maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameVenetiaan: Surinaamse samenleving segmenteert

Venetiaan: Surinaamse samenleving segmenteert

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 okt – De Surinaamse samenleving dreigt te segmenteren. Dit zei president Ronald Venetiaan in zijn jaarrede tot het parlement. Er heerst een tendens, waarbij “krachten binnen ons bestel” aanzetten tot etnische blokvorming. Het proces moet dringend worden gekeerd.

Het alternatief is een “een etnisch gesegmenteerde samenleving, waarin niet eens meer de ruimte is voor de minimumoptie van het broederlijk samenleven naast elkaar”, zei Venetiaan. Politieke leiders gaan er juist zo vaak prat op dat zij zo keurig het evenwicht weten te bewaren tussen de verscheidene bevolkingsgroepen. Het getij lijkt te keren.

Een andere ‘typisch’ Surinaamse karakteristiek, de veel geroemde gastvrijheid, schijnt evenzeer onder druk te staan. Volgens Venetiaan wordt een campagne gevoerd tegen immigranten en toeristen uit een bepaald deel van de wereld. De afgelopen tijd is onder meer uit politieke hoek flink kritiek geleverd op de handel en wandel van de stroom Chinese immigranten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. ja, wie laat die chinezen halen?
  en wie verdient eraan?
  waarom pikken ze de banen en blijven autochtonen werkloos? of willen ze niet werken?
  zijn surinamers echt arm of lui of dom?


  Maak melding
 2. Veroorzakers van zo’n mogelijke samenleving eigenlijk allang bestaande zullen of zijn de huidige terreur partijen die de Surinaamse politiek in een eindeloze wurggreep houden namelijk de terreur tandem NPS-VHP.

  Deze 2 terreur partijen moeten zo snel mogelijk worden opgeheven en het huidige zinloze, direct uit Nederland overgehevelde coalitie staatsbestel omgevormd worden tot een 2 partijstelsel met een direct gekozen President.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.


  Maak melding
 3. Vene en zijn hele NPS zijn de hoofdschuldige. Waarom moeten er zoveel Brazilianen en Neochinezen naar SME komen? Antwoord: de SME-ers zijn lui en zijn liever slapende ambtenaren. Kijk maar naar het begrotingstekort en de personeelskosten (72,8%). Ik stop, ik krijg een walging van onze misleiders en haar volk.


  Maak melding
 4. Vtje jij hebt zelf deze richting gekozen,en daarnaast, heb jij een minister die zelf het een en ander, over Suri’s in Ned heeft lopen uitkraaien. Dus blijf met je eigen wan- ideeen rondlopen om de arme Su. burger dieper in stront te laten lopen.

  Bedankt: nu zie je hoe slim en eigenwijs je altijd geweest ben.


  Maak melding
 5. Ik zou denken dat de oude politieke partijen waar hij toch zelf ook leider van is de hoofdschuldige is aan deze ontwikkeling.

  En wat het overige betreft heb ik een grijs vermoeden dat vene de reacties op waterkant goed heeft gelezen. Zelden heb ik zoveel aan openlijk racisme grenzende opmerkingen gelezen als hier op waterkant.

  1 – 0 voor Vene in Vene tegen waterkant.net


  Maak melding
 6. NPS (de creoolse partij) van Vene en de VHP(de hindustaanse variant) zijn de grootste krachten die aanzetten tot etnische verdeelheid van het volk. Verder hebben ze hun stemvee niets te bieden.

  “Verdeel en heers” wil zeggen creolen in de ene partij en hindustanen in de andere partij

  creoolse partij + hindustaanse partij samenwerken = “verbroederingspolitiek”?

  De NDP is de partij die duidelijk in ieder gaval aan natievorming doet. Maar de partij heeft nog veel meer te bieden wat Nieuw Front Plus niet heeft(bijvoorbeeld een duidelijke ontwikkelingsvisie).

  Om de opmars van NDP te stuiten zijn partijen als NPS, VHP, Pl en A-combinatie genoodzaakt om juist het etnische sentiment op te kloppen(vrees voor de andere etnische groepen), omdat ze hun stemvee verder niets te bieden hebben. Logisch toch!


  Maak melding
 7. In Suriname is onder andere de minister niet aangesteld omdat hij/zij over voldoende kennis/kunde beschikt maar doodleuk omdat betrokkene louter van een bepaalde etnische komaf is.
  Waar moet dat uitmonden??????


  Maak melding
 8. Geachte heer de President,

  Ik zou niet willen zeggen; ‘daar komt u nu wat laat mee’, maar is uw houding t.a.v. grote delen binnen die Surinaamse gemeenschap niet de grote oorzaak van uw constatering omtrent ‘segmentatie’, afgezien van de grote bijdrage van uw overige Front-partners?

  Als jullie (politieke en etnische)haat jegens grote delen van die zelfde gemeenschap de laatste jaren niet minder op geworden is, hoe denken jullie Fronters dan ‘verbroedering’ te willen bewerkstelligen?

  Maar waar was u meneer de President, toen de Marrongemeenschap werd gecriminaliseerd, terwijl op dit moment STAATS-rovers beloont worden opgrond van uw gebrek aan durf en visie?

  Had u eerder een debat gewijd aan de uitspraken van de Parlementsvoorzitter, toen hij het had over ‘mensen die op mij lijken’?

  Eerder had ik u gewaarschuwd jegens uw pasiviteit jegens zaken die binnen de Surinaamse gemeenschap plaatsvinden, voornamelijk vanuit de hoek van uw Frontpartners.

  Maar wanneer het gaat om uitspraken van Desi Bouterse naar het frontadres toe, dan lijkt het alsof uw op uw top tracht functioneren en zien wij dan regelmatig het de bloed in uw ogen en de bittere haat in uw stem, alsof u deze volksvriend zou willen killen.

  Maar meneer de President, zolang u regelmatig uw opgekrobte woede demonstratief in de straten van Paramaribo gedeponeerd als vorm van opvoeding van onze gemeenschap, hoe meer de onverdraagzaamheid van die gemeenschap jegens mekaar zal blijven toenemen. Gelooft u dat?

  En gelooft u mij maar, ’t is een langdurig proces totdat op gegeven moment de bom barst. Neem u Rhuwanda maar als voorbeeld. De Westerse media gaf ons de indruk alsof het een ‘brand’ was dat een paar dagen eerder was aangestoken. Maar weet u hoelang dat proces zich eerder buiten onze ogen voltrok totdat de vlam in de pan schoot?

  U roept iets, en ik weet niet op wiens aangeven u dat doet of gedaan hebt, maar heeft u eerder eerst een gedegen onderzoek laten verrichten omtrent de leefomstandigheden binnen de gemeenschap, en wat daar tegen gedaan kan of moet worden?

  Heeft u een langertermijn planning hoe u zaken gaat tackkelen of wilt u slechts onze Chineze broeders tegemoet komen op aandringen van een bepaalde etnische politieke partij binnen uw Front?

  Wat is uw langertermijn strategie of zegt u: ach, zolang er geen burgeroorlog van komt, is er niets aan de hand’, zoals men ook dacht in Rhuwanda?

  Ik waarschuw u meneer de President ‘no meki den yobo sribi yu’. Suriname behoort tot een van de 17de rijkste landen ter wereld op een bevolking van slechts (nog geen) 1/2 miljoen mensen. Beseft u wel hoe groot het gevaar is dat dreigt voor de onafhankelijkheid van dit rijk land? Kijk naar Irak en straks Iran.

  Weet u wat rijke mogendheden in staat zijn te doen wanneer zij eenmaal hun vizier op de rijkdommen van kleine landen gericht hebben?

  Think again my brother, think again!


  Maak melding
 9. Ik begrijp deze man echt niet, eerst heb je de steun van juist de VHP.PL en AC, om daarna te roepen dat er etnisch politiek wordt bedreven.
  Maar wat ik nog meer niet begrijp is dat die zelfde partijen die deze man beticht van etnische politiek voeren, hem niet de rug toe keren.
  Nee, naiev ben ik niet, want ook die partijen weten waarom ze Venetiaan steunen(eigenbelang zolang het kan)de veraasing loert.


  Maak melding
 10. Het word tijd om in te pakken El Vene Je faalt en ik pinaar ondanks mijn baan in het onderwijs Als ik niet voor thuiskapstertje speelde zou mijn gezinsleven er zeer triest aan toe zijn Gelukkig wacht ik niet op deze zakkenvullers

  Wanneer zijn er verkiezingen Wellicht dat er meer Surinamers zullen zijn die hetzelfde zullen stemmen als ik NIET OP NIEUW FRONT DUS


  Maak melding
 11. Dementie,ziet die man gewoon niet dat hij en het Front schuldig zijn aan deze situatie.Alles wat hij moet doen is front bossen en nooit meer meedoen aan die combinatie.


  Maak melding
 12. het mondt uit in 17 etnische ministeries op een bevolking van 400.000 man met 712 ex-ministers en 5200 ex parlementariers die gouden pensioenen hebben en moesje en bapa creperen in lansigrong


  Maak melding
 13. Welk voorbeeld geeft Vene dan? Met welke partijen werkt ie samen?
  VHP, PL en Abop…..en op wat voor soort mensen bestaat de achterban van al deze partijen dan?

