Chinees bedrijf wil woningen in Suriname opzetten

45

PARAMARIBO, 29 sep – De onderneming McGoldway China wil in het district Commewijne een tuinstad helpen opzetten. Met het Landbouw Coöperatief Platform is een intentieverklaring getekend. Er zullen huisvestings- en landbouwprojecten worden uitgevoerd op een areaal van driehonderd hectare te Sinabo.

McGoldway China wil alvast een medisch centrum opzetten en drie woningen van elk 150 vierkante meter. De oplevering moet nog voor eind dit jaar geschieden. De coöperatie heeft een gebied van ongeveer honderd hectare gereserveerd voor de opzet van woningen voor de ruim duizend leden. Ongeveer tweehonderd hectare zal worden aangewend als landbouwgebied voor de teelt van citrus. Uiteindelijk doel is export.

Er wordt onder meer gemikt op de Caricom als afzetmogelijkheid. Mc Goldway China zal bijdragen in de expertise op zowel bouwtechnisch als agrarisch gebied. Er zullen twee Surinaamse werkmaatschappijen worden opgezet, McGoldway Real Estate & Investment en Mc Goldway International Trade Suriname. Volgens coöperatievoorzitter Ettiree Castelen bewijst de samenwerking de kracht van globalisatie. De woningbouw moet in 2009 starten en het landbouwdeel in 2010.


45 REACTIES

 1. Er zal hier vast wel weer een heleboel reacties komen met een anti-chinese toon.
  Waarom eigenlijk. Chinezen leggen binnen een recordtijd uitstekende wegen aan. In plaats van een voorbeeld hieraan te nemen, wordt er door Surinaamse aannemers en anti-chinezen alleen maar gezeurd en geklaagd.
  Wat mij betreft mogen die chinezen ook huizen bouwen, dan wordt er na jaren weer eens wat gedaan aan het opzetten van betaalbare woningen. En dan maar hopen dat Surinaamse projectontwikkelaars ook wat efficienter aan de slag gaan. Want op het ogenblik kan niemand met een surinaams salaris een behoorlijke eigen woning aanschaffen.


  Maak melding

 2. Kijk noh Dan hoedan,
  Je hebt surinamers met een chinese naam en of etniciteit, neks no fout! Het blijven surinamers. Het zijn mijn mensen. Maar wie zijn die gasten die uit China en Brazilie komen en zich niet willen aanpassen aan mijn Suriname? Ik ben bang dat het niet in het nationaal belang is, maar in het chinees (mensen uit CHina)belang. Er zijn heel veel intentie verklaringen ondertekend om huizen te bouwen om in de sociale woning markt te voorzien. Het probleem was dat kadaster nooit grond kon toewijzen omdat het reeds was verdeeld in eigendommen van Front kopstukken.
  Met het oogmerk om het later te verkavelen en bit by bit te verkopen. Er werd ook nooit moeite gedaan om grond toe te wijzen, nogmaals de armen van Su zijn nooit belangrijk geweest voor de politiek. Het is gewoon een doorzichtige overeenkomstvan een sellecte groep die veel blad maakt aan deze deal. Ik heb dingen gezien intern, maar nooit uit de school geklapt. Nu ben ik dat corrupte zooitje meer dan zat. Ik had veel blad kunnen maken. Mijn geweten en mijn geloof in God verhinderen mij om mee te doen. Niemand is tegen Chinezen, maar alles in Su heeft een dubbel moraal.


  Maak melding

 3. Wanneer komt China-Town.

  Dan: Black-Parbo,Hindi-Stad,Java-Side.Indianen-Dorp.
  Er is al Bush-Kondrie.

  U ziet het de meerderheid heeft gekozen en zal ook mogen verkopen.
  Waarschijnlijk een schip met Klaas jan Huntelaar en Vtje die aan zal geven wie weg mag.
  Slechte politiek voor Su.sinds jaren, verdeel de rassen,en dat doen de aangewezen leiders vandaag aan de dag.


