zondag, december 10, 2023
HomeNieuws uit NederlandLezing over Surinaamse verbroederingspolitiek

Lezing over Surinaamse verbroederingspolitiek

-

Does Travel & Cadushi Tours

Vereniging ‘Ons Suriname’ organiseert op 8 oktober de lezing ‘De Hoge Kosten van een Politieke Vriendschap’ van Natascha Adama over de Surinaamse verbroederingspolitiek. Jagernath Lachmon heeft altijd volgehouden dat de politieke samenwerking tussen hem en Jopie Pengel vooral gebaseerd was op hun persoonlijke vriendschap. Deze voorstelling van zaken vinden we ook terug in het werk van Surinaamse auteurs, zoals Breeveld en Azimullah.

Volgens Natascha Adama heeft het overnemen van verhaal van Lachmon tot gevolg dat de vraag wat het werkelijke doel van de verbroederingpolitiek was, wordt vermeden. In haar lezing zal zij betogen dat die politieke vriendschap een eufemisme was voor pragmatisme, politiek realisme, opportunisme en macht die Suriname veel economische schade heeft berokkend.

Natascha Adama studeerde internationale betrekkingen aan de universiteit van Amsterdam en Leiden en promoveerde in maart 2006 aan de Universiteit Gent tot doctor in de politieke wetenschappen op het proefschrift A Marriage of Convenience: the Verbroedering and its Legacies: The Influence of Ethnicity in the Political Development of Suriname.

Zondag 8 oktober, 15:00u
Hugo Olijfveldhuis
Zeeburgerdijk 19 A te Amsterdam

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

24 REACTIES
 1. Mogelijk is de conclusie van Adama correct en heeft de verbroederingspolitiek inderdaad een negatief effect gehad op de economie. Ik weet het niet.
  Maar had men maar in meerdere landen dit soort verbroederingspolitiek gekend. Veel leed zou de wereldbespaard zijn gebleven als alleen al in een land als Ruanda er types als Lachmon en Pengel hadden rondgelopen.
  Kortom interessante academische studie maar het neemt niet weg dat beide heren hun standbeeld op het onafhankelijkheidsplein hebben verdiend.


  Maak melding

 2. Ik ben het helemaal eens met mevrouw Adama met betrekking tot de ware aard van de zogenaamde verbroederingspolitiek.
  Ik zal daarom de lezing met bijzonder veel belangstelling volgen.


  Maak melding

 3. die verbroedering was goed tot dat het politiek is geworden.verbroederingspolitiek ,dat eenheid in verscheidenheid heeft on s inderdaad naar de klippen geholpen en dat men het nog steeds doet binnen het front brengt ons nog verder weg van enige serieuse ontwikkeling.


  Maak melding

 4. ….Mevr. Adema is het typische voorbeeld van doemdenkers die zich concentreren op het kleine vlekje van een sieraad….Niks anders te doen Mevr. de doctor????????


  Maak melding

 5. Geachte mevr. Adama,

  Wat u in uw lezing van 8 oktober a.s. in Ons Suriname naar voren zult brengen, is niet echt nieuw te noemen. En vind ik het jammer dat pas nu iemand zich erover gebogen heeft.

  Begin vorig jaar(2005) in Podium Kwakoe in Amsterdam Zuidoost, heb ik tijdens de presentatie van het boek over het leven van Johan Adolf Pengel, geschreven door de heer Breeveld, docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, ook uitdrukkelijk aangegeven dat die zogenaamde “verbroederingspolitiek” van Lachmon en Pengel, in feite nooit bestaan heeft en nooit kon hebben bestaan.
  ‘Verbroedering en Lachmon (VHP)’ zijn als het ware als water en vuur. En de reactie van dhr.Breeveld was: Ach meneer muys, ‘ze waren groot in hun tijd’.

  Maar meneer Breeveld, zei ik, die verbroederingspolitiek waar Lachmon prat over gaat, was een grote leugen. Lachmon heeft nooit willen verbroederen, omdat hij dat niet kon. Lachmon is altijd een rascist geweest tot zijn dood. Kijk naar de geschiedenis en de betekenis van de naam VHP, die hij later zogenaamd wijzigde.

  Maar waarom grote delen van onze gemeenschap zolang met een leugen hebben moeten leven, is des je jammmerlijk mevr Adama.

