SP roept stemgerechtigden in Suriname op te stemmen

14

De Nederlandse ambassade in Paramaribo moet veel meer doen om Nederlandse stemgerechtigden in Suriname op te roepen van hun stemrecht gebruik te maken. Dat bepleit SP-Kamerlid Harry van Bommel na klachten uit Suriname. Hij heeft de Nederlandse regering gevraagd actie te ondernemen.

Volgens contacten van Van Bommel in Suriname en Nederland is er tot op heden alleen via Surinaamse kranten bekendheid gegeven aan de verkiezingen en de voorwaarden waaronder houders van een Nederlands paspoort in Suriname kunnen stemmen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit aan de fractie van de SP bevestigd.

Om in Suriname te kunnen stemmen dienen de tussen de 20.000 en 30.000 stemgerechtigden zich eerst te laten registreren. Van Bommel meent dat het volstrekt onvoldoende is om deze oproep via kranten te verspreiden, gezien het feit dat deze kranten geen landelijke dekking hebben. Het Kamerlid heeft de Nederlandse regering gevraagd ook gebruik te maken van de Surinaamse radio en televisie. Op die manier hoopt de SP op korte termijn alle stemgerechtigden in Suriname te bereiken.


14 REACTIES

 1. Van.Bommel, speelt het spel mee en laat mensen zich registreren zonder te beseffen dat een autochtone Nederlander meer rechten heeft dan een allochtone Nederlander en zich dus prijs geeft.
  Resultaat, de staat Suriname en de Staat Nederland verdelen de poet en selecteren wie ze nodig hebben.


  Maak melding

 2. Leider,de nedsu’s in su hebben evenveel recht hun stem uit te brengen. Wat heeft dit te maken met meer rechten voor de 1 dan de ander. Wat bedoel je met de poet verdelen? Met name eursu’s hebben een handje van om de regering in su te beschuldigen van corruptie. Ik vind de aktie van de SP een goede.
  kolebrie


  Maak melding

 3. Kolibrie ben het helemaal met je eens.
  Voor iedereen in het buitenland die wil stemmen en niet weet wat de regels hiertoe zijn, kijk dan op:
  http://www.kiezenuithetbuitenland.nl/
  Wanneer er gestemd wordt zijn wij zelf in het buitenland met vakantie. Op de website van onze gemeente hier in Nederland kunnen we makkelijk een formulier downloaden, printen, invullen, brengen of opsturen naar je gemeente en kunnen we gebruik maken van ons RECHT.
  Het recht ervoor te zorgen in de toekomst niet als 2e hands burger te worden behandeld. Want wie niet stemt moet zich na de verkiezingen afvragen of haar of zijn stem niet doorslaggevend had kunnen zijn voor een andere uitslag!


  Maak melding

 4. Mooie zet van de SP maar waarom zie ik geen mensen van Surinaamse afkomst op een verkiesbare plaats bij de SP? Of zijn mensen met een Surinaamse afkomst alleen goed om als stemvee te worden gebruikt?


  Maak melding

 5. denkt de SP de Surinaamse Nederlander voor zich te winnen en zo stemmen te krijgen. Nou die vergist zich dat de Sur.Ned. op de SP zullen stemmen. Dus meneer Van Bommel ik zou de moeite niet doen om deze doelgroep naar de stembus te krijgen. De meeste stemmen toch voor de pvda, en het niet inzien dat mede dankzij de pvda Suriname naar de verdoemenis is geholpen en de meeste oudere ongelukkige Surinamers in Nederland zitten te greperen op een flat die zij nooit eerder van hun leven hadden gekend. Zij hadden altijd vrij gewoond, en al hadden zij niet te eten maar zij waren gelukkig. Hier worden zij als tweederangs burger behandeld. turken en marrokanen hebben meer rechten in Nederlan dan een geboren Surinaamse Nederlander.


  Maak melding

 6. Ik sluit me aan bij Veldmeyer want wie niet stemt heeft geen recht tot klagen.langs de zijlijn zitten jammeren is niet de oplossing.Mensen en daarmee bedoel ik m.n. de allochtonen van surinaamse en antilliaanse afkomst gaan jullie massaal stemmen. Door te gaan stemmen kunnen wij met z’n allen voorkomen dat rechts groter en machtiger wordt.

  Anita


  Maak melding

 7. In aansluiting op mijn vorige reactie wil ik nog even kwijt dat de reden waarom ik de Marokkanen en Turken niet hebt genoemd is, dat zij over het algemeen veel meer dan de surinaamse en antilliaanse nederlanders gebruik maken van hun stemrecht.

  Anita


  Maak melding

 8. Veel Ned.Sur.Stemmen op de PVDA omdat ze geen keus hebben.Gezien De beloften en contra rechs.Maar tot vandaag heeft deze zogenaamde socialistische partij niet voor de Surinamers gedaan, in tegen deel een minderheidse regering onafhankelijkheid gegeven.Van de 3,5 miljaard is niets overgebleven, waar wij ook recht op hadden.Daarom moeten wij Surinaamse Nederlanders ons moeten realiseren naar het verleden en heden en de toekoms.Ook dat wij het beste sociale volk met medelijden en respect voor ieder afkomst geloof ,ras,kleur,hebben. Als de SP.en moeten ook SP stemen.Nieuw en eerlijk tegen armoede en onrecht .


  Maak melding

 9. Geachte heer Singh,
  Deels ben ik het met u eens en wel dat het de hoogste tijd is dat er een frisse wind gaat waaien in het politieke klimaat in Nederland.
  Ik kom uit een PvdA familie en heb bijna altijd op deze Partij gestemd. Bijna, omdat ik – en velen met mij is uit discussies gebleken – het ook niet eens met de wijze waarop het kabinet Den Uyl en de regering Aron tot deze onafhankelijkheidsstap zijn gekomen.
  Let wel, wijlen de heer Lachmon was lange tijd anti-onafhankelijkheid van Suriname, maar liet zich ompraten en sloot een compromis. Ook de Surinaamse regering heeft destijds niet goed nagedacht dus vind ik dat we niet alleen de NL-regering van destijds verwijten kunnen maken.
  In deze periode besloot ik het stemmen op de PvdA tijdelijk opzij te zetten en stemde enkele jaren op D66.
  M.i. hebben beide regeringen in deze, destijds fouten begaan en dus niet alleen de toenmalige PvdA. In de loop der jaren hebben hier na opvolgende regeringen uit NL zowel Sur. maar ook de VS en de VN – niet doortastend opgetreden met betrekking tot het welzijn van Suriname en de Surinamers , soms twijfelachtige beslissingen genomen of gewoon passief toegekeken. Voorbeeld: uiteraard wist men van het reeds sudderende conflict tussen beroepsmilitairen en de regering. En er werd toegekeken van buitenaf totdat e.e.a. tot een uitbarsting kwam.
  Maar nu hebben we de kans om niet meer op die oude ingedutte partijen te stemmen en dus DENK NA! Geef jezelf een kans. Je weet wat de oude partijen jarenlang geboden hebben, je kunt er zelf voor zorgen dat het roer wordt omgegooid. Het kan nooit erger worden dan het tot vandaag de dag is geweest!
  Hierin moet ik de heer Singh dan ook weer gelijk geven. Ook ik heb het gevoel dat we nu beter af zullen zijn bij de SP.
  NEE HEB JE al voor nu en de toekomst MET DE OUDE zittende partijen – JA KUN JE misschien krijgen met de SP voor een betere toekomst.


  Maak melding

 10. Vraagje?

  Waarom kunnen Nederlandse Suri’s wel stemmen vanuit het buitenland bij Nederlandse verkiezingen, notabene vanuit het moederland maar kunnen Surinamers dit niet bij eigen verkiezingen in en voor het moederland.

  De terreur tandem NPS-VHP laat dit simpelweg niet toe, bang voor veranderingen en angst om weggevaagd te worden zoals men hardnekkig constant blijft vasthouden aan het buitensluiten van de helft van de Surinaamse bevolking inzake een dubbelpaspoort en het verbieden van grond kopen in Suriname door mensen die notabene in Suriname geboren zijn.

  Waarom gebeurd dit alleen in Suriname en niet in bijv, Marokko of Turkije of Spanje.
  Wil Suriname geen investeringen, geen nieuwe ideeen het land binnen halen.

  Suriname ontwaak!!!

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.