  Maak melding

 4. Het wordt gewoon tijd dat er in Suriname betaalbare huurwoningen worde gebouwt.
  Want er zijn gewoon te wienig huurwoningen.
  en als er iets te huur is dan vragen de mensen EURO`S en dat kan de gewoone man niet betalen, want zij verdienen SRD`S.
  Henk


  Maak melding

 5. Hier zal Cker een addertje onder het gras liggen. Het is niet in het belang van Suriname zelf, maar handelen voor eigen belang. Het is een soort snoepgoed wat de chinezen aan de Surinaamse bevolking wil geven om het land in te pikken. Chinezen krijgen heel snel rijbewijzen en vergunningen om winkels op te zetten in Suriname las ik, rara hoe kan het …??
  En hoezo…in recordtijd wegen neerzetten ? Geloven jullie in fabels en sprookjes of is je zus getrouwd met een chinees..? Lees dan ANANSIE verhalen want dat komt tenminste van Suriname zelf.

  Shamol


  Maak melding

 6. Volgens mij komen voor deze deze project van minstens duizend woningen ook nog eens 10000 chinezen naar su om die huizen te bouwen.
  Ik zou zeggen laat die chinezen maar daar waar ze zijn en geef die projecten aan goede projectontwikkelaars zelf in suriname.
  Maak goede afspraken.
  En je zult zien dat wij surinamers de beste woningen kunnen bouwen.

  Atang so


  Maak melding

 7. Lafu: let op je bent naar alle waarschijnlijkheid op de boot met Klaas en Vtje pieter baas.
  Kan je het nu volgen verder lezen en begrijpen is verstandig of niet.


  Maak melding

 8. Goldway + I’am Gold jullie zijn gewaarschuwd.
  gebruik de hersens,of zijn jullie blind door alle steekpenningen.De namen zegen veel they are not boys to make joke. Gewaarschuwd.No do dong.


  Maak melding

 9. Er is geen degelijk huurbeleid in suriname, dus kun je als huurder vragen wat je denkt dat goed is voor jezelf. het omschreven goed is er niet, in 1999 kon je voor sf 800,– een hoge neute huis huren per maand, hoe moet een surinaamse werknemer dat ophoesten in suriname. hij heeft geen enkel bescherming van de LANTI.. Het is leuk en aardig wat de chinezen voor elkaar willen krijgen, maar ook nu wil ik weten de ondersteen moet boven water komen, wie en welke politieke deal is dit en wie en welke groep van de surinaamse bevolking komt hiervoor in aanmerking,??????????? een grote vraagteken, ZIEN IS GELOVEN. hou jullie je ogen open, ik ben binnenkort eventje in sur, ik wil het zien.


  Maak melding

 10. Zelfs zijn onderbroek die hij elkedag draagt wordt straks ook verkocht aan de chinezen.
  En wat zeggen jullie van een hectaren grond ??
  Dat is heel wat geld en waard .
  Dus Front probeer alles te verkopen ,want straks kan je niet meer doen .
  De eerst komende verkiezing is het andersman beurt .
  Nu is het jullie kans en verkoopt alles wat te verkopen valt .

  Jullie denken dat die chinezen dom zijn .
  Ze zijn slimmer dan je dacht .
  Maar de Surinamer zijn hebzuchtig en verkopen het land voor weinig geld en kijken naar hun eigen belang en voordelen .

  Wat ik wilde zeggen is :zolang deze regering het land SURINAME regeerd ga je me niet in Suriname zien .

  Dat wil zeggen :Sarie torie nanga den bevolking !!!!!


  Maak melding

 11. ja dat de chinezen op eens zo gul zijn geworden om surinamers te helpen lijkt me toch een beetje louche deze mensen doen niets zonder er een voordeel aan te hebben dit is niet anti chinees maar typisch chinees


  Maak melding

 12. chinezen kunnen het gewoon beter en sneller, maar nee vriendjes politiek,meestal geven ze deze opdrachten aan baitali, die niks van kan, wegen dat door baitali geasfalteerd worden krijgen in het zelfde week gaten, dat weet iedereen, heb zelf met mijn eigen ogen gezien.ze kunnen ook heel snel bouwen, en heel goed ook, dus waarom niet?