  En om dezelfde reden wou deze man geen Onafhankelijkheid voor Suriname op 25 november 1975 “onder creoolse leiding”. Vandaar ook die grote brandenstichtingen op die dag.

  Dat is ook de rede waarom ik het nogsteeds betreur dat van deze man een standbeeld staat op ONS Onafhankelijkheidsplein, inplaats van Henk Arron of Eddy Bruma.

  Maar we laten de dingen maar gebeuren, en verwachten van andere landen dat zij ons respecteren. Maar hoe dan, de (koloniale)geschiedenis van Suriname waarin deze landen zich verdiepen, liegt niet op alle fronten.

  Dus mevr. Adama, legt het ze op 8 oktober in Ons Suriname maar zelf uit en niet bang wezen, s.v.p. ook in Suriname als het kan. Misschien dat men wel naar u zal luisteren en begrijpen wat die leugen inhoud of (inhield), ‘want ik zou toen in Podium Kwakoe toch zomaar wat hebben geroepen’.

  Of had u mij toen ook wel gehoord.


  Maak melding

 6. In de reacties van E. Buitenman lees ik vaak hoe hij de politici van een bepaalde etniciteit bij naam en toenaam noemt en ze verwijten maakt van wat er allemaal door hun toedoen is misgegaan in Suriname.
  Ik ben niet van plan dat tegen te spreken, maar vraag mij wel af of de politici van een andere etniciteit alleen de goede dingen gedaan hebben?

  Dat Lachmon de onafhankelijkheid heeft willen tegenhouden heb ik ook gelezen. Maar dat Hindorie zijn stem heeft gegeven, waardoor Suriname op 25 november 1975 alsnog onafhankelijk heeft kunnen worden, daar zwijgt E. Buitenman maar als het graf over.
  Diezelfde Hindorie is verguisd en heeft niet de eer gekregen die hem toekomt.

  Eddy Bruma wordt keer op keer geroemd door Buitenman. Welnu waarom kaart deze meneer niet aan, dat diezelfde Bruma heel graag wou dat alle hindustanen terugmoesten naar India en dat ook vaak hardop heeft geroepen. Stond en staat Buitenman ook achter deze uitspraak van Bruma?
  Buitenman wees een keer eerlijk in je meningen, ik zou dat zeer waarderen van je.

  “Dat is ook de rede waarom ik het nogsteeds betreur dat van deze man een standbeeld staat op ONS Onafhankelijkheidsplein, inplaats van Henk Arron of Eddy Bruma”.

  Buitenman vindt dat er geen standbeeld van Lachmon op ONS Onafhankelijkheidsplein had mogen geplaatst worden maar oa 1 van Eddy Bruma.
  Een standbeeld van Eddy Bruma, die zich rascistisch uitliet over de hindustanen hoort ook niet thuis op datzelfde ONS Onafhankelijkheidsplein.
  Die eer komt Hindorie toe en hoop dat die er ook ooit zal komen na zijn dood.
  Hoop dat deze meneer Hindorie nog lang mag leven, aan hem is het te danken dat Suriname onafhankelijk is geworden en niet aan anderen. (Alleen is het zeer te betreuren dat na bijna 30 jaar onafhankelijkheid, Suriname niet verder is gekomen dan daar waar het is).

  Meneer Buitenman en van wie is dat “ONS” onhankelijkheidsplein precies? Wilt u dat graag nader uitleggen?

  Helaas Buitenman ik haal een rascistische toon uit je betoog.


  Maak melding

 7. …aan E. Buitenman..:

  Aan uw taal te oordelen bent u een vuile ,gore, gemene racist die nooit in Suriname geboren had mogen worden ….blijf levenslang in de kou op 18 hoog en zet nooit meer een bokkepoot in ons geliefde land….


  Maak melding

 8. Beste mensen,

  Het valt moeilijk te verteren, wanneer je na zoveel jaren erachter moet komen dat de man die jij altijd ‘pa’ hebt genoemd, niet je biologische vader bleek te zijn.

  Lachmon heeft nooit een nationaal Surinaams
  belang gediend, maar een etnisch belang. Lets talk now! Al het andere wat Suriname betrof ging aan hem voorbij, hopelijk zal die lezing van mevr. Adama op 10 oktober in Ons Suriname daarover ook uitsluitsel geven.
  Vandaar ook dat de voormalige naam van de VHP, Verenigde Hindustaanse Partij, infeite ongewijzigd is gebleven.

