dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname wil natuurgebieden vrij van mijngeweld

Suriname wil natuurgebieden vrij van mijngeweld

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 sep – De regering wil natuurgebieden vrijhouden van mijnbouwactiviteiten. Daarom wordt met verhoogde inzet gestreefd naar stopzetting van de goudwinning in het Brownsberg Natuurpark, in het district Brokopondo. Met de laatst overgebleven groep illegale goudzoekers wordt onderhandeld over voorwaarden voor terugtrekking.

Het betreft ongeveer tien Surinamers en Brazilianen uit de grote groep die de afgelopen tien jaren het natuurreservaat heeft bewerkt. Door de illegale goudwinning is veel vegetatie vernietigd en zijn bodem en waterbronnen vervuild met kwik. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling wil nu redden wat er te redden valt. “Er zijn nu nog twee groepen actief en het ministerie zoekt naar een alternatief voor deze mensen”, zegt Stinasu-functionaris Marilyn Djojo tegenover de Ware Tijd.

Ook zullen herstelplannen worden uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse organisatie Alterra. “Het natuurpark moet uiteindelijk weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht”, aldus Djojo. Stinasu is belast met het beheer van het ruim veertienduizend hectare grote park. Brownsberg herbergt onder meer honderden bedreigde diersoorten en medicinale planten. In 2004 is een aanvang gemaakt met het met zachte drang verwijderen van goudzoekers.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Onderhandelen??? Voorwwarden voor terugttrekking???

  In een natuurpark hoort er niet naar goud- of wat dan ook te worden gezocht. De natuur hoort er gewoon niet te worden verstoord.
  Wat is dit nu voor onzin om te onderhandelen met mensen die daar gewoon een beetje zitten te roven. Ze hebben zelf het risico genomen, ze wisten heus wel dat het verboden is. Gewoon wegsturen die mensen, spullen in beslag nemen en die brazilianen het land uitgooien als ze geen geldige papieren hebben. Wat is dat nou voor bakbawinkri politiek.


  Maak melding
 2. “Met de laatst overgebleven groep illegale goudzoekers wordt onderhandeld over voorwaarden voor terugtrekking”

  Onderhandelen met wetovertreders?
  Waarom niet gewoon arresteren en beslag leggen op al hun bezittingen?


  Maak melding
 3. Je moet niet onderhandelen maar ze dieper het bos in sturen.
  De nieuwe plannen liggen reeds klaar net als voor 1975.Dus gewoon voorliegen.Men heeft reeds ontvangen($) de Ministers hebben reeds ondertekend en nu een verhaal vertellen: MOP.


  Maak melding
 4. Allemaal achteraf gepraat van de POLITIEK, die waren al reeds toendertijd gewaarschuwd door de lokale bevolkings groepen en inheemsen ter plaatse… Ik vind dat hiervoor wel een aantal prominenten uit de politiek moeten opdraaien, ophangen aan de brug is een mogelijke optie, uw ideeen zijn ook welkom..


  Maak melding
 5. De maagdelijke schoonheid van Suriname wordt op een brute wijze te grabbel gegegooid, door politici die voor zolang het nog kan een dubbele agenda erop na houden.

  Ik hoor over Surinamers en Brazilianen(kruimeldieven). What about de grote Canadese en Amerikaanse multi-nationals die in dat gebied aan het ontginnen zijn, gebruiken deze soms milieu vriendelijke methodes?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES