Suriname kan profiteren van kapitaalstroom regio

14

PARAMARIBO, 24 sep – Suriname kan mee profiteren van de toenemende kapitaalstroom naar de Caribische regio. Volgens het ministerie van Handel & Industrie, HI, liggen de mogelijkheden vooral bij het lidmaatschap van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Hoewel de voordelen van dit lidmaatschap nu nog niet merkbaar zijn, kan dit gauw veranderen.

“Ogenschijnlijk heeft de Caricom nu weinig voordelen voor ons land, maar op lange termijn zullen de voordelen duidelijk merkbaar zijn”, zegt Roy King, topfunctionaris op het ministerie HI. Door het lidmaatschap zou makkelijker kunnen worden ingespeeld op de kapitaalstroom vanuit met name Europa en Noord-Amerika. Die is sinds 1996 vrijwel alleen maar toegenomen.

De stroom is van ruim honderd en dertig miljoen dollar toen binnen twee jaar toegenomen tot bijna tweehonderd miljoen dollar. Het geld is voornamelijk afkomstig uit aandelen, obligaties, hypothecaire leningen en de private sector. Vooral de financiële sector zal uit de hoek moeten komen, wil Suriname uiteindelijk profiteren. Buitenlandse investeringen komen dan ook eerder vrij.


14 REACTIES

 1. Suriname kan dit, suriname kan dat, alleen maar loze hypothese, zorg eerst maar dat de uitgezetenen, voorheen ingezetenen, makkelijk toegang krijgen tot suriname.


  Maak melding

 2. Zij kunnen veel:maar vooral niet lullen zakken vullen.(no wang mang moesoe faja a tori disi)Weer $ teken in de ogen voor de zak
  Spang joe zaka mi boi ai kong loos ding breni Caricom kong ini see.Wi sa leerie ding wang les, vernietig de boel.

  Helaas niet een ieder wil of denkt zo: God zij dank..


  Maak melding

 3. journalist heeft gelijk. heel veel van wat men zegt kan worden geschaard onder de noemer “wishfull thinking”. men roept alleen maar wat en verder wordt er geen beleid op ontwikkeld. En wordt er een keer een “beleidsdocument” dan wordt dit niet uitgevoerd. En als het dan toch een keer wordt “uitgevoerd” is het resultaat “nul,nul” omdat men heel ander plan aan het uitvoeren is.


  Maak melding

 4. Ik zou toch o zo graag tegen de voorgaande reacties in willen gaan en zeggen: jongens give it a chance. Wees positief.
  Maar het is toch steeds zo opvallend dat veel berichten uit Suriname de strekking hebben van “Suriname kan mee profitere ..” en nooit eens “Suriname profiteert mee ..
  Als het om profiteren gaat blijft het helaas vaak genoeg op het niveau van individuele profiteurs. Het land profiteert zelden of nooit.
  Kortom ik niet anders dan de voorgaande berichten in het gelijk te stellen.


  Maak melding

 5. Natuurlijk meneer de topfunctionaris (waarom niet het in suriname zo geliefde:’topper’?)
  blijf deze verhalen maar rondstrooien in de hoop onrust onder het volk en je eigen parasitaire gedrag te verhullen.
  suriname trekt vooral crimineel geld aan,gesteund door een criminele regering en crimineel staatsapparaat.


  Maak melding

 6. Op dit moment ‘profiteert’ Suriname alleen van een andere geldstroom van/naar Europa en Amerika nl; drugsgeld. Elke politicus weet dit maar er is niemand die dit hard op durft te zeggen.
  Deze top ambtenaar op het min van HI roept iets waarvan een ieder al lang op de hoogte is. Suriname ligt (ondanks haar lidmaatschap)zakelijk en geografisch gezien aan de periferie van de Caricom lidstaten, en ontbreekt er elke vorm van goed economisch, zakelijk en politiek bestuur.
  Suriname moet allereerst proberen haar zaken beter op orde te maken, voordat men zich gaat focussen op het ‘grote geld’ van en naar de Caricom.

  Trouwens, de jaarlijkse (informele) ‘geldstroom’ tussen Ned. en Sur. bedraagt nagenoeg hetzelfde als de ‘kapitaalstroom’ die meneer King noemt voor de gehele Caricom. Of heeft deze HI top ambtenaar hier geen weet van ?


  Maak melding

 7. Niet alle berichten hebben betrekking op de gemiddelde persoon. Soms zijn berichten gericht aan ondernemingen, zoals dit bericht.
  Een beetje onderneming beschikt over ter zake deskundige adviseurs die de waarde van zo’n ontwikkeling weten in te schatten om daar eventueel op in te spelen. Op dit soort geldstromen dient tenslotte de private sector in te haken en in mindere mate de overheid.
  HI heeft uiteraard de taak om dit soort ontwikkelingen te melden.


  Maak melding

 8. Zo zo 300.000 Surinamers in Nederland ai baja overdrijven is ook een bezigheid,ai baja er wonen 163.000 Surinamers in Nederland,tjsssssssss,wat makkelijk maken??? Verwende kwallen tjssssss,tja jullie hebben niet hoeven strugglen toen jullie in Nederland aankwamen,gelijk Socialedienst,huisje tuintje beestje,kregen jullie,in tegenstelling tot de echte harde werkers in dit land,Turken ,Marokkanen,enz,die werden in stinkende pensions gedouwd,of een soort kampen,ja ja ja makkelijk willen jullie het ook hebben in Suriname, niets er van wie terug wil moet natuurlijk een addertje kunnen laten,maar daar zijn heel veel van jullie niet toe bereid,kop houden dus,ga terug als je wilt,met je hart en niet met eurotekens in je ogen,Suriname is geen Nederland om alles te geven en niets terug te krijgen luiwammesen dat jullie zijn.Hahahah als Suriname er moest komen van jullie zg.kapitaalstroom (oh sortu dan)hahahahhaah die af en toe €50 wat ze sturen voor hun fam.en nog met een hoop ophef,tjsssss.nogmaals neem een voorbeeld aan de Turken en Marokkanen,die zeiken daar NOOIT over,terwijl ze 100x meer dan jullie opsturen voor hun familie.

  Alles wat er in Suriname gebeurt,positief of negatief het is nooit goed in jullie ogen ,zonder pardon wordt het afgezeikt door jullie,geen wonder dat ,gelukkig de grenzen dicht blijven voor zulk soort achterbaks gedoe.BLIJF lekker hier,wachtend tot dat de rechtse-extremisten jullie een trap onder je hol geven,nu gebeurt het al dat er steeds meer klachten binnen komen van racistische uitingen ,ja ook tegen Surinamers oeffff zg.Surineds,ook weer een o zo graag gebezigde term tjss Surined,gewoon allochtoon juh,die bakra`s kennen jullie niet als Surineds.


  Maak melding

 9. Groot gelijk Sur! De bakras kennen me als nederlander en geen SurNed. In Su. kennen ze me als eurosur. vanwege mijn euro’s. Nederland is het vriendelijkste land wat ouderenzorg betreft. Heb je naar Premtime uit Su gekeken? Voor 70% afhankelijk van euro’s.

  PS. ik ben ook geen afro-sur. Altijd gewerkt ook in Su. Nu 40 dienstjaren en met pensioen. Zal gek zijn om terug te gaan naar het muskietenland om te sterven aan denge.


  Maak melding

 10. Alvorens jullie over rechts-extremisme in nederland oordelen wil ik jullie erop attent maken dat in Su welhaast elke bevolkingsgroep rechts-extremistisch is ten opzichte van een ander bevolkingsgroep. Kijk alleen maar hoe jullie met de djoeka’s omgaan. Dan heb ik het nog niet over de guyanezen. Als je op de ministeries komt dan is het beeld duidelijk. De heersende regeringspartijen schoppen alle andere politieke volgelingen de straat op. Geen wonder dat er zoveel spookambtenaren zijn. Zo meteen is suriname overspoeld door hardwerkende chinezen en brazilianen en worden de luie surinamers nog recht-extremistischer jegens hen. Tegenover de surneds vertoonden ze al recht-extremisctische trekjes.


  Maak melding

 11. In Suriname,leven en wonen de bevolkingsgroepen met en naast elkaar,rechtseextremisten,heb ik nog nooit meegemaakt in Suriname.Als je bedoeld de allochtonen van Surinaamse komaf,dan heb je gelijk,Prik.Eerlijk wezen,heb je ooit op de tv of radio in Suriname gehoord van rechtsextremisme????????De Surinamers in Nederland,zijn zo ja,je hoeft alleen maar deze site te lezen,maar ehmmm als ze zelf gediscrimineerd worden hier,mie gado dan zijn de rapen gaar.

  Papa legba,welke 70% bedoel je,je wilt me toch niet vertellen van dat ze van de euro`s van de allochtonen(Surineds zg)afhangen he ?Ga lezen over het artikel van Premtime,de oudjes tenminste 3/4 zijn in de steek gelaten door hun kinderen en kleinkinderen die in Nederland wonen,weet je wie voor hun familie zorgen en er nooit en te nimmer over zullen opscheppen?De Turken en Marokkanen joh,maar als de zg Surneds €50 sturen hahahaha hebben ze miljoenen gestuurd denken ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.