  Maak melding

 13. waarom de technische facultiet dan en niet te
  vergeten de lts . wat gebeurt er met de afgestuurden,moeten ze hun kennis niet i.d, praktijk gaan brengen of hoe je dat wilt noemen wegwezen met die chinezen ik moet geen chinezen, chinezen horen in china thuis

  ze lopen in china tegen mekaar aan, en dat willen ze ook in suriname komen doen , maar mooi niet…………


  Maak melding

 14. Surinamers kunnen het zelf niet, bovendien is de bevolking te klein om er een echt productief land van te maken. Dus laat ze komen, de Chinezen, bakra’s, Haitianen Turken en maak er samen met de Surinamers iets moois van. Dan hebben we de door en door corrupte politiek ook niet meer nodig. Kortom: knuffel je buurtchinees ipv iedere keer zo negatief en zonder na te denken uit de hoek te komen. Want alleen redden we het echt niet!


  Maak melding

 15. En wie zegt dat Surinamers niet etnisch denken? Waarom zo negatief over een bepaalde groep? Ik kan het ook…Wie plegen de meeste roofmoorden, berovingen, verkrachtingen, etc…???? Iedereen weet welke groep, Suriname op dit moment onveilig maakt! Ik ben zelf een mix en alle denkbare bevolkingsgroepen komen bij mij in de familie voor. Zo bouwen we Suriname echt niet op, door alleen kritiek te leveren!


  Maak melding

 16. Suri’s hebben zich ook verspreid over de wereld. Ze zijn op zoek gegaan naar het land, dat hen meer kon geven dan Suriname.
  Maar als andere etniciteiten zich vestigen in Suriname, dan wordt er steen en been geklaagd.
  Aurelie is daar een schoon voorbeeld van.
  Heb in 1 van haar reacties gelezen dat ze in Frankrijk woont. Waarom woon je daar Aurelie en waarom mogen de chinezen niet in Suriname wonen?
  Wat maakt dat jij wel het recht hebt buiten Suriname te wonen en wat maakt dat de chinezen het recht niet mogen hebben buiten China te wonen?
  Zolang de chinezen en alle niet-Suri’s zich aan de regels van Suriname houden, zie ik het probleem niet, dat zij het geluk zijn gaan zoeken in Suriname.


  Maak melding

 17. Mie Gado jere,

  Het etnisch denken en doen hebben ze van de bakra`sgeleerd,maarrrrrrrrrrrr hahaha ze moeten durven zo over allochtonen te praten in in bakraland,dan weten ze bij voorbaat dat ze niet voor vol aan gezien zullen worden.Wat is dan makkelijker? Ja het hier te uiten.Chinezen zijn sinds jaar en dag in Suriname,ze zorgden voor onze levensmiddelen,de laatste jaren,als ik met vakantie naar Suriname ga zie ik ze steeds meer als stratenmakers,bouwvakkers werken,wezen jullie eerlijk een Chinees is GEEN LEEGLOPER,zelfs hier in Nederland niet.

  Wat een enorme prachtige initiatief van Mc-Goldway China,ik hoop dat die woningen betaalbaar worden.

  Nog 1 ding,als de helft van de o zorgmakende Surineds naar Suriname teruggaan,om voor hun mensen op te komen,dan pas mogen ze kritiek komen leveren hier,maar neen ze zullen wel gek zijn,daar wordt het KEIHARD aanpakken,en aangezien ze van huis uit niet zo actief zijn,zal het aan de Chinezen,Hind.,Javanen,Turken, Brazilianen liggen om hoe dan ook van Suriname een bloeiend land te maken.Ik hoop,neen ik bid,dat deze mensen eens de leiders van Suriname zullen worden,zal je zien dat er een frissere wind zal waaien,in sweet Suriname.Zo lang er een creool aan de macht is in Suriname is het land gedoemd te mislukken,gaan jullie niet schelden,kijk maar door de voorbije jaren heen.
  Kom maar Chinezen, Suriname en de Surinamers hebben jullie nodig.


  Maak melding

 18. Surinamers wonen dan wel vredig naast elkaar, maar het is duidelijk dat ze elkaar het daglicht niet gunnen.
  Als er had gestaan creools, hindustaans of javaans bedrijf wil woningen opzetten. hadden hier waarschijnlijk evenveel gelijksoortige reacties en verdachtmakingen gestaan.
  ZIELIG!!!
  En iedereen gaat voorbij aan het feit dat je er ook positief tegen aan kan kijken. Kijk verder dan je neus lang is en kom vooruit door van anderen te leren.


  Maak melding

 19. saya ik woon in frankrijk omdat ik geboren ben uit een franse vader en een ras echte surinaamse negerin ik ben 35 en heb tot mijn 20ste in su gewoond en geboren ook.hier ben ik net zo thuis als in su.de chinezen zijn zo goed niet om zonder 1 of andere reden en voordeel surinamers te willen helpen


  Maak melding

 20. en buiten dien saya merk ik op dat je het op mij gemunt had probeer weer mijn reactie te lezen als je dat natuurlijk kan dan zul je wel begrijpen dat ik in geen enkel opzichte klaag over wie wel en niet in su mag blijven maar dat ik het vreemd vind dat ze opeens suriname willen helpen hopenlijk begrijp je het beter want ik heb schoon nederlands geschreven en geen frans.ik beschouw deze conversatie als gesloten ik kom niet daarvoor op het net


  Maak melding

 21. aurelie,
  maak je om saya niet druk, hij/zij is schijnheilig. dat merk je aan de meeste van haar reacties. Je moet niet eens op haar reageren. gewoon laten kletsen.


  Maak melding

 22. Aurelie ben jij niet degene geweest die anderen heeft opgehitst mijn reacties niet te lezen, omdat ik alleen maar stomme reacties geeft. En nu beweer jij dat ik het op jou heb gemunt?
  (Een volwassen iemand leest de reacties, trekt zijn/haar conclusies, geeft daar kritiek op, maar noemt de reacties van anderen niet stom).
  En omdat jij een franse vader en een rasechte surinaamse moeder (neem aan dat ze inheemse is) heb jij het recht je zowel in Suri als Frankrijk te vestigen.
  Hiermee beweer jij dat mensen die niet tenminste 1 suri ouder hebben, zich niet daar mogen vestigen. Hoe kan iemand die in de 21e eeuw leeft nog zo denken?

  Megawatie jij bent zwak. Je noemt mij (ik ben trouwens een zij) schijnheilig.
  Zoals de waardin is vertrouwt hij zijn gasten!
  Ik durf gerust te beweren dat jij de hindustanen niet mag. (Heb zelfs de indruk dat jij ze haat).
  Dat heb jij al in meerdere reactie’s duidelijk gemaakt, zoals weer op het artikel:
  Surinaamse organiseert Bollywood dansles in Mumbai.
  Ik heb nog geen enkel keer gelezen dat je iets positiefs over dat deel van de Suri bevolking hebt getypt.
  Je laat je weer eens kennen!

  Bepaalde mensen zijn de mening toegedaan, dat ze alles maar kunnen zeggen over anderen, maar als ze zelf bekritiseerd worden, dan staan ze gelijk op hun achterste benen.

  So Sad!


  Maak melding

 23. saya je bent echt een zielig geval lees maar weer mijn bericht of ach laat maar liggen want je begrijpt het toch niet en zal het toch nooit begrijpen nederlands is een moeilijke taal begrijp ik

  tu est un peu triste c’est dommage


  Maak melding

 24. Aurelie wie ben jij om mij ongevraagd het advies te geven, chinezen in huis te nemen?
  Ik vraag aan niemand op waterkant.net om advies, dus schoenmaker hou je bij je leest!


  Maak melding

 25. precies, Saya!
  zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten!
  Ik ben niet degene die iedere keer verontwaardigt reageert, als anderen hun eigen mening geven. Als je het nodig vind om mij van haat tegen hindoestanen te beschuldigen, dan moet je dat maar doen.
  t’marie kisamet!
  oftewel Gaar maraige!
  Trouwens we leven gelukkig in een vrij land dus jij en ik en iedereen mag zijn/haar eigen mening hebben.
  Het beste!


  Maak melding

 26. Moet ik nog reageren op aso’s als aurelie en megawatie!
  Denk het niet deze 2 willen altijd gelijk krijgen bij deze dan het gelijk mijnerzijds aan jullie 2.
  Blijf maar anderen veroordelen, eens zal het jullie beiden wel opbreken!


  Maak melding

 27. ‘Aurelie wie ben jij om mij ongevraagd het advies te geven, chinezen in huis te nemen?
  Ik vraag aan niemand op waterkant.net om advies, dus schoenmaker hou je bij je leest!’

  :En niemand vraagt jou om advies noch commentaar, dus wie de bal kaatst….


  Maak melding

 28. ‘Moet ik nog reageren op aso’s als aurelie en megawatie!’ zegt saya.

  Je doet niets anders dan reageren op anderen alsof je leven ervan afhangt! Hahahaha..


  Maak melding

 29. Jongens, Meisjes, Mannen en Vrouwen hier!

  Laten de Surinamers, waar ook ter wereld van wat voor afkomst dan ook gewoon ECHT BLIJ zijn met elkaar en niet op de manier waarop Jan Peter Balkenende dat riep.

  Laten we ons niet verlagen tot oordelen, beoordelen en of veroordelen zoals in Nederland al jaren gebeurd.Want wie van ons hier is God, Allah of welke andere hoogste macht?

  We hebben elkaar nodig op deze wereld en als je echt van je land houdt, laat dan rancune, en andere – van geen enkel nut zijnde – trekjes achterwege.

  IEDEREEN heeft het recht te doen en te laten in zijn/haar leven wat hij/zij zelf wil, mits niet crimineel en niet bewezen belastend voor anderen.

  Deels ben ik het eens met wat er in het artikeltje genummerd 21 werd geschreven.
  M.a.w. LEEF EN LAAT LEVEN! Denk niet in termen van ras maar in termen van MENS-ZIJN!

  Laat het niet zo ver komen dat er straks ook ECHT onderscheid gemaakt gaat worden onder de diverse bevolkingsgroepen in Suriname zoals men dat in Nederland zlefs wettelijk probeert te regelen.

  Willen we het minderwaardig gedrag van de afgelopen jaren in Nederland wat dat betreft?


  Maak melding

 30. Megawatie,Aurelie en Saya,zijn jullie nou volwassenen offffffff kinderen in de pubertijd?????????jeemiggg wat een geharrewar over en weer,tja dat is nu 1x Surinaams eigen.Saya,ga niet opscheppen dat je hier geboren bent en je roots in India ligt zoals je dat gedaan hebt op het forum over kaise.nl,want je bent gewoon een Surinaamse al ben je hier geboren,jou roots ligt in Suriname want daar komen je ouders oorspronkelijk vandaan.Verder heb ik niets te zeggen,idd houdt je bij de les en reageren jullie op het bericht en niet op elkaar.


  Maak melding

 31. he dames wat een gebekvecht,laat een ieder in zijn eigenwaarde,en zeggen wat hij of zij wil. sorry hoor.met liefde alles doen hoor.het is al erg genoeg in deze wereld.vind het erg als ik hoor hoe sur zichzelf uitmaken en opvreten.


  Maak melding

 32. Kijk uit met chinezen echt echte anders bestaan er in een oogwenk geen Suri’s meer. SURI’S breng je land terug naar de norme en waarde van toen want javen vieren gewoon feest op paasen, kerst zo begint het met cultuur verschil letten juli op en als men dit niet nu aanpakt dan is het bye bye SU TROTS. En dat willen ECHTE SURINAMERS NIET DIT MOET “RESET” worden!!!!!!! voor het te laat is en ben benieuwd wat de geloof van de javen is vergeet dit niet let op hun BRRRRR!!


  Maak melding

 33. Het is een mooi streven, laten we hopen dat er mensen in komen te wonen. Het bedrijf kan beter wolkenkrabbers en shoppingmalls neerzetten. Juist omdat er komende 10 jaar de bevolking zal verviervoudigen.


  Maak melding

 34. Meeste Surinamers zijn er mee eens. Dus liefst vanaf maart beginnen met bouwrijp maken van gronden en onteigenen en uitkopen van krotten. Het eerste paal kan de grond in en eind volgend jaar eerste en grootste wolkenkrabber van heel Zuid-Amerika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.