Suriname moet voortaan waardeloze deals schuwen

8

PARAMARIBO, 29 sep – “We moeten moderner gaan denken. We zijn hardleers. We sluiten al zo lang waardeloze deals. De regering is tekortgeschoten.” Dit zegt Ernie Brunings, ex-minister van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De overname van Cambior door IAMGOLD met vijfhonderd miljoen dollar winst, is alleen maar het zoveelste staaltje.

En dan te bedenken dat Cambior’s Surinaamse dochtermaatschappij Rosebel Gold Mines de winst heeft gevoed. Dat Suriname geen geld had om in te gaan op het aanbod van aandelenopkoop, is regelrechte nonsens. “Als we over Suriname praten, denken we vaak dat dit alleen de regering is. We moeten het nationaal bekijken. Suriname had een eigen maatschappij moeten oprichten, die het aandeel opgekocht”, zegt Brunings tegenover de Ware Tijd.

Aandelen konden dan worden doorverkocht aan beleggers. “In dat geval hadden Surinamers flink kunnen profiteren van de overname van Cambior”, aldus Brunings. Nu is er voor niemand wat, niet voor de regering en niet voor de burger. Suriname moet maar leren dat bij onderhandelingen over investeringscontracten de waarde van aandelen het centrale punt is.

Al bij de onderhandelingen dit jaar over nieuwe goud- en bauxietoperaties zal een andere aanpak moeten blijken. Bij onvoldoende deskundigheid, kan altijd worden aangeklopt bij particulieren. Geldgebrek mag geen excuus zijn. Onder meer de Verenigde Naties kan te hulp schieten. “We gebruiken ons lidmaatschap alleen om eens per aantal jaren om op hun podium te klimmen.”

8 REACTIES

 1. Mneer Brunings ie weerede!! Ik zie het en iedereen met mij in Su ziet dat er een slechte deals worden gesloten. We weten precies waar op welke punten die deal slecht is. En we weten ook met zn allen dat die deal daarom slecht is, omdat anderen hun zakken vullen. Laten we elkaar geen mietje noemen en nu gaan janken omdat wij niet hebben kunnen mee eten. Dan plotseling zijn we politiek correct en denken we aan het nationaal belang. Suriname moet maar leren dat bij onderhandelingen…..wat!!!!..Suriname weet het alang. We zijn echt geen sjtomme idioten!
  We verkopen het land met zijn allen, omdat we niet genoeg van het land houden. We houden alleen van onszelf en zijn de meest egocentriscche individuen in de hele wereld.
  We weten dus heel goed wat we doen en hebben de gevolgen ook al voorzien. Het wordt echt tijd voor een nieuwe revo. zonder coka en rotzooi!!


  Maak melding

 2. He He eindelijk iemand die durft aantegeven dat Surinaame in de uitverkoop staat.

  We moeten uitkijken dat we na 20(twintig) jaar geen surinaame meer hebben ,dat we tegen die tijd alleen maar chinees lullen .
  Dit is echt diep diep triest,en dat die zakken vullers het nog steedts niet zien,terwijl de doorsnee Surinamer het allang door heeft.
  Wanneer zullen die zogenaamde geleerde inzien dat ze het land naar de klote helpen .

  PLEASE PLEASE PLEASE MAAK A.U.B. NIET KAPOT WAT U ZELF NIET MAKEN KAN.


  Maak melding

 3. Wel goed doordacht, dat praatje van Ernie Brunings.
  Nu nog dat praatje van Bert Brunings. Van Bert en Ernie moeten wij het horen, maw. van allebei moet het Volk de kastanjes-smaak proeven.

  En dan toepassen bij de praatjes over de Bruynzeel-deal. Smerige schaamteloze politici die nu in de regering zitten denken immers altijd laks over het Volk, de meute. Maar waar is het onderzoek gebleven die moet gaan over de verdwijning van de U$ 500,0 miljoen van de Bruynzeel NV Pensioen Fonds ???

  Het is misschien een meute , omdat die vrouw die alléén durfde te postvatten onder de mamma-bon is weggehaald of weggepest. Alsook dat de mammabon er niet meer staat. Beesten zijn die politici van Suri anno nu.

  Vriendelijke groeten overigens,………..


  Maak melding

 4. In dit trieste geval gaat erom wie namens de Staat Suriname heeft onderhandeld. IK heb het reeds eerder aangegeven, Suriname zal het land van de gemiste kansen blijven, vanwege het schuwen van deskundigheid. Het blijft triest, omdat je de verantwoordelijken geen aanstalten ziet maken om het tij te keren. Dit baseer ik op recentelijke gebeurtenissen, m.b.t. tot benoemingen, die hebben plaatsgevonden. Bij mij gaat niet om het feit dat benoemden of genomineerden partners van regeringsfunctionarissen zijn, dat zal mij eerlijk gezegd een worst wezen, maar getoonde ervaring en deskundigheid des temeer. Naast de voordrachten voor de bemanning van de ambassades, worden wij ook nog geconfronteerd met benoemingen,die hebben plaatsgevonden voor de raad van commissarissen binnen de SLM. Schrik niet, wanneer u namen hoort van van Leo Brunswijk, ja, de broer van en ook nog één van de partners van de heer R. Brunswijk. Je zou toch verwachten, dat gezien de huidige precaire positie waarin de SLM zich thans bevindt,dat er absoluut geen tijd is voor zo’n poppenkast. Als we het voorgaande doortrekken naar naar de overname van Gambior door IAMGOLD, dan worden wij geconfronteerd met hetzelfde fenomeen. Geen expertise, maar te dom om deze aan te trekken. Niet over de juiste deskundigheid beschikken is absoluut geen schande, maar het inzicht missen om- wanneer je die ontbeert-het vanwaar dan ook aan te trekken getuigt van misplaatste arrogantie, hetgeen weer leidt tot domheid. En dan te bedenken dat de verantwoordelijke minister ten tijde van deze deal de heer Demon was. Welnu!Brazilie, de grootste economie van de regio; sterker nog het is geen overdrijving om Brazilie aan te merken als te zijn de regionale supermacht, dus bij de aan-stelling van een ambassadeur kijk je dus wel uit. Wie denk je dat binnenkort ons ambassadeur wordt in Brazilie? Jawel! Mevrouw Demon. Begrijp je nu wat ik bedoel?


  Maak melding

 5. Ernie heeft het goed verwoord hoe het moet maar je hoort alleen wat als het kalf verdronken is.De publieke opinie moet nu gemobiliseerd worden, nu de onderhandelingen over de nieuwe bauxietovk. en goudovk. voor de deur staan.Dat de docent(Rusland) al bij voorbaat heeft gekozen voor Billiton en Suralco is al een slechte zaak.Hoor ik iemand hierover?
  Het Parlement bestaat uit een stelletje ambtenaren en van de twee leraren(pres en vp) verwacht ik ook niks.Het is triest.


  Maak melding

 6. ik wist het al in 1994 toen goldenstar verkocht aan cambior.voor minder dan wat ze nu gaan krijgen voor bruynzeel nog erbij. Dus schrik niet wanneer doorwin bruynzeel veel waarde toevoegt en men dan zegt o we willen nu wel aandelen. dan is het ook te laat.


  Maak melding

 7. Sur had die aandelen niet hoeven te kopen. Sur kon een x-% opeisen tijdens de onderhandelingen. Maw 20% aandelen of opzouten en opzoek naar andere exploitanten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.