Opiniepeiling: Aanpak onderwijs Suriname fout

7

PARAMARIBO, 1 okt – Het onderwijs in Suriname wordt verkeerd geleid. Dit is de mening van ruim zeventig procent van de respondenten in een onderzoek van het Research & Information Center Suriname, Rics, dat verbonden is aan de Times of Suriname. Volgens de respondenten worden de problemen in het onderwijs niet serieus genomen.

Dit heeft een verkeerde aanpak tot gevolg of er wordt eenvooudigweg geen moeite gedaan om een oplossing te vinden. De stijgende kosten en gebrek aan investeringen en uitvoeringscapaciteit worden de regering ook aangerekend. Er wordt ook aanstoot genomen aan het uitblijven van vernieuwing. Carrièremogelijkheden na bepaalde opleidingen worden ervaren als uitermate beperkt.

Aan de vooravond van het nieuwe schooljaar ziet ongeveer veertig procent het gebrek aan materiaal als het meest nijpende probleem. Ruim vijftig procent gelooft niet dat de regering in staat is beloofde onderwijshervormingen door te voeren. De uitvoeringscapaciteit is daar te beperkt voor. Het onderzoek is gehouden onder honderd respondenten in de districten Paramaribo, Wanica, Saramacca en Wanica.


7 REACTIES

 1. “Het onderwijs in Suriname wordt verkeerd geleid.”

  Wat bedoeld men precies. bedoeld men:

  a) Het onderwijs is niet goed
  of
  B) De leiding is niet goed
  of
  c) de richting van het onderwijs is niet goed

  ofwel, waar hebben we het eigenlijk over.

  Voor een opiniepeiling naar de kwaliteit van het onderwijs in Nederland (of waar dan ook)en je zult vergelijkbare resultaten krijgen.

  Het onderwijs loopt altijd achter de feiten aan. De arbeidsmarkt verandert sneller dan het onderwijs kan bijhouden. Nieuwe technologien als internet en ander computertoepassingen lijken verleidelijke instrumenten voor het onderwijs, maar de docenten weten minder van de digitale speeltjes dan de kinderen. Die gaan hun gang en leren wat ze willen of gewoon helemaal niets nuttigs.

  Het onderwijs deugt niet? Niets nieuws dat weten we al eeuwen. Maar het is vaak minder erg dan men doet voorkomen.


  Maak melding

 2. Sara
  Waarom doen de particulieren daar niet iets aan, zoveel hulpmiddelen van uit ned. komt daar naar toe voor de schooljeugd.Het is schandalig wat er gebeurd in suriname, lijkt alsof het vriendjes politiek daar met de dag groter word. Surinamers de hoge heren zorgen voor hun eigen fam.kijk maar wat er gebeurd.
  DE JEUGD IS DE TOEKOMST VOOR MORGEN.
  SARA


  Maak melding

 3. “Help het onderwijs in Suriname”
  Om het onderwijs op peil te houden zijn niet alleen goede leerkrachten nodig, maar is ook goed materiaal van belang. Vanaf 27 september 2006 is een project gestart om aan die behoefte te voldoen. Zie: http://www.schoolhulpprojectsuriname.nl. Eindelijk wordt er niet alleen gesproken, maar worden ook concrete acties ondernomen. Steun deze stichting en doe je bijdrage.


  Maak melding

 4. hulpmiddelen die uit ned komen gaan meestal niet in het onderwijs, 90% word vekocht, en wat op de scholen gaan, worden onder de leerkrachten verdeeld.


  Maak melding

 5. Waarom niet het opzetten van particuliere scholen die samenwerken met het bedrijfsleven, en kinderen in aanmerking doen komen voor een studiebeurs vanuit het bedrijfsleven.??
  Kinderen raken veel meer gemotiveerd, want degene die presteren komen in aanmerking voor een beurs en evt vooruitzicht op een baan bij dat bedrijf.
  daar hebben we geen overheid voor nodig.


  Maak melding

 6. Bijna al de scholen zijn volgens mij systematisch,gesloten,St Rosaschool,Leonardusschool,st Louiseschool,Margretaschool,Sypestijnschool,Frouweinschool noem maar op,dat waren de allerbeste scholen toen in Suriname,How Comes vraag ik mij af,waarom deze scholen van de aardbodem zijn verdwenen????Kan iemand van jullie hier mij dat vertellen,als we het antwoord weten,weten we hoe dat zit met 10 jaar Vene.Ik was in maart op vakantie in Suriname en bleef met tranen in mijn ogen staan kijken hoe de Rosaschool en Ceciliaschool aan de Zwartenhovenbrugstraat,zo vervallen zijn,de scholen zijn dicht en er groeit onkuid over het hele gebouw heen SARI TORI,zo ook de St Louiseschool aan de Gravenstraat hoek Wulfingstraat,ik heb echt gehuild en dat is geen grap mensen.
  En maar hulp vragen voor schoolmiddelen,ik geef graag aan goededoelen,maar hier aan vertik ik mee te werken,het heeft geen nut,komt toch niet bij de hulpbehoevende scholen terecht.Wat kost nou een paar schriften en boeken enz.wil de Surinaamse regering mij komen vertellen dat ze zo arm zijn ,om voor de kinderen van de toekomst te zorgen????Tja,het STOMME STEMVEE staat er bij en kijkt er naar,zelfs voor hun kroost willen ze niet opkomen,dus dan moet maar weer bakrakondre voor opdraaien??Sorry hoor, ik geef niet aan schoolhulpproject Suriname,ik stuur zelf wel voor mijn nichtjes en neven als ze daarom zullen vragen.


  Maak melding

 7. Reactie van de Jeugdraad van de Organisatie.
  Dat er problemen zijn in het onderwijs is niet nieuw. Maar wil men het probleem aan de wortel aanpakken? De vraag is gesteld.
  Sinds de onafhankelijkheid is het onderwijs en de sociale voorzieningen zich gaan degraderen naar de diepteput die wij op heden kennen. De foutieve beleidsvoorzieningen en beleidsbesluiten zijn daar de oorzaak van het achteruitgaan van het onderwijsgevende beleid. Niet deze, maar alle achtereenvolgend regeringen zijn schuldig aan het slordig beleidsgevend onderwijsbesluit.
  Vele kinderen(voornamelijk kinderen vanuit het binnenland)hebben een leerachterstand gaande van 2 tot 5 jaren. Het inhaalproces is zonder tegenspraak enkelen jaren nodig, zeg maar 8 jaren. Het inhaalproces moet wel stapsvoet gevolg worden wil men niet het proces onderbreken. En daar ligt het probleem. Niettegenstaande de forse subsidiering vanuit verschillende hoeken, wordt geen vooruitgang vastgesteld. Naar waar gaat de subsidie gelden? Enkelen miljoenen Euro’s!
  Dan hoor je dat het Ministerie de intentie het engels als verplichte leerpakket in te schakelen. Voor wie? Niet voor de arme jongeren van het binnenland, zij halen het amper met het volgen van de officiële voertaal. Wie dan wel? Niet ver te zoeken, enkel wie het goed kan missen en privé lessen kan permitteren. Klasse school, daar zijn wij naartoe.
  Wij hopen dat de Minister zich inkeer en de goede richting naar het inhaalproces voor gelijke kansen voor alle jongeren. Dit is trouwens een verplichting vastgelegd in de rechte van het kind.
  Jeugdbestuur – Stg. WERK TOEKOMST GEZIN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.