Doorwin: Suriname zoekt spijkers op laag water

16

PARAMARIBO, 6 okt – Suriname zoekt spijkers op laag water bij de odnerhandelingen over de verkoop van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, BSH. Dit zegt Jan Kersten, de formeel ontslagen directeur van het Nederlandse Doorwin BV. Deze technische ingreep moet hem vrij maken voor het managen van BSH. Maar er is weinig duidelijk over de toekomst van het staatsbedrijf.

Volgens de Surinaamse onderhandelingscommissie is Kerstens onderhandelingspositie onduidelijk geworden. “Ze grijpen gewoon een punt aan, om de deal niet door te laten gaan. Wij wachten rustig af”, zegt Kersten tegenover de Ware Tijd. De commissie spreekt van doorgestoken kaart. Doorwin is er op uit de aandelen BSH na overname door te verkopen aan een andere onderneming.

Aan de andere aknt wordt dat ook niet ontkend. “Maar dat is gebruikelijk. In eerste instantie wilden wij als Doorwin Suriname de aandelen overnemen. Maar toen dat heel moeilijk ging zijn we als Doorwin BV verder gegaan”, aldus Kersten. De uiteindelijke eigenaar wordt een nog op te richten onderneming. De aandelen van die onderneming kunnen op de Surinaamse markt worden gebracht.


16 REACTIES

 1. Volgens vertrouwelijke informatie heeft het beslag van Jankie op de aandelen van Bruynzeel NV, Doorwin BV doen afhaken. Dit vanwege het feit dat dit beslag bij verkoop mee zou gaan.


  Maak melding

 2. Geachte heer Jan Kersten,

  Ik heb in het artikkel begrepen dat u voormalig directeur bent van Doorwin bv.

  Gaarne wil ik u verzoeken, niet de gehele Surinaamse gemeenschap te beledigen door deze regeerders alsof ‘waarachtige Surinamers’ te betitelen. Want zij gedragen zich beslist niet als Surinamers, kan ik u zeggen. Ze zijn een schande voor de natie.

  Want in het artikel wordt gezegd: “Suriname zoekt spijkers op lag water”. Maar het zijn deze regeerders die altijd al kleine spijkertjes in vieze sloten hebben lopen zoeken, zonder dat zij een hamer in bezit hebben. Ze hebben zelfs geen ambitie of de kunde om iets van dit land te maken, laatstaan te bouwen, dus ik weet niet wat zij van doen hebben met die spijkers.

  Deze regeerders meneer, zijn een SCHANDAAL!!!

  En jongens, wat zijn jullie met die spijkers van plan!!!? Misschien dat een van hen mij bij deze een antwoorden wil geven, hoop ik dan.

  Trouwens meneer Kersten, ook met u heb ik nog een appelje te schillen: Wat heeft u al die jaren met of voor Bruynzeel Suriname gedaan en wat bent u nog van plan doen, wat u eerder niet geluk is te doen?

  Want zo zoetjes aan begin ik echt eraan te geloven, dat wij Surinamers maar beter zelf het heft in eigen hand moeten gaan nemen, op een wijze zoals wij met Staatsolie Suriname gedaan hebben. Want op een andere wijze gaat mij steeds meer lijken op een gebed zonder eind.

  En niet met deze jongens die momenteel aan de macht zijn natuurlijk, maar met onze eigen jonge afgestudeerden van de Anton de Kom Universiteit bijvoorbeeld.

  Dat lijkt mij de beste oplossing. En natuurlijk aangevuld met buitenlands kader eventueel, die tenmindste uit goed hout gesneden zijn.

  Ik bedoel, dat wij lering moeten trekken uit wat ons eerder is overkomen en wat ons momenteel overkomt met deze regeerders. Anders schiet het echt niet op.

  Ik hoop dat u hiervoor enig begrip zal weten op te brengen.


  Maak melding

 3. Vervaagd moet het zijn en ik weet zeker dat ik het goed had getypt.
  Ik heb een vermoeden dat sommige media politieke lijnen hebben en daarnaar handelen.


  Maak melding

 4. Mek Kersten sweef go dok yere! Waarom als wij Surinamers voor een overheidsproject in aanmerking willen komen wordt er wel gevraagd naar een track record in Suriname notabene. Bakra witte pier mag zonder trackrecord een nieuwe Surinaamse NV beginnen. Waarom worden wij gediscrimineerd?? Het is waar dat wij niet kapitaal krachtig genoeg zijn om tjoekoe te betalen. Maar wij zijn wel integer, transparant en willen de surinaamse gemeenschap dienen. Mag dat ook een keer in deze tijd. Mogen mensen die niet snel rijk hoeven te worden, maar die trots willen zijn op de door hun geleverde prestaties ook een kans krijgen in Suriname?
  Dus zoek je een rechtspersoon met een degelijke trackrecord, laat Doorwin dan ophoepelen, recht voor een recht voor allen.
  Geef het aan CHM, Fernandes of Kersten groep.


  Maak melding

 5. Kersten is ontslagen, omdat hij eigenlijk die deal verprutst heeft. Buitenlanders maken geen grappen. Hij had de leiding over 16 andere Doorwin bedrijven en een erbij zou hem niet killen.verder koopt doorwin de zaak niet, dus hij heeft andere investerdeers achter de hand.hij is bezig zijn eigen boontjes te doppen.Hij moet deze deal rond krijgen anders is hij werkloos. Rijk maar werkloos.


  Maak melding

 6. Maakt toch niet uit. In een contract kunnen condities worden opgenomen ingeval van doorverkoop door de heer Kersten. Bijvoorbeeld condities mbt de kopende partij, productie garanties, verdeling van de koopsom etc.
  Ook kunnen boete clausules worden geintroduceerd als de heer Kersten achteraf niet handeld in de geest van de overeenkomst. Is hij integer, dan zal hij absoluut geen problemen hebben met deze clausules. Zoniet wel, en dan weet de Surinaamse regering beter.