  Laat Vene mij een grote brik geven hoor…..dat Surinamers over het algemeen goed met andere volkeren kan samenleven ligt puur aan het Surinaamse volk zelf en niet aan de machthebbers die denken dat ze dat proces kunnen sturen of zo.

  Eeen bigi foetoe idioot was zo slim om dat zelfs tot zijn bideologie te maken….zgn “verbroederingspolitiek” en is daarna gewoon doorgegaan met alleen Hindoestanen die op hem lijken aan de macht te helpen en alleen de Hindoestaanse broeders (en zusters) te bevoordelen….ja zo ken ik er nog een paar…….


  Maak melding
 14. Vene je hebt zelf gezegd,dat jij een afro bent..
  Dus je moet eerst je eigen braaksel slikken voordat je een ander beschuldigt,je bent geen lijder van het volk van suriname..

  En zo zijn je lotgenoten ook..
  Randjoe heeft duidelijk gezegd,,,als hij geen vhp er was,dan was hij een nps er dus hij likt jou letterlijk..

  Somo de veroordeelde verkrachter is duidelijk iemand van,als jij niet op mij lijkt geen hulp geen baan.

  Van die moordenaar rover,verkrachter veroordeelde is duidelijk,alleen voor mensen die op hem lijken een baantje en de rest kan stikken..

  Vene de komende tijd kun je je gezicht nog redden door afstand te nemen als verdediger van boeven,schurken,moordenaars,verkrachters,oplichters,dieven, enz enz enz om deze mensen te beschermen het lijders schap neer te leggen..

  Laat de lijding over nu het nog kan aan jongeren en ga lekker met vrouwtje van je oude dag genieten..

  Straks ben je weg…


  Maak melding
 15. Is het ook niet deze zelfde Venetiaan die dweepte met de Black Power, of zijn de coalitie partijen dat vergeten hoe deze man dacht in de jaren zeventig voor de onafhankelijkheid.
  Het is ook te gek voor woorden dat niemand ingrijpt en hem erop wijst dat hij juist geesten oproept uit het verleden.
  Misschien moet er een wet komen dat je na je 65 jaar geen president kan worden want de grijze cellen begev het soms dan ook.


  Maak melding
 16. Zie “DBSURINAME “!!!
  Dagblad Suriname .
  Kraag zei dat er nu teveel Chinesen zijn in Suriname .

  Maar de vraag is “HOE KOMT DAT ???????”
  Komt het door de Ambassade in China ?????

  Nee en nogmaals NEEEEEEE !!!!!!

  Dit komt door Kraag zelfs en de mensen daar op BUZA !!!
  De ambassadeur in China is een voetveeg en doet wat er gezegd wordt .
  Boekstaaf en vijent stuur elkedag faxen naar Beijing en zij hebben besloten wie en wie een visum mag krijgen .
  Die boekstaaf en vijent heeft heel wat Amerikannse Dollars gemaakt .
  Want de chinesen betalen Tjoekoe`s .
  Is dat nog niet duidelijk voor die Kraag ??
  Of doet ze alsof haar neus bloed ??
  De ambassadeur is echt een voetveeg van hun .
  Zelf lonny brunswijk heeft recht om de chinesesn in Suriname laten gaan .
  Moet je ook eens afvragen hoeveen Lonny brunswijk aan visum voor de Chinesesn kunnen krijgen ???????
  De Surinamers gaan doodvallen als ik het gaat verklappen .
  Want het is te beestachtig wat er in en op Buza gebeurd .

  Echt sarie torie .


  Maak melding
 17. Beste mensen,

  Een paar keer heb ik erop gewezen dat dit armoedigbeleid van deze regeerders, enorm staatsgevaarlijk is. En het is vooral pijnlijk om toe te zien hoe een gemeenschap keuzes kan maken die hen achteraf de das omdoet.

  Eerder heb ik gewezen op de situatie in Amsterdam Zuidoost. Hoe gegoede burgers in goed vertrouwen gekozen hebben voor politici, die hen achteraf naar voedselbanken verwijzen als oplossing voor hun problemen. Verworden tot paria’s en dit allemaal in naam van de Democratie. Kweekvijvers voor terreur. En hoe komt dat?

  Omdat machthebbers of bestuurders er vanuit gaan dat zij met hun armoedigbeleid ongestraft een volk kunnen martelen en vervolgens hun waardigheid kunnen blijven ontnemen, zonder dat er een haan naar kraait.

  In Amsterdam Zuidoost bijvoorbeeld, weet een stadsdeelvoorzitter geen raad met de problemen aldaar, terwijl een stadsdeelsecretaris constant een vinger wijst naar zijn ondergeschikten, die op hun beurt onder toeziend oog van die zelfde voorzitter en secretaris, hun snoepreis vervolgen naar het buitenland (Tunesie) onder de noemer: “culturele uitwisseling voor kansarmen” (Met kansarmen te verstaan; hun kinderen, familieleden, vrienden en kennissen).

  Onder tussen hebben bij terugkomst uit Tunesie, duizenden zwarte broeders en zuster (De kansarmen), die nog gisteren in de rij stonden bij de voedselbanken in Zuidoost, deurwaardersbericht ontvangen dat zij binnen twee weken hun woning moeten verlaten vanwege huurachterstand.

  Hele gezinnen komen op straat te staan, terwijl politie auto’s de buurt doorzoeken naar jongelui die gisteren op een plein in Ganzenhoef “bommen” hadden laten afgaan, waarbij vele ruiten van gebouwen sneuvelden.

  Intussen is in Zuidoost een bewustzijns- beweging opgestaan genaamd ‘Dyadyaman’,
  die zegt wat te zullen gaan doen aan de problemen in dat stadsdeel.

  Reeds bij hun eerste aktie op 9 september vorige maand, werd hun leider gearresteerd. Hardhandig opgepakt door de politie en voor korte duur in de cel gestopt;
  “waar is uw id-kaart”!!

  En een groepje Antillianen hangt maar rond opzoek naar een eigen identiteit, Surinaamse jongeren die nu reeds tot kansarm worden gebombardeerd, zoeken naar toekomstperpectief, terwijl jonge meisjes neigen de prostitutie op te zoeken.

  Alles onder toeziendoog van een “democratisch” stadsdeelbestuur, waarbij slechts minder dan de helft recht heeft tot spreken, terwijl het ander deel bij stemming slechts hoeft op te staan om op commando te roepen: ‘Voor of Tegen’.

  En de Bezwaren Commissie, die reeds 10 weken geleden een uitspraak had moeten doen t.a.v. de kwestie m.b.t. het omstreden standbeeld van Anton de Kom in Zuidoost, lijkt geruime tijd nu met de noordenzon vertrokken te zijn.

  ’tis me wat.


  Maak melding
 18. Gewoon Baaaas Desi en/of Bosje en het probleem is opgelost.
  Zij doen tenminste niet aan Wie op mij lijkt-politiek. Daarom zijn ook alle bevolkingsgroepen in hun partijen vertegenwoordigd. Dat is de toekomst voor Su . En niet dat rasichtisch gedonder.
  Er moet een wet komen die rassen-politiek verbied. Dank je wel

  Think about it.

  Groetjes.


  Maak melding
 19. Was het niet de NPS die bij de laatste verkiezing stelde (kruisland) dat een hindustaan geen president kon worden. Denk maar aan de wijze van bejegening van Rabin Parmessar een geboren en getogen Surinamer. Waarom werd het Hr, Roseval onmogelijk gemaakt toen hij een hindustaan(zijn vertrouweling) als directeur wilde bij financien enkele jaren geleden? Zo zijn er vele voorbeelden te noemen van deze JUDAS van een Venetiaan.


  Maak melding
 20. Van mij mag, moet zelfs de huidige Surinaamse regering met als president Venetiaan naar huis.
  Deze regering ‘legt’ geen gouden eieren maar windeieren voor de bevolking.
  Misschien moet er inderdaad een revo komen, maar of dat echt de oplossing zal zijn.
  ??????????


  Maak melding
 21. Vene jij kan nu opstappen met al jou mede regeringleiders jullie zijn gewoon waardeloos voor deze samenleving.Het is jullie regeringsleiders die rijker worden jullie families en vrienden die van het surinaamsrijkdom genieten.Vene dit alles hebt
  jij zelf veroorzaakt,jij laat de surinaamse bevolking maar pinaren met jou nonchalante aanpak.Jou beleid is waardeloos en nogmaals waardeloos.


  Maak melding
 22. Wat ik mij afvraag is, wat de situatie in Amsterdam Zuid-Oost te maken heeft met de politiek situatie in Suriname.
  Meneer Buitenman, kunt mij dat nader uitleggen, want ik zie het verband echt niet!


  Maak melding
 23. de heer venetiaan zegt dat de bevolking van suriname segmenteert, wat heeft de heer ventiaan gedaan om het te voor komen.
  volgens mijn heeft de heer venetiaan bij gedragen aan het segmantatie, hypocriet,
  hypocriete venetiaan………………..
  of hij weet niet wat hij zegt,


  Maak melding
 24. Zegt hij NU…Pas?Je bent te laat met je bevindingen.Verschillende pol.partijen zijn het levende bewijs:op etn.basis.maar het volk heeft een ruimere keuzes om te stemmen.kies bewust stem niet op basis van etnische kleur!Maar op welke partij?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES