Centrale Bank Suriname:groei verdient prioriteit

4

PARAMARIBO, 29 sep – Economische groei verdient de hoogste prioriteit in het regeringsbeleid. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Drastische overheidsbezuinigingen op uitgaven zouden weleens averechts kunnen uitpakken. In dat geval zullen alle inspanningen van de afgelopen jaren voor niets geweest.

Er is een degelijke economische basis gelegd en die moet behouden worden. “Op het gebied van de overheidsbegroting zal de hoogste prioriteit gegeven moeten worden aan consolidatie en terugdringen van de tekorten op middellange termijn”, stelt de CBvS in het verslag over 2001 tot en met 2003. De meevallers van het moment zijn slechts toe te schrijven aan externe factoren.

Suriname heeft er totaal geen greep op. Dit is niet zonder risico. “De recente crisis op de wereldmarkt heeft dat al uitgewezen, omdat het niveau van de groei tenslotte afhankelijk is van de mate van integratie in het globale economische systeem”, aldus de bank. De productie zal dringend gestimuleerd moeten worden. Ook moet de besteding van de extra inkomsten goed overwogen worden.


4 REACTIES

 1. De productie moet gestimuleerd worden maar het heeft geen zin als de multinationals er met de winst vandoor gaan en Suriname genoegen moet nemen met “chicken-feed”.Om de economie te stimuleren moeten er mensen met BALLEN zitten en geen slapjanussen die niet keihard weten te onderhandelen met investeerders en het onderste uit de kan weten te halen waar de gehele Surinaamse bevolking er deel aan kan hebben.


  Maak melding

 2. Alweer de hinderdduizendste mooi-weer verhaal van de CBvS, Andrè Telting. Hij telt alles bij elkaar op en trekt niets van elkaar af, alsook vergeet hij te vermenigvuldigen waar dat moet.

  Bijvoorbeeld het vermeningvuldigen van aandelen van de Rosebell Goldmines Ltd, die onderhands is verkocht aan IAMGOLD, notabene met U$ 500,0 miljoen netto-winst . Schamen deze mensen zich niet meer???

  Vriendelijke groet,…………


  Maak melding

 3. De CBvS is eindelijk wat wijzer geworden.Alleen duurt het 25-50 jaar voordat het men tot het besef komt dat ontwikkeling van Suriname over een andere boeg moet worden gegooid.Stabilisatie is wat anders dan ontwikkeling.


  Maak melding

 4. Drastische overheidsbezuinigingen op uitgaven zouden weleens averechts kunnen uitpakken????

  hoe dan? telting onderbouwt dit niet.
  deze onderbouwing bestaat ook niet. bezuinigen op de overheid is als het bestrijden van een kankergezwel:je kunt er alleen maar beter van worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.