  Eddy Bruma en George Hindorie zijn nooit rasechte racisten geweest, ookal neigen sommigen anders te beweren.

  Rasenscheiding heeft in Suriname altijd een rol gespeeld, een aftreksel van meer dan 300 jaar Nederlands kolonialisme, de basis waarop de Nederlands economie op geschoeid is. Waarom zouden mijn Nederlandse vrienden nu boos moeten worden, het is toch zo, vraag het ze zelf maar. Eddy Bruma was zich hiervan terdege van bewust, en George Hindorie heeft dat als waarachtig Surinamer ook kunnen beamen. En als van Hindorie een standbeeld op de plek zou komen waar dat van Lachmon nu staat, zou je de Onafhankelijke Surinaamse Natie een enorme dienst mee bewijzen, het plein veel meer glans geven.

  En het moet gezegd worden dat het brada George Hindorie is geweest die het gezicht van voornamelijk mijn Hindustaanse broeders m.b.t. Surinames zelfstandigheid, heeft weten te redden. Jammer dat hij mij ontgaan was in mijn eerdere betoog, en misschien nog vele anderen zoals de voormalige president Ferrier bijvoorbeeld.

  Maar wat de onafhankelijkheid van Suriname betreft, komt Lachmon bij mij beslist niet voor in het ‘voorstandersrijtje’. Derhalve was de bekende foto van allen de heren inclussief Lachmon, in het wit met sisa Beatrix op de dag van de Onafhankelijkheid 25 november 1975 (neem het mij niet kwalijk), infeite een grote leugen, maar je kan die opname ook ruimer bekijken.

  Lachmon was tegen de Onafhankelijkheid van Suriname en de Jarry-cans van de branden die op die dag gesticht waren, werden gevonden in het Partij centrum van de VHP. Door toedoen van Henk Arron is er geen schandaal van gemaakt en mocht Lachmon toen samen met de rest op de foto staan. En trek Ronald Venetiaan (NPS) hierover de bek niet open!!!

  Maar het was Hindorie die het gelach heeft moeten betalen, want de woede van Lachmon naderhand was bitter en onvergeeflijk. Een pijnpunt in de geschiedenis van Suriname en in het bijzonder voor het gezin Hindorie.

  Derhalve wil ik dit kwijt aan mevrouw Hindorie, kinderen en kleinkinderen:
  Wij waarachtige Sranamans eren George Hindorie vanwege zijn wijze lessen die hij onze natie heeft nagelaten: Nationaal belang boven partij-politiek belang.

  Wij waarachtige Surinamers kennen uw pijn, voelen dat steeds vaak weer, wanneer wij terug gaan naar die tijd. George was en is een dappere held van Suriname. Maar weet dit; Uw man, jullie vader, en/of overgrootvader,onze held, was, nee is nu nog een waarachtig voorbeeld voor de Surinaamse Natie. En wij zullen hem blijven eren, wie dat nou leuk vindt of niet.

  Maar eens zullen afrekenen met al die leugens en bedrog omtrent onze Vaderlandse geschiedenis. En wij zullen al die vervalsers ter verantwoording roepen, opdat wij een nieuw waarachtig begin kunnen maken in het belang van Mama Sranan en haar kinderen, uit liefde Volk en Vaderland.


  Maak melding

 9. Ik vind het maar heel erg goedkoop om te nu te zeggen:

  ‘En het moet gezegd worden dat het brada George Hindorie is geweest die het gezicht van voornamelijk mijn Hindustaanse broeders m.b.t. Surinames zelfstandigheid, heeft weten te redden. Jammer dat hij mij ontgaan was in mijn eerdere betoog, en misschien nog vele anderen zoals de voormalige president Ferrier bijvoorbeeld’.

  Buitenman geeft terecht overigens af om bepaalde politici, alleen zijn het telkens politici van een bepaalde etnicteit.
  Pas nadat ik kritiek heb gegeven op zijn relaas, probeert hij het een en ander recht te trekken.

  Welnu Buitenman, hoe heb jij zo een belangrijke man als Hindorie, die baanbrekend werk heeft verricht de onafhankelijkheid van Suriname, een feit te laten worden, over het hoofd gezien.

  Was het een bewuste ‘streek’ van je Hindorie in het vergeetboekje te krijgen, zodat alleen één bepaalde etniciteit, waartoe jij ook behoort, met de eer kon en kan gaan srtijken.
  En nu maar je zogenaamde dank betuigen aan de familie Hindorie.
  Goedkoper kan het echt niet!

  Buitenman je maakt Lachmon uit voor leugenaar
  (ben het daar ook mee eens) maar liegen kun jij ook. Wees een kerel en durf dat ook te beamen.

  Ik ben zelf op internet op zoek gegaan naar info over de Surinaamse politiek.
  Heb met verontwaardiging, walging en ook met pijn en verdriet de diverse verhalen gelezen.
  Wat Hindorie betreft, ik heb enorm veel respect voor hem.
  De dag dat Suriname onafhankelijk werd zat hij in Nederland, verguisd door jan en alleman.
  Laten de waarachtige surinamers, zoals ook
  jij je meent te mogen noemen, zich daarover heel diep gaan schamen.

  En als jij denkt dat Surinamers zich als 1 natie, ten dienste zal stellen voor het nationaal belang, dan ben jij een opportunist.

  Nederland heeft ten tijde van het kononialisme het verdeel en heers gevoel goed ingepalmd bij de diverse etniciteiten.
  En na 300 jaar lijkt het zelfs erger te zijn geworden gezien de vele rascistische op-en aanmerkingen over en weer.

  Het spijt mij maar het land waar mijn ouders zijn geboren en getogen is verworden tot een bananenrepubliek en zal dat ook altijd blijven!


  Maak melding

 10. E.Buitenman 100%:Daarnaast verdiend G.Hindorie een standbeeld in Su.
  Deze man mogen de Suri’s nooit vergeten.
  (zijn familie ook niet.)
  Kosten wat het ook zal moeten kosten.Maar de boys in Su. zijn traag met hun eigen geschiedenis.>>>>Waardeloos vind ik dat.


  Maak melding

 11. @ luna en megawatie,
  jullie zaaien alleen maar haat, de gemiddelde
  criolen en hindoestanen haten elkaar zo niet meer zo als jij het voort brengt,
  wat is er mis om te praten over vrede. ik vind dat iemand die over vrede praat, dat is iets om op te verheugen.
  praten over vrede is beter dan je eigen land genoten leeg plunderen. vind het ook niet,
  iemand die over vrede praat is eerlijk,
  iemand die vrede tegen houd die is gevaarlijk bezig.


  Maak melding

 12. word a.u.b. progressief. niet agressief.
  vrede moetje bewaren. vrede geeft toekemost.
  vede geeft licht, vrede brengt scoonheid,
  vrede verminderd de spanning………


  Maak melding

 13. patanalistisch,

  ben je bezopen of zo? met je rare opmerkingen. Ik hoef geen haat te zaaien hoor, dat is al volop aanwezig. Ik weet niet wat jij onder vrede verstaat. Ik sluit mijn ogen niet voor de werkelijkheid. Gelukkig zijn er genoeg verstandige creolen en hindoestanen die normaal met elkaar omgaan. Maar er zijn ook grote groepen hindoestanen die doen alsof je alleen maar mens bent als je een hindoestaan bent, de rest van de mensheid mag wat hun betreft van de aardboden verdwijnen. Zo gedragen deze groepen zich . Ik heb mijn eigen mening, en het boeit me totaal niet wat jij daarvan vind. Als ik dingen zie dan spreek ik ze uit, doe jij maar alsof je het niet ziet. Moet ik dan die sluwerikken hun sniekie gang laten gaan? Zo van slijm, slijm, we willen vrede, maar ondertussen onder elkaar rasistische dingen zeggen over anderen. Ik zou het verder op prijs stellen als je niet persoonlijk het woord tot mij richt. Als je me niet begrijpt, ben je gewoon niet intelligent daarvoor. Dat is jammer, maar leg mijn reacties niet verkeerd uit.


  Maak melding

 14. ik erger mijn ook dood met een paar hindoestanen. maar wie ben ik, ik ben een individu, ik heb geen recht om de ander individu zwart te maken want ik verzorg hen niet, ik verzorg voor niemand en dat zou ik ook niet kunnen. daar om bemoei ik ook niet met anderen. als ik voor iemand iets goed kan doen dan doe ik dat graag. en als ik voor iemand geen goed kan doen dan doe ik ook geen kwaad, je wil niet geloven hoe ik mijn erger met die bhaitek gana van de hindoestanen.om dat ik een hindoestaanse achtergrond heb,ik erger mijn ook rot met die hindoestaanse radio. met die rot reklame,


  Maak melding

 15. geachte patanalistisch,
  voordat ik begin met mijn kritiek op u wil ik u op een zeer beleefde manier begroeten. Ik ben namelijk een hindoestaanse die heel graag op uw commentaar op de hindoestanen wil reageren. ten eerste alle bevolkingsgroepen hebben hun eigen culturele achtergronden, hun eigen levenstijl en hun eigen godsdienst.Nou u houdt niet van die baithak gana en die reclames dan is dat uw koppijn. ik zal u wel een ding verzoeken en dat is dat u wel een beetje respect kan tonen aan mijn cultuur en het niet aan te duiden met de woorden rot of iets dergelijks. als u niet ervan houdt moet u gewoon niet ernaar kijken. maar alstublieft wees wat beleefder en heb respect voor alle culturen!!!!!!!!!!
  Shanti.


  Maak melding

 16. De personen die vinden dat Lachmon een racist is, zijn geboren idiooten, Sorry hoor voor deze uitdrukking, maar ga je liever meer verdiepen in de Surinaamse politiek. In Suriname is een ieder een racist, ik denk niet dat een ieder dat zou ontkennen!
  Het is dezelfde Lachmon geweest die Pengel ( EEN CREOOL )via het distrikt Saramacca hindostaanse kiezers ) in de staten had gebracht.
  Bruma die was een echte racist, want Arron wilde bij de onafhankelijkheids voorbereidingen Lachmon wel betrekken, maar de domste politicus in de geschiedenis van Suriname ( bruma ) wilde dat niet, vraag het maar aan Wijntuin.
  In Suriname is het altijd de Hindostanen en Javanen die racisten zijn, want de Creoolen, die zij “””” engelen “””‘.


  Maak melding

 17. Beste Chander,

  Laat me toch proberen je het een en ander wat beter uit te leggen, want telkens wanneer het gaat om de Hindustaanse bevolkinggroep in Suriname, dan heb je sommigen, die met de meeste urgentie op hun achterste poten willen gaan staan.

  Kijk, daar moet je niet bij mij mee aankomen, want toen Suriname in aanmerking kwam voor de ‘onafhankelijke status’ binnen het Koninkrijk der Nederlanden en Surinamers eigen politieke partijen mochten oprichten, was het de Hindustaanse voorman Jaggernath Lachmon, die de ENIGE was die zijn partij ‘Verenigde HINDUSTAANSE Partij’ noemde.

  Geen enkele andere politieke partij van die omvang had dat gedaan, Lachmon was de ENIGE en vanaf dat moment had hij zichzelf, zijn manier van denken, openlijk kenbaar gemaakt, infeite zichzelf verraden als te zijn ‘PRIMAIR RACIST’.

  Later toen hij wat bewuster werd van het kwaad in zichzelf, werd de naam van de partij wel veranderd (Hindustaanse werd Hervormde), maar het bleef VHP. Wie houdt wie voor de gek. Want was het ‘denken’ van de partij daardoor ook veranderd? U mag het zeggen.

  En vervolgens bij de onafhankelijkdeid van Suriname in 1975, pleegde hij nu historisch verraad door TEGEN de onafhankelijkheid van Suriname te pleiten, omdat hij die onafhankelijkheid ‘NIET ONDER CREOOLSE LEIDING’ wou. Nogmaals, was het denken van de partij veranderd, want Lachmon was toch DE Partij.

  Toen later wilden Hindustaanse voormannen een standbeeld van Lachmon en het liefs op het onafhankelijkheidsplein van Suriname naast dat van Johan Adolf Pengel. Vertel mij nu, hoe geloofwaardig dat moet overkomen.

  Maar geloof mij maar, dat standbeeld van Lachmon STAAT DAAR derhalve VERKEERD!! De man was toch TEGEN de onafhankelijkheid van Suriname?!!

