zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandSurinaams binnenland niet populair bij leerkracht

Surinaams binnenland niet populair bij leerkracht

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 sep – Als er één beroepsgroep is die niet happig is op een baan in het binnenland, zijn het de onderwijzers. Dit blijkt uit cijfers van het Buro Lager Onderwijs van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. De aanwas voor het basisonderwijs is redelijk, maar nauwelijks beschikbaar voor het binnenland.

Aan de andere kant heerst juist daar een schrijnend tekort. Onderwijs, in het binnenland merendeels slechts beschikbaar tot het basisniveau, blijft zo één van de grootste knelpunten in de ontwikkeling van plaatselijke gemeenschappen. “Er zijn voldoende gekwalificeerde leerkrachten, maar vaak weigert men om in het binnenland te werken”, zegt Ricardo Kenswil, directeur van de Stichting Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs, tegenover de Ware Tijd.

Op de lijst van werkzoekende leerkrachten komen ruim vierhonderd namen voor. Toch zijn er nauwelijks nieuwe krachten beschikbaar voor veraf gelegen gebieden. Kenswil denkt dat leerkrachten tijdens hun studie onvoldoende worden voorbereid op met name het werken in het binnenland. Er wordt eerder gekozen voor wachten in Paramaribo, waar niet gevreesd hoeft te worden voor het ontberen van luxe.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. Dubbel salariering voor hen is op zijn plaats, ik heb met hen in de bus gezeten, zaterdag in de ochtend naar huis naar nickerie(bus) en zondag middag weer naar je werk met de nickerie(bus) naar paramaribo, het is wel heel erg, om dan maandags op tijd de les aan te vangen, deze leerkrachten dienen dus ook beter beloond te worden!!!


  Maak melding
 2. Ik heb bewust gekozen voor het onderwijs en heb heel veel liefde voor kinderen.Ik wou graag kinderen in het binnenland helpen en ik heb er geen spijt van.Ik ben al een jaar in dienst bij RKBO en werkt in
  West-Suriname.
  door: R.C.


  Maak melding
 3. Als je opgegroeid bent in Paramaribo lijkt het mij niet eenvoudig om in het binnenland te leven. Het vereist een cultuuromslag; niet iedereen is daarvoor geschikt.
  Zeker niet als je nooit met het binnenland geconfronteerd bent geweest.
  Vergelijk het maar met mensen die uit achtergestelde gebieden elders in de wereld hier in Nederland terecht zijn gekomen; een totaal andere wereld.
  Vijf jaar geleden een onderwijzer ontmoet die in zijn eentje drie klassen runde; kinderen helemaal apatisch. Zijn collega was met ziekterverlof naar de stad vertrokken. De man was radeloos; voelde zich bovendien bedreigd door enkele dorpsbewoners.
  Daar zit je dan moederziel alleen (4 uur varen vanaf Albina).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES