars. Maar dat gaat niet gebeuren met het uitgebluste leiderschap en de huidige politieke leiders in zowel regerings als oppositie kamp. Het gaat ook niet gebeuren door het vast geroeste top kader in ons land. Uiteraard zijn de hoofdschuldigen de onderhandelaars die een marginaal resultaat voor Suriname hebben binnengehaald.
  Wij hebben een geheel nieuwe generatie beleidsmakers nodig die de potentie van ons mooie land daadwerkelijk tot maximale ontplooiing kunnen brengen.
  Alleen de feiten tellen: Cambior opgekocht door IAMGold voor 1,2 miljard us-dollars. Dank U Suriname!

  jetinvest2006;info@jetinvest.com

 14. Ieder buitenlander ziet wat in SU.
  Maar in Su.zien de beleidsmakers ‘NIKS’.
  Blind of Dom,of hebben geen weet.(door schande en/of schade wordt men wijs)maar meestal behoorlijk laat.
  Wij zitten niet in de jaren ’60. mi boi Vtje.

  Mi no sabi moro..

 15. Een volk krijgt de leiders die het verdient!!!We moeten niet klagen maar wachten tot de volgende verkiezingen want wij(het volk)is er zelf debit aan dat ze daar mogen zitten ook al zijn ze niet geschikt voor dat werk.

 16. nu klaaglen geen apartheids politiek etc.etc.
  welnu sur, moest half verdeeld b.v. saramaca en nikerie van kustgedeeldte totzuidgebied brasiel,ongerept laten en na tien of 20 of mijn part 30 jaren uitsluitend half sur. exploiteren zien wat het bracht . alle saramacca mensen en nickeranen zouden het overleven zonder biegiepokoe of terug gang integendeel .met behoud van indentiteit elk
  heel wat uit de stad zouden de verschil dan zien .en graag een dogla kindje willen maken en willen erven van schoonpapa en mama om in de mom van samensurinamers zijn na niets bereikt te heben. willen genieten, on opo oen ai. eendagse denkers een neger is neger een hindoe is hindoe maar , in de mom van intregatie en samengaan verliezen we heel veel en lach de tweenationaliteilten bezittende machthebbers die na een tal jaren in het buitenland zit . en eerlijke verdeler

 17. Nogmaals cambior is opgekocht voor 3 miljard dollar en geen 1.2 miljard.Dat is een fout van de krant. Het juiste bedrag staat met grote letter op de website van Cambior.Cambior opereeert verder niet alleen in Suriname.

 18. Mi gado’Mi gado”omgerekend 2x (ned.guldens)Ontwikkelings hulp Ned-SU.’was 3.5 miljard ned. guldens.(Vandaag aan de dag verkocht 3.miljard USA= +/-6.5 of 7.0 ned.guldens miljard)
  Mi gado onoe dong noh,nauw mijn god mijn god

  Lafu: maak geen fout, anders is deze schande groot.
  Mi oh go tapoe mi ai, mi no wannie see notie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.