  Buitendien, nimmer heeft enige VHPer excuses aangeboden vanwege het feit dat lachmon openlijk ‘racisme’ bekende en bedreef, door de VHP op die manier ‘Hindustaanse Partij’ te noemen.

  Nimmer heeft enige VHP voorman excuses aan het Surinaamsvolk aangeboden t.a.v. de houding van de VHP o.l.v. Lachmon, inzake de onafhankelijkheid van Suriname. Hindori werd door hem als het ware bespuugd, vanwege zijn houding toen.

  En probeert de VHP anno 2007 nu juist haar invloed aan te wenden om de geschiedenis van Suriname op dit stuk te vervalsen, terwijl daar waar het gaat om de onafhankelijkheid van Suriname, is het George Hindorie geweest die het gezicht van de VHP nog net een beetje heeft weten te redden.

  Moeten geschiedkundigen dit allemaal verzwijgen voor de volgende generatie, moeten zij zoals de Hollanders met ons deden, wederom gaan LIEGEN over dat wat zich in het verleden afspeelde?

  Maar zodra deze zaken terprake komen, dan eisen sommigen een ander verhaal op en willen zij notabene ook nog op hun achterste poten gaan staan, omdat zij vinden dat de waarheid hard is en DIE WAARHEID, vervals behoort te worden.

  Maar laten wij eerlijk zijn, zolang de VHP geen afstand van die racistische houding van Lachmon neemt, tenmindste niet haar excuses aanbied aan het volk van Suriname, zal deze partij de geschiedenis ingaan als onbetrouwbaar en zelfs gevaar vormen voor veiligheid van de onafhankelijkheid van de Republiek Suriname.

  De VHP kan niet in haar gehele bestaan van Sranamans verwachten dat zij er maar over moeten zwijgen, terwijl in een beschaafde samenleving, dit soort zaken best op een fatsoenlijke manier op te lossen zijn.

  Maar wanneer je van doen hebt met een vals superioriteitsgevoel, zoals die van de de ‘witte meester’ en er vanuit gaat dat het minachten van een andere bevolkingsgroep gebruikelijk is, zelfs vanzelfsprekend of normaal is in een beschaafde samenleving, vorm je in mijn ogen een gevaar voor en/of binnen die samenleving.

  En verraad is pijnlijk maar niet onvergefelijk, maar nimmer kan en mag de leugen tot in lente van dagen blijvend domineren. Kunnen wij een samenleving als de onze niet aan blijven doen.

  En dat wilde ik helder en duidelijk stellen, in de hoop dat de boodschap mag overkomen.

  Mijn oma zou zeggen:

  TANTIRI MI MATI, A NO DON!


  Maak melding

 18. Dear Saya, ik ben het helemaal met jou eens alleen vind ik het niet correct dat wij Suri’s, thans in een rasistische discussie verwikkeld zijn. Hoe dan ook de vriendenkring van elke Suri bestaat uit personen van alle rassen en dat maakt mijn land zo mooi. Ik vermoed dat de heer Buitenman vanwege zijn leeftijd en persoonlijke maar vooral achterhaalde opvattingen in een bepaalde periode is vastgeroest. Het is aan jou en ik en natuurlijk alle overige Suri’s om gestalte te geven aan de indruk die de wereld reeds enige tijd van ons heeft als “model natie”. Thanks.


  Maak melding

 19. Dat de VHP voor de hindustanen is/was is te verklaren.De creolen hebben/hadden de NPS,zg Nationale Partij Suriname,maar het is/was wel degelijk voor de Creolen.

  Sinds jaar en dag regeren de Creolen in Suriname,wie kan mij 1 ding noemen wat Suriname voorspoed heeft gebracht.Neen niets en dan ook niets,zie maar de wereld ,waar de negers regeren steeds maar kommer en kwel.De blanken hebben Zimbabwe ,Zuid-Afrika en Angola als economisch sterke landen moeten overgeven aan de negers,zie wat van die landen terecht is gekomen,ja ze zijn totaal de afgrond ingedonderd.

  De Creolen zullen altijd blijven afgeven op de Hindustanen,de reden daarvoor is,dat de Hindustanen en nu de Chinezen van Suriname een bloeiende natie kunnen maken,vandaar dat het stomme stemvee in Suriname steeds maar weer voor de Creolen kiezen,al komen ze om van de honger,ze zullen nooit voor capabele mensen kiezen,zolang er maar geen Hindustaan of een andere ras aan de macht komt(Chinees bv)zal Suriname zo arm en een bedelnatie blijven.

  De verbroedering zal ook nooit tot stand komen, uitgezonderd de enkelingen die op hun gevoel afgaan en niet alles zwart wit zien.
  Ik zelf heb van alles in mijn vriendenkring en let niet op ras or what so ever,ik zie ieder als MENS.

  A tang So,Een Surinamer heeft geen one people one nation mentaliteit.
  Een Surinamer geeft zelf in Nederland af op andere allochtonen terwijl ze zelf allochtoon zijn,dat is het enige wat ze heel goed geleerd hebben van de bakra`s,hahhaahhaahha terwijlk de bakra`s hun net zo goed uitspuugd.


  Maak melding

 20. Beste Toet,

  Wat jammer dat jij die gedachte op na houdt, dat die ‘verbroedering’ nooit tot stand zal komen. Ik zeg, zolang wij voor onszelf en de volgende generaties blijven liegen ja, zal die niet tot stand komen.

  En ik hoop niet dat je die zogenaamde ‘verbroedering’ van Lachmon bedoeld ten tijde Pengel, want daar was geen sprake van ‘verbroedering’, geloof mij maar!

  Trouwens, de NPS was bij haar ontstaan, ‘NIET UITSLUITEND’ een creoolse partij. En Pengel was ook NIET de eerste voorzitter van de NPS. En vandaar dat de Nationale Partij Suriname (NPS), zichzelf geen CPS (Creoolse Partij Suriname) kon noemen, omdat deze partij bij het begin af aan uit verschillende soorten van burgers bestond. Bijvoorbeeld Datra Sophie Redmond was NPS, maar ook Wim Bosch Verschuur was dat en later Pengel.

  Vandaar dat de NPS geen creoolse partij kon zijn, ookal zou zij dat willen. Maar in die tijd was de NPS kennelijk het enige alternatief voor creoolse Surinamers, dat kan.

  Maar voor Creolen of Javanen, Marrons of Chinezen, of welke ander groepering dan ook, waren de deuren van de VHP letterlijk op slot en stond op het bordje geschreven; Verenigde HINDUSTAANSE Partij, dus ‘slechts voor Hindustanen alleen en niemand anders’!

  Maar alleen Lachmon liet het zover komen om ‘racisme’ als ideologie van de VHP te benoemen en in de naamgeving ook nog helder te benadrukken. Hij alleen deed dat.

  De Javaanse Surinamers van toen onder leiding van Papa Soemita (KTPI), hadden dat ook NIET gedaan.

  Nogmaals, Lachmon was DE ENIGE die dat in de naamgeving van zijn partij benadrukte en kennelijk heb je geen idee hoe omvangrijk de gevolgen zijn en schade is, die hij voor de VHP en Suriname aangerichte heeft, door deze STOMME FOUT te begaan, juist vanwege het basis uitgangspunt (OPENLIJK RACISME BEKENNEN) bij het ontstaan van je partij.

  En de eerste indrukken tellen het zwaarst, vandaar dat de huidige VHP anno 2007, nog steeds niet van haar ‘racistische imago’ kan afkomen, omdat niemand zelfs na de dood van Lachmon, tot op heden daar publiekelijk afstand van genomen heeft.

  Niemand die het tot nu toe aangedurft heeft, om de ‘Goeroe Lachmon’ te corrigeren. Dus die ‘hebi’ blijft de VHP jaar in jaar uit maar achtervolgen, wat wij KUNU noemen!

  En komt die kwestie van de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975, ook in relatie tot George Hindorie nog bij kijken. En dat maakt het hele verhaal omtrent de VHP, beslist niet mooier op, laatstaan beter.

  Met andere woorden, wanneer je logisch gaat na denken, en ook gezien de wijze hoe men binnen de VHP met de kwesties omgaat, dan mag je gerust de conclussie trekken dat die racistische ideologie van de VHP tentijde Lachmon, nu nog springlevend is binnen deze partij.

  En als we onze eigen interne ‘hebies’ nog niet kunnen oplossen, hoe wil je WAARACHTIG gaan ‘verbroederen’.

  Kan iemend mij dat vertellen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES