Chinees bedrijfsplan voor Oost-Suriname afgekeurd

6

PARAMARIBO, 30 sep – De regering is alles behalve ingenomen met het bedrijfsplan van China Zhong Heng Tai voor Oost-Suriname. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het plan voor de ontwikkeling van een palmolie-industrie is teruggegeven, compleet met kanttekeningen.

“Er is een bedrijfsplan ingediend dat niet volledig heeft voldaan aan de eisen die gesteld waren. De presidentiële stuurgroep heeft de nodige kanttekeningen gemaakt en aan China Zhong Heng Tai gezegd ervoor te zorgen dat het bedrijfsplan voldoet aan alle voorwaarden die gesteld zijn”, zegt Raghoebarsing tegenover de Ware Tijd. Pas dan is verder praten mogelijk.

Over de tekortkomingen wordt gezwegen. De milieueffecten- en social impact-studie in het Patamaccagebied zullen nu nog even moeten wachten. De afgelopen dagen is gesproken over het aantal Chinezen dat in dienst genomen zal worden en de lonen. Volgens afspraak mag niet meer dan twintig procent van de arbeiders buitenlands zijn.

Bewoners van Oost-Suriname vrezen het ergste. Niet alleen wordt kaalkap verwacht van het plaatselijke bos, maar ook sociale ontwrichting door de import van grote aantallen Chinezen. Er wordt weinig geloof gehecht aan de belofte van werkgelegenheid. De lonen zouden te laag liggen. Raghoebarsing belooft bescherming. “We willen geen landbouwontwikkeling met het perspectief dat werkers aan de rand van slavernij moeten arbeiden.”


6 REACTIES

 1. Ik vind het een hele goede zaak dat minister Raghoebarsing niet zomaar goedkeuring heeft gegeven maar eerst de eisen heeftgetoetst.

  Minister, u heeft mijn complimenten want het betekent dat u zich niet zomaar laat inpalmen door dit soort buitenlandse investeerders. De meeste mulitinationals maar ook zogenaamde buitenlandse ondernemingen kijken naar KORTE termijn WINSTEN en vaak kan het ze NIET SCHELEN wat ze na een aantal jaren achterlaten in een land.

  Als voorbeeld noem ik Nigeria waar SHELL opereert………… u weet het zelf allemaal ook wat daar gebeurd.

  In ieder geval hoop ik dat u allen nog heel veel WIJSHEID mag ontvangen; omdat het geen makkelijke opgave is voor u als minister.

  Moge het goed gaan met Suriname, want dan gaat het ook goed met ons allemaal.

  Vriendelijke groeten aan alla sranangmangs.


  Maak melding

 2. China Zhong Heng Tai is een zwerf/durfinvesteerden. De bedoeling is zo snel mogelijk winst en bezit bemachtigen. Als dat doel bereikt is gaan ze vervolgens saneren en arbeiders afvloeien. En daarna de boel in de verkoop zetten. Chinees management is autoritair. Ze houden niet van vakbonden. De regering heeft zorgplicht voor haar burgers. Doe ze dit niet aan!


  Maak melding

 3. Als men op papier nu al niet aan de eisen voldoet of aan de regels houd, zullen ze het in de praktijk ook niet doen.Aanpassen van het plan aan de hand van de kanttekeningen van de regering, is gewoon opschrijven wat de regering horen wilt en niet dat ook gaan doen.Bedank deze chinezen onmiddelijk.


  Maak melding

 4. Het is toch dom voor woorden om zo een mooie bedrijfsplan af te keuren. Juist Oost-Suriname heeft metamorforse nodig. Chinezen kan juist in deze regio heel goed ontwikkelen en snelwegen aanleggen inclusief mooie eensgezinswoningen en een mooie natuurpark aanleggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.