Landbouw in Suriname op een tweesprong beland

9

PARAMARIBO, 23 sep – De landbouw in Suriname is op een cruciale tweesprong beland. Dit concluderen zowel de overheid als particuliere deskundigen. De productiemethoden moeten node worden gemoderniseerd, maar ook de wijze van marketing is danig aan revisie toe. Intussen doen zich te velde aardig nogal wat rigoreuze veranderingen voor.

Ooit als landbouwgebied bekende regio’s worden in hoog tempo verkaveld in woonpercelen. Advertenties voor zulke percelen zijn aan de orde van de dag. Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, ziet het allemaal met lede ogen aan. Hij wil het reeds jaren ingezette proces zien te keren naar beste vermogen. Veel valt er niet te bieden.

LVV is al tijden niet in staat de landbouwers technisch bij te staan, vanwege verloop van kader en gebrek aan middelen. Maar ook als die volop beschikbaar zouden zijn, is het lang niet zeker dat vooral jongeren geneigd zouden zijn het familiebedrijf over te nemen. In een snel veranderende wereld van elektronica en technologie, lijkt het intensieve landbouwwerk steeds minder aantrekkelijk.

De glans vermindert gaat er nog rapper van af nu blijkt hoe moeilijk de afzet wordt gemaakt in met name het buitenland. Leningen voor de aanschaf van moderne apparatuur en investeringen in bijvoorbeeld verwerkingstechnologie, zijn niet bepaald een optie. Hoge rentes hebben de ouderen juist sneller de verkaveling ingejaagd. Raghoebarsing gelooft onverstoord in herstel en bloei. Zijn ministerie gaat de komende jaren de zaadjes zien te leggen via een ambitieus steunprogramma.


9 REACTIES

 1. De landbouw in Suriname is helaas op een dood spoor! Wanbeleid en chaos van alle opeenvolgende regeringen. Jammer, jammer..eens waren wij met onze honderden bloeiende plantages de “goudkust “van Zuid-Amerika. Suikerriet, cacao, koffie en citrus om slechts een paar voorbeelden te noemen. Nu zullen we binnen niet al te lange tijd zelfs rijst moeten importeren. In Guyana en Frans Guyana zitten nu Surinaamse boeren met enorme rijst arealen omdat zij van deze landen alle medewerking krijgen. Op Curacaçao en in Europa zitten onze landgenoten met hele grote rijstsilo’s en overslagbunkers om rijst te verpakken of te bewerken. Ook hier krijgen ze weer de volledige medewerking van de overheden aangezien ze worden aangezien voor investeerders met goede bedoelingen. Hier wordt geen vriendjespolitiek bedreven, wat we helaas niet van onze regering kunnen zeggen!!! En zo gaat het maar door, een triest verhaal zonder einde…..


  Maak melding

 2. ….en toch loopt Sardjoe nog schaamteloos zijn achterban te verlakken door te verkondigen dat het goed gaat met de VHP en de VHPers(lees landbouwers)….o.a. omdat ze vier ambassadeposten hebben gekregen….kan het triester?????? en Ragoebarsingh zou van meer ballen getuigen als hij met dit debacle van zijn ministerie de eer aan zichzelf zou houden en aftreden…….laat ze echter gewaarschuwd zijn…..de apocalypse van deze VHPleiding is hoe dan ook een kwestie van tijd….


  Maak melding

 3. Dat hebben de landbouwers aan de regering te danken. De landbouwers moesten veel belasting betalen. Als de oogst mislukte kregen ze nooit wat voor terug. Gif en kunstmest doden de vogels, zelf mensen sterven daar aan. Ik heb 30 jaar aan insekten gewerkt (search: Dewanand Makhan, in google), wat bleek dat de schadelijke insekten niet dood gingen, wel de vogels, dieren en mensen. In Nickerie waar veel gespoten word heb ik veel schadelijke insekten verzamelt, het bleek dat ze het gif juist nodig. Je kan bij kamerplanten zien dat bladeren geel worden, onder de microskoop zie je veel koparie (mijten) ze zuigen het bladgroen op. Ik heb vele soorten gif gebruikt, helaas, niks helpt. Kunstmest maakt de bodem arm en het is zo slecht. Je ziet dat veel mensen de afgevallen bladeren wegvegen. Die zelfde bladeren kan je in een put met een laag aarde bedekken en na een jaar heb je zelf de beste mest. In de rijst velden kan je padie (rijst), dagoeblad, vis en garnalen kweken. Voer is niet nodig, ze leven van de insekten larven en de dode bladeren van de rijstplant. In huis geen gifspuit gebruiken, koop een insekten lamp (blauw lamp). In de slaap kamer kan je de lamp een half uur aanlaten, de muskieten worden verbrand. Gebruiken jullie geen gif en kunstmest, moeten al die zangvogels ook weg, moeten nog meer mensen aan sterven. Voor een klen beetje geld kan je varkens mest, kippen mest of koeienmest kopen. Anderen zijn al lang blij met het gratis opruimen.

  Groeten

  dewanandmakhan@yahoo.co.uk


  Maak melding

 4. Het Surinaamse Parlement moet echt met kunstmest zelf worden bewerkt, want dan kan de hersens van de politici eindelijk vitaminen binnen krijgen die ze dagelijk nodig hebben om helder na te kunnen denken. zonder kunstmest geen hersen activiteit, dus ook geen behoorlijke LVV beleid..


  Maak melding

 5. De NPS had de fotomang(creool) ook moeten aanmoedigen en ondersteunen om te planten dan hadden wij op de wereldmarkt zeker meer kansen Su. Heel gewoon,en nog erbij gewoon in hartje New-York,bij de chinees zij moeten het daar “alweer” aan de man brengen,net als in Su. Bredibong, Njamsie,enz.(geen derde wereldland USA)Maar nee in Su. De “bigi-lantie mang” spelen, die door iedere niksnut handelaar omgekocht kan/kon worden. Nooit en never taakbewust geweest, door de slechte voorbeelden van de heren politicie
  Laten zij, zo door gaan de jeugd volgt.


  Maak melding

 6. Jammer voor de rijstboeren van Nickerie, weer een slechte oogst, dus weer minder padie. Kunstmest heeft jullie land arm gemaakt, jullie werden door de handelaren dom gehouden. Kunstmest is slecht, het maakt jullie grond arm. Wie kunstmest gebruikt zal het zelf merken. De slimme boer gebruikt niks, of als het nodig is dieren mest. In die zelfde rijstveld kan je padie, garnalen en vis kweken, laat een strook van een meter vrij voor de dagoeblad, de rest voor padie. Er is voldoende voedsel. De waterslakken kan je ook fijn stampen, een beste visvoer.

  Groeten,


  Maak melding

 7. Nog steeds graanschuur in progress met goedkopere import dan lokale producten…

  De landbouwers stoppen ermee terwijl de import/export ondernemingen als paddestoelen rijzen uit de grond…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.