Begrotingstekort Surinaamse overheid neemt toe

13

PARAMARIBO, 2 okt – Het tekort op de begroting voor 2007 is groter dan voorgaande jaren. Dit meldt de Ware Tijd. De uitgaven zullen de inkomsten overtreffen met ruim zeshonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tweehonderd miljoen euro). Dit is ruim tweehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijfenzestig miljoen euro) meer dan op de begroting van 2006.

In 2005 bedroeg het tekort ruim driehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro), ongeveer 8,3 procent van het bruto binnenlands product, bbp. Het percentage voor 2007 is ongeveer 11,5. De uitgaven voor 2007 zijn begroot op ruim twee miljard Surinaamse dollar (ongeveer zevenhonderd miljoen euro) en de inkomsten op ruim anderhalf miljard Surinaamse dollar (ongeveer vijfhonderd miljoen euro).

Volgens een missive van de ministerraad zal ook het komend dienstjaar een strikt financieel beleid worden uitgevoerd. Belangrijkste doelen zijn het aanvaardbaar houden van het begrotingstekort en behoud van de economische stabiliteit. “Daarbij is het van belang toe te zien op een strikte naleving van de financiële regels en wetgeving”, stelt Financiën in de missive.


13 REACTIES

 1. dus vorige maand nog was ook vene bezig met cijfer materiaal en dat na de behandeling van van 2006. En nu een maand later….
  Men probeert verwarring te brengen met 2006 en 2007 maar het is vorige maand en vandaag.


  Maak melding

 2. Het waren deze lieden van het Nieuw Front die het volk zo goed konden vertellen over de begrotingstekorten van de regering Wijdenbosch.Wat zien we nu gebeuren? Enorme begrotingstekorten bij deze regering en deze tekorten worden gefinancieerd met monetaire financiering.Met andere woorden de overheid laat papiergeld drukken en laat dit geld vervolgens circuleren in de samenleving.


  Maak melding

 3. Het tekort zal in 2007 dus 3,2 procent bedragen ten opzichte van 2005.
  De raad van ministers stelt terecht in haar missive dat het aanvaardbaar houden van het begrotingstekort en behoud van de economische stabiliteit prioriteit heeft.
  Wat mij echter opvalt is dat de regering het behoud van de economische stabiliteit en het aanvaardbaar houden van het begrotingstekort, in de verkeerde richting zoekt.
  In Suriname is er sprake van een toenemende consumentgerichte economie in plaats van een productiegerichte economie.
  In en rond Paramaribo verrijzen de gigantische shopping malls (overdekte winkelcentra) als paddestoelen uit de grond.
  Deze malls moeten het voornamelijk hebben van geimporteerde (luxe) artikelen die een enorm gat slaan in de toch al fragiele economie, voorzover de eigenaren van de malls de overheidsdeviezen aanwenden voor de import van hun artikelen.
  Indien de mall eigenaren hun eigen vreemde valute gebruiken voor luxe importartikelen, dan ziet de overheid nul komma nul terug hiervan, omdat gemaakte winsten overgemaakt worden op buitenlandse bankrekeningen.
  Kapitaalvlucht heet dit. De Centrale bank heeft totaal geen controle op deze vorm van kapitaalvlucht.
  Ik heb al geen hoge dunk van veel van deze shopping malls, omdat ik het idee heb dat de eigenaren deze malls gebruiken voor hun witwaspraktijken.


  Maak melding

 4. Wanneer gaat het Surinaams volk opstaan en een einde maken aan deze Frontkomedie: dit begrotingstekort is voor deze regering het bewijs om hun stelling steeds weer te rechtvaardigen dat er geen geldmiddelen zijn om de eenvoudigste projecten te realiseren.
  Het tekort is grotendeels ontstaan voor de facilitering van partijgenoten.
  Droevig, sarie torie, wat een politiek ….


  Maak melding

 5. ga zo door bedriegen stellen en het land naar de afgrond leiden.

  beschuldig ze maar mensen in de oppositie die aangetoond hebben wel ontwikkeling te brengen in het land en ga verder met samenwerken met de de echte drugslandelaren

  ga maar door om om de rijkdommen weg te geven aan het buitenland


  Maak melding

 6. Goed opgemerkt Pedro,
  Ik denk daarom dat een aantal acties samen moeten gaan zoals indamming van witwas gelden in samenwerking met de Americaanse overheid die over de faciliteiten beschikt om internationale geldstromen te volgen.
  Zo’n actie is gelukkig reeds ingang gezet door onze justitie minister.
  Daarnaast moet uiteraard de productie sector worden gestimuleerd. Een aluminium industrie, goudindustrie etc. in het verlengde van onze bauxiet en goud voorraden zou ik toejuigen.


  Maak melding

 7. Geachte redactie,

  Ik dacht dat Telting van de Centrale Bank van Suriname toch een wet had gemaakt die voorzag in boetes en gevangenisstraffen, indien een bepaalde minister of president of ambtenaar de limiet zou overtreden?

  Dit was naar aanleiding van Bosje en die brug geloof ik en Telting dacht van: Ik ga paal en perk stellen!!!.

  Hoe zit dat ook alweer of haal ik hier de dingen door mekaar.

  Kan iemand mijn geest weer even opfrissen?

  Alvast bedankt.


  Maak melding

 8. men zat een paar keer te denken of de leiders niet te vergelijken waren met gangsters. ja hoor……..
  het is waar……….
  in het openbaar doen ze als een god gelovige,
  triest, miljoennen mensen laten criperen.
  als een baas zou bestaan van dit werld, dan zou gij hen moeten straffen. maar hoe zwaar zou die straffen moeten zijn. voor zo iemand die miljoennen mense laat leiden. ik denk dat er een god bestaat, de baas van de geesten. die straft iedereen die verkeerd doet,die straf van hem daar kun je geen advokaat nemen.het zal een comform uitspraak zijn.


  Maak melding

 9. ik begrijp niet waarom wij mensen de armen niet gunnen dat ze goed mogen eten drinken wassen etc, door normaal eten drinken en goede voor zieningen worden mensen slim.
  dat mensen slim kunnen worden in een land ,dat is voordelig voor het heel land,
  en het heel volk, ook een fatsoenlijk sanitaire voor zieningen speeld een belangrijke rol in mensen leven. want als iemand savonds bang is naar de toilet te gaan.om dat de toilet buiten is. en gevaarlijk, daar door worden mensen niet gezonder van. want een mens moet vrij kunnen bewegen tijden zijn groei,dan is er meer kans dat die toekomstige kinderen iets kunnen maken van zijn land, word als je blief leider. en leid je land genoten tot een gezonde maatschappij. leer eerlijk brood verdiennen. dat leidje tot vernieuwing. en tot fatsoen.oneerlijk maakt dom. oneerlijk heeft kort leven. en klein leven. kijk naar die oneerlijke mensen die hebben geld maar geen geluk, ze zijn meestal in de gevangenis. ze kunnen een ander nooit helpen. en zich zelf ook niet, ze hebben meestal een grote snuit,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.