  Maak melding

 7. Als ik kijk naar de diverse strategie wijzigingen van Doorwin sinds de start van de onderhandelingen, dan zou ik de heer Kersten allang de deur hebben gewezen. Een belangrijk aspect bij het aangaan van onderhandelingen is de andere partij laten weten dat je een grens hebt.
  Een belangrijke grens heeft te maken met constant gedrag van de andere partij. Zodra zo’n partij gaat zwalken, dan stoppen onmiddelijk alle verdere onderhandelingen.
  Doorwin heeft naar mij gevoel voldoende indicatie van zwaken gegeven, namelijk dat er gaande de ondehandelingen plotseling een nieuwe partij ontstaat waarmee onderhandeld dient te worden. Dit is zeer onbetrouwbaar, en reden om de onderhandelingen onmiddelijk stop te zetten.


  Maak melding

 8. Wij moeten als Surinamers geen vrees hebben voor verlies.
  Als de onderhandelingen met Doorwin moeten stoppen, dan is er absoluut geen sprake van gezichtsverlies, maar eerder sprake van daadkracht.


  Maak melding

 9. Ik wil waarschuwen tegen durfinvesteerders met hun zwerfkapitaal. Ze nemem bedrijven over met het doel ze meteen met forse winst door te verkopen. En de bevolking heeft het nakijken. Behalve die zg. onderhandelaars die wel goed bij varen. Dat kunt u, de regering van Su toch ook doen?! Waarom hebben wij hollanders, canadezen en chinezen daarvoor nodig?

  Ik wens de bevolking van Suriname betere tijden toe.

  groet uit Zoetermeer.


  Maak melding

 10. Doorwin: plaats je order:Wij leveren op kort termijn.Als je eerlijk ben is het zo geregeld
  Maar duistere (slimme)contracten s.v.p. niet doen de wereld is veranderd helaas.In de tropen willen zij niet meer wachten op de zon
  maar de echte muntjes moeten nu ook daar gaan rollen(geen omkoop).


  Maak melding

 11. Geachte Leider,

  ik kan je garanderen dat radio Zorg en Hoop bijvoorbeeld anti-Bouta is en alles doet om objectieve en eerlijke journalistiek vermijd.

  Voorbeeld:
  Er was aangekondigd dat er een opgenomen interview uitgezonden zou worden met mw. Weski (de advocaad van D.D. Bouta). Dat was in de tijd toen het OM in Nederland door de mand gevallen was(dus doen overduidelijk aangtoond was dat de zogenaamde kroongetuige tegen Bouta omgekocht was om leugens te verkondigen). Plotseling werd medegedeeld dat het interview wegens technische storing niet door ging.

  Daarna nooit meer wat gehoord over interview met Weski.

  ,


  Maak melding

 12. De strategische wijzigingen van Kersten zijn als reaktie op de wijzigingen door de regering en de vakbond. Het heeft te lang geduurd dat is het.tijd kost geld, dus als kersten het niet kan moet hij opschuiven,zo werken die buitenlanders.Als die deal getekend was zoals afgesproken was aan het begin en dus vorig jaar, was kersten direkteur van 17 bedrijven zonder probleem of ontslag.
  kersten heeft onlangs de verkoop van het duitse deal van doorwin ook geregeld ,maar netjes en op tijd. Dus hij had ook al leiding over meer bedrijven en men heeft hem toen niet ontslagen.


  Maak melding

 13. Wat is het probleem als de andelen verkocht of doorverkocht worden.Het is trouwens heel normaal, het gebeurt elke dag op de internationale en nationale beursen.Cambior heeft het ook gedaan. Echter,de kunst is om vooraf een privatiseringsplan te maken op basis waarvan je overheidsbedrijven gaat privatiseren en waarin de voorwaarden helder en duidelijk zijn verwoord.Immers dit vereist visie en daadkracht.Daar ontbreekt het aan.Het is triest.


  Maak melding

 14. Het klopt dat aandelen verkocht c.q. doorverkocht mogen worden, maar de hamvraag is: mag de Surinaamse regering de NV Bruynzeel ahw weggeven aan Doorwin terwijl laatstgenoemde firma van plan is dezelfde aandelen door te verkopen tegen een gigantische prijs.
  Suriname zou op z’n minst moeten bedingen dat indien de aandelen (of een deel hiervan)binnen 20 jaar verkocht zullen worden aan een andere partij, de staat Suriname 50% van de winst hierop moet toucheren.

  Een wijze les is verder de Cambior deal. Deze Cambior heeft voor een habbekrats al honderden miljoenen dollars uit Suriname gehaald, en gaat nu haar aandelen tegen (ik denk miljarden) aan een andere firma door verkopen.
  De Surinamers hebben enkel (met lege handen) het nakijken hoe men anderen schatrijk heeft gemaakt. De Suri’s hebben zelf haast niets te vreten maar anderen gigantisch rijk maken kunnen ze wel !


  Maak melding

 15. Wat ik mij afvraag is het volgende.
  Als Bruynzeel was toegewezen aan het surinaams bedrijf CHM, zou de directie van CHM dan ook allerlei capriolen uithalen met aparte BV’s en allerlei ander gedoe?
  Wat is er hier eigenlijk aan de hand?
  Is Bruynzeel verkocht of niet?
  Zo ja, moet de nieuwe eigenaar aan het werk en niet zeuren.
  Zo nee, knoop doorhakken, exit Doorwin en met de volgende koper aan tafel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.