Gevangen achter een gouden masker

22

Door Clark Accord – Moeten scholen kledingeisen stellen, die het dragen van de chadors door leerlingen uitsluiten? Moet de overheid een campagne voor moslim jongeren beginnen om uitingen van moslimfundamentalisme, waaronder het dragen van de chador te bestrijden?
Vouwen in Chador zag ik voor het eerst op Schiphol. Onderweg naar het vliegtuig richting Paramaribo, zag ik ze plotseling in de verte aankomen. Ze stonden op de lopende band die zich in tegengestelde richting voort bewoog. Aan het hoofd van de stoet volledig in zwart gehulde figuren stond een man. Zijn grijze pak zat onberispelijk en was duidelijk van designer kwaliteit.
Langzaam rolden we elkaar tegemoet. Net zoals de meeste reizigers staarde ik de groep vrouwen ongegeneerd aan. Ze leken wel afkomstig van een verre planeet. In de verte was er geen verschil te ontdekken tussen de verschillende in zwarte geklede figuren. Toen ik ze dicht genoeg genaderd was, zag ik dat het venster waardoor ze de wereld in keken per vrouw verschillend was. Het leek alsof ze daardoor hun eigen identiteit probeerden te benadrukken.
De voorste vrouw keek de wereld in door een goudkleurige masker. Daarachter liep een vrouw met een soort raamwerk van zwart touw op ogen hoogte. De volgende wiens ogen nauwelijks zichtbaar waren achter het reepje zwarte kant voor haar gezicht had haar hoofd gebogen. Bij de laatste vrouw waren slechts de onopgemaakte ogen vrijgelaten. Maar het was de vrouw met het gouden masker die het meest indruk op mij maakte. Door haar masker wekte ze duidelijk de indruk de favoriete vrouw te zijn. De groep had iets macaber.
De in zwart gehulde groep vrouwen bleef tijdens de hele vlucht naar Suriname door mijn hoofd spoken. Waar kwamen ze vandaan, en waar gingen ze naartoe? Wat hadden ze aan onder die zwarte jurken? Zou het waar zijn dat ze daar onder de duurste designer japonnen droegen? Vinden ontwerpers als Versace, Dior, Chanel niet gretig aftrek in het Midden-Oosten?
Suriname is officieel een moslim land. Het land is reeds jaren lid van de internationale organisatie van moslim landen. Je kunt je afvragen of dat uit opportunisme gebeurd is. Overgrote meerderheid van de inwoners is niet moslim, maar dat terzijde. Toch herbergt het land een grote groep moslims binnen haar grenzen. De verschillende geloofsgemeenschappen leven in harmonie naast elkaar. In chador gehulde vrouwen ben ik er nooit tegengekomen. Dat past niet binnen de Surinaamse cultuur. In Suriname onderscheiden moslimvrouwen zich qua kleding niet van andere groepen. Het dragen van een hoofddoek is eerder uitzondering dan regel.
Daarom lijkt het me dat het dragen van een chador eerder cultuurgebonden is en dat het niet perse met geloof te maken heeft. De groep in zwart gehulde vrouwen op de luchthaven trok door de manier waarop ze gekleed waren veel aandacht. Door hun manier van kleden waren ze duidelijk vreemde eenden in de bijt.
De vraag hoe vrijwillig deze vrouwen zij in de keuze van hun kleding heeft me sinds dien bezig gehouden.
Kun je als samenleving kledingeisen stellen aan nieuwkomers. Ik vind van wel. Vooral waar het codes betreft die zover af staan van wat hier geld. Dit is niet bevorderlijk voor het herstellen van de broodnodige saamhorigheid in dit land.

Clark Accord

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Dit had ik niet van je verwacht meneer Accord.Ieder is vrij te dragen wat ie wil,ik ben zelf Moslim(Surinaamse)ik kleed me degelijk,als ik naar de Moske ga,zet ik mijn hoofdoekje op.Het zal wat moois zijn mensen te gaan verbieden hoe,ze zich kleden.Had U ook problemen met de nonnen toen,ik niet,en vind het nog steeds jammer dat ze hun habijt hebben verruild.Sommigen gaan onvoorwaardelijk voor hun geloof,Katholieken,Hindu`s,Boedha`s,laat ieder in zijn waarde zou ik zeggen.Bent U ook zo een meeloper van de Bakra`s?Want,anders begrijp ik niet dat U nu over de Moslims valt,45% in Suriname is Moslim, dus ja Suriname is een Moslimland,problemen mee?


  Maak melding

 2. >>>>Ieder is vrij te dragen wat ie wil,ik ben zelf Moslim(Surinaamse)ik kleed me degelijk,als ik naar de Moske ga,zet ik mijn hoofdoekje op


  Maak melding

 3. Wat me het meest opviel van het programma Premtime in Turkije is dat het dragen van een hoofddoek op school en aan het werk VERBODEN is …
  Dat heb ik nooit geweten ..en ook dat zeer gelovige vrouwen net als orthodoxe Joodse dames nu een pruik aanschaffen om op die manier toch hun haar te bedekken…
  Fascinerend allemaal…..


  Maak melding

 4. ik denk niet dat het wat te maken heeft met de kleding maar in su zijn wij dat soort dingen niet gewend en dan is het ook moeilijk te begrijpen en ik hoop ook niet dat surinaamse moslims zich opeens zo gaan kleden


  Maak melding

 5. Wat Accord schrijft,heeft mooit de Surinaamse Moslims bezig gehouden,weer zo een Surined,die meekletst met Amerika,Nederland(Geert Wilders,Rita Verdonk enz.),als hij niet naar Nederland was gevlucht had hij dit nooit geschreven,aiiii bajaaaaaaaa Surineds toch,waarom kunnen jullie niet je eigen denk en zienswijze opkrikken altijd maar het naapen van anderen.Als ik dit lees hoor ik puur G.Wilders en Pastors praten.Accord is een neger,ben benieuwd hoe hij het zou vinden als Wilders en Pastors negers gaan afzeiken.
  Verder zou ik willen zeggen Accord maak je niet druk over het hoe of waarom van de keuzes van de Chadorvrouwen,gaat je niets aan ,maak je liever druk om jezelf wat je aantrekt en hoe je leeft,laat ieder in zijn waarde en heb respekt voor de keuzes van anderen, Makes This World A better Place.


  Maak melding

 6. he soenit. waarom op de rastistische tour gaan. driekwart van afrika is moslim, dus daar gaat het hier volgens mij niet om. Waarom persoonlijk worden. zo sla je een discussie toch stuk. is een column niet bedoel op tot nadenken te stemmen. in suriname hebben we nooit chadors gezien. zoiets is plaats en cultuur gebonden. waarom voel je je aangesproken? draagt je vouw er soms een

  balinta


  Maak melding

 7. Neen die draagt er GEEN.Ik probeer enkel uit te leggen,dat je mensen in hun waarde moet laten,Surineds hebben zich de denkwijze van de blanken toe geeigend,sinds 11-09 zijn ze opeens anti-Moslim daarvoor,was het echt niet zo,als je eerlijk bent dan,Balinta.
  Accord,stelt me echt teleur,hij als geen ander moet weten,hoe het voelt om mensen op hun kleding te beoordelen,dit valt me op,omdat ik al zijn boeken gelezen heb en vond hem een objectieve schrijver.Over de slavernij maakt hij zich enorm druk en wat doet hij nu,ja een geloof neerhalen en hij wil nog ook ,mensen verbieden te dragen wat ze willen,daar heb ik problemen mee.
  De Katholieken hebben hun habijt,de Boedisten ook hun eigen kleding,de Hindu`s kleden zich ook naar hun geloof enz.waarom maakt men zich druk over de Moslims vraag ik me af.
  En als je die toep die hier getypt wordt discussie wilt noemen ,ga je gang dan maar Balinda,ik reageer gewoon op Accords collum wat is er mis mee,om te typen wat ik vaststel over zijn commentaar op de Chadors,gelukkig leven we in een Democratisch land,en zal het nooit gebeuren dan bepaalde kleding verboden zal worden,ook in Suriname niet.


  Maak melding

 8. Ja Clark, het klopt: onder de chador dragen de vrouwen de meest exclusieve designer kleding en hebben de duurste sieraden ter wereld. Verder zijn het vaak schoonheden.

  In sommige landen dient een chador juist als bescherming van de vrouw tegen al te hitserige kerels. In Zuid Afrika bijv. hebben velen zich bekeerd tot de islam en lopen ook rond in wijde gewaden; deze dames hebben danook geen last van potentiele verkrachters.

  Een gouden masker is veelal gebruik in Jemen.


  Maak melding

 9. ik ben een surned. en geen moslimhater, maar ze mogen wel wat verdraagzamer zijn.

  als iedereen die een religie heeft of beleid ook zo moet gaan reageren als de moslims
  dan vrees ik dat we een derde wereld oorlog overslaan en direct naar een vierde gaan,
  zo erg kan het worden.

  er worden zoveel grappen gemaakt over hindoes, christenen, amish, jehova getuigen, maar nog lang niet reageren ze zou als de moslim,
  maar ja ze moeten het maar zelf weten!!


  Maak melding

 10. het is moeilijk samenleven met een groep die zich beschouwd als gelovigen en de rest voor het gemak als ongelovigen afdoet.
  De chador en varianten als niqaab worden gedragen als statement tegen de (waarden en normen van) samenleving.
  het is mij nog steeds een raadsel waarom het ‘goddeloze’, want niet islamitische westen, zo’n grote aantrekkingskracht heeft op moslims, die zixch in grote getallen hier vestigen. Een omgekeerde beweging richting islamitische heilstatenheb ik nimmer waargenomen.
  De reden hiervoor is dat ondanks alle prietpraat over allah en het paradijs, de islam nergens democratie, mensenrechten, vrijheid en welvaart heeft gebracht.Kijk hiervoor naar de staat waarin islamitische landen verkeren en lees het vn rapport over de ontwikkeling in de islamitische wereld, geschreven door arabische academici.In dit rapport wordt gesteld dat de achterlijkheid in de islamitische wereld overwegend aan de islam zelf te wijten is.


  Maak melding

 11. Wordt het geen tijd dat men in Nederland,gezond verstand gaat gebruiken.Men krijgt(geeft) het gevoel niet, dat de meeste mensen(buitenlanders)in Ned. mogen zijn of behoren.
  De meeste zijn hier geboren en vrij jong en de rest zit +/- 25 jaar of de laatste 10 jaar in Ned.Maar door de te hoge instroom hebben de beleidsmakers(IND)
  de toelating verzwaard.
  Dus: de meeste krijgen een probleem met huwelijken enz. enz.(11.sept)is voor enkele een motivatie, om gek te doen,aandacht trekken..enz.enz.Alles heeft tijd nodig(soms jaren).


  Maak melding

 12. In Zuid Afrika bijv. hebben velen zich bekeerd tot de islam en lopen ook rond in wijde gewaden; deze dames hebben danook geen last van potentiele verkrachters.

  stanvaste

  Mag ik BS oftewel Bullocks zeggen????
  Naar mijn weten hebben (potentieele) verkrachters zich nooit laten weren door kledij!

  Laat die mensen maar doen wat zij willen met hun lichaam. Is hun volste recht! Daarom kan ik mij ook boos maken als zij over mij en mij soortgenoten beginnen. Want geloof me die moslimas kunnen ook gal spugen over hoe ´wij´ons kleden.


  Maak melding

 13. Als gesteld wordt dat dit een kapitalistisch en vrije samenleving is, dan moet niemand verplicht worden om zijn cultuur,godsdienst of wat dan ook van eigen waarde is, te verwerpen ten gunste van de wil van de staat.

  Het is vastentijd.


  Maak melding

 14. Aan alle ge-uniformeerde kledingdragers:van politie ,militairen tot,brandweer,.Ook religieuzen,van pastoors,pandiets en tot de boerka”sdragers.Een mooie uitvinding van en door de mens zelf.Adam en Eva waren naakt in het paradijs,toch?Bovendien leefden ze dicht bij God.
  Groeten naakt geboren


  Maak melding

 15. ….Heer Clarc, als je zo consequent doorredeneert stel dan ook meteen voor de anjisa, de koto en de jaki van de Afrosuri, de sarong en kabaja van de Javaan en de sari en dhoti van de Hindoestaan, panji van de marron etc etc af te schaffen…Begrijp je nu hoe idioot blank en na-aperig je vergelijkingen en commentaren klinken…of ben je inmiddels door egoexpansie en sterallures verblind….


  Maak melding

 16. hoezo sarka draag jij soms een burka. wat is de link met de burka en al de klederdrachten die je noemt. En ik heb overigens nooit mensen met dat soort drachten hier over straat zien gaan. Dat is allleen maar bij feestdagen. ik snap je stelling niet Sarka.
  In Suriname dragen vrouwen geen chador en burka. Dat is wat Accord hier redeneert. Hij is dus cultuur gebonden en niet religeus. En ik ben het er wel mee eens. Als je je helemaal wil bedekken, waarom blijf je dan niet lekker thuis.


  Maak melding

 17. Balinta,1 advies sluit je aan bij Pastors en G.Wilders hoor.Accord staat op zijn achterste benen als hij iets negatiefs hoort over de slavernij,dat mag men nooit vergeten zegt ie,en wat flikt ie nu????? Anderen hun religie,klederdracht afzeiken,dat noem ik kort door bocht,de slavernij is HEILIG voor hem?????? Nou,hij kan de pot op met zijn slavernij.


  Maak melding

 18. Beste mensen,

  Jammer dat Clark ook afgedaald is naar het niveau van “velen denken te weten en weinig weten te denken”. Misschien heeft ie een zonnesteek opgelopen. Helaas zie je dat bij veel meer mensen die ineens “mee gaan lullen” met de opgelegde publieke opinie. Zouden deze mensen last hebben van het Postkoloniaal syndroom of kiezen ze gewoon om mee te slijmen met … om er zelf beter van te worden?

  Even het stukje van Clark analyseren: er is geen causaal verband tussen uiterlijk (kleding) en hoe iemand denkt of is. Dat dacht men in de middeleeuwen: als je tattoo’s heb ben je gevaarlijk, als je als zwarte in een trainingspak rondlooopt ben je een crimineel…ga zo maar door.

  Jammer mister Clark dat je zo bekrompen denkt.

  Vraagje: moet de overheid ook een campagne beginnen om het dragen van alle geloofssymbolen of andere groepssymbolen (in jouw ogen fundamentalisme) te verbieden: kruisen, ohms, tattoo’s, piercing, pakken enzovoorts..Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

  Mvgr,

  Johnny Pritipalsingh


  Maak melding

 19. Aanvullend voor de mensen die het met Clark eens (mag hoor heb ik geen moeite mee: it is a free country, voor iedereen ook de moslims). Ben geen moslim dus neutraal, probeer alleen rechtvaardig te zijn. Terugkomend naar de mensen die het met Clark eens zijn: vraag je zelfs eens af hoe jij zou handelen als anderen jou (of je geloof of afkomst) constant zou aanvallen en alles zwart zou maken? Als je heeel eerlijk bent, dan zou je net zo reageren als de moslims. Waar het om gaat dat je iedereen (ook autochonen kunnen er niet tegen als je de over de misstanden van hun volk praat, slavernij, onderdrukking, apartheid..) in zijn / haar waarde laat en elkaar met repect behandelt. Een mooie spreekwoord luidt: behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden. Dus wat zeur sommige mensen nou: als je zelf onvriendelijk bent, dan krijg je dat ook terug.

  Mvgr,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.