zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNieuwe bauxietvoorraden Suriname goed voor 40 jaar

Nieuwe bauxietvoorraden Suriname goed voor 40 jaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 okt – De bauxietvoorraden in West-Suriname zijn goed voor zeker veertig jaar exploitatie. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De exploitatie kan dus voor enkele decennia worden veiliggesteld. Alles hangt af van de onderhandelingen met de bauxietmaatschappijen.

Billiton en Suralco zijn beide geϊnteresseerd. De onderhandelingen met de regering zullen dan ook verlopen via de jointventure die de twee zijn aangegaan met elkaar. De exploratie in West-Suriname is reeds afgerond. Er is ruim driehonderd miljoen ton bauxiet in de bodem, goed voor een jaarproductie van ten minste drie miljoen ton.

Of er een aluminiumsmelter zal worden gebouwd en een waterkrachtcentrale is nog niet zeker. “De economische haalbaarheid moet nog worden aangetoond”, aldus Venetiaan. Bij de onderhandelingen en het overige beleid zal steeds het milieu voor ogen worden gehouden. Eerder zei minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen dat ook de internationale ontwikkelingen op de mineralenmarkt worden meegenomen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

16 REACTIES
 1. Ik hoop dat de regering zich niet te zeer laat leiden door ervaringen met betrekking tot aandelen opties. Veel beter is het te streven naar het creeren van toegevoegde waarde ten aanzien van onze miniralen, in Suriname zelf. Het is altijd beter om alimunium raamkozijnen of vliegtuigonderdelen te exporteren dan aluinaarde. Een spinoff creeren voor het Surinaamse bedrijfsleven is ver te prevereren boven het soms snelle geld uit aandelen emissies, tenzij uiteraard beide aspecten realiseerbaar zijn.
  Participatie van de overheid in de ontginning van bauxiet mag echter in de onderhandeingen niet gaan ten koste van het scheppen van banen doormiddel van het opbouwen van een alimunium industrie in Suriname.


  Maak melding
 2. Een aluminiumsmelter moet een basis voorwaarde zijn, waarbij een bepaald deel van de aluminium beschikbaar is voor locale verwerking tot producten/half fabricaten.


  Maak melding
 3. Gaan jullie eindelijk een goede deal maken?
  In malesie krijgt men iets als 50% voor olie, Suriname krijgt iets als 0.5% voor olie.
  Bauxiet was iets als $0.12 per ton in Suriname als ik me niet vergis.


  Maak melding
 4. Suriname moet de bouw van een aluminiumsmelter en een waterkrachtcentrale tot 1 van de speerpunten maken van de onderhandelingen, als absoluut noodzakelijk zijnde.
  Suriname moet het begin van ruwe grondstof tot eindprodukt zelf kunnen verwerken in eigen land.

  Anders zal het geen 40 jaar explotatie zijn van West-Suriname maar nog eens 40 jaar explotatie van geheel Suriname door de Noord-Amerikanen.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen


  Maak melding
 5. Als mensen een dagje ouder worden gaan ze in hun beleving weleens terug naar hun jongere jaren. Kinds noemt me dat ook wel.
  Venetiaan lijdt hier kennelijk aan. Want hij houdt ons oeroude West-Suriname praatjes voor. Straks gaat hij nog plannen voor het bouwen van een nieuwe stad Apura voorhouden.

  De voorraden van West-Suriname zijn gelet op de kwaliteit alleen interessant als de wereldmarkt prijzen zeer hoog zijn en blijven.

  Suralco en Billiton zullen bij zoveel onzekerheid omtrent de prijs daarom nooit investeren in een nieuwe smelterij. Billiton al helemaal niet. Die zullen er als ouds voor kiezen om alles te verschepen naar Hoogovens in IJmuiden om zo de meerwaarde en werkgelegeheid in nederland te houden.

  Suralco heeft haar smelter in Paranam al jaren geleden gesloten. Ze hebben heus geen zin om mee te gaan met de dementie van Vene.

  Vene, West-Suriname wordt de komende jaren gewoon afgegraven. Het zal de staat wat belasting opleveren, de multi-nationals krijgen een veelvoud daarvan, de bevolking krijgt een habbekrats en verder zal er niets gebeuren.


  Maak melding
 6. Geachte redactie,

  Wat ik mij afvraag is, wie het controlleert wat en in hoeveelheid er opgegraven wordt door die multinationals.

  Welk overheidsorgaan houdt statistisch bij welke natuurlijke rijkdommen, hoeveel, waar, wanneer, en door welke buitenlandse maatschappijen, daadwerkelijk uit de Surinaamsebodem opgegraven en verscheept wordt?

  Waarom ik nieuwsgierig naar ben is, stel dat er toevallig een enorme klomp goud of een enorme ruwe diamantensteen, samen met de bauxiet wordt opgegraven en geladen, wat dan.

  Gaan bauxiet en goud ongecontrolleerd naar het buitenland of stuurt die maatschappij alhier, een telex naar een eventuele Surinaamse overheidsinstantie van:

  “Geachte Min. van Natuurlijke Hulpbronnen:

  Bij onze opgravingen naar Bauxiet op 10 september jongslede in het district Sipaliwini /Suriname, volgens afgifte vergunning nr. ZZ.87904567 Min. van NH. d.d.12 juli 2004, zijn wij toevallig gestuit op een enorm klop goud” of een enorme ruwe diamantensteen met een diameter van ca. 1.25.

  Aangezien onze vergunning ter opgraving slechts bestemd is voor Bauxiet, zien wij het als onze plicht als Mulinational, dit aan u als overheid door te geven.

  De unieke ruwe diamantensteen of klomp goud wordt tot nader orde door onze maatschappij voorlopig in verzekerde bewaring gesteld, dit onder zeer strenge bewaking.

  Wij benadrukken u hierbij dat dit gesteente zeer uniek is in de wereld van edelstenen, gezien haar unieke kleur (rood/geel) en haar enorme omvang (dm 1.25).

  Hopende u voldoende te hebben geinformeerd.

  Hoogachtend,

  De directie ALCOA/Billiton.

  Wat nu?!

  Ik bedoel, welke overheidsinstantie van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen houd in de gaten wie wat opgraaft en verscheept?

  Meki wi denki makandra!


  Maak melding
 7. dit betekent dat suralco/alcoa en billiton/bpm nog 40 jaar gaan roven, enkele surinamers ook miranda, venetiaan etc die de contracten onderhandelen en surinamers en suriname blijven berooid achter en een milieuramp van jewelste
  hebben jullie de dumppolders vanaf beekhuizen tot ver achter leleydorp al eens van uit de lucht bekeken?


  Maak melding
 8. Rusland is een groentje qua kennis op de internationale kapitaal-/mineralenmarkt.Dus moeten terzake deskundigen worden geraadpleegd en daarvoor voldoende geld opzij worden gelegd(is gauw terug verdiend).Aub geen Surinaamse ambtenaren en kantoren van Lim a Po en consorten(bolwerk NPS)erbij betrekken.
  Ook geen lange termijn contracten zodat de ontginning later zelf ter hand kan worden genomen.In de voorwaarden opleiding en kennisoverdracht op nemen voor lokale mensen met het vooruitzicht van zelfontginning.


  Maak melding
 9. Eigenlijk laat dit Venetiaan’s gebrekkige kwaliteiten duidelijk naar voren komen….

  Als leider, zou ik mij afvragen….van shit, dan moeten we wat doen om hier iets voor in de plaats te hebben want 40 jaar zijn zo om…..en wie zegt me dat het niet 30 kunnen zijn?

  Maar die idioot van onze president, die ziet helemaal geen probleem, want dan is ie er zelf ook niet meer en na hem de zondvloed…

  Wanneer komt er weer een revolutie? Wat mij betreft deng mag potie Vene tapoe a 8 december lijst dang, en deng moes wroko nangeng lekie slagveer anga so.


  Maak melding
 10. Krijgen wij onze eigen potten en pannen, kozijnen,noem maar op wij geven weg en verder
  hebben wij niks,gewoon niks. Het zijn de bekende verhalen van voor 1975.Er zijn reeds enkele miljarden in de bossen gegooid.>>>>>>>Prof.Dr.Ir.>>>E.


  Maak melding
 11. E.Buitenman:In de jaren “60-70 tijdens proef boringen naar olie, werden de Suri”s van de plek weggestuurd/weggejaagd als er iets bijzonders uit de bodem werd gehaald,maar de domme jongens de zogenaamde leiders,hebben nooit de bek opengetrokken(vanwege smeergeld)


  Maak melding
 12. E.Buitenman reactie nr. 7:
  Punt van orde.
  Er zijn zat verhalen van werknemers van laboratoriummedewerkers van de Suralco over vondsten in de Ricanau mijn.
  Geheimhouding verplicht.

  Haroen


  Maak melding
 13. dat geld is zeker bestemt voor de familie leden van de parlementariers. de ene deel gaat naar de klein kinderen van venetiaan.de ander gaat naar de klein kinderen van sardjoe,de ander naar bouta,brunswijk,jeserun,etc, etc,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES